Resor nyheter - Spanien

Nu blir det höghastighetståg till Granada

2019-07-04 15:30:02

En 122 km bana Antequera - Granada invigdes formellt 25 juni av premiärminister Pedro Sánchez, som avtäckte en skylt på Antequera Santa Ana-stationen. Han hade med sig utvecklingsminister José Luis Ábalos, spanska trafikverket ADIF: s Isabel Pardo de Vera och spanska SJ RENFE:s Isaías Táboas, tillsammans med regionala och nationella regeringsföreträdare. Den normalspåriga banan som förbinder provinshuvudstaden med höghastighetsbanan Cordoba - Malaga är tänkt att ingå i Andalusiens axel, som förbinder Huelva, Sevilla, Antequera, Granada och Almería. Arbetet har pågått sedan 2008, men försenades av många problem och kostnadsöverskridanden, delvis på grund av byggande av sju tunnlar, inklusive en på3,3 km. 31 viadukter inkluderar den 3,15 km långa Archidona viadukten, som blir den näst längsta på det spanska höghastighetsnätet. Som en tillfällig åtgärd går den nya normalspårslinjen på samma banvall som den gamla bredspårslinjen genom Loja, inklusive en tunnel med max hastighet på 100 km/tim. 8 juni bad regeringen om anbud för byggande av 22 km ny banan för denna del, till en beräknad kostnad på 18 miljoner euro, vilket förväntas ta cirka 22 månader. För att underlätta arbetet på banan för kunna emot höghastighetståg, avbröts trafiken på den gamla banan i april 2015. Sedan dess har Granada betjänats av en ersättningsbuss som förbinder med Madrid-Malagá-tåg vid Antequera. Tågtrafiken är planerad att återupptas den 26 juni, med tre höghastighetståg från den sydliga staden med Madrid och ett dagligt tåg mellan Granada och Barcelona. Man kommer att använda RENFEs tågtyper serie 102 och 112 Talgo. Snabbaste resetiden för 568 km till Madrid blir 3 tim 5 min, cirka 50 min snabbare än för närvarande. Resan till Barcelona kommer att ta 6 tim 25 min. Alla tåg kommer att göra uppehåll i Cordoba, som kommer att ligga 90 minuter från Granada. Enligt ADIF har man för byggandet av linjen Antequera - Granada använt 724,9 miljoner euro i EU-stöd.
(railwaygazette)

Ny tunnel har påbörjats för ny järnvägsförbindelse till Barcelonas flygplats

2017-10-03 20:02:11

Det spanska trafikverket Adif har på börjat tunnelarbeten för en ny 4,5 km järnvägsförbindelse som skall betjäna båda terminalerna på Barcelonas flygplats, och ersätta den befintliga enspåriga sidolinjen som endast betjänar Terminal 2 på norra sidan av flygplatsen. Projektet på 285 miljoner euro innebär att man bygger en dubbelspårig linje, varav 3,4km och båda stationerna kommer att vara underjordiska. Tunneln har en diameter på 10,6 m och ett maximalt djup på 25,8 m. En tunnelborrmaskin används för att bygga en 2,8 km sektion som förväntas ta mellan sex och sju månader att slutföra. Arbetet på flygplatsens järnvägslänk började 2015 och 25% av projektet har hittills genomförts. Resan från Barcelona Sants till Terminal 1 förväntas ta 19 minuter, men ett öppningsdatum har ännu inte meddelats. Projektet föreslogs 2009 och ett entreprenad-kontrakt tilldelades 2010 till företagen Copcisa, Ferrovial och Sacyy, men systemet sköts strax efteråt upp på grund av budgetbegränsningar
(railwaygazette.com)  
 

Britterna är fortfarande de som spenderar mest i Spanien

2014-04-04 10:28:11

De senaste siffrorna, som publicerats av turistmyndigheterna i Spanien, bekräftar att 2014 börjat bra för turistsektorn med en ökning av antalet utländska turister med 9,1 % årets första två månader. De totalt 6 084 miljoner euros turismen hitills inbringat kommer framförallt från Kanarieöarna(14,4%) Andalusien (15,3%) och Madrid (12%) och står tillsammans med Katalonien för 81,7% av de totala turistinkomsterna. Vad varje enskild resenär bidragit med har dock sjunkit med 2,4 % till 985EUR vilket förklaras med att 11,2% fler har besökt landet under årets första två månader. En stor del av ökningen står britterna och tyskarna för, vilka var och en står för en sjättedel av det totala beloppet. Skandinavierna spenderar nu nästan lika mycket, efter en ökning med 14,9% och vi vet ju att vi svenskar allra helst vill resa till Spanien för att njuta av det sköna klimatet. Förra året gjorde vi 2,1 miljoner resor dit. Fransmännen och holländarna har dock bidragit med färre pengar än så länge. De brittiska turisterna har redan bidragit med över en miljard euros i år, en ökning med 16% i förhållande till samma period förra året och långt före sina ”konkurrenter” tyskarna, som spenderat 983 miljoner euros. Förhoppningarna är stora att 2014 kommer att bli ännu ett positivt år för turistsektorn och dessa siffror ger en stabil bas att bygga vidare på under påsken och sommaren menar turistmyndigheterna och betonar de utländska besökarnas betydelse för den spanska ekonomin.

Utställning av Ernesto Neto på Guggenheimmuseet i Bilbao

2014-03-06 11:43:21

 En resa till Spanien och Bilbao innefattar ofta ett besök på Guggenheimmuséet i Bilbao som ganska nyligen har öppnat sin senaste tillfälliga utställning, ”The body that carries me” av Ernesto Neto. Utställningen öppnade den 14 februari och pågår ända till den 18 maj. Ernesto Neto är en av brasiliens mest speciella konstnärer. Internationellt är han mest känd för sina enorma organiska skulpturer. Utställningen sponsras av Iberdrola och erbjuder besökarna ett urval av mer än femtio objekt från 1990-talet fram till nu. Endel av verken har konstnären varit tvungen att anpassa till museets speciella lokaler, medan andra har skapats särskilt för utställningen i Bilbao. Under sina nästan trettio år av produktion har han skapat mängder av verk med allt från fina teckningar till stora installationer som skapats så att betraktaren kan interagera med verket genom att känna och till och med lukta på dem. Meningen är att man skall uppleva och känna att verken precis som kroppen är mycket ömtåliga. Den unika resan genom konstnärens magiska universum som betraktaren får följa startar i Atriumet på bottenvåningen och fortsätter till andra våningen där besökarna genomgår som ett känslomässigt spel som inbjuder till flykt från vardagsbestyren. Neto menar att utställningen är en plats för poesi. Vi mottager hela tiden så mycket information, men här finns utrymme att stanna till och tänka efter. Man kan fly verkligheten en stund i konsten. Vi lär från naturen, menar Neto. Vi kan finna det mesta i naturen och en dag tror han att vi kommer att kunna leva i total harmoni med naturen. Genom utställningen får man uppleva både känslan av instabilitet såväl som stunder av lugn och eftertanke. Guggenheimmuseet ligger i centrala Bilbao. Ta en titt på hemsidan innan du reser dit: www.guggenheim-bilbao.es. Museet håller öppet alla dagar utom måndag mellan 10.00 och 20.00. Under juli och augusti är det öppet alla dagar.

Madrid kommer att stå värd för den internationella reseorganisationen för homosexuellas 31:a kongress den 7 – 10 maj 2014

2014-02-20 10:34:50

Madrid kommer att stå värd för den internationella reseorganisationen för homosexuellas 31:a kongress den 7 – 10 maj 2014

Spanien ligger långt framme när det gäller HBTQ-frågor och var det andra landet i världen, som 2005 gav samkönade äktenskap och adoption samma legala status, som för traditionella äktenskap. I Madrid hålls också en av de bästa och största Prideparaderna med hundratusentals besökare varje år. Du som vill resa till Spanien har hela sex HBTQ-destinationer att välja bland: Madrid, Barcelona, Sitges, Ibiza, Torremolinos och Gran Canaria. Hela HBTQ-sektorn spelar en viktig och inflytelserik roll för världens reseindustri och beräknas omsätta cirka 165 miljarder dollar.
International Gay & Lesbian Travel Association’s (IGLTA) årliga världskongress är världens främsta event när det gäller utbildning och nätverkande för hela HBTQ-marknadens turistindustri. Förra årets kongress ägde rum i Chicago 2 – 4 maj. Spaniens turistbyrå i Los Angeles, ordnade då tillsammans med Tourism of Madrid and Diversity Consulting, en cocktailmottagning för IGLTA-delegaterna och presenterade Madrid som officiell värd för IGLTA:s kongress 2014.
I Madrid paras effektivitet med livskvalité till ett pris, som är svårt att slå någon annanstans I världen. Det finns massor av anledningar till varför någon skulle vilja resa till Madrid för semester eller en sammankomst. Oavsett anledning kan man slå fast att Madrid är en av en handfull städer där du kan finna allt och vad som helst. Tack vare utmärkt gastronomi, en ofattbart rik kultur, högklassiga faciliteter, hängiven personal och en modern infrastruktur, kommer besökare av alla typer att få en bra upplevelse och även de mest krävande arrangemangen kommer att gå smidigt. Madrid kommer också att stå, som värd för World Pride 2017.

Rekordmånga turister besökte Spanien 2013

2014-01-30 08:45:55

Spanien besöktes av nästan 61 miljoner internationella turister år 2013, en ökning med 5,6 %. Turisterna spenderade drygt 59 miljoner euro, en ökning med 9,6 %. De höjda turistinkomsterna är en kombination av fler besökare och att de genomsnittligt spenderar mer per person. Ökningen kom mest från brittiska, franska och nordiska turister som besökte Katalonien och Kanarieöarna.
Flest antal turister till Spanien kommer från Storbritannien med 14,3 miljoner besökare årligen, följt av Tyskland och Frankrike.
Kanarieöarna var den mest populära destinationen. En betydande ökning av antalet turister hade Katalonien och Madrid.

Sextusen jultomtar i Madrid

2013-12-18 14:17:15

Cirka 6 000 personer utklädda till tomtar sprang mini maraton genom Madrids gator lördagen den 14 december. Anledningen var att man ville uppmuntra alla till att känna helgglädje. Spanien försöker ta sig ur en tvåårig lågkonjunktur.

De vuxna klädde sig i röda kläder och prydde ansiktena med yvigt vitt skägg, barnen klädde sig i grönt för att efterlikna älvor. Sedan sprang man 5,5 kilometer i de centrala delarna av Madrid.

Loppet var organiserat av ett av Spaniens största varuhus. Varuhuset gav 1 euro för varje deltagare. Pengarna användes till att köpa julklappar till behövande barn runt om i världen.

Flamenco Festival i Madrid

2013-07-05 12:55:41

Från 1 – 26 augusti är det dags för den andra upplagan av Flamenco festivalen i Madrid som erbjuder ett brett utbud av flamencodansare, sångare och gitarrister. Totalt kommer 70 artister hålla hela 30 shower på teatrar runtom i huvudstaden för att ta den moderna flamencon närmare publiken. Teatro Compac Gran Via kommer att arrangera endel av festivalens huvudattraktioner som t ex. Las cinco Estaciones; en show med ”Blanca del Rey” mellan 1 och 5 augusti, och uppvisningen ”Ángel, del blanco al negro” av en flamencodansare från Cordoba, Angel Muños, från 8 – 12 augusti. Mellan den 15 – 19 augusti håller Sevilladansarna Rafael och Adela Campallo uppvisning, och den 22- 26 augusti är det en uppvisning som heter ”Con la música en otra parte” av Compañia Rafaela Carrasco. Dessutom kommer många andra grupper att underhålla under festivalen.

Den 49:e Nationella Ölfestivalen har börjat i Cordoba

2012-10-16 13:16:04

Den 49:e Nationella Ölfestivalen har börjat i Cordoba och sista helgen 6 och 7 oktober närmar sig.
Festligheterna börjar varje dag från kl. 12 mitt på dagen och fortsätter in på småtimmarna. Följ med och njut av traditionell mat, lokalt bryggt öl samt musik och dansföreställningar. Det är gratis inträde till festivalen för alla på vardagarna men kostar $70 under helgen.