Resor nyheter - Storbritannien

Omgjorda muséet St Fagans i Wales är 2019 Art Fund Museum of the Year

2019-07-04 15:31:03

Muséet nära Cardiff drog hem 100,000 pund i pris efter att ha renoverat för 30 miljoner pund. Ett utomhusmuseum lovprisad för att leva, andas och förkroppsliga kulturen i Wales har fått pris som årets museum i Storbritannien, och belönades för att man visar "exceptionell fantasi, innovation och prestation".
"St Fagans lever, andas och belyser Walesens kultur och identitet, och denna magiska plats är gjord av Wales folk för människor överallt och står som ett av de mest välkomnande och engagerande museerna någonstans i Storbritannien." En av 2019-domarna, Bridget McConnell, chef för välgörenhetsorganisationen Glasgow Life, lovordade den inblandade walesiska regeringen för att vara en så entusiastisk supporter av St Fagans. "Alla jag träffade och såg på St Fagans var i ständig livlig konversation om sin delade historia, kultur och levda erfarenheter", sa hon. "Det här är deras plats, och det känns starkt vid varje besök." St Fagans har mer än 50 byggnader som flyttats dit från platser över hela Wales vilket gör det möjligt för besökare att ta sig igenom den walesiska historian, från förhistoriska tider till idag. Det är första gången ett walesiskt museum tilldelas utmärkelsen.  Konkurrenterna inkluderade bland annat HMS Caroline i Belfast, Nottingham Contemporary Art Gallery, V & A Dundee och Pitt Rivers Museum i Oxford, som visar universitetets arkeologiska och antropologiska samlingar. St Fagans , Wales mest besökta attraktion, har välkomnat besökare sedan 1948 när det öppnade som Wales folkmuseum.  Slutförandet av sexårig renovering förra året var organisationens mest ambitiösa projekt, med skapande av nya gallerier, fler inlärningsplatser och en ny byggnad, Gweithdy - Welsh för "workshop" - som är ett nationellt centrum för kreativitet och hantverkskunskaper.
(theguardian.com)

Britter kan behöva betala för att komma in i EU efter Brexit(Standbynordic.com)

2018-05-03 21:38:15

EU har kommit överens om villkor för ett nytt system för att öka säkerheten och bekämpa terrorism. Britter som reser till EU efter Brexit kan behöva betala 7 euro varje gång de vill komma över gränsen, har EU föreslagit. Efter flera år av diskussioner har EU kommit överens om villkor för ett europeiskt reseinformation och auktorisationssystem, eller Etias, för att öka säkerheten och bekämpa terrorism, skriver TTG. Avgifterna skulle gälla "tredjelandsmedborgare med visumfrihet", det vill säga invånare utanför EU och icke-Schengen, som reser till Schengenområdet i 26 länder - ett system som påminner om USA´s Esta-system. Flygbolag och färjor och kryssningsföretag skulle behöva kontrollera att passagerare har Etias godkännande. Men - som Esta - auktorisation ger inte nödvändigtvis rätt att komma in, eftersom gränspolisen kommer att fatta det slutliga beslutet. Detta system skulle givetvis gälla Storbritannien om inget undantag överenskommits under de pågående Brexit-förhandlingarna. Om systemet antas kommer EU sannolikt att genomföra Etias så snart som möjligt, eventuellt 2020. Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars 2019, även om en övergångsperiod kommer att löpa fram till slutet av 2020. (Standbynordic.com)

Den berömda piren i Hastings öppnar igen

2016-07-04 13:50:22

Den har varit stängd sedan 2008 men nu har man öppnat piren i Hastings igen för allmänheten. Den 300 meter långa piren var den första av de 99 som byggts i Storbritannien. Den Invigdes 1872 och besöktes av 52.000 människor under en vecka i augusti 1931. På 60-talet uppträdde Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd och Rolling Stones i den stora balsalen på piren. Det är ett historiskt monument som har åter öppnats på denna berömda engelska badort.
 
England - Durrington Walls: en ny förhistorisk plats upptäckt nära Stonehenge

I september 2015 upptäckte arkeologer,  som arbetar för universitetet i Birmingham och Ludwig Boltzmann Institute i Wien,  en förhistorisk plats med nästan hundra megaliter vid Durrington Walls, nära Stonehenge. Mer än 90 liggande och stenar begravda under ca en meter jord har identifierats av forskare. Stenarna som verkar vara cirka 4500 år gamla, är upp till 4,5 meter höga och bildar ett C-format monument
 

En nationaldag att minnas – St Andrew’s Day i Skottland

2014-11-25 13:07:06

Historien om helgonet Saint Andrew har debatterats under åratal i Skottland. Vem var han egentligen? Var han en fiskare? Var levde han? Vi vet antagligen inte alla detaljer om helgonets liv och leverne, men i Skottland vet de i alla fall mer än väl hur man firar nationaldagen ordentligt. Saint Andrews Day infaller i år den 30 november och blir startskottet för mängder av evenemang runtom i landet. Det blir inledningen på Skottlands glittrande vinterfestivaler med typisk skottsk musik, dans och mat. På de flesta skolor i Skottland ordnas speciella evenemang till St Andrews Day som t ex konstutställningar, skotska dansuppvisningar, poesi- och berättelseläsning, skotsk matlagning och säckpipespel. I Edinburgh blir det en hel vecka av firande med inriktning på musik och traditionell ceilidh dans.

I Glasgow får du t ex ett varmt skotskt välkomnande då gatufestivalen presenterar det bästa av skotsk gatumat, gatukonst och musik vid en av stadens mest livliga plats för modern skotsk kultur, SWG3.

På Scottish Storytelling Centre i Edinburgh kan du få höra förtjusande berättelser, sånger och poesi för att fira den stora dagen. Talangfulla berättare inviterar dig till att lyssna på några fascinerande berättelser om skotsk mat av Mrs Mash, en berättelse om Belle Stewarts liv och dessutom en nordisk myt. Centret kommer att hålla speciella evenemang från St Andrews Day ända fram till Burn’s Night den 25 januari.

Highland Safaris öppnar en ny turistattraktion i Perthshire i Skottland

2014-06-17 13:37:29

 Det nya kronhjortscentret ”Red Deer Centre” har sin bas i Aberfeldy beläget i höglandet Perthshire i Skottlands hjärta och öppnades nyligen officiellt av John Swinney. I linje med planen för Tourism Scotland 2020 har i det här fallet Highlands Safaris bokstavligen förvandlat naturtillgångar till naturupplevelser genom att använda Skottlands favoritdjur, kronhjorten för att ge resenärer ytterligare en orsak att komma till det här populära femstjärniga besökscentret. Mike Cantlay är ordförande för VisitScotland och säger; ”Vi vet av erfarenhet från ”Year of Natural Scotland” att vår natur är en av huvudanledningarna till att man reser till Skottland. Det är fantastiskt att se Skottland välkomna världen och att Highland Safaris gör det mesta för att fira Skottlands berömda natur och djurliv genom att starta den här nya attraktionen. Ägarna är glada att responsen har varit god eftersom det var en betydande investering som inneburit flera år av planering. Besökarna ges på centret möjlighet att komma nära och till och med röra vid och mata dessa fantastiska vilda djur som kronhjort och tornuggla vilket ger besökarna en känsla av att få ett stort värde för pengarna, härliga minnen och en upplevelse som passar alla väder. De här nya upplevelserna tillsammans med guld- och ädelstensvaskning, ett prisbelönt café och butik, mountainbikecenter och unika Land Rover Safaris har gjort det möjligt för företaget att erbjuda åretruntanställningar trots att detta oftast anses vara en säsongsberoende destination.

Läs mer om det nya kronhjortscentret på Highland Safaris: http://www.highlandsafaris.net/leisure/discover/red-deer-centre

Vetenskapsmän fann 800 000 år gamla fotspår i England

2014-02-11 10:20:47

Arkeologer har funnit mänskliga fotspår i England som är mellan 800 000 och en miljon år gamla. Fyndet är det äldsta utanför Afrika och det tidigaste beviset av mänskligt liv i norra Europa. Ett team från British Museum, London Natural History Museum och Queen Mary college vid University of London avslöjade avtryck från upp till fem personer i lera vid Englands östra kust. För 700 000 år sedan hade Storbritannien ett varmt Medelhavsklimat. Den perioden föregicks av kyligare klimat som liknar dagens Skandinavien.

Tusentals personer har anmält sig till en Higgs kurs på Edinburgh universitet

2014-02-11 09:58:40

Mer än 10 000 personer har registrerat sig för en online kurs på Edinburgh universitetet. Kursen är gratis och under sju veckor studerar man hur Peter Higgs utvecklade boson teorin. Det var på Edinburghs universitet som Higgs utvecklade sin teori som enare gav honom nobelpriset. Higgs teori var att partiklar skaffar massa genom att interagera med ett fält som sprids i hela universum. Hans teori medförde att man under 40 år jagade Higgspartikeln eller ”Gudspartikeln” som en del kallar den. I juli 2012 tillkännagav kärnfysiker vid anläggningen i Cern att man hade spårat den svårfångade partikeln.

London planerar superflygplats på konstgjord ö ”Boris Island”

2013-11-29 10:22:11

Det finns planer på att om sju år öppna en ny flygplats i London. Man planerar att den skall byggas på en konstgjord ö i Themsen vid flodens mynning cirka åtta mil öster om London. Flygplatsen skall ha sex landningsbanor. Prislappen beräknas till 450 miljoner pund. Fördelen med att placera den nya flygplatsen vid Themsen är att start och landningar då sker över obebyggt område. Man behöver inte längre flyga över tättbebyggda områden i London. Snabbtåg kommer att förbinda flygplatsen med centrala London. På längre sikt finns det planer på att stänga den gamla flygplatsen Heathrow.

Londons taxibilar är bäst i världen igen

2013-11-18 09:49:16

Resenärer från 30 länder har bedömt taxibilar i olika länder med hänsyn till renlighet, lokalkännedom, körskicklighet, vänlighet, säkerhet, tillgänglighet och valuta för pengarna. För sjätte året i rad fick Londons taxibilar högsta betyg i fem av de sju kategorierna. När det gäller tillgänglighet och valuta för pengarna vann New Yorks taxibilar.

Londons taxibilar ”the black cabs” fick 22 % av rösterna, New Yorks gula taxibilar 10 % och på tredje plats kom Tokyo med 9 %. Stockholm kom först på 22:a plats.

2014 års Samväldesspel i Glasgow, Skottland 23 juli – 3 augusti

2013-09-10 10:58:47

2014 års Samväldesspel, the Commonwealth games, kommer att gå av stapeln i Glasgow den 23 juli - 3 augusti nästa år och världens ögon kommer att riktas mot staden. Glasgow är en av Storbritanniens största städer och är en modern, framtidsinriktad och kreativ stad som fokuserar på kultur och idrott. Den som gör en resa dit redan nu, kommer att märka att staden laddar inför ett av de viktigaste idrottsevenemangen i världen men kommer också att mötas av varma och vänliga människor. Samväldesspelen hölls första gången i Kanada 1930. Spelen har hållits i Skottland två gånger tidigare, i Edinburgh 1970 och 1986, då Skottland vann guldmedaljer i 10 000m för både män och kvinnor. Nu är det Glasgows tur att välkomna idrottare från hela världen som skall tävla i 17 olika grenar. När man ser de olika arenorna färdigställas kan man med lite fantasi föreställa sig hur det kan låta på Hampden Park när de euforiska folkmassorna blir vittne till nya världsrekord och känna deras glädje som åskådare vid Sir Chris Hoy Velodrome när Skottland antar utmaningen från världens främsta cyklister i sprint och keirin.