Resor nyheter - Sydafrika

Afrikas största museum för modern konst har öppnats i Kapstaden

2017-10-03 20:02:51

Victoria & Albert Waterfronts historiska kornsilo i Kapstaden huserar nu världens största museum för modern konst : Zeitz MOOCA (Museum of Contemporary Art Africa).  Zeitz kollektionen kommer att visas på 6 000 m² utställningsyta med hundratals gallerier. Totalt 9 500 kvadratmeter finns på de nio våningarna. De atriumdesignade utrymmena är inrymda i den monumentala 42-rörsstrukturen i det historiska V & A Waterfront-kornsilokomplexet. En skulpturträdgård har gjorts på MOOCA-taket. Det finns även bokhandel, restaurang en bar och olika läsrum.
Adress: V & A Waterfront, Silo District, S Arm Road, Waterfront, Kapstaden. Öppet dagligen utom tisdag från 10:00 till 18:00. Mer information på nätet: https://zeitzmocaa.museum/
(leroutard.com) 

Rekordstenar från södra Afrika

2016-05-20 17:17:17

Den blå Oppenheimerdiamanten slog alla rekord i Genève. Försäljningen skedde på onsdag 18/05-2016 kväll i Christies auktionshus och den klarblå stenen monterad på ring, såldes för rekordpris av 57,54 miljoner dollar efter 20 minuters passionerad auktion mellan två personer som förblev anonyma.. Detta är en uthuggen sten och den dyraste juvel som sålts på en auktion någonstans i världen", sade en talesman för Christies.Stenen väger 14,62 karat och är klassificerad som "Fancy Vivid Blue", den mest sällsynta färgen för blå diamanter.
Det tidigare rekordet för en blå diamant hölls av "Blue Moon av Josephine" 12.03 karat, som köptes för 48.400.000 $ av Hong Kong affärsmannen Joseph Lau i november 2015 i Genève . Det var då den dyraste juvelen i världen.
"Oppenheimer Blue" var en del av den berömde Londondiamantsamlaren  Sir Philip Oppenheimer (1911-1995) samling. Han kontrollerade världsmarknaden via diamantföretaget De Beers. Stenen extraherades från Premiers gruva i Sydafrika, där 1905, den största diamanten i världen, Cullinan, upptäcktes. Diamanten passerade flera händer efter Sir Philips död och det var första gången den var föremål för en offentlig auktion.

Rekord även för en rosa diamant: Christie auktioner, som arrangerar två gånger per år en hög prestige smyckesauktion i Genève, Dagen innan hade Sothebys, deras största konkurrent. gjort samma sak. På tisdag kväll, sålde Sothebys den största ljusrosa pärondiamant som någonsin sålts på auktion för 31,56 miljoner dollar (27,88 miljoner euro). Köparen var asiatisk älskare av diamanter. Sothebys uppskattade ett pris på mellan 28 och 38 milj dollar för  diamanten på 15,38 karat som var monterad på en ring. Den upptäcktes för mindre än fem år sedan i en gruva i Sydafrika, och beskars av säljaren, företaget Cora International, med huvudkontor i New York.. Stenen, som bär namnet "Unique Pink  har certifierats som "Fancy Vivid rosa" den mest eftertraktade färgen för en rosa diamant av Gemological Institute of America (GIA).
I en intervju med AFP Ehud Laniado sa ordförande i Cora International, att han var "mycket nöjd med priset", som ändå är förhållandevis lågt

Färgade diamanter: en investering. Vi får inte glömma att det lägre priset var mycket högt", sade han och tillade att färgade diamanter är bra investeringar, samt konst. Jag är säker på att denna unika rosa diamant och Blue Moon av Josephine kommer att stiga i värde och säljas dyrare, tillade han. När du köper en Picasso  betalar du en hel del, men du vet att du kommer att sälja den dyrare. " Färgade diamanter slår de senaste månaderna, rekord efter rekord på auktion och enligt Laniado, bör denna trend även utvidgas till vita diamanter."
För tio dagar sedan , 09 maj 2016, såldes en oslipad diamant, det vill säga obeskuren och vägande 813 karat, över disk av det kanadensiska gruvföretaget Lucara Diamond, till ett rekordpris på 63 miljoner dollar .Aldrig tidigare har en oslipad diamant nått sådana priser, hävdade företaget noterat som är på Stockholmsbörsen. Namnet på köparen av denna sten, som upptäcktes i Botswana och kallas "Constellation" , har inte offentliggjorts, vilket var ett villkor för försäljningen
Rekordet bör inte stå sig lång tid, då Lucara förbereder sig för att sälja på auktion en oslipad diamant på 1,109 karat, den 29 juni i London på Sothebys, till ett uppskattat  pris på 70.000.000.dollar
Den fanns också i Karowegruvan i Botswana och kallas "Lesedi La Rona". Det är den största sedan "Cullinan" på 3,106 karat som grävdes upp i Sydafrika 1905.

Heritage Day eller National Braai Day i Sydafrika

2014-09-24 07:10:16

Den 24 september firas runtom i Sydafrika en allmän helgdag. Den här dagen uppmuntras alla sydafrikaner att fira landets rika kulturella mångfald och variationen av språk, ras och religion bland befolkningen. I Sydafrika finns hela 11 officiella språk och mängder av olika traditioner. Historiskt var den 24 september känd som Shaka Day och den dagen firades då endast av KwaZulu-folket till ära av den legendariske Zulu-hövdingen Shaka Zulu. Senare röstade parlamentet fram dagen till att bli en allmän helgdag då medborgarna skall hylla sitt varierade kulturarv som en del i att försöka läka såren från det förgångna. Ytterligare en aspekt av den s.k. Heritage Day, 24 september är att det inofficiellt också är nationella Braai-dagen. Även om ingredienserna varierar beroende på vart i landet man är så är traditionen att samlas runt en öppen eld till en fest med god mat den samma över hela landet. Detta initiativ startade 2005 för att sydafrikanerna skulle förenas ytterligare genom att samlas runt lägereldarna samma datum varje år. Den här traditionen är något som förenar alla sydafrikanska medborgare trots alla andra skillnader kulturellt, religiöst och traditionellt. Att samlas runt elden till en traditionell Braai är något som alla sydafrikanska medborgare uppskattar oavsett bakgrund.

På måndag den 16 juni 2014 firas ungdomarnas dag i Sydafrika.

2014-06-13 11:31:16

 ”Youth Day” hedrar de unga människor som förlorade sina liv under Sowetoupproret 1976 då de protesterade mot Apartheid och speciellt mot utbildningssystemet Bantu. Bantuutbildningen gjorde det lagligt att inte erbjuda svarta studenter samma utbildning som den vita befolkningen. Den här dagen är tänkt till att uppskatta och minnas modet och uppoffringarna som dessa unga människor gjorde för att skapa ett nytt Sydafrika, inte bara för sig själva, utan för framtida generationer. Vanligtvis firas den här dagen med festivaler, konserter, utställningar och evenemang runtom i landet. ”Youth day” är en allmän helgdag i Sydafrika.

Turismen på Godahoppsudden i Sydafrika blomstrar

2014-05-13 10:05:41

 Över 223 000 internationella och sydafrikanska besökare åkte med spårvagnen ”The Flying Dutchman” till Cape Point mellan november 2013 till april 2014. Det är en ökning med 4,14% jämfört med samma period förra året. Statistiken över inträdesbiljetter sålda till Godahoppsuddens sektion av Table Mountain National Park visar på liknande siffror med en ökning på 5,51%. Den marknadsansvarige för Cape Point, Judiet Barnes, säger att siffrorna är i klass med Sydafrikas turistboom 2007. Hon fortsätter med att förklara att den försvagade valutan och utvecklingen av den globala ekonomin uppmuntrar fler internationella besökare att resa till Sydafrika. Landet anses vara en destination som kan erbjuda hög kvalitet och mycket för pengarna. Vi har också ägnat stora resurser och energi åt den digitala marknadsföringen vilket har lett till nästan 60 000 följare på Facebook på bara 22 månader och vi ökar medvetenheten för Cape Point genom aktiviteter både på Twitter och Instagram, menar hon vidare. Den eldrivna linbanan byggdes 1996 och fick namn efter det mytomspunna spökskeppet ”The Flying Dutchman”. Spårvagnen tar besökarna till en historisk fyr och Godahoppsuddens fantastiska utsiktsplatser. Höjdskillnaden under resan är 87 meter och det tar vagnarna tre minuter att göra resan på 585 meter spår. Cape Point Nature Reserve är öppet alla dagar i veckan hela året om. Spårvagnen, Two Oceans Restaurant och butikerna är öppna från 0900 till 1700. De flesta resor till Sydafrika och Kapstaden brukar inkludera en heldagsutflykt till Godahoppsudden.

Nu bryggs det öl i Sydafrika

2014-04-25 12:40:47

De som gör en resa till Sydafrika är ofta väl medvetna om att man bör prova vin på de berömda vingårdarna och äta god mat. Här finns chokladproduktion, ostproducenter och portvinmakare. Men kanske inte alla vet att den nya trenden i Sydafrika är hantverket att brygga öl. Fler och fler bryggerier öppnar runt om i landet och plötsligt lagar toppkockarna mat med öl, sommeliererna byter ut vinet mot öl och hotellrestauranger skapar menyer efter öl. Ölet verkar numera även ha funnit sin plats i Sydafrika.

Stellenbrau Brewery i landets mest kända vinstad Stellenbosch t ex är en ganska ny uppstickare på marknaden som hällde upp sin första ”pint” i mitten av 2012. Den ganska lättdruckna ölen förekommer inte bara på studentbarerna i Stellenbosch, utan de infiltrerar också högklassiga hotell, restauranger och till och med vingårdarna. Flaggskeppet Craven Craft som fått namn efter rugby legenden Danie Craven, är en krispig lager med fin underliggande maltsmak. Ölen utvecklades med tanke på sommaren och passar utmärkt till den Sydafrikanska specialiteten under sommarhalvåret ”Snoek Braii” (grillad fisk). Längs de vindlande vägarna norrut från Stellenbosch når man Simonsberg och här finns Wild Clover Brewery där Ampie Kruger skapat sig ett namn som ölproducent med ovationer vid den tredje upplagan av Kapstadens ölfestival i slutet av 2012. De gör också en värmande porter med kola- och chokladlika smaker som passar utmärkt till Sydafrikas hemmaodlade dessert; ”malvapudding”, vilken är en slags sockerkaka gjord av aprikosmarmelad som serveras med en fyllig karamellsås. Härifrån är det bara en kort sträcka till Cape Brewing Company i närheten av Paarl. Bryggeriet öppnade 2013 med utrustning i världsklass, ett elegant provsmakningsrum och en härlig utsikt över oändliga vinodlingar. Tack vare expertiskunskaper från den tyske bryggmästaren Wolfgang Koedel produceras endel av landets bästa öl här. Den maltsmakande pilsnern med en svag bitter underton passar perfekt till en skål ”biltong”, ett mellanmål av kryddigt kött som gärna avnjuts med en pint runtom i Sydafrika. Även om man följer den mindre trafikerade rutten bland vingårdar bortanför Franschoek, Paarl och Stellenbosch kommer man att stöta på mindre fulla provsmakningsrum, härliga gårdsbutiker och restauranger. Längs vägen kommer du också att hitta fler bryggerier som verkar åka snålskjuts på vinodlartraditionen.

Upplev det bästa av Anthonij Ruperts viner och L’Ormarins under samma dag

2014-02-25 10:12:03

 Det finns många sätt att se vinområdet omkring Franschhoek under en resa i Sydafrika. Spårvagnar ser man ofta i filmscener från San Fransisco, men numera kan turister resa med spårvagn mellan L’Ormarins och Anthonij Ruperts egendom i Sydafrika i den vackra vindalen nära Franschhoek. Ägaren Johann Rupert har tänkt att ge sina besökare ett unikt och naturskönt sätt att resa mellan två besöksmål med hjälp av sina specialbyggda spårvagnar. De två besöksmålen är Motormuseet med sina 80 bilar på L’Ormarins egendom och två provsmakningsrum vid Anthonij Ruperts egendom. San Fransiscos spårvagnar har använts som förebild, men dessa åker inte på räls utan istället på vägen. Resan mellan platserna tar ca 30 minuter och man kan hoppa på och av som man önskar bland vingårdarna. Resan går genom egendomarnas vackraste platser och under resan finns flera trevliga utsiktsplatser där man kan stanna till för att fotografera och bara njuta av de vackra omgivningarna. Spårvagnarna har dessutom stora panoramafönster för att få ut mesta möjliga av resan genom Franschhoeks vindal. I kulissen ser man även de majestätiska Groot Drakenstein-bergen. Det finns få bättre sätt att uppleva de här två internationellt erkända vingårdarna utan att köra själv. Det blir en fantastisk dag under resan till Sydafrika när man får uppleva Franschhoek motor museum, provsmaka utsökta viner och dessutom kanske avsluta besöket med en högklassig lunch under olivträden eller i antipastobaren vid Terra del Capo provsmakningsrum.

Sydafrikas Nationalparker har öppnat en kilometerlång strandpromenad

2013-08-29 15:33:43

SANParks (Sydafrikas Nationalparker) har öppnat en kilometerlång strandpromenad som kopplar samman Cape Agulhas fyr med Afrikas sydligaste udde där Indiska Oceanen möter Atlanten. Strandpromenaden har kostat ca 2,25 miljoner Rand och är första steget i ett projekt för att skapa ett område kring fyren med bl a museum, kulturarvscentrum, restaurang, försäljningsstånd och informationscenter. Cape Agulhas ligger ca 2,5 timmes bilfärd från Kapstaden.

Projektet finansieras av Western Cape Economic Development och Turistdepartementet och har hittills redan skapat 36 arbetstillfällen.

Promenaden är byggd på ett sätt tänkt att ge outbildad lokalbefolkning i området en möjlighet till anställning, säger SANParks i ett tillkännagivande under förra veckan. Promenaden skall skydda den känsliga naturen och miljön i området från slitage samtidigt som det skall göra Agulhas National Park mer lätttillgänglig för besökare.

Detta är bara början, säger ordföranden Gerald Swan, Vi vet alla att turismen spelar en mycket viktig roll i Sydafrikas ekonomi eftersom det ger arbetstillfällen i regionen som området annars saknar i brist på stora industrier. För att öppna upp för områdets fulla turismpotential, såväl som att fokusera på den känsliga miljön, måste vi förbättra området till internationell standard, säger han vidare. Finansiering av nästan 22 miljoner Rand har garanterats från Department of Environmental Affairs, Western Cape Economic Development och Turistdepartementet som har startat planeringen och utformandet av hela området. Det huvudsakliga byggnadsarbetet kommer att starta i slutet av 2014.

Turistdepartementet bekräftar också finansiering på 12 miljoner Rand för att konstruera en symbolisk byggnad på den sydligaste udden. ”Vi kommer att öppna och fira den fina utsikten genom att skapa passande utsiktsplattformar och vi kommer att uppmärksamma det betydelsefulla avståndet mellan fyren och udden”, säger Swan. En vandringsled kommer att innefatta Agulha byn, traditionella fiskfällor, fyrområdet, halvöns sydligaste udde och ett skeppsvrak längs kustlinjen. ”Vidare kommer ytterligare 17 miljoner Rand att investeras i parken för att renovera det historiska Ratelrivier Homestead som är ett bevis för områdets intressanta historia”, säger SanParks. ”Det kommer att bli ett turistcenter vid infarten till området och syftet är att bygga den längsta strandpromenaden i Afrika från fyren och längs Agulhakusten. En utmaning för hela utvecklingen av området blir att bevara den naturliga floran och faunan som gör Agulhas national Park så unik.

Johannesburg växer som turistdestination

2013-06-17 13:54:13

Johannesburg är den 20e mest snabbväxande staden i världen när det kommer till antalet besökare mellan 2009 och 2013, enligt senaste statistiken fråm MasterCard Global Destination Cities Index. Enligt statistiken som publicerades i maj räknar man med att 2,54 miljoner internationella besökare ska besöka Johannesburg under 2013, vilket är 53,6% mer än under 2009. Detta förväntas ge inkomster på omkring motsvarande USD 2,7 miljarder till stadens ekonomi.

Dessa siffror placerar Sydafrikas ekonomiska och industriella centrum i topp av Afrikas städer när det gäller förväntat antal besökare under 2013. Därefter följer Lagos, Kairo, Tunis och Casablanka. Kapstaden rankas som nummer 9 i Afrika och Durban som nummer 12. Trots detta ligger de afrikanska städerna i lä jämfört med sina internationella konkurrenter där bara Johannesburg på plats 42 och Lagos på plats 49 tar sig in bland de femtio största. Och båda är ändå långt ifrån den trafik och de inkomster som som förväntas till de fem största turiststäderna i världen under 2013.

Bangkok är på första plats och förväntas uppnå 15,98 miljoner besökare och är tätt följd av London med 15,96 miljoner, Paris med 13,9, Singapore med 11,7 och New York med 11,5 miljoner turister.
En ny trend för i år är dominansen från Asien, säger representanter från MasterCard. I år är 42 utav de 132 städerna asiatiska. Bangkok följs av Singapore, Kuala Lumpur, Hongkong, Seoul, Shanghai, Tokyo och fem av de tio största 2013 ligger i ”The Greater China region”. MasterCard menar att internationellt resande fortsätter att växa starkt trots den svaga världsekonomin och att världens viktigaste destinationer kommer att tjäna massor på den här trenden.

Sydafrikas turism blomstrar

2012-10-01 10:43:56

Sydafrikanska staten ser relativt positivt på turismens framtid, särskilt med tanke på den globala ekonomiska nedgången, menade Sydafrikas turismminister Marthinus van Schalkwyk på onsdagen.

Ministern talade på The World Tourism Day’s frukostmöte i East London, på östra Kaphalvön.

Enligt Minister Van Schalkwyk är turismen världens ledande exportmarknad som beräknas till 30% av världens service export som uppskattas till 1 trillion USD per år.

”Dessutom utgör det 45 % av den totala service exporten i utvecklingsländer och ger en signifik källa till inkomster för vårt land. Under 2011 exporterade vi turism och resor för 67,9 % av hela serviceexporten” säger ministern.