Resor nyheter - Thailand

Ny järnväg kommer förbinda tre flygplatser

2019-06-15 15:57:15

Förslag att utveckla snabbtåg mellan de tre flygplatserna Don Muang flygplats norr om, Suvarnabhum öster om Bangkok och U-Tapao i Rayongprovinsen i södra delen av landet enligt en PPP-modell godkändes av regeringen den 28 maj. Med ett totalt avstånd på ca 220 km skulle den normalspåriga 1 435 mm förbindelsen utnyttja den befintliga banan mellan Phaya Thai-stationen i centrala Bangkok och Suvarnabhumi flygplats öster om staden, Thailands huvudflygplats. Den nya järnvägen skulle förlänga denna bana i båda ändarna och betjäna Don Muang flygplats norr om staden och U-Tapao i Rayongprovinsen i söder. U-Tapao flygplats ligger i en ekonomisk utvecklingszon som är avsedd för att locka internationella investeringar under regeringens program för att utveckla östra delen av landet. Man har godkänt ett 50-årigt koncessionsavtal mellan Thailands statsbanor och Charoen Pokphand Group, vars aktieägare innefattar China Railway Construction Corp, Hyundai Group och Siemens. Järnvägen förväntas öppnas för trafik 2024.(railwaygazette)

King Power köper andel i thailändskt lågprisbolag

2016-06-15 23:26:38

Ägaren Vichai Srivaddhanaprabha sade att draget var att få ut mer av Thailands blomstrande turistnäring och bidra till att stärka landets ekonomi

King Power, det thailändska tullfria konglomerat som ligger bakom den anmärkningsvärda förbättringen av engelska fotbollsmästarna Leicester City, sa igår att det hade köpt aktier för US $ 225.000.000 i Thai Air Asia, landets största lågprisbolag.
Köpet gör att King Powers miljardärsägare Vichai Srivaddhanaprabha kan ytterligare utnyttja Thailands blomstrande turistnäring och expandera utanför sin vanliga tullfritt och hotellportfölj. "Vi är i samma bransch, turismen, som är en nyckelfaktor i den växande thailändska ekonomin" sa Vichai reportrar och tillade att han förväntar sig att Thai Air Asia skall fortsätta växa med 20 till 25 procent per år. Thai Air Asia ägs av Asien Aviation, ett thailändskt företag till 55 procent, medan resten ägs av Air Asia-gruppen som grundades av malaysiska entreprenören Tony Fernandes.
King Power har köpt 39 procent av Asien Aviation från dess VD Tassapon Bijleveld för 7.945 miljarder baht (US $ 225.200.000), vilket gör dom till den näst största aktieägaren i Thai Air Asia. Bijleveld behåller fem procent av aktierna och stannar kvar som VD, sa King Power i sitt uttalande,  resten av Asien Aviations aktier ägs offentligt. King Power sa att det kunde få tag i aktierna till ett  "betydligt lägre" pris än marknadspriset eftersom de lokala flygbolagen måste enligt lag ägas av thailändare med mer än 50 procent. Med tanke på den restriktiva karaktären av sådana regler, finns det bara en handfull thailändska personer som realistiskt sett , skulle vara intresserade av och ha råd att köpa", sades det i uttalandet. Asien Aviation aktiekurs var upp 1,67 procent till 6,1 baht vid lunchtid. Poloälskande Vichai, 58, har noggrant navigerat i Thailands förrädiska politiska vatten under de senaste åren, samtidigt som hans King Power imperium gått från klarhet till klarhet.  Han har byggt en uppskattad förmögenhet på US $ 2,9 miljarder sedan upprättandet av företaget 1989 - han började med en enda butik i Bangkok. och fick jackpot under 2006 då King Power fick monopol på tullfria försäljningen på Bangkoks splitter nya Suvarnabhumi flygplats. Han har sedan gått vidare och köpt Leicester City och styrt klubben mot denna säsongs anmärkningsvärda Premier League seger. Förra året flög Thai Air Asia 14,8 miljoner passagerare och planerar att flyga 16,9 miljoner resenärer i år. Det gjorde US $ 30 miljoner nettovinst förra året, ett företagsrekord.

National Museum i Bangkok är nyrenoverat

2016-04-15 12:49:59

National Museum i Bangkok är nyrenoverat Ny design, uppgraderad belysning, tvåspråkiga koncisa beskrivningar och större utrymme Dessa är de viktigaste nyheterna i denna gamla institution som är 128 år. Varje artefakt, Buddhastatyer arkeologiska bitar, redovisas separat på en upphöjd plattform. Museet innehåller många mästerverk som skildrar Thailands rika historia i kronologisk ordning, från förhistorisk tid till Dvaravati, Srivijaya, Lopburi, Sukhothai, Ayutthaya och Rattanakosin. Andra renoveringar kommer att ske senare.
Adress: Na Phra That Road, Phra Borom Maha Ratchawang, Nakho Phra, Bangkok. Öppet 09:00 till 16 pm från onsdag till söndag och helgdagar (förutom nyår och Songkran ). Entré: 200 baht (€ 5).

Kinesiska företag bygger ny normalspårig järnväg

2016-04-08 12:31:50

Kinesiska företag bygger ny normalspårig järnväg Bangkok Nakhon Ratchasima  Nhong Khai (vid gränsen mot Laos). Det skulle egentligen bli ett samprojekt mellan Kina och Thailand men p g a oenigheter kommer Thailand att stå för ekonomin med hjälp av kinesiska lån

Mål för Thailands turism 2014

2013-07-25 10:52:23

Thailands turistmyndighet TAT har satt målet 28 miljoner utländska turister för 2014, en ökning med 13 % i förhållande till 2013, och för den inhemska marknaden, sätter TAT ett mål på 136 800 000 resor, en ökning med 9 %.

TAT guvernör Suraphon Svetasreni har sagt att, "Slutbehandlingen av 2014 års marknadsplan har varit en särskilt utmanande uppgift med tanke på alla de stora förändringar som sker både i världen, regionalt och lokalt inom Thailand, i kunddemografi och i hur branschens verksamheter fungerar.
"Eftersom Thailand är välsignat med en stor geografisk fördel, och har många andra styrkor som tjänat oss väl under åren, var vi nu tvungna att hitta nya sätt att anpassa våra strategier för att utnyttja dessa fördelar och ta itu med några av våra svagheter. Vi tror att denna planen gör det. "
Guvernören sade att "Thainess" och "balans" kommer att vara nyckelord för strategin i framtiden och identifierade några av de andra viktiga punkterna i planen sålunda:
För att fokusera på kärnan i temat "Högre intäkter genom Thainess." kommer TAT att locka turister med den thailändska charmen, erfarenheten, levnadssättet och kulturen. Man vill ge "Thainess" till världen. För att öka medvetenheten om Thailand som ett kvalitetsresmål vill man ge en mångfald av upplevelser som bidrar till besökarnas "lycka."Man skall arbeta med att minska trängseln på de populäraste destinationerna och balansera turistsäsongen genom att främja resor under lågsäsong och främja grön turism i syfte att minska miljöpåverkan av det stora antalet besökare.

Bangkok är världens mest populära turistdestination enligt global index

2013-06-03 10:13:17

Bangkok har som första stad i Asien rankats som den mest populära destinationen i världen av Master Card Index of Global Destination Cities.Bangkok toppar 2013 års lista baserad på utländska besökare i staden, rapporterar Stuff.co.nz.

Dr Yuwa Hedrick-Wong, som sammanställt listan, säger att Bangkok har stor fördel av sina flygförbindelser till snabbväxande städer över hela världen, särskilt i Kina och Japan. Han lägger till att resor till Thailands huvudstad förväntas öka med 9,8% under året.
Listan baseras på stadens uppskattade internationella ankomster med flyg samt hur mycket pengar som spenderas under vistelsen i staden. Vidare på listan kan man se att resor till Istanbul har ökat med 9,5% och resor till Dubai förväntas öka med 10,9%. Listan förutser att fram till 2016 kommer Bangkok och London att följas av Istanbul, Paris och Dubai med Singapore och New York tätt efter.

Thailand får domstol för turister

2013-05-31 10:22:22

Den thailändske turistministern vill öka säkerheten för den som reser till Thailand. Nu ska man starta en särskild domstol för ärenden som rör turister.

Justitiedepartementet i Thailand arbetar nu för att starta en domstol enbart för turister. Den första ska öppna i Bangkok och därefter också i Pattaya, Phuket, Chiang Mai och Samui, några av landets mest populära destinationer. Initiativet är ett led i att man satsar på ökad säkerhet för utländska besökare, enligt turistministern Somsak Pureesrisak. ”Staten bör höja straffen mot dem som begår brott som rån och överfall på turister”, säger han. Domstolarna ska ägna sig åt attacker, stölder och bedrägerier. De kommer att hållas i distriktsdomstolarna och de ska ha öppet också kvälls- och nattid, skriver resemagasinet Wanderlust. Tanken är att fler brott ska hinna lösas innan turisterna hinner åka hem. Initiativet får positiv respons från flera håll. Men ordföranden för Phukets turistorganisation säger, ” Jag tycker att policyn låter intressant men jag vet inte hur effektiv den kommer att bli rent praktiskt”
TT Spektra