Albanien, Grekland och Nordmakedonien

Skanderberg Square i Tirana, Albanien

Följ med på en resa som tar dig till Albanien, Grekland och Nordmakedonien, grannländer som i mångt och mycket delar en gemensam historia genom sitt arv från hellenismen, det romerska imperiet, det bysantinska riket och det osmanska riket. Grekland är nog det land som de flesta svenska turister är mest är förtrogna med, medan Nordmakedonien och Albanien kanske ännu inte är lika välkända. Albanien var under kommunisteran i princip stängt för utlänningar men har sakta men säkert kommit att bli ett alltmer populärt turistmål. Fler resenärer har också börjat upptäcka allt vad den förhållandevis unga republiken Makedonien har att erbjuda!

Följ med på en kulturresa som tar dig till några av de vackraste och historiskt mest intressanta platserna  i Albanien, Grekland och Nordmakedonien – en resa under vilken du inte bara får veta mer om dessa tre grannländers forntid och nutid utan också får tillfälle att njuta av sol, vin och lokala delikatesser! 

Dag 1: Ankomst till Albanien (Tirana) 
Vi flyger till Albaniens huvudstad där vi möts på flygplatsen av våra representanter som tar dig till vårt fina hotell beläget mitt i hjärtat av Albaniens huvudstad. Övernattning i Tirana.

Dag 2: Utflykt till Shkodra
Efter frukost väntar en heldagsutflykt med buss till Shkodra, en av Europas äldsta städer som under antiken var huvudstad i kungariket Illyrien. Staden har alltid varit ett viktigt kultur- och handelscentrum och här finns intressanta lämningar från Albaniens olika historiska epoker. Här får vi dessutom ett unikt tillfälle att besöka en workshop där många av de masker som används under karnevalen i Venedig tillverkas. Under större delen av 1400-talet tillhörde faktiskt Shkodra handelsmakten Venedig och det finns alltså starka historiska band mellan Shkodra och den italienska staden på andra sidan Adriatiska havet. Vi fortsätter därefter till Rozafa-borgen, naturskönt beläget på en höjd över staden. Rozafa-borgen är Albaniens äldsta fästning med anor från 300-talet före vår tideräkning. Från de gamla vackra stenruinerna  får man en fantastisk utsikt över staden och den omgivande landsbygden. Här kan den som vill dessutom provsmaka traktens lokala brandy.Under tillbakaresan till Tirana genom det vackra Albanska landskapet stannar vi till i den charmiga orten Lezhe som under antiken var en grekisk koloni under namnet Lissus. Övernattning i Tirana. (Frukost och lunch.)

Dag 3: Kruje och Tirana
Idag åker vi till den gamla residensstaden Kruje, känt för sin borg vars äldsta delar lär vara från 400-talet. Vi besöker borgen och det berömda Skanderbegmuseet  som ligger innanför murarna. Museet är tillägnat Albaniens nationalhjälte Skanderbeg, en adelsman och krigare som under 1400-talet försvarade Albanien mot turkarna. Vi besöker även det närbelägna etnografiska museet inrymt i en vacker gammal byggnad uppfört under den senare hälften av 1700-talet när Albanien var under ottomanskt styre. Efter lunch kan den som vill besöka det charmiga basarområdet i närheten av borgen. Här kan du finna utsökt konsthantverk och vackra mattor som tillverkats av hantverkare och vävare som fört vidare tekniker och traditioner genom  århundradena.Tillbaka i Tirana väntar en stadsrundtur under vilken vi bland annat besöker Bllokudistriktet. Under diktatorn Enver Hoxhas styre var Blloku stängt för vanliga medborgare. Här bodde enbart  den previligierade eliten som Enver Hoxha och medlemmarna av Albaniens politbyrå. Området har dock genomgått stora förändringar sedan dess och är idag ett av de mest intressanta och trendigaste kvarteren i Tirana med mängder av populära caféer, restauranger och botiquer. Under den guidade rundturen får vi lära oss mer om det isolerade Albanien under kommunisteran men får samtidigt en inblick i det nya Albanien som börjat ta form efter alla utmaningar landet ställdes inför efter kommunismens fall. Vår sightseeingtur tar oss också till det livliga Skanderbegtorget där det  finns ett flertal intressanta byggnader som den vackra Ethem Bey-mosken. Här finner man även en berömd staty över nationalhjälten Skanderbeg efter vilken torget har fått sitt namn. Övernattning i Tirana. (Frukost och lunch)

Dag 4: Durres - Appolonia - Gjirokastra          
Efter frukost väntar en bussresa till Albaniens näst största stad - kuststaden Durres vid Adriatiska havet. Durres grundades redan på 600-talet före vår tideräkning som en grekisk koloni under namnet Dyrrachion och blev under 300-talet huvudstad i den romerska provinsen Epirus Nova under namnet Dyrrhachium. Vår guidade rundtur fokuserar på stadens stolta historia och rika arv från antiken. Under dagen besöker vi bland annat en romersk amfiteater som en gång i tiden rymde 20 000 åskådare och som på sin tid var den största romerska arenan på Balkan. Vi ser även den gamla stadsmuren som uppfördes när staden tillhörde det bysantinska riket, ett romerskt bad och Durres-borgen, ursprungligen uppförd under 400-talet men under medeltiden  förstärkt och utbyggt med vakttorn av venetianarna. Efter lunch besöker vi det ortodoxa klostret Ardenica, vackert beläget på en hög höjd varifrån man får en fantastisk utsikt över det Albanska landskapet. Klostret som uppfördes under slutet av 1200-talet och är känt för sina vackra freskmålningar. Vi fortsäter till ruinstaden Apollonia som fått sitt namn efter den grekiske guden Apollon. Staden anlades under 600-talet före vår tideräkning och hade en gång i tiden 70 000 invånare bosatta innanför de gamla stadsmurarna. De natursköna omgivningarna är fulla av välbevarade historiska lämningar och efter att på plats fått en introduktion till hur livet kan ha sett ut här under antiken fortsätter vår färd mot staden Gjirokastra för övernattning. (Frukost och lunch)

Dag 5: Gjirokastra                                
Gjirokastras gamla stadskärna är sagolikt vacker och finns upptagen på Unescos lista över världsarv. Bland stadens unika arkitur finner man tydliga inslag av ottomansk 1600-tals arkitektur, men det finns även vackra byggnader uppförda under 1800-talet där inspiration hämtats från annat håll. Under vår stadsrundvandring längs stadens branta kullerstensgator får vi veta mer om regionens historia och unika kultur. Vi besöker de främsta sevärdheterna, bland annat två museer innanför murarna till Gjirokastraborgen. Borgen är belägen på en höjd ovanför staden och längs dess sluttningar slingrar sig  vita hus med karakteristiska stentak och träbalkonger. Det är svårt att föreställa sig att Albaniens envåldshärskare Enver Hoxha faktiskt föddes i denna vackra och charmiga gamla stad! Under vårt besök får vi veta mer om Hoxha. Övernattning i Gjirokastra. (Frukost och lunch)

Dag 6: Ioannina - Kalambaka (Grekland)
Efter frukost färdas vi över gränsen till Grekland och staden Ioannina. Staden som är huvudort i distriktet Epirus grundades av kejsar Justinianus I under 500-talet och är vackert beläget vid Pamvotidasjöns västra strand. Under vår stadsrundtur får vi bland annat se ruinerna efter Greklands äldsta bysantinska borg uppförd under 500-talet och Aslan Pasha-moskén från tidigt 1600-tal. Staden har ett rikt och mångfacetterat kulturarv och har influerats av såväl kristna, judiska och islamska traditioner under århundradenas gång. Efter lunch fortsätter färden genom grekiska landskapet mot orten Kalambaka i regionen Thessalien. Här, från 1000-talet och framåt, slog sig munkar ned på toppen av höga, tillsynses oåtkomliga sandstenspelare. Efter att ha övervunnit en mängd logistiska och tekniska utmaningar hade munkarna under 1400-talet slutligen lyckats uppföra sammanlagt tjugofyra kloster på de branta klippformationerna. Under eftermiddagen besöker vi det grekisk-ortodoxa klosterkomplexet Meteora som är det största och ett av de mest spektakulära av den handfull kloster som fortfarande är aktiva. Utsikten härifrån är oslagbar! Övernattning i Kalambaka. (Frukost och lunch)

Dag 7: Meteora - Heraclea Lyncestis (Nordmakedonien) - Ohrid
Efter frukost besöker vi Agia Triada (Heliga Treenighetens Kloster) som under det tidiga 1900-talet fortfarande bara kunde nås med korgar och repstegar. Vi når toppen efter att ha klättrat uppför trapporna som kom till under 1920-talet och får en fantastisk utsikt över landskapet efter att ha beundrat de vackra väggmålningar som klostret är berömt för. Vi fortsätter genom det grekiska landskapet mot gränsen till Nordmakedonien. På andra sidan gränsen besöker vi den forntida staden Heraclea Lyncestis som fått sitt namn efter den grekiska hjälten Herakles i den grekiska mytologin. Staden grundades av Filip II av Makedonien under mitten av 400-talet  f. Kr. och var länge en rik och betydelsefull stad på grund av sitt strategiska läge längs rutten mellan Rom och Konstantinopel. Bland de imponerande lämningarna från stadens storhetstid finns till exempel ruinerna efter en amfiteater och mycket välbevarade mosaiker. Vi fortsätter sedan  mot staden Ohrid beläget vid Ohridsjöns östra strand.  Övernattning i Ohrid (Frukost och lunch)

Dag 8: Ohrid
Ohrid är en gammal Europeisk kulturstad som funnits sedan antiken. Staden med sina många fantastiska sevärdheter är upptaget på Unescos lista över kulturarv. Idag väntar en heldagsutflykt i staden med omnejd. Vi besöker Tsar Samuils borg, uppförd under 1000-talet. Borgen ligger högt ovanför staden med utsikt över Ohridsjön och med sina tjocka murar och många vakttorn ansågs borgen länge vara en av de säkraste försvarsanläggningarna på hela Balkan. I medeltidskyrkan St. Sophia ser vi fantastiska tak- och väggmålningar som ofta nämns som några av de absolut främsta exemplen på bysantinsk konst på Balkan. Efter lunch beger vi oss till Sveti Naum-klostret, vackert beläget på en klippa intill sjön. Klostret uppfördes för mer än tusen år sedan och är utöver sina natursköna omgivningar också känt för sina ovärderliga konstskatter i form av ikoner och fresker. Övernattning i Ohrid (Frukost och lunch)  

Dag 9: Ohrid - Skopje
Efter frukost påbörjar vi sista etappen på vår resa, nämligen den till Skopje. Skopje erbjuder en spännande blandning av modern arkitektur och äldre bebyggelse med anknytning till stadens romerska-, bysantinska- och ottomanska arv. Skopjes främsta landmärke är stadens borg med anor från 400-talet. Borgen ligger majestätiskt på stadens högsta höjd ovanför floden Vardar. Under dagsturen promenerar vi också på den sexhundra år gamla stenbron som spänner över floden i hjärtat av staden och besöker därefter det hus där Nobelpristagaren Moder Teresa levde mellan åren 1910-1928. Vi hinner också med ett besök vid Skopjes färgstarka basarområde som har funnits här sedan den ottomanska eran. Övernattning i Skopje (Frukost och lunch)

Dag 10: Hemresa från Skopje
Transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. (Frukost)