Albanien runt

Ta foto på Gjirokastra, Albanien

Albanien ligger vid Adriatiska havet och har ett klimat som påminner om det man finner i grannländerna Italien och Grekland. Albanien var en gång i tiden Europas kanske mest slutna land –men detta tillhör det förflutna. Albanien har närmat sig övriga Europa och har på senare tid utvecklas till att bli en alltmer populär resedestination. Landet är dock fortfarande ett ganska exotiskt resmål och Albaniens kultur och långa historia är ännu tämligen okänd för de flesta nordbor. Utöver pittoreska medeltidsstäder finner du här vackra berg- och kustlandskap i ett behagligt medelhavsklimat. Här finner du också det goda albanska köket med influenser från såväl grekisk som turkisk kokkonst. Albanien är en fröjd för alla sinnen, men även för plånboken! Här får du valuta för pengarna och kan unna dig det där lilla extra till förvånansvärt låga priser. Dessutom är albanerna mycket gästvänliga och utländska turister mer än välkomna! Följ med på en rundresa som tar dig till Europas kanske mest okända land som erbjuder allt från Tiranas rustika charm till lantlig idyll och nya kulturupplevelser!

Dag 1: Flyg till Albanien (Tirana)
Efter ankomst till Tirana International Airport möts vi av vår lokalguide och åker till vårt hotell i centrala Tirana. Övernattning i Tirana.
 
Dag 2: Tirana – Elbasan – Pogradec
Efter frukost gör vi en stadsrundtur under vilken vi får se Tiranas främsta landmärken som Ethem Bey-moskén, det närbelägna Klocktornet och Skanderbegtorget. Vi besöker även Nationalmuseet samt går en promenad genom Bllokudistriktet som under diktatorn Enver Hoxhas styre var stängt för vanliga medborgare. Här bodde den privilegierade eliten och medlemmarna av Albaniens politbyrå. Området har dock genomgått stora förändringar sedan dess och är idag ett av de mest intressanta och trendigaste kvarteren i Tirana med mängder av populära caféer, restauranger och butiker. Färden går vidare mot staden Elbasan där vi besöker den berömda borgen som uppfördes på 1400-talet under den ottomanska perioden. Dagens slutmål är Pogradec vid Ohridsjön, en av Albaniens mest charmiga turistorter med en underbar utsikt över och det klara vattnet och de omgivande bergen. Ohridsjön är en av Europas äldsta och djupaste sjöar och finns upptagen på Unescos lista över världsarv sedan 1979 och har ett helt unikt ekosystem. Under eftermiddagen besöker vi Drilon National Park strax utanför Pogradec. Övernattning i Pogradec. (Frukost och middag.)
 
Dag 3: Pogradec – Voskopoje – Korce     
Efter frukost beger vi oss till bergsbyn Voskopoje strax väster om residensstaden Korce i sydöstra Albanien. Voskopje, kanske mer känd under sitt tidigare namn Moscopole, hade sin storhetsperiod under mitten av 1700-talet och var en viktig kultur- och handelsstad innan den ödelades och avbefolkades under senare hälften av samma århundrade efter en serie plundringståg. En majoritet a stadsbefolkningen tillhörde folkgruppen arumäner (vlacher) och här finner man fortfarande det kulturarv som de lämnat efter sig i form av vackra gamla kyrkor med några av de finaste muralmålningarna i hela Albanien. Bergslandskapet är dessutom sagolikt vackert! Vi fortsätter till Korce vid foten av berget Morava. Staden är idag den störta staden i sydöstra Albanien med något över 70 000 invånare och har länge varit ett viktigt nav för handelskontakter i regionen tack vare sitt strategiska läge inte långt från gränsen till Grekland och Makedonien. I Korce gör vi en stadsrundtur i den äldre stadskärnan känd för sin fina arkitektur – staden räknas allmänt som en av Albaniens vackraste städer. Vi besöker även Mirahorimoskén uppförd under slutet av 1400-talet. Övernattning i Korce. (Frukost och middag.)       
 
Dag 4: Korce – Erseka – Benje – Permet
Efter frukost beger vi oss mot den mindre staden Permet i södra Albanien, känd för sin grönska, folkmusik, vintillverkning och stolta mattraditioner – här framställs Albaniens kanske främsta raki och dessutom olika sorters sylter och sötsaker som den albanska specialiteten glico. Under färden gör vi ett kortare uppehåll i den mindre bergsorten Erseka som är Albaniens högst belägna stad (1 050 m.). Därefter stannar vi till vid en lantgård vid randen av en vacker skog för en kortare rundtur på ägorna. Under färden ser även en av Albaniens mest berömda broar – den välvda ottomanska stenbron i byn Benje. Området är dessutom känt för sin badanläggning med varma källor och den som vill kan passa på att ta ett avkopplande bad. Övernattning i Permet. (Frukost och middag.)
 
Dag 5: Permet – Gjirokaster – Dhoksat – Gjirokaster
Efter frukost beger vi oss till Gjirokaster vars äldre stadskärna är sagolikt vacker och finns upptagen på Unescos lista över världsarv. Bland stadens unika arkitektur finner man tydliga inslag av ottomansk 1600-talsarkitektur, men det finns även byggnader uppförda under 1800-talet där inspiration hämtats från annat håll. Under vår stadsrundvandring längs stadens branta kullerstensgator får vi veta mer om regionens historia och unika kultur. Vi besöker de främsta sevärdheterna, bland annat två museer innanför murarna till Gjirokastraborgen. Borgen är belägen på en höjd ovanför staden och längs dess sluttningar slingrar sig vita hus med karakteristiska stentak och träbalkonger. Det är svårt att föreställa sig att Albaniens envåldshärskare Enver Hoxha faktiskt föddes i denna vackra gamla stad! Under dagen gör vi även en utflykt till bergsbyn Dhoksat där vi bland annat besöker ett lokalt hushåll och får se köksträdgården innan vi äter en hemlagad lunch. Övernattning i Gjirokaster. (Frukost och middag.)
 
Dag 6: Gjirokaster – Butrint – Llogora
Efter en tidig frukost beger vi oss till arkeologiska fyndplatsen Butrint som finns med på Unescos världsarvslista. Den antika hamnstaden Butrint i södra Albanien grundades som en grekisk koloni och stod senare även under romerskt styre under sitt latinska namn Buthrotum. Staden var under antiken ett viktigt centrum för handel och religionsutövning och här låg bland annat ett tempel tillägnat läkekonstens gud Asklepios. Vi färdas längs utmed "Albaniens riviera", känd för sin vackra kuststräcka mot Joniska havet och gör uppehåll för sol och bad för den som så önskar. Övernattning i Llogora. (Frukost och middag.)
 
Dag 7: Llogora National Park – Berat
Efter frukost går vi en promenad i nationalparken Llogoras vackra omgivningar, inte långt ifrån den plats där Julius Ceasars och Pompejus arméer drabbade samman i ett fältslag 48 f Kr. och där faktiskt Pompejus avgick som segrare. Vi fortsätter till ruinstaden Apollonia som fått sitt namn efter den grekiske guden Apollon. Staden anlades under 600-talet före vår tideräkning och hade en gång i tiden 70 000 invånare bosatta innanför de gamla stadsmurarna. Ruinerna efter den antika staden i det albanska naturlandskapet är en storslagen syn! Vi beger oss därefter mot staden Berat i mellersta Albanien, ett Unesco-världsarv känt för sin välbevarade arkitektur. Längs stadens sluttningar slingrar sig band av vita huslängder i ottomansk stil upp mot stadens fästning på toppen av ett berg. Övernattning i Berat. (Frukost och middag.)
 
Dag 8: Berat
Under dagen går vi på upptäcktsfärd i den vackra gamla staden som beskrivits som ”Albaniens pärla” och ”de tusen fönstrens stad”. Vi besöker bland annat Sankta Maria kyrkan med sitt berömda ikonmuseum och en av stadens mest kända moskéer. Övernattning i Berat. (Frukost och middag.)
 
Dag 9: Berat – Durres – Kruja
Efter frukost åker vi till Albaniens näst största stad Durres vid Adriatiska kusten. Här finner man inte bara landets viktigaste hamn utan även några av landets främsta sevärdheter. Durres grundades redan på 600-talet före vår tideräkning som en grekisk koloni och blev under 300-talet huvudstad i den romerska provinsen Epirus Nova. Under dagen besöker vi bland annat en romersk amfiteater som rymde 20 000 åskådare och var den största romerska arenan på Balkan. Vi fortsätter därefter till kulturstaden Kruja, vackert beläget bland höga berg på 600 meters höjd över det Adriatiska havet. Vi besöker stadens berömda slott vars äldsta delar lär vara från 400-talet. Slottet var en viktig befästning under den albanske nationalhjälten Skanderbegs krig mot turkarna under 1400-talet. Vi besöker borgen och det berömda Skanderbegmuseet som ligger innanför murarna, samt det närbelägna etnografiska museet inrymt i en vacker gammal byggnad uppfört under den senare hälften av 1700-talet. I närheten av slottet ligger ett berömt basarstråk där man kan köpa antikviteter, mattor och konsthantverk. Under kvällen får vi provsmaka traktens raki och ost innan avskedsmiddagen med lokala specialiteter. Övernattning i Kruja.  (Frukost och middag.)
 
Dag 10: Hemfärd
Vi beger oss till flygplatsen i Tirana tidigt på morgonen inför hemfärden.
 

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan