Armenien-Georgien-Azerbajdzjan

Gergeti Trinity Church i Kazbegi, Georgien

Följ med på en spännande resa till de tre kulturländerna Azerbajdzjan, Georgien och Armenien i det fascinerande Kaukasien, området mellan Svarta havet och Kaspiska havet, och gränsland mellan Europa och Asien. Kaukasien erbjuder otroliga naturupplevelser och områdets rika historiska arv och olika folkgrupper har gett denna region kulturella särdrag som du inte finner någon annanstans. Länderna skiljer sig dock mycket sinsemellan och rundresan ger därför en intressant inblick i den kulturella mångfald som utmärker hela Kaukasus. Resan bjuder på fantastiska vyer, spektakulära historiska och religiösa byggnader, uråldriga fornlämningar och idylliska vingårdslandskap i vad som måste vara ett av världens mest natursköna, intressanta och gästvänliga områden.

Dag 1: Resa till Azerbajdzjan
Vi flyger till Baku – Azerbajdzjans huvudstad och den största staden vid Kaspiska havet. Efter ankomsten till Baku beger vi oss till vårt hotell för incheckning. Övernattning i Baku.
 
Dag 2: Shirvanshahernas palats och Jungfrutornet
Vi börjar dagen med att besöka Gamla staden i Baku. Gamla staden ger prov på zoroastriskt, arabiskt, persiskt, ottomanskt och ryskt inflytande som tillsammans efterlämnat ett unikt kulturarv. Vi besöker Jungfrutornet och Shirvanshahernas palats som är en av Azerbajdzjans arkitektoniska mästerverk. Området med sina historiska sevärdheter är upptaget på Unescos lista över världsarv. Vi besöker Bakus mattmuseum och hänförs av de azerbajdzjanska mattornas skönhet. 2010 upptogs faktiskt de azerbajdzjanska mattorna på Unescos världsarvslista som enastående kulturobjekt! Övernattning i Baku. (Frukost och lunch)
 
 Dag 3: Gobustan Rock Art Cultural Landscape
 Vi lämnar Baku för att bege oss till Gobustan Rock Art Cultural Landscape med sina unika arkeologiska sevärdheter. Kulturlandskapet med sin spännande klippkonst finns med på Unescos världsarvslista och i området finns mer än 6 000 hällristningar som föreställer människor, djur, krigsscener och rituella danser. Bilderna ger en fascinerande inblick i hur livet gestaltade sig i det förhistoriska Kaukasus för 5 000 – 40 000 år sedan. Vi passar även på att besöka ett vulkaniskt aktivt område med så kallade lervulkaner. Efter lunch beger vi oss till Bakus ”eldtempel” Ateshgah som tidigt var en helig plats inom zoroastrismen, en förislamisk religion inom vilken elden har en viktig religiös betydelse. Vi fortsätter därefter till ”det brinnande berget” Yanar Dag där stora eldsflammor slår upp längs en av bergssidorna, eviga eldar som ständigt får nytt bränsle genom den naturgas som här läcker ut från jordens inre. Övernattning i Baku.  (Frukost och lunch)
 
Dag 4: Baku – Sheki
Efter frukost beger vi oss till orten Sheki, vackert beläget vid Kaukasusbergens sluttningar i nordvästra Azerbajdzjan. Härifrån beger vi oss till den närbelägna byn Kish som är berömd för sin 1100-talskyrka. Under dagen besöker vi även traktens främsta stolthet – Shaki Khanernas palats. Det charmiga och smakfullt inredda palatset uppfördes som sommarresidens åt Shaki khanerna som mellan åren 1743 – 1819 styrde över det område som idag motsvarar den moderna staten Azerbajdzjan. Övernattning i Sheki. (Frukost, lunch och middag)   
 
Dag 5: Sheki - Georgien
Vi inleder dagen med ett besök till en lokal basar. Därefter går resan vidare över gränsen till Georgien. Vid lunchtid besöker vi en lantgård och får avnjuta en traditionell måltid med lokalt vin. Sedan besöker vi en trehundra år gammal vinkällare där vinet traditionsenligt lagras i kveri (stora lerkrus nedgrävda i marken). Vi får veta mer om traktens vintillverkning och får givetvis tillfälle att provsmaka de aromatiska och bärnstensfärgade vinerna. Därefter besöker vi slottet i Gremi – en gång i tiden en stor handelsstad och kungligt residens. Övernattning i centralorten Telavi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Mtskheta
Vi fortsätter till Mtskheta, en av Georgiens äldsta städer. Mtskheta var under antiken huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien och staden har sedan kristendomen infördes på 300-talet varit ett religiöst centrum i landet. Den georgiska ortodoxa kyrkan har till och med förklarat staden helig. Vi besöker Jvariklostret och Svetitskhoveli-katedralen, troligen det komplex som är mest känt av de många religiösa byggnadsverk med världsarvsstatus i staden. Resan går vidare längs den berömda georgiska militärvägen genom det vackra bergslandskapet. Vi beger oss till vinterorten Gudauri bland de dramatiska Kaukasusbergen. Övernattning i Gudauri.  (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 7: Kazbegi
Från Gudauri färdas vi längs med floden Tergi till centralorten Kazbegi. Rutten är spektakulärt vacker med fantastiska vyer. Från orten Kazbegi beger vi oss med fyrhjulsdrivna bilar genom dalgångar med storslagen natur till Gergeti Triniy-kyrkan, belägen 2 170 meter över havet. Om vädret tillåter kan man härifrån få en glimt av en av de högst belägna glaciärerna i Kaukasus – Mt. Kazbegi (5047 m).  Övernattning i Kazbegi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8: Uplistsikhe och Gori
Uplistsikhe (”Herrens fort”) i östra Georgien är en övergiven stad, delvis uthuggen ur klipporna vid floden Mtkvari. Arkeologer och historiker menar att Uplistsikhe var en av Georgiens absolut tidigaste stadsformationer och spelade en viktig politisk och religiös roll under antiken.  I och med regionens kristnande började staden dock förlora alltmer i betydelse. Under 1200-talet övergavs slutligen staden helt. Kvar blev de uthuggna grottorna och ruinerna efter den stenarkitektur som växt fram under århundradena. Efter att vi besökt Uplistsikhe åker vi till Gori, Josef Stalins hemstad.  Här besöker vi Stalinmuseet som bland annat bevarat den trästuga där Stalin föddes och spenderade sina första år. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Akhhaltsikhe där vi övernattar. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 9: Grottklostret i Vardzia och Echmiadzin
Vi besöker först grottklostret i Vardzia, utgrävt ur sluttningarna till berget Erusheti i södra Georgien. Klostret underhålls nuförtiden av ett litet antal hängivna munkar. Efter en timmes färd passerar vi gränsen till Armenien. Vi besöker Echmiadzinkatedralen, Armeniens äldsta kristna helgedom uppförd under det tidiga 300-talet. Övernattning i Armeniens huvudstad Yerevan. (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Garni och Geghard
Vi börjar dagen med att besöka Matenadran museet i Yerevan, känt för sina unika samlingar av uråldriga dokument, manuskript och böcker. Sedan besöker vi minnesmärket Tsitsernakaberd, tillägnat alla de som dog i det armeniska folkmordet 1915. Vi fortsätter till byn Garni med sitt välbevarade hellenistiska tempel, troligen uppfört under det första århundradet e. Kr.  Vi åker vidare till klostret i Geghard, uppfört under 300-talet. Klosterkomplexet har fått sin nuvarande utformning under tidens gång och har ett huvudkapell från det tidiga 1200-talet. Platsen med sina helgedomar och gravkammare, många direkt uthuggna ur berget, är dock särskilt känt för sin välbevarade medeltida armeniska klosterarkitektur, omgivet av branta klippor i ett naturskönt landskap. Geghard finns med på Unescos världsarvslista. Vi återvänder till Yerevan där vi sover under natten. (Frukost och lunch)
 
Dag 11: Khor Virap och Noravank
På morgonen  besöka vi en konjakstillverkare.  Sedan lämnar vi  huvudstaden bakom oss och färdas genom byar, vinodlingar och de vackra omgivningarna vid det höga berget Ararat (5 137 m). Enligt första Moseboken strandade Noaks ark på toppen av berget och Noak blev den förste att anlägga en vingård. Efter att ha besökt Khor Virapklostret och intagit lunch fortsätter vi till Noravankklostret från 1200-talet, vackert beläget i ett smalt bergspass med branta klippväggar. Övernattning i staden Areni.  (Frukost, lunch och middag)
   
Dag 12: Sevan och Haghpat
I dag reser vi till Sevansjön – världens näst största sötvattensjö. Efter ett kort stopp vid Sevanavank-klostret för att få en fantastisk utsikt över sjön fortsätter vi till Haghpat. Klosterkomplexet i Haghpat, uppfört under slutet av 900-talet, är ett av de bästa exemplen på armenisk arkitektur och finns med på Unescos lista över världsarv. Färden går vidare och under den sena eftermiddagen har vi kommit fram till Georgiens huvudstad Tbilisi där vi övernattar. (Frukost och lunch)
 
Dag 13: Tbilisi
Dagen startar med en rundtur i Tbilisis gamla stad. Vi promenerar längs de små vindlande gränderna och passerar Metekhi-kyrkan, Synagogan och Sioni-katedralen. Vi kommer fram till Fredsbron som sträcker sig över floden Kura. Vi ser den berömda statyn Kartis Deda (”Moder Kartlien”) som kommit att bli något av en symbol för staden. Vi promenerar ner längs sluttningarna till den forntida fästningen Narikala och får en vacker vy över Tbilisis gamla stad. Resten av dagen är öppen för att på egen hand upptäcka staden.  Varför inte besöka gamla stan med sina småaffärer och mysiga restaurang- och barkvarter? Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch)
 
Dag 14: Hemresa från Tbilisi
Efter frukost åker vi till flygplatsen för hemresa till påstigningsorten.