Bhutan, Darjeeling och Nepal

Darjeeling Japanese Peace Pagoda

På denna resa får ni uppleva olika kulturer i Himalayaregionen. I Nepals huvudstad Kathmandu utforskar vi palats från 1100-talet samt flera tempel, av vilka de flesta är med på UNESCO´s lista. Soluppgången sedd från Darjeeling’s Tiger hill och en tur med det berömda lilleputtåget, allt medan vi beundrar de välkända teodlingarna,  är mycket minnesvärda ögonblick. Sikkim attraherar, tack vare sin naturskönhet, turister från hela världen. Ekologisk mat, kulturrikedom och fantastiska bergsvyer är de verkligt stora tillgångarna i Sikkim. Bhutan, en av världens mest hyllade destinationer tack var sina fabulösa naturscenerier, välbevarade miljö och ett vänligt traditionsbundet folk.

Hjärtligt välkoman att resa med på vår Nepal-Darjeeling-Sikkim-Bhutan resa.

Day 1: Flyg till Nepal (Kathmandu)
Vi flyger till Kathmandu, republiken Nepals hvudstad.
 
Day 2: Ankomst till Kathmandu
Vi ankommer om morgonen till Kathmandu, som ligger i en dalgång på 1 400 meters höjd.   Vi åker direkt in till centrum, för att besöka Durbartorget eller Hanumna Dhoka Palace. Här levde tidigare Nepals kungafamilj, men monarkin avskaffades år 2006 efter ett långvarigt inbördeskrig med den maoistiska gerillan. Numera är landet Nepal en republik. På Durbartorget samsas mängder av olika byggnader, de flesta tillägnade olika hinduiska gudar och gudinnor. Många av templen är över 600 år gamla.  Därefter fortsätter vi till Pashupatinathtemplet som anses vara Nepals heligaste hinduhelgedom, tillägnad Shiva. Nästa stopp är Boudhanathstupan som är en av de största buddhiststuporna i världen.  Så far vi ut till en höjd utanför Kathmandu. På toppen ligger Swayambhunath, eller Aptemplet. Det imponerande komplexet består av en helgedom, en stor stupa, och andra tempel och relikskrin. Platsen anses vara ett av de finaste exemplen på religiös arkitektur, och här ser man alltid turister. Ett tibetanskt kloster med museum och bibliotek har kommit till under senare tid.  De fyra platser vi nu besökt är alla utvalda som UNESCO:s världsarv.  Om kvällen äter vi middag tillsammans. Övernattning i Kathmandu. (Lunch och middag)
 
Day 3: Kathmandu - Darjeeling
Efter frukost, transfer till flygplatsen för att flyga till Bhadrapur och vid ankomst transfer till Darjeeling, välkänt för dess teodlingar, utsikten mot Kangchenjunga ( världens tredje högsta berg), och lilleputtåget Darjeeling Himalayan Railway, byggd av britterna 1881 (UNESCO världsarv). Övernattning i Darjeeling.(Frukost)
 
Day 4: Darjeeling
Tidigt om morgonen åker vi till Tiger Hills för att se soluppgången (beroende på vädret) över Kanchendzonga – världens tredje högsta berg. Vi återvänder sedan till hotellet och efter breakfast gör vi en tur med Toy Train (UNESCO världsarv) från Darjeeling till Ghoom (2 258 m). Banan löper på smalspår 610 mm sedan 1880, och utgör en viktig transportled till olika delar av Darjeelingbergen  och omgivande slättland. Tåget är en verklige ikon och symbol för Darjeeling sedna kolonialtiden. Tågresan är ett underbart sätt att inta Himalayas vackra landskap medan resan tar oss nerför bergssidorna. Efter lunch påbörjar vi en stadsrundtur, då vi kommer att besöka Himalayan Mountaineering Institute, byggt till ära av sherpa Tenzing Norgay, den förste att bestiga Mount Everest tillsammans med Edmund Hillary 1953. Vi besöker också ZOO, Indiens högst belägna zoo (2 134 m) och här kan se fascinerande och sällsynta djur från Himalaya. Därefter besöker vi det japanska buddhisttemplet, som byggdes av Nichidatsu Fuiji. Därefter besöker vi det tibetanska flyktingcentret, där vi ser män och kvinnor från Tibet göra utsökta hantverk som mattor, jackor, yllesjalar och mycket annat. Övernattning i Darjeeling. (Frukost och lunch)

Day 5: Darjeeling-Kalimpong
Efter frukost går färden till Kalimpon, där vi gör en rundtur på eftermiddagen. Här ser vi bland annat Deolotoppen (1 704 m), som är Kalimpongs högsta punkt, och en klar dag, ser man Västra Sikkims snöklädda berg härifrån.  Vi kommer till Pine View Nursery, som är en berömd plantskola, knd för sin exoktiska samling av olika kaktusväxter. Övernattning i Kalimpong. (Frukost, lunch och middag)
 
Day 6: Kalimpong-Gangtok
Om morgonen, lämnar vi Kalimpong och åker till Gangtok. Längs vägen besöker vi Dr.Graham’s hem, som grundades 1900 av pastor Dr. John Anderson Graham, a missionär utsänd av Church of Scotland. Vi ankommer till Gangtok på eftermiddagen. Övernattning I Gangtok. (Frukost)
 
Day 7: Gangtok
Här I Gangtok besöker vi Tashi View Point tidigt om morgonen, och härifrån njuter vi av en underbar syn av de imponerande Himalayabergen, speciellt Mount Kanchenjunga och Siniolchu. Sedan besöker vi Ganesh Tok, ett av de mest populära Ganeshatempln i Sikkim. Inte långt härifrån ligger Hanuman Tok, ett tempel som är tillägnat lord Hanuman. Vi fortsätter sedan till hantverks- och handvävningscnetret, som grundades 1957 i syfte att promota och bevara etnisk konst och hantverk från Sikkim. Vi besöker även Namgyal Institute of Tibetology, ett museum ägnad Tibet i Gangtok. Innan vi återvänder till hotellet stannar vi också vid Banjhakri Falls and Energy Park, en fritids- och turistattraction nära Gangtok. Övernattning i Gangtok. (Frukost och lunch)
 
Day 8: Gangkok – Jagon/Phuentsholing
Efter frukost åker vi till Phuentsholing. Resan tar omkring 6 timmar, och längs vägen får vi andetagande vyer av vackra gröna djungler och moln som svävar över bergen. Övernattning i Jagon/Phuentsholing. (Frukost och lunch)
 
Day 9: Phuntsoling to Thimpu
Jaigaon är vår sista anhalt i indiska Västbengalen och idag tar vi oss in i Bhutan, via gränsstaden Phentsholing till dagens resmål Thimphu. Unför fönstret passerar ett fantastiskt landskap revy, med tropiska djungler,  vackra vattenfall, små byar, bergspass, floder, sjöar och en del tempel och kloster. Vi gör ett stop vid Rinchendingtemplet och några andra platser där vi gör fotostopp. Sent om eftermiddagen kommer vi fram till Bhutans huvudstad Thimphu. Övernattning i Thimphu. (Frukost och lunch)

Day 10: Thimphu stadsrundtur
Efer frukost besöker vi National Library, som byggdes 1967 I syfte att bevara och promota Bhutans rika kulturella och religiösa arv. Inte långt från Nationalbiblioteket ligger Folk and Heritage Museum, som visar upp bhutanesiska kultur och vardagsliv. Sedan besöker vi Thimphu Chorten, Bhutans mest betydande monument, tillägnat den tredje Druk Gyalpo, Bhutans statsöverhuvud. Efter lunch kommer vi till Traditional Handmade Paper Factory,  en mindre fabrik, som producerar traditionellt bhutanesiskt papper, gjort av bark från daphnebuske. Vi fortsätter till Tashichho Dzong, mera känt som Thimphu Dzong, en imponerande byggnad som är Bhutans regeringsbyggnad. Övernattning i Thimphu.(Frukost och lunch)

Dag 11: Thimphu - Paro (Taktsangklostret)
Efter frukost går färden mot Paro, och när vi kommer fram gör vi en utflykt ca 10 km norr om Paro till Taktsangklostret ("Tigernästet") som ligger på en klippa på 3 200 meters höjd. Härifrån får man en magnifik utsikt över Parodalen nedanför. Klostret med anor från 1600-talet är med sitt spektakulära läge ett av Bhutans främsta sevärdheter. För den som vill vandra hela vägen upp till klostret tar promenaden ca 2-3 timmar. Vandringsleden kantas av böneflaggor och bjuder på fantastiska naturupplevelser. Glöm inte bekväma skor och tag gärna med en vandringsstav! Övernattning i Paro. (Frukost och lunch)
 
Dag 12 Paro – Kathmandu – Nagarkot
Vi tar farväl av "Åskdrakens land" och tar flyget till Nepal. Vid ankomst åker vi mot orten Nagarkot (2 195 m.ö.h.) strax öster om Kathmandu. På vägen besöker vi Bhaktapur som under 1500- och 1600-talen var Malladynastins huvudstad. Med sin gamla bebyggelse och rika hantverkstraditioner finns orten upptaget på Unescos världsarvslista. Övernattning i Nagarkot.(Frukost och lunch)
 
Dag 13: Nagarkot – Kathmandu
Nagarkot är den ort i Kathmandu-dalen som erbjuder den finaste vyn över Himalaya. Härifrån kan man se hur solen går upp över Himalayas höga toppar med världens högsta berg Mt. Everest. Vi går upp tidigt på morgonen för att uppleva soluppgången och åker efter frukost till Patan. Staden Patan är den äldsta av de tre städer som ligger i Kathmandudalen. Ser vi på Patan Durbar Square i centrum som också är ett museum. Fantastiska träsniderier och statyer i metall visar på den hantverksskicklighet som alltid funnits i Nepal. Vi beger oss härifrån vidare till Kathmandu. På kvällen väntar en avskedsmiddag med lokala delikatesser och traditionell dansunderhållning. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 14: Hemresa till påstigningsorten
Under morgonen transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår ombord på långflygningen.

För avresor och priser, se information: https://www.phoenixtravel.se/resor/nepal/nepal-sikkim-bhutan/