Bhutan och Indien

Mask festival i Bhutan

Bhutan är ett land med storslagen natur, magnifik kultur och djupt rotad andlighet som färgar alla aspekter av invånarnas vardag. Bhutan, eller Åskdrakens land som det spirituella kungadömet också kallas för, var länge ett slutet kungadöme. Men efter kungliga dekret att landet ska moderniseras försiktigt och under kontrollerade former står dörren på glänt för begränsad turism. I Bhutan besöker vi huvudstaden Thimpu, den gamla huvudstaden Punakha och den vackra Parodalen. Under resan får du inte bara en chans att besöka detta fascinerande land dit de stora turistströmmarna ännu inte nått, du får också möjligheten att besöka några av Indiens främsta sevärdheter som Taj Mahal under en rundtur längs den berömda rutten Delhi, Agra och Jaipur. Resan inleds och avslutas i Indiens huvudstad New Delhi.

Dag 1: Resa till New Delhi
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: New Delhi
Ankomst tidigt på morgonen. Vi gör en stadsrundtur och besöker både gamla och nya Delhi. Vi besöker Qutub Minar, världens högsta tegelminaret, ser det vackra Gate of India, parlamentshusen och ambassadområdena innan vi fortsätter till stadens gamla delar. Här ser vi Indiens största moské  Jama Masjid, de myllrande basargatorna kring Chandni Chowk och slutligen Raj Ghat, en minnesplats över Mahatma Gandhi. På kvällen samlas vi till en välkomstmiddag. Övernattning i New Delhi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 3: New Delhi – Thimphu
Från New Delhi flyger vi nu till Bhutan, Åskdrakens land, som länge var helt stängt för turister. Vi landar i Paro där landets internationella flygplats ligger och färdas genom ett lummigt Himalayalandskap till Bhutans huvudstad Thimphu. Staden är säte för den bhutanesiska kungamakten och hemvist åt landets heligaste lamor. Övernattning i Thimphu. (Frukost)
 
Dag 4: Thimphu
Thimphu är visserligen Bhutans största stad men ger ändå en känsla av småstad och exotisk charm. Thimphu är till exempel den enda huvudstaden i världen som saknar trafikljus! Efter frukost besöker vi King's Memorial Chorten, en stupa uppförd 1974 för att hedra minnet av hans majestät Jigme Dorji Wangchuck som var den förste regenten att öppna landet mot omvärlden och försiktigt påbörja vissa reformer och moderniseringsprojekt. Därefter besöker vi även Nationalbiblioteket med sin digra samlingar av av Buddhistiska skrifter och fortsätter sedan till konstskolan Choki Traditional Art School, berömd för sina utsökta thangka-målningar – en sorts ikoner vanligt förekommande inom tibetansk buddhism. Under förmiddagen besöker vi även Institute of Traditional Medicine Services för en introduktion till bhutanesisk läkekonst. Eftermiddagen är öppen för utforskning av staden på egen hand. Övernattning i Thimphu. (Frukost, lunch och middag)           
 
Dag 5: Thimphu
Efter frukost besöker vi en papperstillverkare som framställer sina produkter för hand på traditionellt vis. Därefter ser vi en av världens största buddhastatyer, den förgyllda Buddha Dordenma, som är 51 meter hög och anses sprida lycka och fred. Vi fortsätter till det majestätiska Tashichho Dzong (Thimphu Dzong). Klosterkomplexet med sin utsökta arkitektur är idag säte för kungen av Bhutan och hans regering. Efter lunch besöker vi en bondemarknad dit folk från byarna kommer för att sälja sina jordbruksprodukter. Många av stånden säljer dessutom hushållsföremål och hantverk. Övernattning i Thimphu. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Thimphu – Punakha   
Efter frukost reser vi mot den gamla huvudstaden Punakha genom Himalayas vackra landskap. Vi stannar för lunch vid bergspasset Dochu La på mer än 3 000 meters höjd. Vid klart väder kan man härifrån få en fantastisk utsikt över landskapet. Färden fortsätter ned mot Punakhadalgången genom sagolika skogsområden med vild rododendon och barrträd. På vägen besöker vi buddhisttemplet Chimi Lhakhang, känt för sina fallossymboler som används i tantriska ritualer för att välsigna kvinnor som vill bli med barn. Övernattning i Punakha. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 7: Punakha
Punakha var Bhutans huvudstad fram till mitten av 1950-talet. Stadens främsta sevärdhet är det stora befästa klostret Punakha Dzong. Denna typ av befästa klosterkomplex (dzong) är vanligt förekommande i både Bhutan och Tibet och uppfördes som centrum för religionsutövning och civil administration men fungerade också som viktiga handelsstationer i Himalaya. Punakhas dzong anses allmänt vara det vackraste och mest imponerande i hela Bhutan. Efter att ha besökt det befästa klostret åker vi norrut genom dalgången. Vi går en promenad genom lantlig idyll till stupan Khamsun Yulley Namgyal Chorten, beläget på en höjd med underbar utsikt över trakten. Övernattning i Punakha. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8: Punakha – Paro
Efter frukost återvänder vi till Paro där vi besöker Bhutans lilla nationalmuseum inhyst i ett gammalt vakttorn från 1600-talet. Vi går därefter en kort promenad till det befästa klostret Rinpung dzong med sin vackra arkitektur. Övernattning i Paro. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 9: Paro (Taktsangklostret)
Efter frukost gör vi en utflykt ca 10 km norr om Paro till Taktsangklostret ("Tigernästet") som ligger på en klippa på 3 200 meters höjd. Härifrån får man en magnifik utsikt över Parodalen nedanför. Klostret med anor från 1600-talet är med sitt spektakulära läge ett av Bhutans främsta sevärdheter. För den som vill vandra hela vägen upp till klostret tar promenaden ca 2-3 timmar. Vandringsleden kantas av böneflaggor och bjuder på fantastiska naturupplevelser. Glöm inte bekväma skor och tag gärna med en vandringsstav! Övernattning i Paro. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10: Paro - New Delhi
På morgonen flyger vi tillbaka till New Delhi. Resten av dagen är fri för eget program. Övernattning i New Delhi. (Frukost)
 
Dag 11: Delhi – Jaipur
Efter frukost färdas vi med buss till Jaipur, den livliga huvudstaden i delstaten Rajasthan. Efter ankomst fri tid för egna aktiviteter samt tid för shopping i denna anrika handelsstad där resenärerna längs sidenvägen förr i tiden bytte till kamel för att ta sig igenom Rajasthans ökenområden på sin färd mot nutidens Pakistan. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 12: Jaipur
Efter frukost besöker vi den berömda Amber fästningen beläget strax utanför Jaipur. Fästningen uppförd i röd sandsten och marmor utgör en fantastisk syn med sina mäktiga skyddsmurar som återspeglas i Moalasjön nedanför. Vi tar oss upp till fästningen med jeep och går en rundvandring genom fortet och ser dess vackra interiör, högklassiga väggmålningar, elfenbensinläggningar och mosaiker. Fästningen har anor från 900-talet och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi beskådar det sagolika Hawa Mahal ("Vindarnas palats") i röd och rosa sandsten och fortsätter till City Palace som är den nuvarande maharadjans residens. Om flaggan är hissad är han hemma! Delar av palatset har gjorts om till museum med samlingar av konst, mattor och vapen. I närheten ligger det märkliga Jantar Mantar-obsevatoriet där vi bland annat ser det 27 meter höga soluret. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 13: Jaipur – Abhaneri – Agra
Efter frukost åker vi oss till Fatehpur Sikri ("Segerstaden") uppförd under 1500-talets senare hälft efter att stormogulen Akbar den store befäst och utvidgat sitt rike. Fatehpuri Sikri fungerade som stormogulens huvudstad under en tioårsperiod innan staden slutligen övergavs. Kvar stod dock de storslagna byggnaderna med sin magnifika arkitektur för eftervärlden att beskåda. "Segerstaden" med sitt vackra palatsområde och stora moské finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi beger oss därefter mot staden Agra där vi sover över natten. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 14: Agra
Efter frukost besöker vi det underbara Taj Mahal, Indens mest berömda byggnad som finns upptagen på Unescos världsarvslista med motiveringen: "Ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv". Det palatslika mausoleet stod färdigt 1631 och uppfördes på order av mogulhärskaren Shah Jahan till minne av hans älskade hustru Mumtaz Mahal som dött i barnsäng. Vi passar även på att besöka Itmad-ud-Daulahs gravmonument, uppfört under 1620-talet, innan vi avslutar dagen med ett besök vid Agra Fort. Fortet ligger i Agras gamla stad och uppfördes i röd sandsten under den senare hälften av 1500-talet. Det gamla försvarsverket är fantastiskt vackert och påminner kanske mer om ett palats än ett fort bakom försvarsmurarna. Övernattning i Agra. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 15: Agra - Delhi
Efter frukost lämnar vi Agra bakom oss för en cirka fem timmar lång spännande bussresa genom Rajasthan till New Delhi. Efter ankomst till New Delhi är dagen fri att på egen hand upptäcka staden eller bara ta det lugnt på hotellet. Fråga gärna lokalguiden om lämpliga platser att besöka. Övernattning i New Delhi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 16: Hemresa från New Delhi
Transfer till flygplatsen och hemresa till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2021-10-26 Stockholm 38 500
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Göteborg 38 500
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Köpenhamn 38 500
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Oslo 38 500
Finnair Öppet Boka här
2022-02-08 Stockholm 38 500
Finnair Öppet Boka här
2022-02-08 Göteborg 38 500
Finnair Öppet Boka här
2022-02-08 Köpenhamn 38 500
Finnair Öppet Boka här
2022-02-08 Oslo 38 500
Finnair Öppet Boka här

* Mindre grupper 10 - 15 personer
Priserna är baserade på  kostnader och valutakurser 2020-04-07. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till New Delhi t/r
Flyg New Delhi - Paro t/r
Alla flygskatter 
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Måltider enligt program
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5 500 kr
Avbeställningsskydd: 6 % av resans pris
Reseförsäkring 730 kr

I priset ingår inte :
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 70 totalt per person
Visum till Indien och Bhutan

Preliminära flygtider med Finnair:
Stockholm - Helsingfors: 16:55 - 18:50
Göteborg - Helsingfors: 17:10 - 19:30
Köpenhamn - Helsingfors: 16:05 - 19:25

Helsingfors - Delhi: 20:20 - 06:35 nästa dag
Delhi - Helsingfors: 10:40 -14:45

Helsingfors - Stockholm: 16:50 - 16:50
Helsingfors - Göteborg: 16:00 - 16:25
Helsingfors - Köpenhamn: 15:35 - 16:10