Peru, Boliva och Chile

Besök Machu Picchu, Peru

Följ med på en resa som tar dig till de spännande kulturländerna Peru, Bolivia och Chile! Under rundresan får du uppleva några av Sydamerikas mest häpnadsväckande landskap och får se platser som Anderna, Titicacasjön och världens största saltslätt Salar de Uyuni. Resan inkluderar Perus, Bolivias och Chiles främsta sevärdheter, däribland många världsarv som den mytomspunna ruinstaden Machu Picchu. Under resan får du enastående naturupplevelser och får veta mer om det gamla Inkarikets historia, kultur och arkitektur, men får dessutom en god inblick i Sydamerika av idag.      

Dag 1: Flyg till Lima
Vid ankomst till Perus huvudstad Lima möts vi av vår lokalguide och åker till hotellet för välkomstdrink och incheckning. Övernattning i Lima. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Lima
Efter frukost väntar en guidad stadsrundtur i Perus huvudstad under vilken vi får uppleva både den gamla stadskärnan med sin vackra kolonialarkitektur och de mer moderna kvarteren av staden. Vi besöker bland annat San Fransiscoklostret med sina spektakulära katakomber där dödskallar och ben ligger prydligt arrangerade i geometriska mönster. Därefter beger vi oss till Larco Museum med sina världsberömda utställningar av konst- och bruksföremål från de förcolumbianska indiankulturerna. Övernattning i Lima. (Frukost och lunch.)

Dag 3: Lima – Cuzco – Urubambadalen (Inkarikets heliga dal)
Efter frukost flyger vi till den gamla Inkahuvudstaden Cuzco som också var inkarikets religiösa centrum. Härifrån färdas vi till staden Pisac som är känd för sina inkaruiner och sin färgglada marknad som erbjuder ett rikt utbud av konsthantverk och textilier. Efter att vi besökt marknaden fortsätter vi till Ollantaytambo med sina fantastiska lämningar från Inkaperioden som än idag ger en god bild av hur en inkastad såg ut tack vare ortens välbevarade arkitektur och talrika fornlämningar. Den än idag bebodda staden är ett fint exempel på inkafolkets snillrika stadsplanering med kanaler och bevattningssystem. Vi besöker vi även stadens gamla befästningsverk som är en av Ollantaytambos främsta attraktioner. Från ruinerna på höjden får man en fin utsikt över Inkarikets heliga dal. Övernattning i Urubambadalen. (Frukost och lunch.)

Dag 4: Urubambadalen – Machu Picchu – Cusco
Efter frukost beger vi oss till stationen i Ollantaytambo inför tågresan med Vistadome som genom de stora fönsterrutorna bjuder på panoramautsikt över det vackra peruanska landskapet. Vi färdas i 1: a klass till Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo) och därifrån vidare med buss till ingången till ruinstaden Machu Picchu, beläget på en bergsrygg högt uppe i Anderna. Efter att Machu Picchu övergetts täcktes området av tät vegetation och när den fantastiska ruinstaden återupptäcktes under tidigt 1900-tal blev det en världssensation. Machu Picchu finns med på Unescos världsarvslista och räknas som ett av "Världens sju nya underverk". Efter en guidad tur i ruinstaden tar vi Vistadome till Cusco där vi bor på ett hotell i stadens historiska centrum och på promenadavstånd från torget Plaza de Armas som finns upptaget på Unescos världsarvslista. I närheten finner du många trevliga restauranger. Övernattning i Cusco. (Frukost och lunch.)     

Dag 5: Cusco
Efter frukost åker på en stadsrundtur i den gamla Inkahuvudstaden Cuzco under vilken vi bland annat får se stadens 1600-talskatedral och vad som återstår av Solens tempel.  Solens tempel uppfördes under 1400-talet och var det heligaste och mest storslagna templet i Inkariket innan det raserades av invaderande conquistadorer. Strax utanför Cuzco besöker vi även ruinerna efter Sacsayhuaman-fästningen som fungerade som försvar mot de krigiska stammar som hotade Inkariket. Under dagen ser vi även ruinerna efter Qenqotemplet, Puka Pukarabefästningen och Tambomachay. I Tambomachay finner man komplicerade kanalsystem och konstgjorda vattenfall, men det är ännu inte klarlagt vad platsen fyllde för någon funktion i Inkariket. Övernattning i Cuzco. (Frukost och lunch.)

Dag 6: Cusco – Puno
Efter frukost stiger vi ombord på vår bekväma turistbuss för att färdas genom det peruanska landskapet mot staden Puno vid Titicacasjön (ca tio timmar). Under färden gör vi stopp vid sevärdheter som vackra 1500-talskyrkan i byn Andahuaylillas och den fascinerande arkeologiska fyndplatsen Raqchi. Vi stannar även till vid La Raya på en höjd av 4 335 meter över havet och gör ett kort stop vid den arkeologiska fyndplatsen Pukara innan vi anländer till vårt hotell. Övernattning i Puno. (Frukost och lunch.)

Dag 7: Titicacasjön
Vi inleder dagen med en båttur till ön Taquile i Titicacasjön som utgör gränsen mellan Peru och Bolivia och sträcker sig över en yta på 7 998 kvadratkilometer. Ön Taquile befolkas av Aymaraindianer som är berömda för sina traditionellt handvävda textilier av mycket hög kvalitet. Efter en kort promenad till huvudbyn äter vi lunch och du får lite tid att på egen hand utforska omgivningarna. Under eftermiddagen fortsätter vi till Llachon på Capachica-halvön där vi besöker vi ett litet samhälle och får lära oss hur man tillreder den traditionella rätten pachamanca. Under dagsutflykten gör vi även ett besök hos uroindianerna som bor på "flytande öar" tillverkade av vass. Övernattning i Puno. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 8: Titicacasjön
Under den tidiga morgonen åker vi landvägen till staden Copacabana i Bolivia där vi stiger ombord på vårt katamarankryssningsfartyg för en avkopplande tur på Titicacasjöns blå vatten. Vi stiger i land på ön Isla del Sol, där den första inkahärskaren enligt legenden ska ha framträtt från en klippa. På ön besöker vi bland annat den förtjusande Inkaträdgården och museikomplexet Complejo Cultural Inti Wata där vi får lära mer om inkaindianernas historia, kultur, medicin, jordbruk och hantverkstraditioner. Under dagen besöker vi även ruinen efter inkapalatset Pilkokaina innan vi återvänder till vårt kryssningsfartyg för buffélunch ombord och fortsatt färd mot hamn. Väl iland åker vi buss mot dagens slutmål La Paz. Övernattning i La Paz. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 9: La Paz
La Paz (2 800 m.ö.h.) är Bolivias kommersiella och administrativa centrum och i praktiken landets huvudstad (formellt är dock den mindre staden Sucre den konstitutionella och historiska huvudstaden). I La Paz gör vi en stadsrundtur under vilken vi besöker Mercados de las Brujas (”Häxmarknaden”) där traditionella mediciner och ceremoniella föremål är till försäljning. Vi tar även en titt på gatumarknaden med traditionellt hantverk längs Calle Sagarna och fortsätter till den vackra kyrkan Inglesa de San Francisco. Därefter väntar Plaza Murillo där man finner presidentpalatset, nationalkongressen och stadens katedral. Under dagen besöker vi även det utmärkta etnografiska museet Museo de etnografia y folklore och utsiktsplatsen Mirador Killi Killi varifrån man får en strålande utsikt över staden och det omgivande landskapet. Under eftermiddagen besöker vi även Valle de la Luna, en kanjon strax utanför staden som bjuder på ett kargt men fantastiskt vackert och dramatiskt bergslandskap som mejslats fram av erosionen.  Vi avslutar dagen med att åka med stadens moderna linbana varifrån man får en fantastisk utsikt över omgivningarna. Övernattning i La Paz. (Frukost.)

Dag 10: La Paz – Uyuni
Transfer till flygplatsen inför flygresan till orten Uyuni som ligger vid randen av världens största saltslätt Salar de Uyuni. Härifrån färdas vi genom ett hav av salt till Isla Incahuasi – en klippig "ö" på saltslätten där man finner jättekaktus och vackra bergsformationer. Mellan december och mars täcks saltslätten med vatten som bildar en spegelblank yta som återspeglar himlen ovanför. Övernattning i Luna Salada. (Frukost och lunch på restaurang eller picknick.)  

Dag 11: Colchani – San Pedro de Quemes
Efter frukost beger vi oss mot det mindre samhället San Pedro de Quemes. På vägen får vi en fin vy vy över vulkanen Ollague och passerar Valle De Rocas (”Klippdalen”) med sina fantastiska klippformationer. Vi ser gruvstaden San Cristóbal och passerar de magiska småbyarna i det karga landskapet innan vi kommer fram till San Pedro Quemes. Övernattning i San Pedro Quemes. (Frukost och lunch på restaurang eller lunchbox.)  

Dag 12: San Pedro De Quemes –  Ojo de Perdiz      
Dagen inleds med att v besöker gejsrarna i det vulkaniskt aktiva området Sol de Manana (4 852 m ö. h.), den röda saltvattens lagunen Laguna Colorada, den vita lagunen Laguna Blanca och det spektakulära ökenområdet Desierto Salvador Dalí. Öknen har fått sitt namn efter den berömda surrealisten eftersom ökenlandskapet för tankarna till några av hans mest kända målningar. Vi avslutar med ett besök vid de varma källorna Aguas Termales de Polques innan vi anländer till Ojo de Perdiz. (Frukost, lunch på restaurang eller lunchbox.)

Dag 13: Oja de Perdiz – San Pedro de Atacama
Efter frukost beger vi oss till den turkosgröna lagunen Laguna Verde (4 323 m ö. h.), passerar gränsen till Chile och fortsätter till dagens slutdestination staden San Pedro de Atacama. (Frukost och lunch på restaurang eller lunchbox.)

Dag 14: San Pedro de Atacama
V beger oss tidigt på morgonen till det vackra gejserområdet El Tatio (4 264 m ö. h.), omgivet av Andernas snöbeklädda toppar.  Efter att vi sett hetvattenfontänerna och beundrat landskapet väntar en buffé-frukost kan den som vill passa på att ta ett dopp i de heta källorna i närheten. Under tillbaka färden till San Pedro kan den som vill ta en promenad längs Río Puripica genom en vacker dalgång kantad av kaktusar. Under eftermiddagen beger vi oss mot Cordillera de la Sal (”Saltbergen”) och besöker vi Valle de la Muerte, ett ökenområde berömt för sina spektakulära sanddynor och beundrar de märkliga stenformationerna As Tres Marias. Under den sena eftermiddagen bestiger vi en hög sanddyn i den fantastiskt vackra dalen Valle de la Luna, berömd för sina eroderade saltklippformationer, för att se hur solen går ned över Anderna. Övernattning i San Pedro. (Frukost.)  

Dag 15: San Pedro de Atacama – Santiago de Chile
Efter frukost transport till flygplatsen i Calama inför flygresan till Chiles huvudstad Santiago. Transport till hotellet och check in. Resten av dagen kan du vila ut på egen hand eller kanske upptäcka närområdet. (Frukost.)

Dag 16: Santiago de Chile
Under dagen får vi uppleva den chilenska huvudstadens mest berömda sevärdheter och lite till. Vår guidade tour utgår från Santiagos största aveny La Alameda till Chiles presidentpalats Palacio de La Moneda och fortsätter längs promenadstråket Paseo Ahumada genom Santiagos businessdistrikt. Vi fortsätter till Plaza de Armas, Santiagos viktigaste torg där man finner imponerade arkitektur som Catedral Metropolitana, uppförd under senare hälften av 1700-talet. Vi besöker även den charmiga 1800-tals villan och nationalmonumentet Palacio Cousino, konstmuseerna Museo Nacional de Bellas Artes och Museo Chileno de Arte Precolombino och det charmiga bohemkvarteren i Barrio Bellavista. Under eftermiddagen beger vi oss till byn Pirque i Maipo-dalen, känd för sina fina viner. Vi får provsmaka viner och veta mer om traktens stolta vintraditioner. Under kvällen väntar en avskedsmiddag i Santiago. Övernattning i Santiago. (Frukost och middag.)     

Dag 17: Hemfärd
Transport till flygplatsen inför resan tillbaka till påstigningsorten.