Resor till Burma

novitiation ceremony i Burma

Burma (Myanmar) är till ytan det största landet på det sydostasiatiska fastlandet och har en geografisk utbredning som sträcker sig över flera klimatzoner, men är fortfarande ett av de minst kända resmålen i hela regionen. Nyfikenheten på landet har dock ökat på senare tid. Det finns ju så otroligt mycket att se och uppleva i Burma! Burmas natur bjuder på en biotopisk mångfald du inte finner någon annanstans och landet är närmast att likna vid ett lapptäcke av olika kulturer och traditioner med sina många etniska grupper.

Den dominerande religionen i Burma är Theravadabuddhism, och samhälle och kultur är starkt präglat av denna religiösa inriktning. Över hela Burma finner man tempel och pagoder, ofta täckta i glittrande bladgult. Den vördnad som folk hyser inför buddhismen är slående. Munkväsendet fyller en viktig funktion i det burmesiska samhället och överallt ser man munkar iförda sina röda eller brandgula kläder. Under våra våra resor besöker vi tempel och kloster och får se de mest häpnadsväckande pagoder och buddhastatyer.

Burma är ett utpräglat jordbruksland och på den vackra burmesiska landsbygden, där tiden ibland tycks ha stått stilla, får vi tilfälle att se hur traditionellt jordbruk sedan århundraden bedrivits i Sydostasien. I städerna möts vi av ett färgstarkt folkmyller och ett Burma statt i förändring. I Rangoon (Yangon) gör sig dock arvet från den brittiska kolonialtiden påmint – förvisso slitna men inte desto mindre charmiga kolonialbyggnader kantar fortfarande stadens lummiga boulevarder. Mandalay vid Irrawaddyflodens övre lopp präglas av en annan atmosfär. Staden var innan den brittiska koloniseringen den sista kungliga huvudstaden och är forfarande landets kanske viktigaste centrum för traditionell kultur. Samtidigt befinner sig Mandalay i en moderniseringsprocess där närheten till Kina märks allt tydligare. En dagsresa från Mandalay finner man den gamla kungastaden Bagan (Pagan) med sina fantastiska pagoder, tempel och religiösa byggnader uppförda under århundradena innan mongolerna plundrade staden under slutet av 1200-talet. De vackra ruinerna vittnar om det svunna rikets storhetstid och utgör en närmast magiskt vacker åsyn.

Burma var länge ett av världens mest slutna länder. Landet har sedan "folkets hjältinna" Aung San Suu Kyi släpptes ur sin långa husarrest dock alltmer öppnats för omvärlden och burmeserna är, efter årtionden av isolering, mycket intresserade av att få veta mer om världen utanför Burmas gränser. Under våra resor färdas vi med flyg, buss, båt, tåg och hästkärra och du erbjuds många tillfällen att stifta bekantskap med den vänliga befolkningen och få en inblick i burmesiskt vardagsliv. Våra Burmaresor har varit mycket uppskattade av våra resenärer och bjuder på annorlunda upplevelser i en fascinerande miljö.
 

Rundresor


barn munk i Rangoon, Burma

Exotiska Burma


Många västerlänningar har under de senaste årtiondena besökt Thailand och andra länder i Sydostasien. Få har dock upptäckt det exotiska Burma som utan tvekan är ett  av regionens mest intressanta resmål. Burma var alltför länge stängt...