Exotiska Burma

barn munk i Rangoon, Burma

Många västerlänningar har under de senaste årtiondena besökt Thailand och andra länder i Sydostasien. Få har dock upptäckt det exotiska Burma som utan tvekan är ett  av regionens mest intressanta resmål. Burma var alltför länge stängt och otillgängligt men har nu öppnat sig för omvärlden. Utländska besökare kan nu få ta del av allt det fantastiska som tidigare var så få förunnat. Burmas natur är spektakulärt vacker, kulturskatterna oändliga och befolkningen oerhört välkomnande. Burmeserna går en ljusare framtid till mötes och vill gärna dela den med sin omvärld.

Burma är visserligen under politisk förändring och pågående internationalisering, men mycket av det dagliga livet tycks dock alltjämt fortskrida i ett långsammare tempo här än på annat håll i Sydostasien. Stilla nyfikenhet inför utländska besökare skiner påfallande ofta igenom. Det finns mycket som gör Burma till det ideala resmålet för den som vill uppleva det vackra och det annorlunda.

Burma gränsar till Indien, Kina, Thailand och Laos och har sedan urminnes tider absorberat impulser från dessa grannländer i en ständig växelverkan civilisationerna emelllan. Dock finns det någonting som gör Burma fullständigt unikt, trots inlånet från grannländernas traditioner. Resenärer som besökt andra asiatiska länder känner tidvis igen sig - men ändå inte. Följ med på en resa som tar dig till Asiens förmodligen mest spännande och exotiska land!

Detta är Burma, och det skiljer sig avsevärt från alla de länder du känner till. 
Rudyard Kipling
 

Dag 1: Flyg till Rangoon (Yangon)
Flyg till Rangoon, Myanmars (Burma) största stad. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Ankomst till Rangoon
Vi anländer till Yangon. Vi inleder vi vår resa med en stadsrundtur och besöker bland annat den gyllene Sulepagoden, Nationalmuseet och Shwedagonpagoden - Rangoons främsta landmärke och stadens mest kända pagod. Detta är en av Burmas absolut heligaste platser som varje burmes önskar besöka åtminstone någon gång i livet. Man behöver inte vara buddhist för att fyllas av förundran inför den guldtäckta pagodens skönhet. Resten av dagen fri tid. Resten av dagen kan du vila ut efter långflygningen innan vi på kvällen samlas inför en välkomstmiddag. Övernattning i Rangoon. (Lunch och middag.)

Dag 3: Rangoon
Efter frukost, transfer till järnvägsstationen för att ta lokaltåget Circular Train, en ringlinje som förbinder centrala Rangoon med stadens förorter. Under någon timme stannar vi ombord för att uppleva vardagstrafiken och det färggranna folklivet. Vi besöker sedan ett lokalt tehus. Tehusen är för vanliga burmeser viktiga samlingsplatser och vi får här uppleva burmesiskt folkliv i en genuin miljö. Under eftermiddagen promenerar vi genom några av Rangoons mest pittoreska kvarter. På Rangoons största marknad, Bogyoke Aung San, eller Scott´s Bazaar, kan man handla det mesta, från dyrbara ädelstenar som rubiner och safirer till vackra och billiga bomullskläder som de traditionella höftskynkena longyi. Övernattning i Rangoon. (Frukost och lunch)         
 
Dag 4: Rangoon - Bagan        
Tidigt på morgonen tar vi inrikesflyget till Bagan. Kungastaden Bagan var mellan 1000-talet och 1200-talet regionens främsta säte för lärdom och religionsutövning. Under denna period uppfördes här ett mycket stort antal stupor, helgedomar, tempel och kloster. Ruinstaden ligger på en stor slätt i en krök av Irrawwaddy-floden och tillsammans utgör de storslagna ruinerna med sin religiösa arkitektur en fantastisk syn. Vissa av de religiösa byggnaderna lockar än idag till sig ett stort antal buddhistiska pilgrimer. Bland dagens höjdpunkter finns bland annat ett besök vid den guldskimrande Shwezigonpagoden, känd för sina buddhastatyer från Baganrikets storhetstid. Vi besöker även den livliga och färgsprakande morgonmarknaden i Nyaung  U, en marknad som ger fina fototillfällen och också en möjlighet att träffa och mingla med lokalbefolkningen och se hur dom har det i sina liv. Vi avslutar dagen med en färd med häst och vagn genom Bagans fridfulla omgivningar. Under turen besöker vi bland annat Anandatemplet, känt för sin buddhastatyer och gamla väggmålningar. Framåt skymningen inväntar vi så slutligen det ögonblick när solen sänker sig över Bagans pagoder och tempelruiner. Övernattning i Bagan. (Frukost och lunch)
 
Dag 5: Mount Popa - Bagan (Pagan)
Under eftermiddagen åker vi buss ut på den burmesiska landsbygden. Vi besöker ett intressant klosterkomplex på toppen av Popa Taung Kalat ("Piedestalberget") och får härifrån en hänförande utsikt över omgivningarna efter att först ha gått längs en vindlande täckt trappa från helgedomen vid foten av berget (valfri promenad - det finns också ett basarområde vid helgedomen att upptäcka). Övernattning i Bagan. (Frukost och lunch)
 
Dag 6: Irrawaddy flodkryssning till Mandlay
Om morgonen border vi expressbåten som skall ta oss nedströms Irrawaddyfloden från Bagan till Mandalay. En resa som tar omkring 7 timmar.  Under kryssningen får vi andetagande vyer längs floden och möter vi familjer i fiskebåtar som glider förbi. Övernattning i Mandalay. (Frukost och lunch)
 
Dag 7: Mandalay
Idag väntar en heldagsutflykt i Madalays omgivningar. I Amarapura bevittnar vi under förmiddagen den dagliga utskänkningen av mat till tusentals munkar från Mahagandayonklostret och fortsätter därefter till Sagaing, Burmas andliga centrum känt för sina många buddhistkloster. Vi avslutar dagen med ett stopp vid U Bein-bron - troligen världens äldsta och längsta teak-bro. Övernattning i Mandalay. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Mandalay
Vi gör en båttur till Mingun för att besöka det påbörjade, men aldrig slutförda bygget av Pahtodawgyi - en halvfärdig tegelpagod från slutet av 1700-talet. Bygget skulle, om det slutförts, ha blivit världens största pagod. Trots att mycket av Pahtodawgyi förstördes under en jordbävning under 1800-talet är ruinerna efter det påbörjade tegelbygget vid floden en otroligt imponerande syn. Vi återvänder till Mandalay och kommer till området vid foten av Mandalayberget med sina många tempelbyggnader. Vi ser Mandalaypalatset där den siste kungen av ett självständigt Burma residerade och det vackra Shwendandawklostret uppfört i teak.  Övernattning i Mandalay. (Frukost och lunch) 

Dag 9: Mandalay - Inlesjön
Vi flyger till staden Heho. Härifrån går resan vidare med buss mot Inlesjön. På vägen stannar vi till vid Red Mountain Estate Vineyards & Winery och får tillfälle att i ett fantastiskt bergslandskap provsmaka något så exotiskt som burmesiska viner. Vi befinner oss nu i Burmas vidsträckta höglandsområde som skiljer sig från låglandet i många avseenden. Här finner man flera av Burmas många minoritetsgrupper varav den dominerande etniciteten utgörs av shanfolket. Efter vinprovsmakningen åker till vårt hotell. Övernattning vid Inlesjön. (Frukost och lunch)

Dag 10: Inlesjön   
Idag väntar en heldagsutflykt med båt på Inlesjön, vackert inramat av de böljande Shanbergen. Här finns pålhusbyar, flytande marknader och trädgårdar förankrade i botten med bambupålar. Längs stränderna och på sjön finner man också de mest utsökta  tempel och pagoder. Under båtfärden gör vi strandhugg för att se lokalt hantverk. Befolkningen som är bosatta på Inlesjön består till största delen av inthafolket som är hängivna buddhister vars levnadssätt anpassats efter de förutsättningar som sjön erbjuder. Övernattning vid Inlesjön. (Frukost och lunch)

Dag 11: Inlesjön - Ngapali
Vi lämnar vi Inlesjön och höglandet bakom oss för att med flyg resa till kustremsan vid Bengaliska viken. Efter en kort transfersträcka från Thandwe Airport kommer vi fram till den lilla badorten Ngapali, känd för sina underbara stränder, rena vatten och rofyllda atmosfär. Utöver sol, bad, fiske och snorkling finns möjlighet att gå på upptäcksfärd i omgivningarna. Det finns flera restauranger på hotellet och i byn att välja mellan. Övernattning i Ngapali. (Frukost)

Dag 12 -13: Ngapali
Dagar till sol, bad och avkoppling. övernattning i Ngapali. (Frukost)

Dag 14: Ngapali - Rangoon
Transfer till Thandwe Airport och flyg till Rangoon. Resten av dagen fri tid. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag. Övernattning i Rangoon. (B)
 
Dag 15: Rangoon
Transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår på långflygningen.
 
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2020-10-14 Stockholm 29 500
Qatar Airways Öppet Boka här
2020-10-14 Göteborg 30 950
Qatar Airways Öppet Boka här
2020-10-14 Köpenhamn 31 950
Qatar Airways Öppet Boka här
2020-11-11 Stockholm 29 500
Qatar Airways Öppet Boka här
2020-11-11 Göteborg 30 950
Qatar Airways Öppet Boka här
2020-11-11 Köpenhamn 31 950
Qatar Airways Öppet Boka här
2021-02-05 Stockholm 30 900
Qatar Airways Öppet Boka här
2021-02-05 Göteborg 30 900
Qatar Airways Öppet Boka här

Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2019-06-07. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Rangoon t/r
Inrikesflyg i Burma
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Måltider enligt program
Utflykter enligt program
Lokala engelsktalande guider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 8 000 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 730 kr

Ingår ej i priset:
Visa till Burma
Dricks till lokalguider och chaufförer

Preliminära flygtider med Qatar Airways:
Stockholm - Doha 08:05 - 16:15
Köpenhamn - Doha 08:25 - 16:30

Doha - Rangoon: 20:15 - 05:45 nästa dag
Rangoon - Doha 07:20 - 11:15

Doha - Stockholm 15:35 - 20:05
Doha - Köpenhamn 15:35 - 20:20

Inya Lake Hotel, Rangoon, Burma

Inya Lake Hotel

Rangoon

Burma

Till hotellets hemsida
Myanmar Treasure Resort, Bagan, Burma

Myanmar Treasure Resort

Bagan

Burma

Till hotellets hemsida
Mandalay Hill Resort, Mandalay, Burma

Mandalay Hill Resort

Mandalay

Burma

Till hotellets hemsida
Khaung Daing Village Resort, Inle Lake, Burma

Khaung Daing Village Resort

Inle Lake

Burma

Till hotellets hemsida
Amata Resor & Spa, Ngapali, Burma

Amata Resort & Spa

Ngapali

Burma

Till hotellets hemsida

Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.