Julmarknadsresa med tåg

Färgglada stjärnor till salu på julmarknaden i Hamburg

På denna resa finns möjlighet att besöka inte mindre än 6 julmarknader, däribland några av Europas främsta. Vi besöker Köpenhamn, Hamburg, Düsseldorf, Bryssel, Brygge, Antwerpen och Bremen. I Hamburg besöker vi Landungsbrücken och njuter av utsikten, i Düsseldorf gamla stan, i EU ´s huvudstad Bryssel flera mysiga kvarter och i Bremen ser vi varför den julmarknaden är så berömd. Vi reser med tåg, som är en bekväm form av resa och gör inte alltför långa etapper nere på kontinenten. Välkommen att följa med och njuta av flera berömda julmarknader!   

Dag 1. Sverige - Hamburg
Vi lämnar vår hemstation på morgonen och passerar vinterfagra Sydsverige. Så småningom kommer vi Skåne och efter Citytunneln under Malmö åker vi över Öresundsbron och ankommer Kastrup, varifrån det återstår 10 minuter till Köpenhamns Hovedbanegaard. Vi träffas i Köpenhamn, där vi har cirka  2 timmar fri tid för att äta t.ex. en jullunch eller se på julmarknaden längs Ströget. Man kan fortsätta mot Kongens Nytorv och ta en fika på Hvids vinstue ett stenkast från det Kongelige teater och Nyhavn. 15.35 fortsätter vi mot Hamburg och ankommer till Hamburg Hauptbahnhof 20.16. Vi går till vårt hotell vid nära  stationen. Därefter väntar Hamburgs stora utbud av restauranger och pubar. Övernattning i Hamburg.
 
Dag 2. Hamburg
Efter frukost, tunnelbana till Landungsbrücken, där vi beundrar utsikten, och tar en båttur i jättehamnen..
Från utsiktsplatsen ser vi Speicherstadt, de gamla fint upprustade magasinkvareren, med bland annat MiWuHa, världens största modell järnväg. Strax intill Elbfilharmonie, invigd 2017, byggd ovanpå ett hamnmagasin och känt för sin enastående akustik med orkestern placerad i mitten av koncertsalen.  Vid Landungsbrücken ligger museifartyget Rickmer Rickmers. På södra sidan av Elbe ser man de stora varven. Vid Landungsbrücken är det ett sjudande folkliv med alla de bierstuben och affärer som ligger vid båtarnas ankringsplats: Efter båtturen tar vi något att dricka på Astra Bierhalle, för att därefter se på den märkliga fordonshissen ner till Elbtunnel, invigd 1911 och då en teknisk sensation. Tunneln leder från centrala Hamburg till Steinwerder, där de stora varven Blohm & Voss, AG Vulcan med flera finns. Bilarna skickas ner till tunnelnivån i stora hissar som fortfarande är i bruk.
Sedan åker vi tillbaka till centrum och går nerför Mönckebergstrasse till Rådhusplatsen och en av stadens många julmarknader. Därefter fri tid att utforska denna fantastiska stad. Några förslag är att fortsätta genom arkaderna ända ut till Jungfernstieg, som brukar förvandlas i vitt vid denna tid. Här finns en trevlig restaurang och kafé med fin utsikt över Alstersjöarna, ta tåget till Sternschanze och åka upp i TV-tornet, ta tunnelbana till Baumwall och besöka MiWuHa, shoppa på Mönckebergstrasse. Ja det finns mycket att göra i Hamburg. Övernattning i Hamburg. (Frukost och lunch)
 
Dag 3. Hamburg - Düsseldorf  (Köln) - Bryssel
Efter frukost, tar vi IC-tåget 07.46 från Hamburg till Düsseldorf, där vi besöker vi en av Europas bästa julmarknader. Det finns sju olika temamarknader, alla inom gångavstånd från varandra, mellan Gamla Stan och Königsallée. Det finns även andra attraktioner som ljuskupolen på Königsallee, skridskobanan på Corneliusplatz och pariserhjulet på Burgplatz - allt upplyst i julfärger. När vi är färdiga med julmarknaden fortsätter vi 16.51 via Köln till Bryssel och planerad ankomst 19.35. Övernattning i Bryssel. (Frukost)
 
Dag 4. Bryssel
I dag gör vi en heldag i EU:s huvudstad, den spännande miljonstaden Bryssel. Vi besöker självklart Grand Place med sina fantastiska byggnader som representerar olika yrken, Manneken Pis, Atomium, Kungliga slottet, shoppinggatorna runt Bourse, diverse chokladbutiker och ölstugor. Julmarknaden sträcker sig från ikoniska Grand Place via Bourse till mysiga Sainte Catharine. det finns också tillfälle att gå på konstmuseum, se huvudstaden från spårvagnsfönstret med mera. Övernattning i Bryssel. (Frukost)
 
Dag 5. Brygge - Antwerpen
I dag gör vi en utflykt till idylliska levande museistaden Brygge, med sin berömda julmarknad. Brygge anses vara en Belgiens vackraste städer med många vackra byggnader. Vi gör en kanaltur och kan studera den levande gamla staden från sjösidan. Vi ser julmarknaden vid Place du Marché och Place Simon Stevin. Därefter tåg till Antwerpen och motsvarande tillställning. Vi beser också den fantastiskt vackert renoverade Antwerpen Centraal innan det är dags att åka tillbaka till Bryssel. Övernattning i Bryssel. (Frukost och lunch)
 
Dag 6. Bryssel - Bremen
Det tyska höghastighetståget avgår 08.23 mot Köln där ett annat tåg tar över för färden till Bremen. Ankomst 14.15. Eftermiddagen ägnas åt julmarknaden som anses vara Europas vassaste med medeltida tavernor och en adventskalender i verklig storlek. ett måste är även att ta en kik på den berömda statyn Bremens Stadsmusikanter. Övernattning i Bremen. (Frukost)
 
Dag 7. Bremen – Sverige
Idag lämnar vi Bremen och åker via Hamburg - Köpenhamn och Malmö för att anlända till vår avresestation under kvällen. (Frukost)