Rundresa i Georgien

Ushguli i Mestia, Georgien

Allt fler resenärer har börjat upptäcka det vackra Georgien och allt vad detta fascinerande land i det exotiska Kaukasus har att erbjuda. Här finner du underbara bergslandskap med snöklädda toppar och en kulturmiljö starkt präglad av den georgisk-ortodoxa kyrkan. Georgien var tidigare en sovjetisk delrepublik men har sedan självständigheten 1991 alltmer närmat sig EU och USA. Landet har genomgått en mängd politiska och ekonomiska reformer och är idag en tämligen välmående nation och för turister säker resedestination. Befolkningen är känd för sin gästfrihet och det georgiska köket brukar vara en välkommen överraskning. Chatjapuri – Georgiens rustika "ostbröd", till exempel, som är en sann delikatess! Det lokala köket bjuder på mycket som du nog aldrig har smakat tidigare. Dessutom – Georgien har alltid varit känt för sin vintillverkning och du bör inte missa att prova någon av de traditionellt framställda sorterna. Här finner du hantverksmässigt tillverkade viner av hög kvalitet – unika vinsorter som du inte lär finna någon annanstans.  Följ med på en resa som tar dig till några av Georgiens vackraste och mest intressanta sevärdheter som huvudstaden Tbilisi, den vackra gamla kulturstaden Mtskheta, grottstaden Uplistsikhe, Stalinmuseet i Gori (Stalins födelseort) och charmiga vingårdar i georgisk lantidyll. Vi fortsätter sedan till Kutaisi, landets näst största stad efter huvudstaden Tbilisi. Vi besöker också Mestia, bergsregionen Övre Svanetis största stad, där lokalbefolkningen mestadels utgörs av ”svan”, en kulturell och språkmässig georgisk undergrupp. Mestia har länge varit en betydande georgisk kulturstad och här finns ett antal medeltida monument I form av kyrkor och befästningar, inklusive ett antal som är uppsatta på UNESCO världsarvslista.

Dag 1. Flyg till Tbilisi (Georgiens huvudstad)
Vi flyger till Tbilisi och vår lokalguide möter oss på flygplatsen. Vi åker till vårt hotell för incheckning. Övernättning i Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi
Tbilisi är fantastiskt vackert beläget i en dalgång med omgivande höga berg. Under århundradena har Tbilisi styrts av flera främmande makter som under historiens gång velat kontrollera staden på grund av dess strategiskt viktiga läge. Här passerade en gång i tiden de viktiga handelsvägarna mellan Asien och Europa och här möttes Öst och Väst. Efter frukost gör vi en utflykt till fots i de äldre delarna av staden med sina vindlande gränder och vackra gamla bebyggelse. Under promenaden ser vi bland annat Metekhikyrkan med anor från 400-talet. Tbilisi är en charmig blandning av gammalt och nytt och här finner du även spännande modern arkitektur och nöjesdistrikt med barer och kafeéer. Vi åker linbana till Nariqalafortet som ligger på en höjd ovan staden varifrån vi får en underbar utsikt över omgivningarna. Vi ser det berömda monumentet Kartlis Deda (Kartliens moder) – en staty som symboliserar den georgiska nationalkaraktären. I vänster hand håller hon en skål med vin att bjuda de som kommer som vänner. I höger hand håller hon ett svärd för att kunna försvara sig mot dem som kommer som fiender. I Georgien kommer du mötas av vinbägare vart än du beger dig! Under stadspromenaden passerar vi även området Abanotubani med sina berömda badanläggningar med svavelhaltigt vatten som varit i bruk sedan århundraden. Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch.)
 
Day 3. Tbilisi - Telavi
Idag åker vi till Signagi, en befäst stad omgiven av en mur med 28 vakttorn. Även om det är en av Georgiens minsta städer, är Signagi en mycket populär turistdestination tack vare sitt läge I hjärtat av Georgiens vinodlingsregion, Kakheti, där det mesta av det georgiska vinet växer. Vi kommer till klostret Bodbe, varifrån man har en mycket spektakulär vy över de bästa georgiska vinerna i  Alazani Valley. Vi fortsätter sddan till Kharebas vintunnlar, där vi får provsmaka lite Kakheti vin som är producerat på traditionellt vis i Kvevri.  Sedan besöker vi fästningen Gremi, 16th-century royal citadel built by King Levan of Kakheti, who announced Gremi the capital of the Kingdom of Kakheti. Därefter besöker vi Tsinandali Palace, som är palats och vinodling, som en gång tillhörde 1800-talspoeten Alexander Chavchavadze (1786–1846). Chavchavadze grundade Georgiens äldsta och största vinodling där han kombinerade europeisk och urgamla georgiska vinodlingstraditioner. Det mycket berömda vita vinet Tsinandali tillverkas fortfarande här. Övernattning i Telavi. (Frukost och lunch).

Day 4. Telavi - Tbilisi
På morgonen besöker vi en lokal marknad. Sedan åker vi tillbaka till Tbilisi. Ni kommer att ha fri tid resten av dagen på egna äventyr för att upptäcka Tblisi. Färdledaren ger dig gärna tips på olika sevärdheter. Övernattning i Tbilisi. (Frukost).

Day 5. Tbilsi – Kutaisi
Efter frukost åker vi till Mtskheta. Som ursprungsort och kristendomens mest betydande plats I Georgien, har Mtskheta blvit deklarerad "helig stad" av den georgisk-ortodoxa kyrkan. Vi stannar till I vid Jvari kyrkan, och härifrån har vi en fantastisk utsikt över Mtskheta, där vi senare kommer vi att besöka Svetitskhoveli katedralen, som är listad av UNESCO som världsarv. Vi fortsätter till grottstaden Uplistsikhe, som av arkeologer anses var en av de tidigaste bosättningarna i Georgien. Sedan kommer vi till Gori, Stalins stad, där vi besöker Stalinmuseet. Övernattning i Kutaisi. (Frukost och lunch)
 
Day 6. Kutaisi - Mestia
Kutaisi är tidigare huvudstad I Georgien, och en av landets äldsta städer. Vi besöker gamla stan. Därefter reser vi till Sataplia naturreservat, vilket är känt för fotstpår av dinosaurier och grottor. Här finns också ett museum, vackra utsiktsplatser och inglasade broar för bästa utsikt. Vi fortsätter till Mestia, och på vägen dit stannar vi till vid Enguridammen, en av världens största kraftverksdammar. Övernattning i Mestia. (Frukost, lunch och middag)
 
Day 7. Ushguli
Den vackra regionen på Kaukasus sluttningar norr om Kutaisi, Övre Svaneti, är ett UNESCO världsarv, och Ushguli är en av Europas högst belägna bosättningar. Jämfört med lite större och mera utvecklade städer som Mestia, når man inte lika lätt Ushguli , varför byn har bevarat sin genuinitet. Byn ligger på 2100 meters höjd, vid foten av Georgiens högsta berg Shkhara (5193 m). Efter frukost åker vi således till byn Ushguli, som har omkring 70 familjer fast bosatta (runt 200 personer). Vi gör en promenad på de gamla smala gatorna. Det finns ett museum, som visar hur man levt och lever här upp i Svaneti i alla tider, och Lamarias kyrka kommer att berika ditt besök med många legender som är förknippade med den här kyrkan. Under turen njuter vi av den fantastiska vyn av Mount Shkhara.  Vi återvänder till Mestia. Övernattning i Mestia. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8. Mestia - Batumi
Efter frukost beger vi oss mot Batumi, en vacker kuststad och Georgiens viktigaste hamn vid Svarta havet. Under dagen färdas vi alltså från de höga snöklädda bergen i Stora Kaukasus till subtropiskt kustlandskap där man finner palmer, citrusodlingar och teplantager. Vi ankommer till Batumi under eftermiddag. Övernattning i Batumi. (Frukost och lunch).
 
Dag 9. Batumi
På morgonen gör vi en stadsrundtur I Batumi. Under stadsrundturen promenerar vi bland annat längs Batumi Boulevard intill Svarta havet, besöker Batumikatedralen, Europatorget och Piazza Square som måste vara ett av Georgiens vackraste torg. Resten av dagen är fri att på egen hand utforska denna vackra lilla kustpärla.  Övernattning i Batumi. (Frukost och middag).
 
Dag 10. Hemresa från Batumi
Transfer till Batumis flygplats och flyg hem. (Frukost)
 Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512