Georgien och Azerbajdzjan

Walls of Icheri Sheher fortress, Baku, Azerbajdzjan

Följ med på en resa till Azerbajdzjan och Georgien under vilken du får se de mest fantastiska miljöer som de vidsträckta området mellan Svarta havet och Kaspiska havet har att erbjuda. Vi färdas genom de mest varierande natur- och kulturlandskap och får uppleva allt från alpina miljöer vid foten av Kaukasusbergen till grönskande dalgångar och subtropiskt kustlandskap vid Svarta havet. Vi besöker ländernas främsta sevärdheter och upplever kaukasisk gästfrihet och njuter av god mat och gott vin.

Dag 1: Resa till Azerbajdzjan
Flyg till Baku, Azerbajdzjans huvudstaden. Vid ankomst transfer till hotellet.
 
Dag 2: Shirvanshahernas palats och Jungfrutornet
Vi börjar dagen med att besöka Gamla staden i Baku. Gamla staden ger prov på zoroastriskt, arabiskt, persiskt, ottomanskt och ryskt inflytande som tillsammans efterlämnat ett unikt kulturarv. Vi besöker Jungfrutornet och Shirvanshahernas palats som är en av Azerbajdzjans arkitektoniska mästerverk. Området med sina historiska sevärdheter är upptaget på Unescos lista över världsarv. Vi besöker Bakus mattmuseum och hänförs av de azerbajdzjanska mattornas skönhet. 2010 upptogs faktiskt de azerbajdzjanska mattorna på Unescos världsarvslista som enastående kulturobjekt! Övernattning i Baku. (Frukost och lunch)
 
Dag 3: Gobustan Rock Art Cultural Landscape
 Vi lämnar Baku för att bege oss till Gobustan Rock Art Cultural Landscape med sina unika arkeologiska sevärdheter. Kulturlandskapet med sin spännande klippkonst finns med på Unescos världsarvslista och i området finns mer än 6 000 hällristningar som föreställer människor, djur, krigsscener och rituella danser. Bilderna ger en fascinerande inblick i hur livet gestaltade sig i det förhistoriska Kaukasus för 5 000 – 40 000 år sedan. Vi passar även på att besöka ett vulkaniskt aktivt område med så kallade lervulkaner. Efter lunch beger vi oss till Bakus ”eldtempel” Ateshgah som tidigt var en helig plats inom zoroastrismen, en förislamisk religion inom vilken elden har en viktig religiös betydelse. Vi fortsätter därefter till ”det brinnande berget” Yanar Dag där stora eldsflammor slår upp längs en av bergssidorna, eviga eldar som ständigt får nytt bränsle genom den naturgas som här läcker ut från jordens inre. Övernattning i Baku. (Frukost och lunch)
 
Dag 4: Baku - Sheki
Efter frukost lämnar vi Baku bakom oss och färdas mot Sheki (Shaki) som en gång i tiden var en viktig handelsstation längs den berömda Sidenvägen mellan Kina och Europa. Under färden mot norra Azerbajdzjan och nästa anhalt vid sluttningarna till det mäktiga Kaukasusbergen erbjuds vi fantastiska vyer över det underbara naturlandskapet. Framme i Sheki besöker vi ortens stolthet - ett sommarresidens från slutet av 1700-talet som tillhörde Shakikhanatet, vid den tiden en viktig maktfaktor i Kaukasus. Palatset är känt för sina utsökta fresker, mosaiker och glasmålningar. Övernattning i Sheki. (Frukost och lunch).
 
Dag 5: Sheki - Lagodekhi -Gremi - Telavi
Efter frukost besöker vi först en basar i Sheki och åker därefter vidare mot gränsen till Georgien.  Efter att vi passerat den lilla georgiska gränsstaden Lagodekhi äter vi lunch på en georgiskt lantgård och erbjuds hemlagade rätter och gott vin. Vi befinner oss nu i ett av Georgiens mest kända vindistrikt och får besöka gårdens vinodling och fruktträdgård. Efter att ha fått en inblick i georgiskt lantliv far vi vidare mot den befästa kyrkan Gremi från 1500-talet varifrån man får en fantastisk utsikt över Alazanidalen. Övernattning i Telavi. (Frukost och lunch).
 
Dag 6: Telavi - Sighnaghi -Tbilisi
Under  morgonen besöker vi den lokala bondemarknadenen och därefter en vinproducent.  Här får vi en inblick i hur traditionell vinframställning i Georgien går till. Givetvis får vi även provsmaka! Vi fortsätter till den befästa staden Sighnaghi med en fantastisk utsikt över de omgivande Kaukasusbergen. Efter att ha stannat till vid det berömda Bodbeklostret åker vi till Georgiens huvudstad Tbilisi. Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch).
 
Dag 7: Tbilisi
Efter frukost väntar en stadsvandring i Tbilisis gamla stadskärna med sina smala gränder och vackra bebyggelse. Under promenaden ser vi bland annat Metekhikyrkan med anor från 400-talet. Tbilisiär en charmig blandning av gammalt och nytt och här finner du även spännande modern arkitektur och nöjesdistrikt med barer och cafeéer. Vi åker till Nariqalafortet som ligger på en höjd ovan staden varifrån man får en underbar utsikt över omgivningarna.  Resten av dagen till egna strövtåg. Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch).
 
Dag 8: Tbilisi - Mtskheta-Gelati-Kutaisi
Efter frukost beger vi oss till Mtskheta som en gång i tiden var Georgiens huvudstad. Idag har Mtskheta förvandlats till en charmig liten småstad, men har ändå lyckats behållit sin status som landets mest betydelsefulla religiösa centrum. Bland de många kyrkorna i området besöker vi  Jvariklostret och Svetitskhovelikatedralen som båda finns upptagna på Unescos världsarvslista. I byn Chardakhi besöker vi en traditionell Georgisk vintillverkare berömd för sina fina viner. Vi beger oss därefter till Gori, staden där Stalin föddes, för att besöka Stalinmuseet där. Museet innehåller bland annat Stalins privata järnvägsvagn och den lilla stuga där Stalin lär ha fötts.Framme i Georgiens näst största stad Kutaisi besöker vi en av stadens främsta sevärdheter - Celatiklostret från 1100-talet. Övernattning i Kutaisi. (Frukost och lunch).
 
Dag 9: Kutaisi - Mestia
Efter frukost åker vi till Zugdidi för att besöka Dadianipalatset som rymmer ett utmärkt historiskt museum.Vi fortsätter till Svanetien, en sagolikt vacker bergsregion med snöklädda berg och underbar natur. Under färden stannar vi till vid vattenkraftverket vid floden Enguri där mycket av Georgiens elektricitet produceras. Framme i den vackra bergsorten Mestia besöker vi stadens lilla etnografiska museum. (Frukost, lunch och middag).
 
Dag 10: Ushguli
Under dagen besöker vi byn Ushguli som finns upptaget på Unescos världsarvslista. Ushguli är Europas högst belägna by bebodd året om. Under hava året är dock byn helt avstängd from yttervärlden då vägarna dit blir igensnöade. Ushgulis isolerade läge bland bergen har bidragit till att uråldrig arkitektur och gamla seder och bruk har bevarats mer intakt här än på annat håll i hela bergsregionen. Här, i närheten av foten till Mt Shkhara (5202 m ö.h.), kan man nästan få känslan av att tiden har stått stilla! Övernattning i Mestia. (Frukost, lunch och middag).
 
Dag 11: Mestia - Batumi
Efter frukost beger vi oss mot kuststaden Batumi vid Svarta havet. Under dagen färdas vi alltså från de höga snöklädda bergen i Stora Kaukasus till subtropiskt kustlandskap där man finner palmer, citrusodlingar och teplantager. Vi ankommer till Batumi under sen eftermiddag. Övernattning i Batumi. (Frukost och lunch).
 
Dag 12: Batumi
Batumi är en vacker kuststad och Georgiens viktigaste hamn. Under stadsrundturen promenerar vi bland annat längs Batumi Boulevard intill Svarta havet, besöker Batumikatedralen, Europatorget och Piazza Square som måste vara ett av Georgiens vackraste torg. Resten av dagen är fri att på egen hand utforska denna vackra lilla kustpärla.  Övernattning i Batumi. (Frukost, lunch och middag).
 
Dag 13: Hemresa från Batumi
Transfer till Batumis flygplats och flyg hem. (Frukost)

 Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512