Indien och Nepal

Durbar Square i Patan, Nepal

Följ med på en resa till New Delhi, Rajasthan och Nepal i Himalaya! Under resan får du en inblick i en av världens folkrikaste nationer med över en miljard invånare. Här finner du en fascinerande blandning av olika kulturer, traditioner och religioner, ett Indien som utvecklats till att bli världens största demokrati. Här finner du en civilisation med mångtusenåriga rötter, men också ett modern ekonomi som tillhör framtiden! Under rundresan färdas vi längs Indiens så kallade "Gyllene triangel" med start i New Delhi. Vi fortsätter till "Den rosa staden" Jaipur med sin intressanda arkitektur uppförd i rosa sandsten och besöker därefter den märkliga fotstegsbrunnen i Chand Baori innan vi når Agra och det sagolika Taj Mahal. Tillbaka i New Delhi flyger vi till grannlandet Nepal där vi får uppleva Himalaya med sitt unika landskap och spännande kultur starkt präglad av hinduiska och buddhistiska idétraditioner.
 

Dag 1: Flyg till New Delhi
Vi flyger från Skandinavien till Indiens huvudstad New Delhi. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: New Delhi
Ankomst till New Delhi tidigt på morgonen. Vi befinner oss nu i Indien, världens näst folkrikaste land med över en miljard människor. Indien är en av världens äldsta civilisationer men har alltid varit mottaglig för nya impulser utifrån. New Delhi har i omgångar absorberat olika kulturyttringar som långväga handelsmän och utländska erövrare fört med sig. Mongoler, turkfolk och engelsmän har alla lämnat avtryck efter sig under historiens gång. Efter frukost besöker vi Indiens största moské Jama Masjid ("Fredagsmoskén") som uppfördes under mitten av 1600-talet av Mogul Shah Jahan (mogulhärskaren som även lät uppföra Taj Mahal). Därefter besöker vi Raj Ghat, ett minnesmonument över Indiens landsfader Mahatma Gandhi. Det var på denna plats Gandhi kremerades efter att han mördats 1948. Vi passerar triumfbågen India Gate och besöker därefter två världsarv, den höga minareten Qutb Minar från slutet av 1100-talet och stormogulen Humayuns gravmonument uppfört 1570. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 3: Delhi - Jaipur­
Efter frukost färdas vi med buss till Jaipur, den livliga huvudstaden  i delstaten Rajasthan. Efter att ha checket in på hotellet besöker vi Stadspalatset uppfört under 1700-talet som säte för Jaipurs maharadjor. Det stora palatskomplexet med alla sina palatsbyggnader, annex och gårdar är fantastiskt vacker och det finns mycket att upptäcka på området.  Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 4: Jaipur
Efter frukost besöker vi den berömda Amberfästningen beläget strax utanför Jaipur. Fästningen uppförd i röd sandsten och marmor utgör en fantastisk syn med sina mäktiga skyddsmurar som återspeglas i Moalasjön nedanför. Vi tar oss upp till fästningen med jeep och går en rundvandring genom fortet och ser dess vackra interiör, högklassiga väggmålningar, elfenbensinläggningar och mosaiker. Fästningen har anor från 900-talet och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi beskådar det sagolika Hawa Mahal ("Vindarnas palats") i röd och rosa sandsten och fortsätter till City Palace som är den nuvarande maharadjans residens. Om flaggan är hissad är han hemma! Delar av palatset har gjorts om till museum med samlingar av konst, mattor och vapen. I närheten ligger det märkliga Jantar Mantar-obsevatoriet där vi bland annat ser det 27 meter höga soluret. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 5: Jaipur – Abhaneri – Agra
Efter frukost beger vi oss till orten Abhaneri som är känd för sin fotstegsbrunn Chand Baori med anor från 800-talet. Chand Baori är en märklig konstruktion i 13 våningsplan som sammanlagt har 3 500 smala trappsteg. Det lägsta våningsplanet ligger på 30 meters djup. Chand Baori var inte bara ortens vattenkälla utan också bybornas naturliga samlingsplats under de heta somrarna. Vi åker vidare till Fatehpur Sikri ("Segerstaden") uppförd under 1500-talets senare hälft efter att stormogulen Akbar den store befäst och utvidgat sitt rike. Fatehpuri Sikri fungerade som stormogulens huvudstad under en tioårsperiod innan staden slutligen övergavs. Kvar stod dock de storslagna byggnaderna med sin magnifika arkitektur för eftervärlden att beskåda. "Segerstaden" med sitt vackra palatsområde och stora moské finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi beger oss mot staden Agra där vi sover över natten. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 6: Agra
Efter frukost besöker vi det underbara Taj Mahal, Indens mest berömda byggnad som finns upptagen på Unescos världsarvslista med motiveringen: "Ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv". Det palatslika mausoleet stod färdigt 1631 och uppfördes på order av mogulhärskaren Shah Jahan till minne av hans älskade hustru Mumtaz Mahal som dött i barnsäng. Vi passar även på att besöka  Itmad-ud-Daulahs gravmonument, uppfört under 1620-talet, innan vi avslutar dagen med ett besök vid  Agra Fort. Fortet ligger i Agras gamla stad och uppfördes i röd sandsten under den senare hälften av 1500-talet. Det gamla försvarsverket är fantastiskt vackert och påminner kanske mer om ett palats än ett fort bakom försvarsmurarna. Övernattning i Agra.  (Frukost, lunch och middag.)

Dag 7: Agra - Delhi
Efter frukost lämnar vi Agra bakom oss för en cirka fem timmar lång spännande bussresa genom Rajasthan till New Delhi. Efter ankomst till New Delhi är dagen fri att på egen hand upptäcka staden eller bara ta det lugnt på hotellet. Fråga gärna lokalguiden om lämpliga platser att besöka. Övernattning i New Delhi. (Frukost och lunch.)

Dag 8: Flyg till Kathmandu (Nepal) 
Transfer till flygplatsen och flyg till Nepals huvudstad Kathmandu. Vid ankomst transfer till hotellet. Resten av dagen fri till egna aktiviteter. Övernattning i Kathmandu (Frukost.)  

Dag 9: Kathmandu med omnejd
Efter frukost besöker vi Pashupatinath-templet som är en av de viktigaste hinduhelgedomarna i Nepal. Templet har anor från 1400-talet och finns upptaget på Unescos världsarvslista.   Vi besöker även den stora Boudhanath-stupan uppförd i tibetansk arkitektur enligt buddhistiska principer. Därefter åker vi till Bhaktapur som idag utgör en förort till Kathmandu men som under 1500- och 1600-talen var  regionens huvudstad. Den gamla staden med sin vackra bebyggelse och rika hantverkstraditioner finns upptagen på Unescos världsarvslista. Kathmandudalen drabbades hårt av jordbävningen 2015 men renoveringen av de många kulturarven pågår för fullt. Övernattning i Kathmandu. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 10: Kathmandu – Nagarkot
Under förmiddagen besöker vi Durbartorget framför det kungliga palatset och därefter Kumaritemplet där Nepals flickgudinna bor.  För troende är detta flickebarn en "levande gudinna" som antas ha magiska krafter. Vi besöker därefter Swayambhunath-stupan som ligger på en höjd i Kathmandudalen varifrån man får en magnifik utsikt över omgivningarna. Vi fortsätter till staden Patan som är vida känd för sina religiösa monument och som finns upptagen på Unescos lista över kulturarv. Här besöker vi  bland annat hindutemplet Krishna Mandir och buddhistklostret Kwa Bahal ("Det gyllene templet"). Under sen eftermiddag beger vi oss till Nagarkot, den ort i Kathmandu-dalen som erbjuder den finaste utsikten över Himalaya. Nagarkot är särskilt känt för sina fantastiska soluppgångar. Härifrån kan man nämligen se hur solen går upp över Himalayas höga toppar med världens högsta berg, Mt. Everest. Övernattning i Nagarkot. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 11: Kathmandu
Vi ser soluppgången över Himalaya innan frukost och beger oss därefter tillbaka till Kathmandu. Resten av dagen till egna aktiviteter i Nepals huvudstad.

Dag 12: Hemfärd
Transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.