Rajasthans skatter

Mehrangarh Fort i Jodhpur, Rajasthan, Indein

Välkommen på en rundresa under vilken du får se Indiens främsta sevärdheter. Vi färdas längs den så kallade "Gyllene triangeln" och besöker bland annat New Delhi, Agra och Jaipur och får uppleva de fantastiska världsarv som brukar stå på de flesta indienresenärers önskelista. Under resan får du bland annat besöka den livliga miljonstaden Delhi, mogulhärskarnas storslagna palats och det sagolika Taj Mahal. Dessutom får du bekanta dig lite närmare med den underbara delstaten Rajasthan och allt vad denna norra del av Indien har att erbjuda med sevärdheter som kanske ligger något utanför de vanliga resrutterna. Bland annat besöker vi den heliga städerna Ajmer och Pushkar där vi får en inblick i sufismens repektive hinduismens föreställningsvärld. I Tharöknen besöker vi ett samhälle där man bekänner sig till den hinduiska grenen bishnoi inom vilken man enligt tradition gör allt för att skydda den ekologiska mångfalden. Vi besöker även huvudhelgedomen för jainismen inom vilken religionsutövarna följer en strikt vegetarisk livsstil och  lägger stor vikt vid att inte utöva våld eller på annat sätt skada andra levande varelser. Därutöver får du uppleva storslagen natur och de mest sagolika städerna, palatsen och fästningarna i hela Indien!

Dag 1 Resa till Indien (Delhi)
Flyg till Indiens huvudstad Delhi. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Delhi
Ankomst till Delhi på morgonen. Efter frukost väntar en stadsrundtur i Delhis äldre stadsdel (Old Delhi). Vi inleder rundturen med att åka rickshaw längs de livliga gatorna vid basarområdet Chandni Chowk och bekantar oss med den exotiska miljön. Vi är nu i hjärtat av miljonstaden Delhi  i det folkrika Indien! Vi besöker därefter Indiens största moské Jama Masjid ("Fredagsmoskén") som uppfördes under mitten av 1600-talet av Mogul Shah Jahan (mogulhärskaren som även lät uppföra Taj Mahal). Innan lunch besöker vi sikhtemplet Gurudwara Shis Ganj Sahib för en introduktion till sikhismen, en monoteistisk religion med anor från 1500-talet som anammat den hinduiska reinkarnationsläran men tar avstånd från kastsystemet. Under eftermiddagen gör vi en rundtur i den mer moderna stadsdelen av den indiska huvudstaden (New Delhi) som har en mer strukturerad stadsbild med breda boulevader, alléer och parker. Under rundturen färdas vi längs New Delhis paradgata Rajpath och passerar bland annat triumfbågen India Gate och nationalstadion Dhyan Chand National Stadium. Vi får även se parlamentshuset, presidentpalatset och regeringsbyggnaderna. Vi besöker därefter två världsarv, den höga minareten Qutb Minar från slutet av 1100-talet och stormogulen Humayuns gravmonument uppfört 1570. Övernattning i Delhi. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 3: Agra (Taj Mahal)
Efter frukost färdas vi söderut till Agra som var mogulrikets huvudstad 1586 – 1658. Idag är Agra en av de största turistattraktionerna i Indien med sin fästning med anor från 1100-talet. Försvarsverket är uppfört i röd sandsten och bakom dess murar finner man några av de finaste och bäst bevarade byggnaderna från mogulperioden. Vi fortsätter till nästa världsarv Taj Mahal. Detta palatslika mausoleum stod färdigt 1631 och uppfördes på order av mogulhärskaren Shah Jahan till minne av hans älskade hustru Mumtaz Mahal som dött i barnsäng. Övernattning i Agra. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Agra – Fatehpur Sikri – Jaipur
Efter frukost beger vi oss mot Agra. Under färden dit besöker vi Fatehpur Sikri ("Segerstaden") uppförd under 1500-talets senare hälft efter att stormogulen Akbar den store befäst och utvidgat sitt rike. Fatehpuri Sikri fungerade som stormogulens huvudstad 1572 – 1585 innan staden slutligen övergavs. Kvar stod dock alla de storslagna byggnaderna med sin magnifika arkitektur för eftervärlden att beskåda. "Segerstaden" med sitt vackra palatsområde och stora moské finns upptagen på Unescos världsarvslista.  Vi stannar även till i orten Abhaneri som är känd för sin fotstegsbrunn Chand Baori med anor från 800-talet. Chand Baori är en märklig konstruktion i 13 våningsplan som sammanlagt har 3 500 smala trappsteg. Det lägsta våningsplanet ligger på 30 meters djup. Chand Baori var inte bara ortens vattenkälla utan också bybornas naturliga samlingsplats under de heta somrarna. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 5: Jaipur
Efter frukost besöker vi den berömda Amberfästningen beläget strax utanför Jaipur. Fästningen uppförd i röd sandsten och marmor utgör en fantastisk syn med sina mäktiga skyddsmurar som återspeglas i Moalasjön nedanför. Vi tar oss upp till fästningen med jeep och går en rundvandring genom palatskomplexet bakom murarna och ser dess vackra interiör med högklassiga väggmålningar, elfenbensinläggningar och mosaiker. Fästningen har anor från 900-talet och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi beskådar det sagolika Hawa Mahal ("Vindarnas palats") i röd och rosa sandsten och fortsätter till City Palace som är den nuvarande maharadjans residens. Om flaggan är hissad är han hemma! Delar av palatset har gjorts om till museum med samlingar av konst, mattor och vapen. I närheten ligger det märkliga Jantar Mantar-obsevatoriet där vi bland annat ser det 27 meter höga soluret.  Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 6: Jaipur – Ajmer – Pushkar
Efter frukost går färden mot Pushkar med stopp i den heliga staden Ajmer som är en viktig vallfärdsort för indiska sufier. Här besöker vi gravmonumentet över Muinuddin Chishti som var en persisk missionär under 1200-talet som spred den sufiska grenen av islam i Indien. Framme i den heliga staden Pushkar med sina 500 hinduiska tempel besöker vi det uråldriga Brahma-templet tillägnat den hinduiske skaparguden. Vi stannar även till vid den närbelägna Pushkarsjön där rättrogna hinduer badar för att få själslig rening. Övernattning i Pushkar. (Frukost, lunch och middag.)  

Dag 7: Pushkar – Jodhpur
Under förmiddagen färdas vi genom Rajasthans dramatiska landskap till staden Jodhpur vid randen av Tharöknen. Vi  besöker Mehrangarthfästningen beläget på en 125 meter hög höjd ovan staden. Fästningen uppfördes under mitten av 1400-talet, omgärdas av tjocka murar och är det största försvarsverket i sitt slag i hela Indien. Därefter besöker vi det sagolika Umaid Bhawanpalatset uppfört i gul sandsten och marmor. Palatset färdigställdes 1943 och är residens åt Jodhpurs maharadja. Övernattning i Jodhpur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 8: Jodhpur – Tharöknen – Jodhpur
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt för att besöka ett bishnoi-samhälle i Tharöknen. Bishnoi är en religiös riktning inom hinduismen, grundad under den senare hälften av 1400-talet. Utövarna följer vissa principer för att skydda den ekologiska mångfalden, bland annat fäller man inte träd eller dödar djur, allt för att bevara den naturliga floran och faunan. På plats får vi veta mer om invånarnas kultur och livssyn. Tillbaka i Jodhpur har vi lite fri tid att upptäcka staden på egen hand innan vi under kvällen samlas för att besöka basarområdet vid den exotiska Sardarmarknaden. Övernattning i Jodhpur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 9: Jodhpur – Udaipur
Efter frukost reser vi mot Udaipur och stannar till i orten Ranakpur för att besöka Ranakpur Jain-templet. Templet är den största och viktigaste helgedomen inom jainismen – en av Indiens äldsta religioner. Troende följer en strikt vegetarisk livsstil och  lägger stor vikt vid att inte utöva våld eller på annat sätt skada andra levande varelser. Det vackra templet har anor från 1400-talet är uppfört i en arkitektur som återspeglar jainiska föreställningar om kosmos. Vi anländer i Udaipur under eftermiddagen och checkar in på vårt hotell. Övernattning i Udaipur. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 10: Udaipur
Under morgonen beger vi oss till 1400-talsfästningen Kumbhalgarh som upptar 280 hektar och har en 38 kilometer lång försvarsmur. Fästningen finns upptagen på Unescos världsarvslista och ligger strax utanför Udaipur på toppen av ett 180 meter högt berg varifrån man får en magnifik utsikt över slätterna och dalgångarna nedanför. Tillbaka i Udaipur tar vi under kvällen en båttur på den konstgjorda sjön Picholasjön för att besöka det charmiga 1600-talspalatset Jag Mandir (obs: vid dålig väder  eller alltför lågt vattenstånd ställs båtturen in). (Frukost, lunch och middag.)

Dag 11: Udaipur – Delhi
Under förmiddagen gör vi en rundtur i Udaipur under vilken vi besöker det vackra Stadspalatset uppfört under 1500-talet. Vi passerar Feteh Sagarsjön och besöker hovdamernas trädgård Sahelion Ki Bari. Efter lunch återvänder vi till Delhi med flyg. Övernattning i Delhi. (Frukost.)

Dag 12: Flyg tillbaka till påstigningsorten
Under morgonen transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår under långflygningen.  


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2021-10-26 Stockholm 22 800
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Göteborg 22 800
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Köpenhamn 22 800
Finnair Öppet Boka här
2021-10-26 Oslo 23 800
Finnair Öppet Boka här
2022-01-25 Stockholm 22 800
Finnair Öppet Boka här
2022-01-25 Göteborg 22 800
Finnair Öppet Boka här
2022-01-25 Köpenhamn 22 800
Finnair Öppet Boka här
2022-01-25 Oslo 23 800
Finnair Öppet Boka här

* Gruppstorlek 15 - 25 personer
Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2020-04-09. Vi reserverar oss för eventuella  prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Delhi t/r
Inrikesflyg i Indien
Alla flygskatter
10 nätter i delat dubbelrum med frukost
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Måltider enligt program
Rickshaw i Delhi
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 4 500 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 570 kr

I priset ingår inte:
Visum till Indien
Dricks ca 50 USD per person

Preliminära flygtider med Finnair:
Stockholm-Helsingfors: 16:45-18:45
Göteborg-Helsingfors: 17:05-19:25
Köpenhamn-Helsingfors: 16:00-16:45

Helsingfors-Delhi: 20:20-06:40 nästa dag
Delhi-Helsingfors: 10:35-14:45

Helsingofrs-Stockholm: 16:05-16:50
Helsingfors-Göteborg: 16:00-16:25
Helsingfors-Köpenhamn: 15:30-16:05

Lemon Tree Hotel Aerocity, New Delhi, Indien

Lemon Tree Aerocity

New Delhi

Indien

Till hotellets hemsida
Clarks Shiraz, Agra, Indien

Clarks Shiraz

Agra

Indien

Till hotellets hemsida
Lemon tree hotel i Jaipur, Indien

Lemon Tree Premier

Jaipur

Indien

Till hotellets hemsida
Indana Palace Hotel i Jodhpur, Indien

Indana Palace

Jodhpur

Indien

Till hotellets hemsida
Justa Raiputana hotel i Udaipur, Indien

Justa Rajputana

Udaipur

Indien

Till hotellets hemsida

Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard

Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.