Persiska skatter

shiraz bazaar, Iran

Iran äger en fantastisk kulturskatt som väntar på att upptäckas! Här finner du dramatiska landskap, utsökt arkitektur och det underbara persiska köket! Under rundresan upplever du några av landets absoluta guldkorn och får en god bild av såväl det moderna Iran som av det gamla Perserriket. Iran är fortfarande ett ganska ovanligt och tämligen exotiskt resmål, men allt fler européer har börjat få upp ögonen för allt landet har att erbjuda långväga resenärer.  

Dag 1: Flyg till Teheran
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Teheran
Vi anländer till Irans huvudstad Teheran tidigt på morgonen. Under morgonen inleder vi dagen med ett besök till palatskomplexet Saadabad som till stora delar gjorts tillgänglig för allmänheten som museiområde. I anslutning till området ligger dock även den iranske presidentens residens. Palatskomplexet uppfördes ursprungligen under 1800-talet som residens åt Qajardynastins härskare, men efter att området byggts ut under 1920-talet fungerade Saadabad även som residens åt Pahlavi-shaherna innan monarkin avskaffandes 1979. Vi beger oss därefter till foten av berget Tochal strax norr om Teheran för att åka gondollift till toppen av berget (3 800 m. ö. h.). Härifrån får vi en strålande utsikt över Irans huvudstad! Vintertid är området speciellt omtyckt eftersom backarna erbjuder fina möjligheter till skid- och snowboardåkning. Vi beger oss därefter med den moderna tunnelbanan till Golestanpalatset som är ett Unesco-världsarv. Det vackra palatskomplexet har anor från 1500-talet och var Qajar-khanernas högsäte under 1700-talet. Vi besöker därefter National Museum of Iran och avslutar dagen med en kortare promenad längs någon av de vackra huvudstråken i Bazar e Bozorg (Teherans största basarområde). Övernattning i Teheran. (Frukost, lunch och middag.) 
 
Dag 3: Teheran – Kashan – Abyaneh – Esfahan      
Efter frukost beger vi oss med buss inåt landet mot staden Kashan i centrala Iran (ca 3 tim) för att besöka den paradisträdgården Bagh- e Fin. Den ursprungliga trädgården anlades redan på 1500-talet men kom under århundradena att utvidgas och förfinas ytterligare till det smakfulla mästerverk som det stora trädgårdsområdet utgör idag. Bagh- e Fin anses allmän vara en av världens mest utsökta persiska trädgårdar och är idag ett Unesco-världsarv. Vi fortsätter därefter till den isolerade byn Abyaneh i en dalgång bland Karkasbergen. Byns terrakottafärgade bebyggelse klättrar längs sluttningarna och utgör, tillsammans med den karga men sagolikt vackra bergslandskapet, en fullkomligen enastående syn! De vänliga byborna klär sig fortfarande i traditionella dräkter och att promenera längs de pittoreska gränderna är en underbar upplevelse! Under den sena eftermiddagen kommer vi fram till dagens slutmål Esfahan. Övernattning i Esfahan. (Frukost, lunch och middag.)     
 
Dag 4: Esfahan
Under hela dagen går vi på upptäcktsfärd i den historiskt betydelsefulla kulturstaden Esfahan som fungerade som Safavid-dynastins huvudstad 1598–1736. Esfahan är dessutom en av Irans äldsta städer och landet tredje största stad. Vi inleder vår vistelse med ett besök till Naqsh-e Jahantorget uppfört under slutet av 1500-talet. Torget var länge världens största och täcks till stora delar av rektangulära ytor av välskötta gräsmattor med rader av välansade träd. Därför påminner de öppna ytorna faktiskt något om ett stramt parkområde. Vid torget ligger monumentalbyggnader som Shahmoskén (Imammoskén), Sheik Lotfollah-moskén, Qapu-palatset och Bazar Bozorg (stadens historiska marknadsområde). Torget med sina omgivande byggnader utgör kanske Irans främsta världsarv och är ett ypperligt exempel på persisk stadsplanering från sent 1500-tal och tidigt 1600-tal. Byggnadernas arkitektur och de många mosaikerna är helt enastående. Under eftermiddagen beger vi oss till Zayanderudfloden som rinner igenom staden. Flodstränderna förbinds med varandra genom ett antal broar varav några konstruerades på 1600-talet. Vi besöker den äldsta och mest berömda av dem – Siosepol-bron som är närmre 300 meter lång. Vi avslutar dagen med ett besök till Chehel Soutum, en paviljong framför en spegelblank rektangulär bassäng. I paviljongen med sin omgivande trädgård underhöll härskaren Abbas II utländska ambassader och andra officiella sändebud under mitten av 1600-talet. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Esfahan – Yazd
Efter frukost färdas vi mot staden Yazd med sin långa och fascinerande historia. Under färden genom det torra ökenlandskapet gör vi uppehåll vid en karavanseraj ­ – en slags muromgärdade rastplatser som en gång i tiden försåg de långväga köpmännen längs sidenvägen med tak över huvudet och förnödenheter. Innan vi anländer till Yazd passar vi på att besöka en traditionell mattillverkare där vi får se hur traktens berömda mattor knyts. Efter att vi checkat in på vårt hotell gör vi en stadsrundvandring. Yazd är ett viktigt centrum inom zoroastrismen, världens äldsta monoteistiska religion och den mest betydelsefulla läran i regionen innan den arabiska invasionen under 600-taletet och den därpå följande islamiseringen. Yadz är en vallfärdsort för den minoritet som fortfarande bekänner sig till läran. Under dagen får vi veta mer om zoroastrismen och besöker bland annat eldtemplet Yazd Atash Behram (Ateshkadeh) där en helig eld som hållits vid liv under århundradena förvaras. Vi besöker även Dakhma eller ”Tystnadens torn” som en gång i tiden fungerade som gravplats för zoroasterna. Övernattning i Yazd. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 6: Yazd
Yazd har ett mycket torrt klimat och stadens vattenförsörjning har sedan urminnes tider varit av högsta prioritet för staden. Här finner man bland annat så kallade quanat, en slags uråldriga kanaler av vilka några än idag förser befolkningen med vatten från djupt liggande källor. Yazd är en av världens äldsta städer och den gamla stadskärnan har lyckats undkomma den moderna tidens grävskopor. Här finner man utsökta gamla byggnader i soltorkat tegel med badgir (”vindfångare”) – en slags tornformade ventilationssystem som erbjuder de boende svalka i det heta klimatet. Här finner man även flera hundra år gamla yakhchals, djupa lagringsutrymmen med kupolformade tak, där man bland annat förvarade is. Efter en upptäcktsfärd till fots genom de smala gränderna besöker vi Yazd Water Museum för att lära mer om stadens finurliga vattenförsörjningssystem. Vi gör även ett stopp vid den turkosa 1100-talsmoskén Masjid-e- Jameh Yazd med sina vackra mosaiker och dubbla minareter.  Vi avslutar dagen med ett besök vid en traditionell sidentillverkare med butik. Övernattning i Yazd. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 7: Yazd – Persepolis – Shiraz
Efter frukost fortsätter vi färden mot ruinstaden Persepolis strax nordost om staden Shiraz.  Persepolis var under antiken huvudstaden i det akemenidiska imperiet (648 f.Kr. – 330 f.Kr.). De tidiga storkonungarna Dareios och Xerxes lät samla ett stort antal mästerhantverkare och andra skickliga yrkesmän från hela riket att här uppföra monumentalbyggnader i olika arkitektoniska stilar. Trots att staden ödelades 331 f.Kr. under Alexander den Stores erövringståg kan man än idag ana vilken fantastisk och storslagen metropol det måste ha varit! Vi går på upptäcktsfärd bland de fantastiska ruinerna och får veta mer om perserrikets historia under antiken. Övernattning i Shiraz. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 8: Shiraz
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i den gamla kulturstaden Shiraz som också är känd som ”poeternas och blommornas stad”. Shiraz är en av Irans äldsta städer och fungerade under senare hälften av 1700-talet som Zanddynastins huvudstad. Vi inleder dagen med ett besök till världsarvet Bagh-e Eram- trädgården som förvaltas av Shiraz University. Det persiska ordet för trädgård pairri-daeza har faktiskt gett oss ordet ”paradis” – och kanske ger promenaden i denna klassiska persiska trädgård en försmak av himmelrikets lustgård. Under dagen besöker vi även Madrasa-e Khan, ett teologiskt lärosäte för mullor grundat på 1600-talet. Under besöket får vi tillfälle samtala med någon av de skriftlärda ledarna och får veta mer om livet vid det shiamuslimska institutet. Efter lunch besöker vi bland annat den vackra 1700-talsfästningen Arg-e karim Khan, uppfört av som residens åt perserhärskaren Karim Khan Zand. Vi avslutar dagen med ett besök till ”den rosa moskén” Nasr-al-Molk. Moskén som stod färdig 1888 och är känt för sina rosaskimrande mosaiker i de utsökta valven och för de mångfärgade fasettglas som släpper in solljus i moskén. Övernattning i Shiraz. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 9: Shiraz
Efter frukost besöker vi ett Qashqai-samhälle. Qashqai är ett samlingsbegrepp för de turkisktalande stammar, oftast av nomadiskt ursprung, som man finner i denna del av Iran. På plats får vi lära om deras kultur, historia och stolta traditioner innan vi beger oss mot Firuzabad, strax söder om Shiraz. Strax utanför Firuzabad besöker Unesco-världsarvet Sassanid Archeological Landscape of Fars Region för att se ruinerna efter Sasanidiska rikets storslagna palats och fortifikationer.  Det sasanidiska riket där zoroastrism var statsreligion gick under i och med den arabiska invasionen under 600-talet. Övernattning i Shiraz. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 10: Hemfärd         
Strax efter midnatt transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår ombord på långflygningen.