Irland & Storbritannien

Denna rundresa tar er med på till 3 länder: södra Irland, Wales och England. Den tar dig till bl.a. Blarney Castle,  naturfagra Ring of Kerry och Cliffs of Moher´s  fantastiska klippor. Sedan blir det färja till Wales och Cardiff som är huvudstad. Därefter kommer ni till England och de vackra baden i Bath och sedan de mystiska stenarna vid Stonehenge. Turen avslutas i Europas näst största stad efter Moskva nämligen London med bl.a. Big Ben och Tower of London.

Dag 1: Ankomst till Irland 
Ni möter er guide och övriga deltagare i hamnstaden Dun Laoghaire kl 14:00 en bit söder om huvudstaden Dublin.  Hit till Dun Laoghaire (utt.  Dann Leri) kommer färjorna  från Wales. På kvällen blir det välkomstdrink och information av reseledare.  Ett alternativ är att ni kommer med flyg till Dublin och då har ni fri tid fram till dess samling sker i Dun Laoghaire.  Från Dublin och hit kan man ta antingen pendeltågen DART eller någon av de frekventa bussavgångarna. Övernattning i Dublin

Dag 2: Stadsrundtur i Dublin och irländsk afton på Taylor’s Three Rock Pub
Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Dublin där vi beser St. Patrick’s Cathedral m.fl. kända sevärdheter. På eftermiddagen fri tid. Om man är törstig kan man passa på att besöka Guiness bryggeri där turen avslutas med en öl uppe i panoramabaren  Gravity Bar eller Jameson´s whiskydestillery som båda ligger centralt i Dublin. Vill man inte ta sig så långt kan man ta en pint i puben The Long Hall som inte har förändrats mycket sedan Phil Lynott och Thin Lizzy spelade in video där på 80-talet eller Mulligan's som har 280 år på nacken och när det begav sig ofta besöktes av storheter som Nat King Cole, Judy Garland and Gracie Fields under den korta pausen man hade på Theatre Royal på andra sidan gatan. Annars varför inte en sväng i nöjesdistriktet Temple Bar där man kan ta en pint på puben med samma namn som faktiskt ägs av bandet U2.  Om man trots allt vill vara ännu mera kulturell kan man bese Trinity College eller Old Library i centrala Dublin. Övernattning i Dublin. (Frukost och middag)

Dag 3: Clonmacnoise Monastic Site & Galway
Idag går färden mot Clonmacnoise klosterruiner mitt i landet.  Det ursprungliga klostret grundades på 500-talet efter kristus och ligger vid Shannonfloden. Höga keltiska kors med tecken från bibeln kan beses under rundvandringen. Därefter åker ni vidare Galway (utt. Gåloäj).  Här moter en lokalguide upp och tar er med på en guidad stadsrundtur till fots innan ni checkar in på hotellet som ligger centralt nära shopping och nöjesgator.  Passa på att vandra runt en stund i denna mysiga stad innan gemensam middag på hotellet. Övernattning i Galway.  (Frukost och middag)

Dag 4: Cliffs of Moher och Killarney
Här talar vi om mäktiga landskap. Dessa skall  vi i dag bese under vår färd och gör bl.a. ett uppehåll vid en farm där du får se hur man tagit hand om  djur och jordbruk i alla tider.  Man kommer att visa hur en bonde tränar hundar att valla bergsfår. Till slut blir det en kopp te och kanske lite "scones". Därefter fortsätter vi genom  regionen Burren, för att så småningom komma fram till de beryktade sandstensklipporna  Cliffs of Moher som från 200 meters höjd stupar brant ned i Atlanten.  Detta är kanske Irlands mest kända sevärdhet. Bukten heter Galway Bay och här är utsikten bedårande.. Om man har tur med vädret kan man t.o.m. se Aran-öarna i horisonten. Efter detta tar ni färjan över floden Shannons mynning till Kerry och staden Killarney där ni checkar in på hotellet mitt i staden.  Övernattning i Killarney. (Frukost och middag)

Dag 5: Häst och vagn och The Ring of Kerry
Killarney National park var Irlands första nationalpark och grundades då Irländska staten fick donation av mark 1932. Parken har Irlands enda inhemska flock kronhjort. I denna vackra park blir det en tur med häst och vagn. Efter en lunch i den mysiga lilla staden Kenmare är det dags för naturupplevelser modell större längs den natursköna vägen "The Ring of Kerry" på halvön Iveragh. Ni passerar ett enastående landskap med höga berg innan ni återvänder till Killarney och fri tid om aftonen.  Vi föreslår att ni gör en liten pubrunda för att bli både mätta och glada. Övernattning i Killarney. (Frukost och lunch)

Dag 6: Blarney Castle och Waterford Crystal
Efter frukost blir det ett besök på Blarney Castle där du kan kyssa den berömda stenen “The Stone of Eloquence".  Sägnen säger att om man är tillräckligt akrobatisk för att liksom pilgrimer böja sig bakåt och kyssa stenen begåvas man med en sällsynt vältalighet. Därefter kan ni shoppa loss bl.a. irländska yllevaror av hög kvalitet.  Färden går vidare längs kusten till Cobh och här besöker vi  Titanic Experience i Cobh en mycket intressant utställning som berättar hur det var ombord på det välkända fartyget och dess öde.  Efter stopp i Cobh gick RMS Titanic ut på sin ödesresa mot New York. 8 passagerare gick av i Cobh och 123 gick ombord. Det är om de sistnämnda som utställningen handlar. Turen går sedan vidare till staden Waterford och The House of Waterford Crystal. Här blir det imponerande demonstration av skickliga glasblåsare som gör kristall. Efter middag blir det incheckning på ert hotell beläget mitt i stan. Vi kommer också med en guidad promenad i denna gamla hamnstad. Övernattning i Waterford. (Frukost och middag)

Dag 7: South Wales och bankett på Cardiff Castle
I dag blir det en avkopplande färjetur från Rosslare till Pembroke i södra Wales varifrån vi fortsätter med buss till huvudstadenn Cardiff.  Här blir det bl.a. besök på Cardiff Castle som började byggas redan på romartiden men har förändrats med tiden. I dag är det ett gotiskt 1800-talsslott och här blir det en guidad rundvandring  med middag och traditionellt underhållning . Övernattning i Cardiff. (Frukost och middag)

Dag 8: Baths romerska bad och Stonehenge
De mäktiga romerska badanläggningarna väntar på oss i dag i staden Bath och det säger ju sig självt var staden har fått sitt namn ifrån. Bl.a. besöks pumprummet som bevarat ända till idag och varifrån det varma källvattnet pumpades till baden. Därefter går turen vidare till Salisbury Plain och de imponerande stenformationerna vid Stonehenge där det förklaras hur man med enkla verktyg kunde bygga detta verk. Till sist går turen till världsstaden London och här intas middag på hotellet. Övernattning i London.  (Frukost och middag)
    
Dag 9: Sightseeing i London
Dagen börjar med en rundtur i världsstaden Londons City där vi ser välkända byggnader och monument  som Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Westminster Abbey, Big Ben och Houses of Parliament.  Passa på att bese de speciella väktarna Beefeaters vid Tower of London där man förvarar drottningens kronjuveler. Eftermiddagen och kvällen är fri tid för att på egen hand studera världsstaden London. Övernattning i London. (Frukost)

Dag 10: Hemresa
Vi har kommit fram till hemresedagen  och utcheckning sker efter frukost på hotellet varpå ni reser hemåt  på egen hand (Frukost)
 
    

.