Grannland Island

geysir Strokkur i island

Vårt nordiska grannland är väl värt att besöka!  På denna resa får du uppleva de  populäraste sevärdheterna på Island i sällskap med en skandinavisktalande guide. Ett måste för många när de reser till Island är att bada i Blå Lagunen; självklart har vi med detta på programmet. Detta sker på egen hand utan guiden. Din guide tar dig med på utflykten till Gyllene Cirkeln där du får se vattenfallet Gullfoss och den aktiva gejsern Strokkur i Geysirområdet. Du lär känna Reykjaviks spännande historia och kultur med en guidad stadsrundtur. Du får också följa med ut till havs för att leta efter valar. Chanserna att få se bland annat puckelval, späckhuggare och lunnefågel är stora. Du får även njuta av kuststräckan på södra Island. Vi åker förbi de mest kända vulkanerna, Hekla och Eyjafjallajökull. Du har även en helt ledig dag där du kan passa på att utforska Island på egen hand, shoppa eller lägga till extra utflykter med t ex ridning eller superjeep.

Måndag: Ankomst till Island
På måndagar finns direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Göteborg till Island (undantag vissa datum). Vid ankomst till flygplatsen har vi förbokat flygbuss som tar dig till vald inkvartering i Reykjavik för incheckning.
 
Tisdag: Sydkusten (skandinavisktalande guide)
Sydkusten är utflykten för dig som är naturälskare. Du får möjlighet att se de stora vattenfallen Seljalandsfoss och Skógafoss och se de mäktiga vattenmassorna forsa ner. Turen går längs öns södra kust till den lilla byn Vik i Myrdal. Du har här en vacker utsikt mot glaciären, en svart lavastrand och imponerande klippformationer.
 
Onsdag: Blå Lagunen på egen hand
Ett besök på Blå Lagunen är ett måste under Islandsresan. Det uppfriskande mineralrika vattnet gör underverk för kropp och själ. Du tar med badkläder och åker från hotellet på förmiddagen till Blå Lagunen. Där kan man sedan ligga och löga sig i en och en halv timme.  Sedan tar du bara bussen tillbaka till hotellet.

Torsdag: Valsafari
Idag skall du på valsafari i Faxaflói utanför Reykjavik. Under turen kan du bland annat få se späckhuggare, knölval, puckelval, delfiner och med tur även blåval. Chansen att få se val är över 90 %. Under högsäsong (maj-aug) är det stora chanser att även få se lunnefåglar. På båten finns kiosk, bar och förfriskningar. Valsafarin från Reykjavik avgår flera gånger varje dag. Längd ca 3 timmar. Transfer från hotellet ingår inte. Valsafarin utgår ifrån Reykjaviks hamn och du har gångavstånd från de flesta av hotellen. En promenad ner till hamnen tar cirka 10–25 min från de flesta hotellen. Skulle du mot förmodan inte få se någon val så får du om så önskas en ny tur gratis vid senare tillfälle.
 
Fredag: Gyllene Cirkeln  (skandinavisktalande guide)
Detta är utflykten som med åren utvecklats till ett ”måste” när man besöker Island. Du besöker nationalparken Thingvellir där det isländska tinget grundades år 930. Det är en historiskt mycket viktig plats för Island. Därifrån åker du till vattenfallet Gullfoss och de varma källorna i Geysirområdet, här finns den kända Strokkur gejsern i Haukadalur. På hemvägen kommer vi till det forna biskopssätet i Skálholt. Längd cirka 8 timmar.
 
Lördag: Reykjavik stadsrundtur (skandinavisktalande guide)
Reykjavík är en stad med många ansikten. Under turen besöker du historiska och mer moderna delar av staden. Några höjdpunkter på rundturen är: Perlan, Hallgrimskyrkan, presidentresidenset och Hafnarfjördur. Längd cirka 2,5 timmar.
 
Söndag: Fri dag för egna aktiviteter
Denna dag kan du shoppa, besöka ett utomhusbad eller lägga till andra utflykter. Ut i naturen på en ridtur på islandshäst eller en spännande utflykt med superjeep. Vi hjälper dig gärna hitta din egen favorit.
 
Måndag: Hemresa
Du tar flygbussen som vi har bokat åt dig i god tid till flygplatsen för hemresa.
OBS! Resenärer som skall till Göteborg flyger hem på natten mellan söndag och måndag. D.v.s. bussen till flygplatsen avgår söndag kväll vid 21:30 och flyget går efter midnatt kl. 00:30. Notera dock att hotellet är bokat i 7 dygn vilket innebär att du har tillgång till rummet hela kvällen på avresedagen.