Israel och Palestina

Västra muren, Jerusalem, Israel

Israel bjuder på en mångfald och en variationsrikedom utan dess like! Här finner du allt från bördiga dalgångar, slättlandskap, bergsområden och öken. Här, på historisk mark, finns mängder av judiska, kristna och muslimska minnesmärken. Israel har en stark internationell prägel och en stor del av befolkningen har sökt sig hit från hela världen. Följ med på en rundresa till Israel under vilken du får en inblick i den moderna staten Israel och får uppleva platser som Nasaret, Golanhöjderna och Döda havet. Vi besöker också Betlehem och Jeriko på palestinskt territorium. Under resan bekantar vi oss med platser som omnämns i Bibeln men får även se lämningar från romartiden. Mot slutet av resan upplever vi Jerusalem där vi känner historiens vingslag i Gamla staden.

 

Dag 1: Resa till Israel  (Tel Aviv)
Efter ankomst till Tel Aviv möts vi av vår lokala representant och beger oss till vårt hotell. Övernattning i Tel Aviv.
 
Dag 2: Tel Aviv – Jaffa - Caesarea – Haifa – Acre – Genesarets sjö
Efter frukost reser vi mot den historiska hamnstaden Jaffa. Staden var befolkad redan 7 500 år f Kr och hamnen har använts sedan bronsåldern. Från en utsiktsplats får vi en fin vy över staden och tar därefter en promenad i de vackra gränderna i den gamla stadskärnan. Vi reser vidare längs kusten till världsarvet Caesarea Maritima med sin välbevarade hamn och amfiteater från antiken. Vi fortsätter till Haifa där vi gör en stadsrundtur som inleds med ett besök till Karmelberget varifrån vi får vi en fantastisk utsikt över nejderna. Därefter ser vi bl.a. Bahai-helgedomen med sin vackra persiska trädgård. Resan går vidare mot staden Acre (Akko), vars äldsta del, uppförd på en smal udde, utnämnts till världsarv. Här finner du en uråldrig stadsmur, vacker arkitektur och spännande basarer. Under eftermiddagen beger vi oss mot Genesarets sjö. Övernattning i Tiberias. (Frukost och middag.)
 
Dag 3: Genesarets sjö – Golanhöjderna
Efter en kort stadsrundtur i Tiberias, uppkallad efter kejsare Tiberius, väntar en båttur till Kapernaum vid Genesarets norra strand. Här ser vi bland annat ruinerna efter en synagoga från 100-talet. I det närbelägna Tabgha besöker vi kyrkan, som markerar platsen där Jesus lär ha mättat  5 000 människor med fem bröd och två fiskar. Vid Saligprisningarnas berg besöker vi platsen där Jesus enligt traditionen ska ha hållit sin bergspredikan. Vi far vidare mot Golanhöjderna, högslätten som under sexdagarskriget 1967 erövrades av Israel. Vi besöker vingården Golan Winery och får en rundvisning med provsmakning. Vi avslutar dagen med att besöka den plats vid Jordanfloden där Jesus enligt traditionen döptes av Johannes Döparen. Övernattning vid Genesarets sjö. (Frukost och middag.)
 
Dag 4: Genesarets sjö – Nasaret – Döda havet
Efter frukost reser vi mot Nasaret. På vägen passerar vi byn Kafr Kanna (Kana), där Jesus enligt Bibeln ska ha utfört sitt första mirakel genom att förvandla vatten till vin. I Nasaret besöker vi Bebådelsekyrkan och Sankta Marias brunn. Vi fortsätter längs den bördiga Jordandalen med sina frukt- och grönsaksodlingar. Här har man bedrivit jordbruk sedan förhistorisk tid. I Beit Shean besöker vi de omfattande arkeologiska utgrävningarna av den hellensk-romerska staden Scythopolis. Under eftermiddagen når vi Döda havet som ligger ca 400 meter under havsytan och därmed utgör den lägsta punkten på jords yta. Här kan du får en unik upplevelse genom att flyta på vattnet. Den höga salthalten gör att du flyter som en kork i vattnet!  Övernattning vid Döda havet.(Frukost och middag.)
  
Dag 5: Döda havet – Masada – Ein Gedi – Qumran – Jerusalem
Efter frukost  besöker vi den imponerande fästningen Masada, beläget på ett 400 meter högt platåberg i Negevöknen. Världsarvet har anor från 100-talet före vår tideräkning. Därefter reser vi till Qumran, där man 1947 fann de så kallade Dödahavsrullarna – sammanlagt 900 större och mindre fragment av handskrifter från Gamla testamentets bibelböcker. Texterna som troligen nedtecknades för omkring 2000 år sedan, har spelat en stor betydelse för forskningsfälten historia, religionsvetenskap och språkvetenskap. Vi fortsätter via de natursköna Moabsbergen till staden Jeriko som är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer. På eftermiddagen kommer vi fram till Jerusalem där vi checkar in på vårt hotell. Övernattning i Jerusalem (Frukost och middag.)
 
Dag 6: Jerusalem
Efter frukost beger vi oss till Olivberget varifrån man får en fantastisk utsikt över Gamla staden i Jerusalem. Vi fortsätter längs Palmsöndagsvägen till Getsemane trädgård och Alla Nationers kyrka. Därefter beger vi oss till berget Sion och besöker Kung Davids grav och den plats där Jesus sista måltid ska ha ägt rum. Vi fortsätter in i det judiska kvarteret i Gamla staden för en promenad till Västra muren (Klagomuren) under vilken vi kan se Tempelberget, Klippdomen och al-Aqsamoskén. Därefter promenerar vi vidare längs Via Dolorosa ("Smärtans väg") som lär vara den väg vilken Jesus vandrade med korset till Golgata. Vi kommer fram till Uppståndelsekyrkan (Heliga gravens kyrka) som ligger på den förmodade platsen för Jesus korsfästelse. Här ligger även den grav från vilken Jesus ska ha återuppstått från de döda. Övernattning i Jerusalem  (Frukost och middag.) 
 
Dag 7: Jerusalem - Betlehem
Efter frukost beger vi oss till Betlehem där vi besöker Födelsekyrkan, som enligt traditionen ligger på den plats där Jesus föddes. Strax utanför staden besöker vi även at Beit Sahour. Vi fortsätter därefter till Yad Vashem-monumentet över Förintelsens offer. Under dagen upplever vi även Machne Yehuda-marknaden, där du har möjlighet att köpa lokalproducerade delikatesser och mycket annat.  Det finns även många pubar och restauranger i området. Övernattning i Jerusalem. (Frukost och middag.)

Dag 8: Jerusalem
Idag är det fri tid  att utforska Jerusalem på egen hand. Fråga din reseledare för information om  museibesök, turistattraktioner eller shopping. (Frukost och middag)

Dag 9: Hemresa från Tel Aviv
På morgonen åker vi till flygplatsen för hemresa.(Frukost)