Kultur- och trädgårdsresa till Japan

ryoanji tempel, Kyoto, Japan

Välkomna till årets trädgårdsresa i Japan som verkligen är för alla med trädgårdsintresse. Denna resa tar oss genom den fascinerande japanska kulturen och dess trädgårdshistoria. Vi kommer besöka flera av japans mest kända trädgårdar, tempel och slott, vilka flera finns med på Unescos världsarvslista och ses som nationella skatter. Vi kommer besöka trädgårdar av olika kategorier, stilar, design, layout med kopplingar till de historiska tidsperioderna, arkitektur, religioner, den kejserliga familjen, shoguns och naturen. Vi kommer färdas med båt, buss, tåg och promenera genom underbar natur och uppleva skog, kust och heliga berg som kommer ge en djupare insikt i hur både forntida och moderna japanska trädgårdsdesigners arbetar. Under resans gång kommer vi upptäcka naturens och trädgårdarnas samband med konst, keramik, kultur, legender och mytologi. Vi kommer både att uppleva trädgårdarna på djupet och beskåda fantastiska vyer i naturlandskap och i det moderna Japans storstäder som Kyoto och Tokyo. Efter dagarnas program finns möjligheter för de som vill att på egen hand upptäcka vad Japan erbjuder, t.ex. ett fantastiskt kök med mat och dryck och möjlighet till inköp av trädgårdsredskap, hantverk och keramik, vilket bland annat används för bonsai, ikebana (blomsterarrangemang) och för te-ceremonier. Denna resa tar oss genom skiftande natur och tusen år av olika kulturella tidsperioder. En resa anpassad för alla som vill uppleva det moderna japans funktionalitet , trygghet och bekvämligheter i kombination med kultur, historia och flera av världens vackraste trädgårdar.

Dag 1: Flyg till Osaka
Flyg till Osaka. Måltider ingår på långflygningen

Dag 2: Ankomst till Osaka
Ankomst till Osaka och transfer till hotellet. Övernattning i Osaka. (Middag)
                                                         
Dag 3: Himeji och Adachi Museum of Art.
På morgonen åker vi till Himeji Castle - Japans mest spektakulära slott med imponerande storlek och skönhet. Slottet är både en nationell skatt och är med på världsarvslistan. Till skillnad från många andra japanska slott, förstördes den aldrig av krig, jordbävning eller eld och har överlevt till denna dag som ett av landets tolv ursprungliga slott. Vi fortsätter till Adachi Museum of Art som presenterar en fantastisk kombination av grundaren Adachi Zenkos passion för japansk konst och trädgårdsdesign. Adachi Museum of Art är mest känt för sin prisbelönta trädgård. Det har årligen kallats den bästa trädgården i Japan sedan år 2003 av "Journal of Japanese Gardening". Övernattning i Matsue. (Frukost och lunch)

Dag 4: Yushi-en Garden och Taisha Shrine
Efter frukost kommer vi att ta en kort båttur längs vallgraven runt Matsue slott och promenera i vad som tidigare varit ett bostadsområde för samurajer. Därefter besöker vi Yushi-en Garden, en liten, men vacker trädgård på en ö mitt i sjön Nakaumi. På eftermiddagen kommer vi till Taisha Shrine. Detta är en av Japans äldsta Shinto-tempel och har spelat en framträdande roll i den japanska mytologin. Övernattning i Matsue. (frukost och lunch)

Dag 5: Bonsai by och Ritsurin Koen Garden
Vi lämnar Matsue på morgonen och fortsätter till Takamatsu på Shikoku Island via Seto Ohashi Bridge, en enastående bro med utsikt över Setos inlandshav. Takamatsu City är känd för sin tradition av att producera en vacker utställning av tallar. Vi kommer att ha en rundtur till en bonsai by med över 250 års historia av bonsai odling och som har en andel på 80% på den inhemska marknaden av bonsai tallar. Efteråt kan vi njuta av en promenad genom Ritsurin Koen Garden, en landskapsträdgård i Takamatsu City, byggd av de lokala feodala herrarna under den tidiga Edotiden (1603–1868). Övernattning i Takamatsu. (Frukost och lunch)

Dag 6: Miracle Botanical Museum och 100 Stepps of Garden
På morgonen reser vi vidare till Kyoto, som fungerade som Japans huvudstad och kejsarens bostad från 794 till 1868. På vägen kommer vi att stanna vid Yumebutai på Awaji Island för att se Miracle Planet Botanical Museum, ett stort växthus som är populärt bland designers och arkitekter som arbetar med växter och trädgårdar. Vi kommer också att besöka komplexet 100 Stepps of Garden med 100 blomsterbäddar. Eftermiddagen reser vi genom Akashi Ohashi Bridge, världens längsta hängbron och anländer till Kyoto sent på eftermiddagen. Övernattning i Kyoto. (Frukost och lunch)
 
Dag 7: Ryoan-ji, Arashiyama, Daitokuji med Daisen-in och Imperial Palace
Tidigt på morgonen besöker Ryoan-ji Templet, platsen för Japans världsberömda karesansui trädgård. Vi fortsätter sedan till området Arashiyama i den västra utkanten av Kyoto. Vi besöker Tenryu-ji Templet, som har en trädgård byggt på 1400-talet och är bland annat känd för sitt vattenfall av sten. Vi besöker tempelområdet Daitokuji som byggdes under 1300-talet och som anses vara ett av historiens mest betydelsefulla tempel. Det användes bland annat för te-ceremonier av shoguns och den mest kända te-ceremoni mästaren under 1500-talet Sen no Rikyu. En av de många trädgårdarna inom tempelområdet är Daisen-in vars trädgårdsdesign innehåller symbolism och mystik från bland annat buddism, shintoism och daoism. Under dagen kommer vi även att besöka Imperial Palace som var kejsarfamiljen bostad i över tusen år mellan 794–1868, inom området finns flertal trädgårdar och byggnader med arkitektur som reflekterar flera tidsperioder och användningsområden. Övernattning i Kyoto. (Frukost och lunch)

Dag 8: Fushimi Inari Shrine, Sanboin, Nijo Castle och Kiyomizudera
Tidigt på morgonen besöker vi Fushimi Inari Shrine, ett viktigt Shinto-helgedom i Kyoto. Det är känt för sina tusentals vermilionfärgade tori portar, som skapar ett nätverk av vägar bakom huvudbyggnaderna. Därefter besöker vi Sanboin, byggt  år 1115 och ligger inom Daigoji templets område. Trädgården designades under 1500-talet av Toyotomi Hideyoshi som var kampaku (shogun) och innehåller flera vackra broar och stenar med både esoteriska och symboliska betydelser. Under dagen besöker vi Nijo Castle, skapat av Tokugawa Ieyasu, den första shogun av Edo Perioden (1603–1867). Vår nästa destination är Kiyomizudera som grundades år 780 och är ​​ett av de mest berömda templen i Japan, bland annat för sitt vattenfall och den fantastiska utsiktsplatsen. Från Kiyomizudera går vi genom Higashiyama till Gion som är Kyotos mest kända Geisha-distrikt. Området vi färdas genom är fyllt av upplevelser av det traditionella gamla Kyoto, de smala körfält, träbyggnader och traditionella handelsbutiker påminner dig om den gamla huvudstaden. Övernattning i Kyoto. (Frukost och lunch)

Dag 9: Mt. Fuji och Lake Ashi
Vi lämnar Kyoto och tar Shinkansen (höghastighetståg) till Hakone, en av de mest populära destinationerna i Japan. Om vädret tillåter tar vi buss till det heliga berget Mt. Fuji (5: e Station) som är Japans högsta berg (3 776 meter). Vi kommer till Ashi-sjön och här tar vi en båttur och njuter av den bästa utsikten över sjön i kombination med Mt. Fuji. Övernattning i Hakone. (Frukost lunch och middag)

Dag 10: Kamakura, Yokohama och Tokyo med Meiji Jingu
Efter frukost lämnar vi Hakone för Kamakura, där besöker vi den stora Buddhastatyn och fortsätter sedan mot Yokohama och besöker där trädgården Sankeien, som består av lundar, traditionella gamla japanska strukturer, dammar, vattenfall, broar och ett museum. Från Sankeien tar vi oss till den största Chinatown i Japan. Efter lunch fortsätter vi till Tokyo. Vi besöker Meiji Jingu. Helgedomen byggdes för att hedra kejsare Meiji och kejsarinnan Shokan, som regerade under  en period då Japan genomgick en snabb modernisering som började under andra hälften av 1800-talet. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch)

Dag 11: Koishikawa Korakuen, Imperial Palace East Gardens och Asakusa
På morgonen kommer vi att besöka Koishikawa Korakuen, en av Tokyos äldsta och bästa japanska trädgårdar. Liksom de flesta traditionella japanska trädgårdar försöker Koishikawa Korakuen att reproducera kända landskap i miniatyr, med dammar, stenar, träd och konstgjorda kullar för att replikera både japanska och kinesiska landskap. Nästa besök är ett av de kejserliga palatsets trädgårdsområden, The Imperial Palace East Gardens. Vi fortsätter sedan till Tsukiji Outer Market, där vi har lunch. På eftermiddagen kommer vi till Asakusa, där man kan uppleva det gamla Tokyo. Asakusas huvudattraktion är Sensoji, ett mycket populärt buddhistiskt tempel, byggt på 600-talet. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch)

Dag 12: Shinjuku Gyoen och Shinjuku Office Tower Building
På morgonen kommer vi till Shinjuku Gyoen, en av Tokyos största och mest populära parker. Shinjuku Gyoen härstammar under Edo perioden (1603–1868) och var en feodalherres Tokyo-bostad. Shinjuku Gyoen representerar den moderna västerländska kategorin av trädgårdar som uppstod under Meji perioden och består av tre olika typer av trädgårdar: en med traditionellt japanskt trädgårdslandskap, en fransk trädgård och engelskt landskap. Vi tar oss sedan till Shinjuku, en av de mest livfulla "knutpunkterna" i Tokyo. Området ses som det pulserande hjärtat av Tokyo och Shinjuku är nog den plats många föreställer sig när de tänker på Tokyo med neonljus, folkmassor, höga byggnader, livliga gator och energi i överflöd. Vi kommer till Tokyo Metropolitan Government Offices. Vi tar hissen upp och njuter av några av stadens bästa vyer. På klara dagar är det möjligt att se Mt. Fuji härifrån. Resten av tiden är ledig. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch)

Dag 13: Hemresa till Sverige
Transfer till flygplatsen