Japanska Juveler

en japansk kvinna i traditionell klänning som går längs gamla gatan

Japanska Juveler är en fantastisk resa som tar dig till några av Japans absolut mest sevärda platser. Programmet är upplagd så att du ska kunna uppleva så mycket som möjligt av detta mångfasetterade och kontrastrika land. Resan inleds i Osaka, fortsätter till Hiroshima, Kyoto, Kanazawa, Takayama, Matsumoto, Hakone och avslutas i Tokyo. Under resan får du se helt olika delar av Japan, var och en med sin egen unika och lokala charm.

Japan är sannerligen en kulturell smältdegel som ändå lyckats med att bevara mycket av det som vi kanske uppfattar som ”typiskt japanskt”. I Japan möts gammalt och nytt, öst och väst på ett sätt som måste betraktas som helt unikt. Men på samma sätt som vi är nyfikna och intresserade av det annorlunda och spännande Japan gäller det omvända. Det är inte ovanligt att japaner, oftast skolbarn eller pensionärer, försiktigt närmar sig oss med sina frågor. Var kommer ni ifrån? Vart är ni på väg? Tycker ni om japansk mat? Japan är fortfarande inte ett speciellt vanligt turistland bland västerlänningar men har kommit att bli alltmer populärt som resedestination – av förståeliga skäl. Allt har blivit mycket billigare och det är rent, snyggt och tryggt. Men framförallt – Japan är exotiskt, spännande, välkomnande och kul! En del av de saker som du kommer att se under resan kan möjligen göra dig en aning konfunderad. Varför har så många hundar gulliga kläder på sig och varför sitter de i barnvagn? Är den sminkade flickan i peruk och kimono en riktig geisha eller är det bara någon som har klätt ut sig på skoj?

Japan upplevs bäst med alla sinnen. Smaken av wasabi som biter till alldeles lagom till sushin, ljudet av buddhistmunkens mässande i det rökelsedoftande templet, aromen från en kopp saké eller grönt te av högsta kvalitet, känslan av att stilla sjunka ned i ett traditionellt varmt bad. . . Under resan kommer du att uppleva allt från magiskt vackra shinto-helgedomar, buddhisttempel och samurajborgar, till städernas neonupplysta nöjesområden, futuristiska skyskrapor och myllrande shoppinggallerior – bland mycket annat. Vi reser till exempel genom sagolika bergsområden som måste vara Japans mest välbevarade hemlighet. Följ med till Soluppgångens Rike!

Dag 1. Resa till Japan
Flyg till Osaka. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.

Dag 2. Osaka
Ankomst till Osaka. Vi tar en promenad längst gågata Dotonbori i den livliga stadsdelen Nanba där mycket av stadens shopping- och nöjesutbud finns koncentrerat. Övernattning i Osaka.     
 
Dag 3. Osaka – Hiroshima
Vi besöker Osaka slott med anor från 1500-talet. Slottet är stadens mest berömda sevärdhet och är särskilt vackert när körsbärsblommorna står i full blom men är likväl värt ett besök året runt. Därefter lämnar vi Osaka och åker västerut mot Hiroshima. På vägen besöker vi Himejijo, ett av Japans absolut vackraste slott. Slottet som är upptaget på Unescos världsarvslista har varit stängt för restaurering några år men är nu öppet igen. Det bländvita slottet är uppfört på toppen av ett högt berg och kallas ofta för ”den vita hägern” eftersom huvudbyggnaden med sina annex lär påminna om en vit häger på flykt. I Hiroshima besöker vi fredsmuseet, monumenten i den närliggande fredsparken och Genbaku Dome – ruinen av en handels- och industriutställningshall som ligger väldigt nära den plats över vilken atombomben detonerade. Efter kriget lät myndigheterna bevara kupolbyggnaden som en påminnelse om atombombens förstörelsekraft. Ruinen var i princip allt som återstod efter bomben. Genbaku Dome finns med på Unescos världsarvslista. Övernattning i Hiroshima (Frukost) 
 
Dag 4. Hiroshima – Miyajima - Kyoto 
Efter frukost åker vi till den heliga ön Miyajima strax utanför Hiroshima. Vi besöker shinto-helgedomen Itsukushima Jinja som vid högvatten ser ut att flyta på vattnet. Ön ansågs vara så helig att den inte fick beträdas av vanligt folk. Helgedomen byggdes därför på pålar i en havsvik. Itsukujima Jinja är en av de viktigaste helgedomarna inom den inhemska shinto-religionen och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Med lite tur kan vi bevittna någon av de många religiösa ceremonier som dagligen utförs vid huvudbyggnaden. På eftermiddagen tar vi det världsberömda snabbtåget Shinkansen till den gamla kejsarstaden Kyoto som var Japans huvudstad under mer än ett årtusende. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 5. Kyoto
Idag besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha känd för sina rödlackade torii-portaler. En torii symboliserar gränsen mellan denna värld och det gudomliga. Intill den märkliga helgedomen bildar tusentals torii en suggestiv passage, nästan som en röd allé, som slingrar sig uppför ett heligt berg. Fushimi Inari Taisha är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är mestadels donerade av olika japanska företag och affärsmän. I anslutning till helgedomen finns dessutom mängder av stenstatyer som föreställer rävar – risgudens budbärare. Vi besöker platsen på morgonen när den känns särskilt mystisk och magisk.  På förmiddagen besöker vi även Sanjusangendo-templet med världens längsta träbyggnad som rymmer 1001 statyer av barmhärtighetens bodhisattva Kannon. De förgyllda statyerna som snidades under 1200-talet skiljer sig alla något från varandra och tillsammans ger de ett mäktigt men gåtfullt intryck i den stora och dunkla byggnaden där de stått uppradade under århundraden. Templet är med på Unescos världsarvslista och är ett av Japans i särklass mest intressanta och spännande tempel. Åsynen av alla statyer med sina hemlighetsfulla och inåtvända ansiktsuttryck, de tända stearinljusen, doften av rökelse och ljudet av munkmässande bidrar sannerligen till en unik upplevelse. Vi besöker därefter Kiyomizu-templet med anor från 700-talet. Detta tempel, som också finns upptaget på Unescos världsarvslista, är beläget vid sluttningarna till Higashiyama i östra Kyoto och är särskilt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs med Higashiyamas vackra sluttningar och följer de små gränderna ned till Yasaka-helgedomen där det berömda geishadistriktet Gion ligger. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går igenom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus. Vi kommer fram till Gion under den sena eftermiddagen när geishorna ger sig ut för att underhålla sina gäster på något av de mer exklusiva tehusen. Med lite tur är det möjligt att vi kanske får syn på några av dem. I Gion ges tillfälle att på egen hand utforska omgivningarna innan vi möts upp för att åka tillbaka till hotellet. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 6. Kyoto
Hela dagen till egna äventyr för att upptäcka Kyoto på egen hand. Färdledaren ger dig gärna tips på olika sevärdheter. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 7. Kyoto – Kaga
Idag besöker vi ytterligare några fascinerande platser som finns med på Unescos världsarvslista. Vi startar dagen med att besöka zen-templet Ryoanji med sin berömda stenträdgård. De noggrant komponerade stenarrangemangen ligger som öar i ett hav av krattat grus och är tänkt att beskådas under stilla kontemplation. Därför åker vi dit på morgonen när det fortfarande är förhållandevis folktomt. Vi åker sedan till det närbelägna templet Kinkakuji (den Gyllene paviljongen), troligtvis Kyotos mest kända tempel. Större delen av Kinkakuji är täckt i bladguld och templets tre våningar har alla sin egen särpräglade arkitektoniska stil. Molnfria dagar reflekteras Kinkakuji kristallklart i det omgivande vattnet och den tillhörande promenadträdgården är skapad för att harmoniskt smälta in i det bakomliggande landskapet. Innan vi lämnar Kyoto passar vi även på att besöka Nijo-borgen, uppfört under det tidiga 1600-talet för att fungera som residens åt shogunen (Japans militärdiktator) vid de tillfällen han besökte Kyoto. Vi beundrar borgens magnifika träport med rikt utsirade och färgglada detaljer och besöker borgens klippträdgård. Som en säkerhetsåtgärd lät man i borgens passager lägga ett ”näktergalsgolv” vars plankor visslar till när man beträder det. Tanken var att ljudet skulle röja nattliga inkräktare med uppdrag att lönnmörda shogunen. Vi hör hur det visslar till under fötterna medan vi beskådar borgens mottagninssalar och tidstypiska skärmmålningar. Bussfärd mot Kaga på den japanska västkusten. På kvällen bor vi på ett så kallat ryokan, ett slags japanska hotell som oftast erbjuder traditionella bad. Övernattning i Kaga. (Frukost och middag)
 
Dag 8. Kanazawa – Shirakawago – Takayama
På förmiddagen besöker vi Kenrokuen, Japans mest kända och troligtvis vackraste promenadträdgård. Kenrokuen är planlagd enligt klassiska kinesiska principer för hur en harmonisk trädgård ska utformas och erbjuder natursköna upplevelser året om. Vi fortsätter mot Takayama och stannar till i byn Shirakawago i Shokawadalen. Byn finns upptaget på Unescos världsarvslista och ligger i ett av Japans mest isolerade områden. Under vinteråret är många av bergsvägarna avstängda på grund av de rikliga snöfall som gör dalgången mycket svårtillgänglig. Under vintermånaderna faller det i genomsnitt 10 meter snö i området och de traditionella husen i Shirakawago med omnejd har anpassats därefter. De halmtäckta taken på de typiska flerfamiljshusen är mycket branta för att snö inte ska ansamlas i alltför stora mängder. Husen kallas på japanska gassho-zukuri vilket ungefär betyder ”handflator sammanförda i bön” eftersom husens form påminner om handställningen vid buddhistisk bön. På kvällen kommer vi fram till den lilla staden Takayama med sina fantastiskt välbevarade hus från Edo-perioden (1603-1867). Staden är känd för sin utsökta saké, sitt goda biffkött och sina fantastiska festivaler som fyller den annars mycket fridfulla staden med febril aktivitet. Övernattning i Takayama. (Frukost och middag)
 
Dag 9. Takayama – Matsumoto
Vi startar dagen med att besöka den lokala morgonmarknaden intill den vackra Miyagawafloden som flyter igenom staden. Takayama är omgivet av berg och med sitt isolerade läge har staden bevarat många lokala seder och bruk som man inte finner någon annanstans. Mycket av stadens ursprungliga gatunät och äldre byggnader finns bevarade och de äldre kvarteren som stadens rika köpmän en gång i tiden lät uppföra byggdes av traktens erkänt skickliga hantverkare och timmermän. Virket som användes var av högsta kvalitet och hade gömts undan av lokalbefolkningen för att myndigheterna inte skulle lägga beslag på det. Köpmännen såg därför till att färga sina ceder- och cypressvirkeshus med sot så att utomstående inte skulle upptäcka vad husen var gjorda av. I de bruna och svarta huslängorna finns numera allt från lokala sakébryggerier, restauranger och kaféer till konsthantverksbodar, textilaffärer och souvenirbutiker. På eftermiddagen beger vi oss mot staden Matsumoto. Färden går genom ett område som kallas för ”Japans alper” och naturlandskapet utanför bussfönstret är enastående vackert. I Matsumoto besöker vi stadens sevärdhet, ett svart slott som i folkmun därför kallas för ”Kråkslottet”. De som vill kan klättra hela vägen upp till de översta våningarna för att få en fin utsikt över staden. Övernattning i Matsumoto. (Frukost och middag)
             
Dag 10. Matsumoto – Hakone
På morgonen börjar vi vår färd mot Japans sägenomspunna berg Fuji. Med sin höjd på 3 776 meter är det Japans högsta berg och något av en nationalsymbol. Fuji är en aktiv vulkan, men det senaste utbrottet ligger ganska långt tillbaka i tiden (1708). Det är kanske inte så förvånande att denna nästintill perfekt konformade vulkan sedan urminnes tider betraktats som helig. Fuji lockar turister från världens alla hörn och fick 2013 status som ett av Unescos världsarv. Om vädret tillåter kommer vår buss att nå den femte stationen varifrån många pilgrimer och turister påbörjar sin klättring mot toppen under de sommarmånader som detta är möjligt.   Under eftermiddagen åker vi en kort båttur på kratersjön Ashinoko och därefter besöka Owakudani – ”den kokande dalen”. När vädret är fint brukar man härifrån kunna få en mycket vacker vy över berget Fuji. Owakudani är ett svavelångande kraterområde med kokande källor som dock varit mer vulkaniskt aktivt än vanligt på senaste tid. På kvällen bor vi på ett så kallat ryokan, ett slags japanska hotell som oftast erbjuder traditionella bad. Övernattning i Hakone. (Frukost och middag)
 
Dag 11. Hakone – Kamakura – Yokohama – Tokyo      
Under förmiddagen besöker vi den charmiga kuststaden Kamakura som från sent 1100-tal till tidigt 1300-tal var Japans politiska maktcentrum. Vi besöker två av stadens främsta sevärdheter som ligger på bekvämt promenadavstånd från varandra. Den över 13 meter höga bronsstatyn Kamakura Daibutsu – ”Kamakuras Stor-Buddha” har varit stadens stolthet sedan den göts på 1200-talet. Buddhisttemplet Hasedera är känt för sin staty av barmhärtighetens boddhisattva Kannon som enligt legenden snidades redan på 700-talet. Statyn är 9 meter hög och en av de största trästatyerna i Japan. Tempelområdet innehåller även en helig grotta tillägnad den buddhistiska gudinnan Benzaiten. Den som vill kan gå in i grottan och följa en slingrande gång, svagt upplyst av tända ljus, för att beskåda mängder av mindre statyer till hennes ära. På vägen till Tokyo stannar vi till i Japans näst folkrikaste stad Yokohama där vi besöker en av världens största Chinatown. Vi anländer till Tokyo under sen eftermiddag. Sedan gör vi ett kort besök vid det kejserliga palatset. Eftersom palatset sällan är öppet för besökare får vi nöja oss med att beskåda det på behörigt avstånd. Övernattning i Tokyo. (Frukost)
 
Dag 12. Asakusa, Meiji jingu, Harajuku och Shibuya
Under dag 12 och 13 promenerar vi och färdas med Tokyos utmärkta kollektiva färdmedel och får därmed en inblick i Tokyobornas vardag      

Efter frukost beger vi oss till distriktet Asakusa och templet Sensoji, Tokyos kanske mest berömda buddhisttempel. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Den som vill tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Vi besöker därefter Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under Kejsar Meijis regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meiji-kejsarens försorg. Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. Vi beger oss därefter till det närliggande distriktet Harajuku som blivit något av ett centrum för ungdomskultur och mode och åker sedan några hållplatser med Yamanote-linjen till distriktet Shibuya som bland annat är känt för sitt enorma övergångställe framför stationsbyggnaden. När det blir grönt fylls övergångsstället av strömmar av korsande människomassor från alla riktningar. Övernattning i Tokyo. (Frukost)

Dag 13. Akihabara, Ueno och Shinjuku
Vi beger oss till elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. I Akihabara finns det gott om kaféer och olika sorters affärer som inriktat sig på den här ganska speciella målgruppen. Vi promenerar härifrån till stadsdelen Ueno längs marknadsgatan Ameyoko dori som erbjuder allt från kläder till torkad fisk. Här finns ett stort antal matstånd som säljer olika asiatiska delikatesser och på de många sidogatorna finns småaffärer och boutiquer. Efter lunch i Ueno finns tid att upptäcka stadsdelen på egen hand. Om du vill kan du till exempel gå en promenad i den närliggande Uenoparken dit många Tokyobor söker sig för en stunds vila. Efter att vi möts igen åker vi Tokyos ringlinje Yamanote-linjen till Shinjuku. Här besöker vi Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building). Från skyskrapan får man en storslagen vy över megametropolen Tokyo. Vi går på en stadsvandring i Shinjuku och passerar en av världens mest trafikerade stationer – Shinjuku stationen. Varje dag passerar mer än 3,5 miljoner människor det här trafiknavet. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn! Övernattning i Tokyo. (Frukost)

Dag 14. Tokyo
Hela dagen till egna strövtåg. Fråga gärna reseledaren om utflykts- eller shoppingtips.Sen kväll åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Skandinavien. (Frukost)
 
Dag 15. Ankomst till Skandinavien.
Vi anländer till Sverige vid lunchtid. Måltider ingår ombord på långflygningen.


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2024-03-26 Stockholm 51 800
Emirates Öppet Boka här
2024-03-26 Göteborg 53 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-03-26 Köpenhamn 53 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-03-26 Oslo 53 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-10-24 Stockholm 51 800
Emirates Öppet Boka här
2024-10-24 Göteborg 53 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-10-24 Köpenhamn 53 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-10-24 Oslo 53 800
Emirates På förfrågan Boka här

* Gruppstorlek 15 - 28 personer
Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2023-06-19. Vi reserverar oss för eventuella  prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Osaka och hemresa från Tokyo
Alla flygskatter
Snabbtåg Shinkansen Hiroshima - Kyoto
Hotell i delat dubbelrum med frukost
I Kaga och Hakone/Yamanashi bor vi på traditionella japanska värdshus med varma källor
Måltider och utflykter enligt program
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 8 500 kr
Avbeställningsskydd 7 % av resans pris
Reseförsäkring 690 kr

Preliminära flygtider med Emirates:
Stockholm - Dubai 14:30 - 00:10 (6.40 timmar)
Dubai - Osaka 03:05 - 17:05 nästa dag (9.00 timmar)

Tokyo - Dubai 00:05 - 06:20 (11.15 timmar)
Dubai - Stockholm 08:40 - 13:45 (7.05 timmar)

Anslutningsflyg SAS Göteborg/Köpenhamn - Stockholm t/r: Fråga resebyrån

Hotellinformation:
Osaka: DEL style Osaka Shin Umeda by Daiwa Roynet Hotel
Hiroshima: Grand Prince Hotel Hiroshima
Kyoto: Ariston Hotel Kyoto Jujo
Kanazawa: Daiwa Roynet Hotel Kanazawa Eki Nishiguchi
Takayama:  Wat Hotel & spa
Matsumoto: Dormy Inn Matsumoto
Hakone: Hakone Yutowa
Tokyo: Sunshine City Prince Hotel

Bokning:
E-post: bokning@phoenixtravel.se
Tel: 031-14 77 33

<p>Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard.<br /> Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor</p> <p> </p>

sushi i Japan
 Karta för japanska juveler