Japan och Sydkorea

japansk kvinna bön

Följ med på en resa till Japan och Sydkorea! Den japanska övärlden och Koreahalvön delar många kulturella särdrag och har till stora delar en sammanflätad gemensam historia. Vår resa går först till Japan och sedan vidare med båt till Sydkorea, vars spännande huvudstad Seoul är en sann metropol med ett rikt kulturellt utbud och en livlig kommers. Resan påbörjas i Tokyo, Japans pulserande huvudstad. Vi besöker det natursköna Hakone och beger oss till det heliga berget Fuji. Vi färdas med Shinkansen, Japans snabbtåg, och får uppleva den gamla huvudstaden Kyoto med sina världsberömda buddhisttempel och shintohelgedomar. Vi besöker också Hiroshima som utplånades den 6 augusti 1945 när världens första atombomb släpptes över staden. Från Fukuoka tar vi bärplansbåt över till Busan. I Sydkorea besöker vi bland annat den demilitariserade zonen (DMZ), gränslandet mellan Nordkorea och Sydkorea, vilken påminner oss om att vi befinner oss i en delad nation.

Dag 1: Resa till Japan
Flyg till Tokyo. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Tokyo
Vi anländer till Tokyo. Transfer till Tokyo och vi inleder med ett kort stopp framför Kejsarpalatset – den japanske kejsarens residens avskärmat från allmänheten av vallgravar och höga stenmurar. Resten av eftermiddagen är sedan fri och på kvällen samlas vi till en välkomstmiddag. Övernattning i Tokyo. (Lunch och middag.)
 
Dag 3: Akihabara, Ueno och Shinjuku
Under dag 3 och 4 promenerar vi och färdas med Tokyos utmärkta kollektiva färdmedel och får därmed en inblick i Tokyobornas vardag     
Vi beger oss till elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. Vi promenerar härifrån till stadsdelen Ueno längs marknadsgatan Ameyoko dori som erbjuder allt från kläder till torkad fisk. Efter lunch i Ueno finns tid att upptäcka stadsdelen på egen hand. Om du vill kan du till exempel gå en promenad i den närliggande Uenoparken dit många Tokyobor söker sig för en stunds vila. Efter att vi möts igen åker vi Tokyos ringlinje Yamanote-linjen till Shinjuku. Här besöker vi Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building). Från skyskrapan får man en storslagen vy över megametropolen Tokyo. Vi går på en stadsvandring i Shinjuku och passerar en av världens mest trafikerade stationer – Shinjuku stationen. Övernattning i Tokyo. (Frukost.)
 
Dag 4: Asakusa, Meiji jingu, Harajuku och Shibuya
Efter frukost beger vi oss till distriktet Asakusa och templet Sensoji, Tokyos kanske mest berömda buddhisttempel. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Vi besöker därefter Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Vi beger oss därefter till det närliggande distriktet Harajuku som blivit något av ett centrum för ungdomskultur och mode och åker sedan några hållplatser med Yamanote-linjen till distriktet Shibuya som bland annat är känt för sitt enorma övergångställe framför stationsbyggnaden. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch.)
 
Dag 5: Tokyo
Hela dagen till egna strövtåg. Fråga gärna reseledaren om utflykts- eller shoppingtips. Övernattning i Tokyo. (Frukost)
 
Dag 6: Tokyo – Hakone
Efter frukost går färden mot Hakone. Vi gör en båttur på kratersjön Ashinoko. Efter båtturen på Ashinokosjön åker vi upp på berget Kamiyama. Vid vulkanen Hakones utbrott för ungefär 3 000 år sedan bildades en krater. I denna krater ligger Owakudani och området är fortfarande en aktiv vulkanisk zon. Eftermiddag åker vi upp till femte stationen på vulkanen Fuji. (Om vädret tillåter). Med sin höjd på 3 776 meter är det Japans högsta berg och något av en nationalsymbol. Idag övernattar vi på ett traditionellt japanskt hotell - Ryokan. Övernattning i Hakone. (Frukost och middag)
 
Dag 7: Hakone – Kyoto
Vi lämnar Hakone och åker Shinkansen till den kulturella huvudstaden Kyoto där vi inleder med ett besök vid zentemplen Ryoanji med sin berömda stenträdgård. Vi åker sedan till det närbelägna templet Kinkakuji (den Gyllene paviljongen), troligtvis Kyotos mest kända tempel. Större delen av Kinkakuji är täckt i bladguld och templets tre våningar har alla sin egen särpräglade arkitektoniska stil. Vi besöker även Nijo-slottet och promenerar längst slottskorridorernas ”näktergalsgolv”. De gällt knarrande golvplankorna är designade för att avslöja inkräktare som man befarade skulle försöka lönnmörda shogunen, Japans militärdiktator under Edo-perioden (1603-1867). Borgen byggdes 1601 för att fungera som shogunens residens vid de tillfällen han besökte Kyoto. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 8: Kyoto
På morgonen besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha känd för sina rödlackerade torii-portaler. En torii symboliserar gränsen mellan denna värld och det gudomliga. Portalerna bildar en suggestiv passage, nästan som en röd allé, som slingrar sig uppför ett heligt berg. Under förmiddagen besöker vi även världsarvet Sanjusangendotemplet som rymmer 1001 statyer av barmhärtighetens bodhisattva Kannon. Vi besöker därefter Kiyomizu-templet med anor från 700-talet. Templet, som också finns upptaget på Unescos världsarvslista, är beläget vid sluttningarna till Higashiyama i östra Kyoto är särskilt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Vi promenerar sedan längs Higashiyamas vackra sluttningar längs smala gränder ned till Yasaka-helgedomen där Kyotos berömda geishadistrikt Gion ligger. Övernattning i Kyoto. (Frukost.)
 
Dag 9: Kyoto - Hiroshima
Efter frukost tar vi Shinkansen till Hiroshima. I Hiroshima besöker vi fredsmuseet, monumenten i den närliggande fredsparken och Genbaku Dome – ruinen av en handels- och industriutställningshall som ligger väldigt nära den plats över vilken atombomben detonerade. Efter kriget lät myndigheterna bevara kupolbyggnaden som en påminnelse om atombombens förstörelsekraft. Ruinen var i princip allt som återstod efter bomben. Genbaku Dome finns med på Unescos världsarvslista. Sedan åker vi till den heliga ön Miyajima strax utanför Hiroshima. Vi besöker shinto-helgedomen Itsukushima Jinja som vid högvatten ser ut att flyta på vattnet. Övernattning i Hiroshima. (Frukost och lunch).
 
Dag 10: Hiroshima – Fukuoka
Idag beger vi oss med Shinkansen till Fukuoka varifrån vi åker bärplansbåt till den sydkoreanska hamnstaden Busan. Övernattning i Busan. (Frukost)
 
Dag 11 Busan - Gyeongju
På morgonen besöker vi Jagalchi Market, som är Koreas största fiskmarknad. Fiskmarknaden kom till efter Koreakriget. De flesta som säljer fisk är kvinnor, och de kallas Jagalchi Ajumma, ”ajumma” betyder medelålders eller gift kvinna på koreanska. Därefter åker vi mot Gyeongju och här besöker vi några magnifika tempel som finns med på Unescos världsarvslista. Seokguram ligger inuti en grotta och anses vara en av Asiens finaste buddhisthelgedomar. Den tillhör tempelkomplexet Bulguksa, uppfört år 528 under Silla-dynastin. Tempelområdet är vackert beläget på sluttningarna till berget Tohamsan. Under eftermiddagen bekantar vi oss mera med Gyeongju, som under nästan 1000 år var huvudstad i kungariket Silla (57 f. Kr – 935 e. Kr). Staden har med sin bakgrund en rik skatt av arkeologiska fyndplatser och historiska lämningar och kallas därför ”museet utan väggar”. Efter ett besök på Gyeongju National Museum vandrar vi i Tumuli parken och beskådar Sillakungarnas gräsbeväxta gravkullar. Under promenaden ser vi också den vackra Anapji-dammen där Sillakungarna och deras sällskap lär ha spenderat mycket av sin lediga tid. Bland dagens sevärdheter finns även Cheomseongdae, ett av världens äldsta observatorier. Övernattning i Gyeongju. (Frukost)
 
Dag 12: Gyeongju – Andon-Seoul
Efter frukost går vår resa söderut mot den pittoreska staden Andong, den koreanska konfucianismens vagga. I Andong besöker vi byn Hahoe som är upptaget på Unescos världsarvslista. Färden går vidare av mot Sydkoreas huvudstad Seoul. Övernattning i Seoul. (Frukost)
 
Dag 13: Seoul
På morgonen börjar vi med en stadsrundtur i Seoul som har mer än 20 miljoner invånare. Vid Gwanghwamun Plaza får vi en första introduktion till Koreas historia. På torget står statyer av nationalhjältarna kung Sejong den Store och amiral Yi Sunsin. Kung Sejong introducerade det koreanska alfabetet, hangul, och det var också han som såg till att konfucianismen blev den rådande disciplinen i riket under 1400-talet. Amiral Yi Sunsin slog tillbaka ärkefienden Japan i en rad berömda sjöslag i slutet av 1500-talet. Vi besöker även Gyeongbokgungpalatset, uppfört 1395, känt för sin fina arkitektur, välvda portar och vackra trädgårdar. Palatset var det viktigaste av de kungliga palatsen under den långa Joseondynastin (1392-1910) och har blivit en viktig symbol för Koreas självständighet. Avslutningsvis besöker vi det charmiga Insa-dongområdet med ett stort utbud av gallerier, antikvitetsaffärer, boutiquer, caféer och mycket annat. Här kan du finna allt från antikviteter och konsthantverk till modern konst. Övernattning i Seoul. (Frukost)
 
Dag 14: Seoul –  DMZ/JSA – Seoul
Idag gör vi en utflykt norrut till den demilitariserade zonen (DMZ) vid den 38:e breddgraden. Zonen har fungerat som buffertzon mellan Nord och Syd sedan 1953 då Koreakriget slutade. Vi stannar till vid Imjingak-parken med sina monument över Koreakriget. Inte långt bort ligger Frihetsbron, en gammal järnvägsbro som 13 000 krigsfångar korsade efter krigsslutet på väg mot friheten i Syd. Ett annat minnesmärke är ett lokomotiv genomborrat av kulor och granater. Vi fortsätter till gränsen till Nordkorea och DMZ. Spänningen mellan Syd och Nord är alltid hög och det finns tusentals soldater på båda sidor gränsen. Vi får gå igenom en noggrann passkontroll varefter våra möjligheter att fotografera begränsas. Sydkoreansk militärpersonal informerar oss om läget och vi får se en film som beskriver situationen vid DMZ. 1978 upptäckte sydkoreansk militär ett tunnelbygge 70 meter under markytan i nordsydlig riktning.  Den är en bland flera upptäckta tunnlar som grävts av nordkoreanerna för att kunna användas vid överraskningsanfall mot Syd. Man uppskattar att 30 000 soldater i timmen hade kunnat passera den 1635 meter långa tunneln vid ett sådant anfall. De som önskar kan delta i en spännande vandring längs några hundra meter av tunneln. Vi stannar dock innan vi passerat gränsen mot Nordkorea! För de som inte vill följa med finns en utställningssal och shoppingmöjligheter. Vid Dora-utsiktsplatsen kan vi överblicka gränsområdet och till och med se långt in i Nordkorea. Dorosanstationen är den sista järnvägsstationen före den nordkoreanska gränsen. Under ett års tid, från 2007 till 2008, rullade här faktiskt godståg från Sydkorea till Nordkorea, men Nordkorea stängde snart trafiken och möjligheten till ytterligare kontakt mellan länderna. Nu återstår bara tungt beväpnade soldater och en skylt som upplyser att det är 56 km till Seoul och 205 km till Pyongyang. Vi fortsätter till JSA (Joint Security Area = det gemensamma säkerhetsområdet). Beläget inom den koreanska DMZ (Demilitarized Zone = den avmilitariserade zonen) är JSA även känd som Panmunjoms stilleståndsby, och här kan koreaner från båda sidor mötas och fortsätta sina förhandlingar. Övernattning i Seoul (frukost, lunch och middag)
 *Vi kan inte garantera tillträde till JSA p.g.a. oförutsedda händelser.
 

Dag 15: Hemresa från Seoul
Transfer till flygplatsen och hemresa till påstigningsorten. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2019-10-28 Stockholm 49 600
Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 Göteborg 49 600
Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 Köpenhamn 49 600
Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 Oslo 49 600
Finnair På förfrågan Boka här
2020-03-26 Stockholm 46 800
Finnair Öppet Boka här
2020-03-26 Göteborg 46 800
Finnair Öppet Boka här
2020-03-26 Köpenhamn 47 800
Finnair Öppet Boka här
2020-03-26 Oslo 47 800
Finnair På förfrågan Boka här

* Gruppstorlek:15 - 24 personer
Priserna är baserade på  kostnader och valutakurser 2019-04-26. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Tokyo och Hemresa från Seoul
Alla flygskatter 
Båtresa Fukuoka-Busan
Snabbtåg Shinkansen Hakone-Tokyo-Hiroshima-Fukuoka
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och måltider enligt program
Engelsktalande lokalguide
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 9 800 kr
ERV avbeställningsskydd 6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

Ingår ej i resans pris:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 60 totalt per person

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Preliminära flygtider med Finnair:
Stockholm - Helsingfors 14:40 - 16:35
Göteborg - Helsingfors 12:15-13:10
Köpenhamn - Helsingfors 13:20 - 15:55
Oslo - Helsingfors 14:40 - 16:35

Helsingfors - Tokyo 17:30-10:00 nästa dag
Seoul - Helsingfors 11:00 -14:05

Helsingfors - Stockholm 16:00 - 15:55
Helsingfors - Göteborg 16:00 - 16:25
Helsingfors - Köpenhamn 17:45 - 18:25
Helsingfors - Oslo 16:05 - 16:35

Preliminära flygtider med Air China:
Stockholm-Beijing 19:10-09:45 nästa dag
Beijing-Tokyo 12:50-17:25

Seoul-Beijing 09:30-10:30
Beijing-Stockholm 13:50-16:30
 

IBC Hotel seoul, Sydkorea

IBC Hotel

Seoul

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Andong Richell Hotel, Sydkorea

Andong Richell Hotel

Andong

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Commodore hotel, Gyeongju,Sydkorea

Commodore Hotel Gyeongju

Gyeongju

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Royal Park Hotel, Fukuoka, Japan

The Royal Park Fukuoka

Fukuoka

Japan

Till hotellets hemsida
Mitsui Garden Garden Hotel, Hiroshima, Japan

Mitsui Garden Hotel Hiroshima

Hiroshima

Japan

Till hotellets hemsida
Osaka Plaza Hotel

Plaza Osaka

Osaka

Japan

Till hotellets hemsida
Kyoto Grand prince Hotel

Grand Prince Hotel Kyoto

Kyoto

Japan

Till hotellets hemsida
Tokyo Green Palce Hotel

Tokyo Green Palace

Tokyo

Japan

Till hotellets hemsida

Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.

När ni tar färjan från Fukuoka till Busan eller från Busan till Fukuoka, behöver ni själva ta ombord ert bagage. Den totala vikten på ert bagage får vara max 20 kg.
I Japan kommer ni åka tåg mellan Fukuoka och Hakone. Enligt Japan Rails regler får ni ta med 2 väskor på dessa tåg, dessa får inte överstiga 250 cm, höjd + bredd + längd och inte väga mer än 30 kg. Men tänk på att Shinkansen (bullet train) är har begränsat bagageutrymme.
Om ni reser med 1 resväska är det inte några problem, dessutom väskor i storlek som handbagage på flyget, kan man ha på hatthyllorna ovan sätena.
I varje vagnsände finns plats för bagage. Mindre väskor kan man också ha vid fötterna.