Klassiska Jordanien

Wadi rum, Jordanien

Resan inleds i Jordaniens huvudstad Amman som vilar på ruinerna av antikens Filadelfia – under romarriket ett viktigt handels- och kulturcentrum i regionen. Amman är mycket rik på fornlämningar från perioden under romerskt styre, men det finns även mycket annat att se och upptäcka i staden! Efter att ha sett Ammans främsta sevärdheter beger vi oss söderut mot den övergivna klippstaden Petra, ett fullkomligen unikt världsarv som utsetts till ett av ”världens sju nya underverk”. Resan går vidare genom det fascinerande ökenområdet Wadi Rum med sin röda sand och mångfärgade sandstens- och granitklippor. Vi gör stopp under färden och besöker Jordaniens främsta sevärdheter innan vi når fram till saltsjön Döda havet, beläget vid jordens lägsta punkt mer än 400 meter under havsnivån. Här finns möjlighet att ta ett stärkande dopp i det salta vattnet eller kanske bara ta det lugnt på stranden!

Dag 1: Flyg till Amman, Jordaniens huvudstad
Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Amman
Vid ankomsten till Amman möter vår lokala representant oss på flygplatsen. Transfer to hotellet
Efter frukost väntar en stadsrundtur under vilken vi bland annat besöker ruinerna efter en romersk amfiteater och det så kallade ”Citadellet” beläget på Ammans högsta topp med en fin utsikt över nejderna. Här finner man ruinerna efter det antika Herkulestemplet och Umayyad-palatset som uppfördes under tidigt 700-tal som residens åt stadens guvernör. Rundturen inkluderar även besök vid Jordan Archaeological Museum och Jordan Folklore Museum. Därefter finns det även viss tid att på egen hand utforska Ammans äldre stadskvarter. Övernattning i Amman. (Frukost och middag.)
 
Dag 3: Amman - Jerash - Um Quais - Amman
Efter frukost reser vi norrut för att besöka två berömda arkeologiska fyndplatser i det område som under det romerska styret kallades Decapolis. I den hellensk-romerska ruinstaden Jerash, även kallad ”Österns Pompeji”, ser vi de välbevarade resterna av den antika hästkapplöpningsbanan, stadens forum med sina vackra kolonner, amfibieteatern Södra Teatern, Zeustemplet, Artemistemplet, paradgatan Cardo Maximus och stadsmurarna. I Um Quais (Gadara) besöker vi ytterligare betydelsefulla lämningar från antiken, bland annat stadens akvedukt, stadsmuren och den kolonnkantade huvudgatan där man fortfarande kan ana slitaget efter vagnshjulen på stenläggningarna. Utöver de fantastiska fornlämningarna erbjuder Um Quais en fantastisk panoramautsikt över Genesaretsjön (Galileiska sjön). Övernattning i Amman. (Frukost och middag.)
 
Dag 4: Amman - Nebo - Madaba - Petra
Efter frukost lämnar vi Amman och åker söderut. Under färden gör vi en utflykt till berget Nebo som omnämns i Femte Moseboken som den topp varifrån Moses enligt traditionen ska ha skådat Kanaans förlovade land. Efter att ha fått en vacker utsikt över nejderna åker vi vidare till nästa anhalt, staden Madaba strax söder om berget. Här besöker vi den grekisk-ortodoxa basilika där man under slutet av 1800-talet upptäckte den mosaikkarta från 500-talet som ursprungligen täckte basilikans golv. Den bysantinska mosaikkartan består av två miljoner stenar i olika färgtoner och återger det dåtida Palestinas utbredning, från Alexandria i Egypten till vad som idag utgör södra Libanon. Under den sena eftermiddagen kommer vi fram till dagens slutmål Petra. Övernattning i Petra. (Frukost och middag.)
 
Dag 5: Petra – Wadi Rum
Efter frukost utforskar vi klippstaden Petra, detta fascinerande världsarv som utsetts till ett av ”Världens sju nya underverk”. Den idag övergivna staden upplevde sin blomstringstid strax före vår tideräkning när staden var ett viktigt handelsnav längs karavanvägarna. De vackra byggnaderna är utmejslade ur rosa sandstensklippor och är en fantastisk syn. När staden återupptäcktes under tidigt 1800-tal blev det en världssensation. På eftermiddagen åker vi till Wadi Rum med ett av de mest spektakulära ökenlandskapen i världen. Vi får uppleva det rosa och orangeskiftande landskapet med sina otroliga klippformationer från våra ökenjeepar – det är inte undra på att många Hollywoodfilmer spelats in här! Under kvällen ser vi hur solen går ner över sanddynerna innan vi övernattar i ett beduintältläger. (Frukost och middag) 

Dag 6: Wadi Rum – Döda havet
Efter frukost färdas vi mot saltsjön Döda havet med en salthalt på nära 34 procent. Vattenytan ligger mer än 400 meter under havsnivån varför stranden vid Döda havet utgör jordens lägst belägna punkt. Under färden stannar vi till vid Jordanfloden för att besöka den plats där Jesus enligt traditionen döptes av Johannes Döparen. Framme vid Döda havet kan den som vill passa på att ta ett dopp. Den höga salthalten gör att man flyter som en kork! Övernattning på hotell vid Döda Havet. (Frukost och middag)
 
Dag 7: Ankomst till Sverige
Transfer till flygplatsen. Vi beräknas vara tillbaka i Sverige vid lunchtid. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 


Skatt Kammaren i Petra, Jordanien
Karta för resan Jordanien