Kina och Japan

Följ med på en resa till Östasien under vilken du får uppleva de spännande kulturländerna Kina och Japan! Resan tar dig till några av Asiens största, modernaste och mest inflytelserika metropoler som Beijing, Shanghai, Tokyo och Osaka, men du kommer också få många tillfällen att stifta bekantskap med ländernas rika förflutna, stolta traditioner och fascinerande landskap. Under en och samma resa promenerar du längs Kinesiskamuren, skådar det heliga berget Fuji och njuter av de vackra trädgårdarna i den gamla kejsarstaden Kyoto – bland mycket annat. 

Dag 1: Flyg till Beijing
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Himmelska fridens torg
Vi anländer till Beijing under morgonen. Vår lokalguide möter oss på flygplatsen varefter vi beger oss till Himmelska fridens torg, världens största torg, där den kinesiska centralmakten av tradition alltid haft sitt huvudsäte under de perioder Beijing fungerat som huvudstad i Mittens rike. Strax norr om torget ligger Förbjudna staden varifrån Ming- och Qing dynastiernas kejsare styrde sina imperier, från tidigt 1400-tal då den tredje Ming-kejsaren gjorde Beijing till sin huvudstad, till och med 1912 då den siste kejsaren av Qing abdikerade. Det var också från toppen av den stenport som utgör huvudingången till Förbjudna staden som Mao Zedong lät utropa Folkrepubliken Kina 1949. I den södra änden av torget ligger Mao Zedongs mausoleum där ”den store rorsmannen” ligger på lit de parade sedan 1977 och på den östra respektive den västra sidan flankeras torget av Kinas nationalmuseum och Folkets stora sal där Nationella folkkongressen håller sina sammanträden. Efter att vi ätit lunch åker vi till hotellet för incheckning och några timmars vila (eller upptäcktsfärder på egen hand) innan vi möts upp framåt kvällen inför välkomstmiddagen. Övernattning i Beijing. (Middag.)  
 
Dag 3: förbjudna staden och Hutonger
Efter frukost beger vi oss till Förbjudna staden, ett av Beijings främsta världsarv, för en guidad rundvandring inom det enorma palatsområdet dit enbart kejsaren och hans hov ägde tillträde. Under rundvandringen får vi veta om palatsområdets särpräglade och symboltyngda arkitektur och vilka funktioner de viktigaste byggnaderna fyllde. Vi beger oss därefter till ett av Beijings kulturminnesmärkta bostadsområden där man fortfarande finner så kallade hutonger – vindlande gränder kantade av muromgärdade envåningshus från kejsartiden. I modern tid har dessa vackra gamla kvarter, i mycket stor omfattning, fått ge vika för annan bebyggelse. På plats besöker vi ett av hushållen i en av hutongerna och äter en hemlagad lunch tillsammans med familjen. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)
 
Dag 4: Kinesiska muren och Minggravarna
Under morgonen beger vi oss norrut mot Kinesiska muren, världens längsta befästning som uppfördes som försvar mot fruktade barbarinvasioner. På de oändliga slätterna i utkanterna av det kinesiska imperiet fanns krigiska stammar, ofta av nomadisk bakgrund, som utgjorde ett hot mot kejsarriket. ”Barbarerna” på andra sidan muren lyckades under historiens gång återkommande underkuva delar av Kina – eller lägga beslag på hela kejsarriket, vilket skedde vid mongolernas erövring av Kina under 1200-talet och manchuernas erövring under 1600-talet. Under färden mot den väldiga försvarsanläggningen som slingrar sig längs bergskammarna besöker vi en tillverkare av cloisonné, ett traditionellt metallhantverk som förfinats av kineserna sedan 1400-talet. Under tillbakafärden besöker vi Minggravarna där flertalet av Ming-dynastins kejsare ligger begravda i natursköna omgivningar. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch.)
 
Dag 5: Himmelens tempel och tåg till Shanghai
Efter frukost besöker vi Himmelens tempel där kejsarna höll årliga offer till Himmelens ära för att riket skulle välsignas med goda skördar. Under eftermiddagen tar vi höghastighetståg till Shanghai. Övernattning i Shanghai. (Frukost och lunch.)  
 
Dag 6: Shanghai
Under förmiddagen beger vi oss till Shanghais finansdistrikt Pudong öster om Huangpufloden som flyter igenom centra Shanghai. Här åker vi upp i Kinas högsta skyskrapa Shanghai Tower, varifrån man får en fantastisk panoramautsikt över floden och staden. Shanghai tycks ändlöst stort och siluetten av alla skyskrapor är fullkomligen makalös. Vi beger oss härnäst till strandpromenaden The Bund intill Huangflodens västra strand med sin äldre europeiska bebyggelse. Härifrån man får en strålande utsikt över den moderna bebyggelsen på andra sidan floden. Efter lunch fortsätter vi till Shanghais äldsta stadsdel vid den underbara trädgården Yuyan med anor från 1500-talet. Vi fortsätter till Shanghais mest pittoreska kvarter som en gång i tiden tillhörde de utländska koncessionerna i Shanghai, men vars gamla kolonialbyggnader numera är rymmer boutiquer, caféer och restauranger. Under kvällen ser vi en hisnande akrobatföreställning. Övernattning i Shanghai. (Frukost och lunch.)

Dag 7: Shanghai
Efter frukost beger vi oss till den charmiga kanalstaden Zhujiajiao med en historia som sträcker sig mer än 1 700 år tillbaka i tiden. Här finner du vackra välvda stenbroar, välbevarade klassisk arkitektur, utsökta trädgårdar och charmiga gamla gränder. Vi vandrar runt på de små gatorna med sköna välbyggda valvbroar över kanalerna och gör naturligtvis själva en rundtur med roddbåt i kanalsystemet. Här känner man sig verkligen förflyttad långt tillbaka i tiden! Övernattning i Shanghai. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Shanghai - Fukuoka - Hiroshima
Vi beger oss till flygplatsen inför resan till Fukuoka, varifrån vi fortsätter med tåg till Hiroshima. Övernattning i Hiroshima. (Frukost.)       
 
Day 9: Miyajima och Fredsparken
Efter frukost beger vi oss till färjelägret vid Miyajimaguchi inför den korta båtturen till den heliga ön och världsarvet Miyajima med sin världsberömda shintohelgedom. Under eftermiddagen besöker vi fredsmuseet i Hiroshima, de viktigaste monumenten Fredsparken, samt ruinen Genbaku Dome som är allt som kvarstår av Hiroshimas bebyggelse innan bomben. Övernattning i Hiroshima. (Frukost)  
 
Dag 10: Hiroshima – Osaka
Under förmiddagen åker vi shinkansen (snabbtåg) till Osaka där vi besöker stadens berömda slott som spelade en betydande roll under 1500-talets senare hälft när Japan började processen mot nationellt enande efter en lång period av ständiga inbördeskrig. Vi besöker även Dotonbori, Osakas mest berömda shopping- och nöjesdistrikt längs en av stadens gamla kanaler. Övernattning i Osaka. (Frukost.)
 
Dag 11: Osaka – Nara – Kyoto
På morgonen reser vi till den anrika staden Nara grundat under det tidiga 700-talet. Nara var den tidiga japanska statens första egentliga huvudstad och det finns därför många historiskt intressanta sevärdheter här. Under dagen besöker två världsarv. Buddhisttemplet Todaiji är en av världens äldsta och största träbyggnader och rymmer en enorm buddhastaty i brons. Templet uppfördes strax efter att Nara blivit huvudstad och ligger i en park där hjortar alltid har tillåtits att ströva fritt. Templet är samtida med den närbelägna shinto-helgedomen Kasuga Taisha, känd för sin vackra tempelgång som kantas av tusentals mossbeklädda stenlanternor. På eftermiddagen beger vi oss till Kyoto – den japanska kulturens vagga. Under det sena 700-talet flyttades huvudstaden till Kyoto som förblev Japans huvudstad långt in på 1860-talet. Övernattning i Kyoto. (Frukost.)
 
Dag 12: Ryoanji, Kiyomizu och Gion
Idag besöker vi ytterligare tempel som finns med på Unescos världsarvslista. Vi startar dagen med att besöka zen-templet Ryoanji med sin berömda stenträdgård. De noggrant komponerade stenarrangemangen ligger som öar i ett hav av krattat grus och är tänkt att beskådas under stilla kontemplation. Därför åker vi dit på morgonen när det fortfarande är förhållandevis folktomt. Vi beger oss sedan till det närbelägna templet Kinkakuji (den Gyllene paviljongen), troligtvis Kyotos mest kända tempel. Större delen av Kinkakuji är täckt i bladguld och templets tre våningar har alla sin egen särpräglade arkitektoniska stil. Molnfria dagar reflekteras Kinkakuji kristallklart i det omgivande vattnet och den tillhörande promenadträdgården är skapad för att harmoniskt smälta in i det bakomliggande landskapet. Under eftermiddagen besöker vi Kiyomizu-templet med anor från slutet av 700-talet. Templet är vackert beläget vid sluttningarna till Higashiyama-bergen i östra Kyoto och är speciellt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs Higashiyamas vackra sluttningar och följer gränderna ned till det berömda geishadistriktet Gion. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går genom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus. Vi kommer fram till Gion under den sena eftermiddagen när geishorna ger sig ut för att underhålla sina gäster på något av de mer exklusiva tehusen. Med lite tur är det möjligt att vi träffar på någon av dem. Övernattning i Kyoto. (Frukost.)
 
Dag 13: Fushimi Inari Taisha och Nijo-borgen
På morgonen besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, känt för sina tusentals rödlackade torii-portaler som bildar en suggestiv passage, nästan som en allé, att promenera igenom. En torii symboliserar övergången från världslig till helig mark. Fushimi Inari Taisha är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är donerade av japanska företagare och affärsmän. I anslutning till helgedomen finns dessutom mängder av stenstatyer som föreställer rävar – risgudens budbärare. Vi besöker platsen på morgonen när den känns särskilt mystisk och magisk. Under eftermiddagen besöker vi Nijo-borgen, uppfört under det tidiga 1600-talet för att fungera som residens åt shogunen (Japans militärdiktator) vid de tillfällen han besökte Kyoto. Vi beundrar borgens magnifika träport med rikt utsirade och färgglada detaljer och besöker borgens klippträdgård. Som en säkerhetsåtgärd lät man i borgens passager lägga ett ”näktergalsgolv” vars plankor visslar till när man beträder det. Tanken var att ljudet skulle röja nattliga inkräktare med uppdrag att lönnmörda shogunen. Vi hör hur det visslar till under fötterna medan vi beskådar borgens tatamibeklädda mottagningssalar med sina säregna skärmmålningar. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 14: Tokyo – Hakone
Under förmiddagen åker vi shinkansen till Hakone. Under dagen åker vi en kort båttur på kratersjön Ashinoko och därefter besöka Owakudani – ”den kokande dalen”. När vädret är fint brukar man härifrån kunna få en mycket vacker vy över berget Fuji. Owakudani är ett svavelångande kraterområde med kokande källor som dock varit mer vulkaniskt aktivt än vanligt på senaste tid. Skulle aktiviteten ha ökat vid planerat besök åker vi istället till utomhusmuseet Hakone Open Air Museum som erbjuder en fin utsikt över det kringliggande landskapet. Den storslagna naturen bildar en vacker fond till den moderna utomhuskonst som är museets stolthet. Här finns en imponerande samling skulpturer av både japanska och västerländska konstnärer. Bland de västerländska konstnärerna finns storheter som Picasso, Rodin och Henry Moor. På kvällen bor vi på ett så kallat ryokan, ett slags japanska hotell som oftast erbjuder traditionella bad. Övernattning i Yamanashi. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 15: Hakone – Tokyo
Under förmiddagen börjar vi vår färd mot Japans sägenomspunna berg Fuji. Med sin höjd på 3 776 meter är det Japans högsta berg och något av en nationalsymbol. Fuji är en aktiv vulkan, men det senaste utbrottet ligger ganska långt tillbaka i tiden (1708). Det är kanske inte så förvånande att denna nästintill perfekt konformade vulkan sedan urminnes tider betraktats som helig. Fuji lockar turister från världens alla hörn och fick 2013 status som ett av Unescos världsarv. Om vädret tillåter kommer vår buss att nå den femte stationen varifrån många pilgrimer och turister påbörjar sin klättring mot toppen under de sommarmånader som detta är möjligt. Under eftermiddagen beger vi oss till Tokyo, Japans huvudstad. Övernattning i Tokyo.  (Frukost)
 
Dag 16: Tokyo                        
Efter frukost ger vi oss ut i stadsvimlet i en av världens största städer. Vi beger oss till den livliga stadsdelen Asakusa som ofta beskrivs som en mer folklig del av Tokyo. Där besöker vi det populära buddhisttemplet Sensoji som bäst kommer till sin rätt vid ett morgonbesök, när det fortfarande är relativt folktomt. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Den som vill tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Därefter åker vi till Edo-Tokyo Museum där vi besöker museets fasta utställning som belyser Tokyos fascinerande historia från Edo-perioden till modern tid. Vi åker vidare till området Tsukiji, känt för sina många fiskaffärer och fiskrestauranger. Mycket av utbudet i Tsukiji är ganska exotiskt och förstås sådant som du knappast hittar hos fiskhandlarna hemma i Sverige. Under eftermiddagen besöker vi den angränsande stadsdelen Ginza, Japans mest fashionabla område där du finner såväl exklusiva boutiquer som de större klädkedjorna och de mest välsorterade varuhusen. Innan vi åker tillbaka till hotellet besöker vi slutligen Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under Kejsar Meijis regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meiji-kejsarens försorg.  Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. (Frukost) 
 
Dag 17: Tokyo
På morgonen gör vi ett kort besök vid det kejserliga palatset. Eftersom palatset sällan är öppet för besökare får vi nöja oss med att beskåda det på behörigt avstånd. Därefter besöker vi elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. Det är inte ovanligt att sådana personer på sin fritid ibland klär ut sig till någon av sina favoritkaraktärer inom dessa genrer. I Akihabara finns det gott om kaféer, pubar och butiker som inriktat sig på den här ganska speciella målgruppen. Från Akihabara promenerar vi till den närliggande stadsdelen Ueno längst Ameyoko dori, en livligt och folklig marknadsgata med ett rikt utbud av matstånd och affärer som säljer allt möjligt – från torkad fisk till kläder. Från Uenostationen åker vi till Shinjukustationen längst Tokyos ringlinje, Yamanote-linjen, som förbinder Tokyos större stadsdelar. Vi får därmed en inblick i hur Tokyos effektiva transportsystem för stadens invånare ser ut genom att faktiskt uppleva det själva. Shinjukustationen är en av världens mest intensiva trafiknav och varje dag passerar här mer än 3,5 miljoner människor. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Stadsdelen Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn. Vi besöker först Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building), en skyskrapa i västra Shinjuku. Skyskrapan med sina två torn invigdes 1991 och lär vara designat för att likna ett datachips. Härifrån får vi en storslagen vy över megametropolen Tokyo som ligger nedanför oss. En klar dag kan man till och med skymta Fuji härifrån. Vi går därefter på en vandring i stadsdelen som inte bara rymmer Tokyos strama finanscentrum utan även megametropolens mest spektakulära och neonupplysta nöjesdistrikt – Kabukicho. (Frukost och middag)
 
Dag 18: Hemresa från Tokyo
Transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen

För avresor och priser, se information här: https://www.phoenixtravel.se/resor/japan/japan-kina/


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512