Kina-Tibet-Nepal

Potalapalatset i Lhasa, Tibet, Kina

Följ med Phoenix travel på en spännande resa under vilken du får uppleva allt från Förbjudna staden, Kinesiska muren och Terakottaarmén i Beijing och Xian till Himalayas underbara bergslandskap och tibetansk mystik. Vi färdas längs världens högst belägna järnväg till Lhasa och därefter vidare genom Tibet med buss till Kathmandu i Nepal, där nutid och medeltid möts och det fullkomligen kryllar av världsarv.
Detta är resan för dig som älskar storslagna naturupplevelser i en minst sagt exotisk miljö!  

Dag 1. Resa till Kina
Flyg till Beijing. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2. Beijing
Ankomst till Kinas huvudstad Beijing. På flygplatsen möts vi av vår lokala representant och åker till hotellet för incheckning. Under kvällen samlas vi för en välkomstmiddag. Övernattning i Beijing. (Middag)

Dag 3. Beijing
Efter frukost beger vi oss med buss ut på den nordkinesiska landsbygden. Uppe bland bergen ser vi snart Kinesiska muren, världens längsta försvarsanläggning, som slingrar sig längs bergskammarna. Att bestiga Kinesiska muren och känna historiens vingslag är en fantastisk upplevelse! Vi gör även ett fotostopp vid Pekings Nationalstadion (”Fågelboet”) som var huvudarena under sommarolympiaden 2008. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)

Dag 4. Beijing
Dagen inleds med en utflykt till den Förbjudna staden med anor från tidigt 1400-tal. Vi går en guidad tur inom det enorma palatsområdet och besöker därefter världens största torg, Himmelska fridens torg.Vi fortsätter sedan till Himmelens tempel där kejsarna bad om goda skördar. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)
 
Dag 5. Beijing – Xian
Efter frukost beger vi oss till tågstationen och stiger ombord på det moderna snabbtåg som tar oss till Xian. Efter en avkopplande resa på ca 4 timmar är vi framme i Xian. Under sitt forna namn Changan var staden en gång i tiden Kinas kejserliga huvudstad och dessutom världens största stad. På eftermiddagen tar vi en promenad längs gågatan Shuyuanmen. Övernattning i Xian. (Frukost och lunch)
 
Dag 6. Xian
Idag besöker vi en av Kinas absolut främsta sevärdheter och 1900-talets största arkeologiska fynd  – den 8 000 man starka Terrakottaarmén. Terrakottaarmén som utgör en del av kejsar Shi Huangdis mausoleum tillverkades på 200-talet f. Kr. för att vaka över kejsar Shi Huangdi in i evigheten. Shi Huangdi var Kinas förste kejsare. Vi besöker även den Lilla Vildgåspagoden med anor från 700-talet. På kvällen ges tillfälle att ströva runt i stadens gamla stadskärna. Övernattning i Xian. (Frukost och lunch)
 
Dag 7. Xian – Xining – Tibet (Lhasa)
På morgonen tar vi höghastighetståg till Xining, huvudstaden i Qinghai-provinsen och där byter vi tåg till Lhasa, Tibets huvudstad.Tåget färdas genom provinsen Qinghais karga men vackert dramatiska landskap. Vi befinner oss nu i den nordöstra delen av Tibetanska högplatån och reser bekvämt i fyrbäddskupéer. (Frukost)
 
Dag 8. Lhasa
När vi passerar tågsträckans högsta punkt, Tanggula, har vi nått 5 072 meters höjd. Tåget är utrustat med syrgasmasker om så skulle behövas. Vi färdas över Chogtse-passet och vid lunchtid anländer vi till Lhasa. Övernattning i Lhasa. (Lunch)
 
Dag 9. Lhasa
Lhasa är en av världens högst belägna städer ( 3 650 m.ö.h.) och kallas med sina mer än 300 soldagar per år ibland för ”solstaden”. Solen kan vara mycket skarp – glöm inte solskydd och solglasögon!. Lhasa är framförallt känt för sin ställning som  religiöst centrum inom Tibetansk buddhism. Under dagen  besöker vi bland annat Tibets viktigaste buddhisttempel, Jokhang, dit pilgrimer vallfärdar från hela Himalaya-regionen. Vi besöker även Barkhor-gatan som cirkulärt omger templet på alla sidor.  Här kan man se långväga pilgrimer som med snurrande bönehjul närmar sig templet medurs. Under dagen besöker vi även det storslagna Potalapalatset som finns upptaget på Unescos världsarvslista som det främsta exemplet på klassisk tibetansk arkitektur. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)
 
Dag 10. Lhasa
Vi inleder dagen med att besöka Ani Tsankhung, Lhasas enda nunnekloster, där vi får uppleva ett litet men mycket välordnat och prydligt kloster. Strax norr om Lhasa besöker vi Seraklostret med anor från 1400-talet. Det stora klosterkomplexet med sina talrika munkar är känt för sina livliga debatter under vilka buddhistisk filosofi avhandlas. Debatterna är öppna för allmänheten och även om man inte förstår vad som sägs är de fascinerande att bevittna. Resten av dagen öppen för egna strövtåg i Lhasa. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)
 
Dag 11. Lhasa – Gyantse – Shigatse
Efter frukost beger vi oss med buss längs Yarlung Zangbo-floden (Brahmaputras övre lopp) och njuter av det fantastiska landskapet. Vi färdas på smala serpentinvägar upp till Kamba-Lapasset, beläget på 4 794 meters höjd. Nedanför ligger sjön Yamdrok Yamtso (4 400 m.ö.h). Synen av den azurblå sjön, den gnistrande snön, den klarblå himlen och de gröna ängarna med betande jakar är oslagbar! Vid Karo-lapasset på 5 045 meters höjd passerar vi vägens högsta punkt innan vi kommer fram till orten Gyantse som en gång i tiden en viktig handelsstation där  karavanerna  på väg till Nepal och Indien passerade. Här besöker vi det befästa Palkhorklostret och den enorma Kumbumstupan. Övernattning i Tibets näst största stad Shigatse. (Frukost och lunch)
 
Dag 12. Shigatse – Dingri
Vi börjar dagen med ett besök vid Tashilhunpoklostret grundat av den förste Dalai Lama under mitten av 1400-talet. Klostret har traditionellt varit säte för Panchen Lama – den näst högste auktoriteten i andliga frågor efter Dalai Lama. Vi åker därefter till de gamla kvarteren vid foten av fästningen Shigatse Dzong där det dagligen hålls en hantverksmarknad. Vi fortsätter genom det dramatiska landskapet där Himalayas snöklädda toppar tornar upp sig i fjärran. Övernattning i Dingri. (Frukost och lunch)

Dag 13. Dingri – Jilong
Resan går längs Himalayas bergsvägar med vad som troligen är några av de  vackraste vägsträckorna i världen. Framåt kvällen når vi gränsstaden Jilong där vi sover över natten. (Frukost och lunch) 
 
Dag 14. Jilong – Kathmandu
Under morgonen går färden  mot Kathmandu. Vi klarar av tullformaliteterna, byter fordon och passerar gränsen till Nepal och fortsätter därefter mot huvudstaden Kathmandu. Övernattning i Kathmandu. (Frukost och lunch)
 
Dag 15. Kathmandu
Under förmiddagen väntar en stadsrundvandring under vilken vi bland annat besöker Durbartorget med sina hinduiska tempel och helgedomar. Kathmandu drabbades hårt av jordbävningen 2015 men renoveringen av de många kulturarven pågår för fullt. Vi åker därefter till staden Patan i Katmandu-dalen där vi ser Hiranya Varna Mahavihar (”det Gyllene templet”) och stadens arkeologiska museum. Under eftermiddagen finns det tid över för egna strövtåg. Övernattning i Kathmandu. (Frukost och lunch)
 
Dag 16. Hemresa till Skandinavien
Transfer till flygplatsen för resan tillbaka till påstigningsorten i Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2024-04-21 Stockholm 46 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2024-04-21 Köpenhamn 46 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2024-10-06 Stockholm 46 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2024-10-06 Köpenhamn 46 800
Turkish Airlines Öppet Boka här

Gruppstorlek 15-20 personer
Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2023-11-15. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Beijing och hemresa från Kathmandu
Alla flygskatter
Tågresor Beijing - Xi'an - Xining - Lhasa
Hotell i delat dubbelrum med frukost
En övernattning i fyrbäddskupé ombord på tåget Xining-Lhasa
Måltider enligt program
Alla utflykter inkluderat entréer enligt program
Engelsktalande guider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 7 500 kr (ej på tågresan)
Avbeställningsskydd 7 % av resans pris
Reseförsäkring 730 kr

Betalas på plats:
Visum till Nepal: 25 USD

Ingår ej i resans pris:
Visum till Kina
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 70 totalt per person

Preliminära flygtider med Turkisa Airlines:
Stockholm - Istanbul 18:30 - 23:10 (3.45 timmar)
Köpenhamn - Istanbul 19:25 - 23:40 (3.15 timmar)

Istanbul - Beijing 01:25 - 15:35 nästa dag (9.10 timmar)
Kathmandu - Istanbul 07:35 - 12:50 (8.00 timmar)

Istanbul - Stockholm 15:00 - 17:40 (3.40 timmar)
Istanbul - Köpenhamn 16:20 - 18:35 (3.20 timmar)

Hotellinformaion:
Beijing: Landmark Towers Hotel Beijing
Xian: Mercure Xi'an Downtown
Lhasa: Tangka Hotel
Shigatse: Shigatse Hotel
Dingri: Everest Hotel
Jilong: Pengtso Rasai Hotel
Kathmandu: Hotel Himalaya  eller Hotel Shambala

Bokning:
E-post: bokning@phoenixtravel.se
Tel: 031-147733
www.phoenixtravel.se

<p>4 - stjärniga hotell i Beijing, Xi’an, Lhasa, och Kathmandu<br /> 3 - stjärniga hotell i Gyantse, Shigatse</p>

På våra resor till Tibet och Nepal kommer vi att bo på 3 500 till 4 000 meters höjd över havet.

De allra flesta resenärer klarar en sådan här resa utan speciella problem. Ålder eller kön har faktiskt ingen betydelse. Det är dock normalt att man under de första dagarna känner lite trötthet och/eller lätt huvudvärk. Orsaken till detta är den tunna luften med lägre syrehalt. Efter några dagar brukar man känna sig som vanligt. Mycket få drabbas av allvarligare problem. Om det skulle behövas finns det läkare med stor erfarenhet av höjdsjuka att tillgå i Lhasa.

(Det finns alltid syrgastuber på hotellrum och bussar, men de brukar sällan komma till användning.)

Lider man av varaktiga hjärt- eller lungproblem, eller om man strax före resan haft influensa, halsfluss e. d. bör man kontakta läkare för råd.