Kinesiska pärlor

fiska på Li-floden, guilin, Kina

På denna resa får du uppleva de verkliga pärlorna i Kina! Vi inleder resan i världsstaden Beijing, där vi bland annat ser den Förbjudna staden, Himmelens tempel, Sommarpalatset och den imponerande Kinesiska muren. Sedan fortsätter vi till den gamla kejsarstaden Xi’an, där vi ser den vackra Vildgåspagoden, samt världens åttonde underverk, Terrakottaarmén, ett av förra århundradets mest uppseendeväckande arkeologiska fynd! I den natursköna staden Guilin förtrollas vi av de berömda sockertoppsbergen som reser sig över risodlingarnas spegelblanka vatten. Här gör vi även en kryssning på Lifloden och får njuta av vidunderliga naturscenerier, som direkt hämtade ur de kinesiska landskapsmålningarnas värld. Kring den lilla staden Yangshuo upplever vi vardagslivet på den sydkinesiska landsbygden. Detta är en perfekt resa för dig som känner att en vecka i Beijing är för lite men att en stor rundresa på flera veckor är alldeles för mycket.

Dag 1: Avresa till Beijing
Avresa till Beijing. Anslutningsflyg finns från ett flertal skandinaviska orter. Nattflyg. Måltider serveras ombord.
 
Dag 2: Beijing
Vi ankommer Beijing på förmiddagen där vi möter vår svensktalande färdledare. Vi inleder med ett besök på den Himmelska fridens torg, en plats där man känner den moderna kinesiska historiens vingslag. Här ligger Mao Zedongs mausoleum, med “Den Store Rorsmannen” på lit de parade, samt Folkets stora sal, varifrån detta väldiga land styrs. På kvällen samlas vi för välkomstmiddag. Övernattning i Beijing. (Lunch och middag)
 
Dag 3: Beijing
I dag blir det en heldagsutflykt i Beijings omgivningar. Vid en fabrik får vi följa framställningsprocessen av cloisonné, detta för Beijing så typiska emaljeringshantverk, där ett kopparföremål beläggs med emalj i vackra mönster och färger. På Andarnas väg promenerar vi långsamt längs en processionsgata kantad av vackra marmorstatyer föreställande tjänstemän, militärer, elefanter och kameler. Detta var den processionsväg på vilken kejsarnas kroppar fördes mot den sista vilan. Efterhand når vi de naturskönt belägna Minggravarna, som ligger bland bergen och är omgivna av vatten, helt enligt feng shui principer. Färden går vidare norrut och upp bland bergen. Plötsligt dyker den Kinesiska muren upp som en slingrande drake i landskapet! Mer än sexhundra mil lång, från Gula Havet till Gobiöknen, följer den de branta bergskammarna. Ett gammalt kinesiskt talesätt säger att människan inte nått fulländning förrän hon har bestigit muren. Upp till bevis för vår del! Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)
 
Dag 4: Beijing
Morgonen inleds med ett besök i ett av Beijings gamla hutongområden och tar oss runt med cykelrikshaws bland smala gränder och låga envåningshus. Här äter vi även lunch hemma hos en vanlig kinesisk familj. Efter lunch fortsätter vi till den Förbjudna staden, världens största palatskomplex. Här residerade kejsarna under Ming- och Qingdynastierna, tillsammans med sina eunucker och konkubiner under nära femhundra år, från 1421 till 1911. På kvällen äter vi en gemensam middag, där den berömda Pekingankan är ett av de många inslagen på menyn. Övernattning i Beijing. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 5: Beijing - Xi’an
Tidigt på morgonen beger vi oss till den vackra park som omger Himmelens tempel. Hit kommer många Beijingsbor om morgnarna för att ägna sig åt bland annat Tai Ji och Qi Gong. Efter en promenad genom parken ser vi det storslagna Himmelens tempel, symbolen för Beijing stad. Ett par gånger om året bars kejsarna hit från Förbjudna staden för att be himmelens makter om goda skördar inför det kommande året. Efter lunch tar vi bussen ut till det sköna Sommarpalatset. Det storslagna Sommarpalatset var sommarresidens för kejsarfamiljen när värmen blev för kvävande i den Förbjudna staden. Vi promenerar längs den konstgjorda Kunmingsjön, njuter av de vackra omgivningarna och den över 700 meter långa täckta strandpromenaden, smyckad med tusentals kinesiska målningar. På hemvägen besöker vi en butik där man visar hur insjöpärlor odlas i den närbelägna sjön. På kvällen flyger vi till den anrika kejsarstaden Xi´an, huvudstad i det mäktiga kinesiska väldet under sex dynastier från 211 f Kr till 960 e Kr. Övernattning i Xi’an. (Frukost och lunch)
 
Dag 6: Xi’an
Vi skall besöka Stora Vildgåspagoden för att få en god inblick i hur buddhismen kom till Kina. Den vackra Stora Vildgåspagoden från 600-talet e Kr byggdes för att förvara de många skrifter som fördes hem från Indien av pilgrimsmunken Xuanzang. Efter detta ägnas merparten av dagen åt ett av de största arkeologiska fynden någonsin, terrakottaarmén! Armén, som vaktar Qin Shihuangdis (221-206 f Kr) grav, består av cirka 8 000 officerare, soldater, bågskyttar och kavallerister med hästar, alla i naturlig storlek eller större! På kvällen får vi, under avnjutande av en middag med bl a jiaozi, små delikata degknyten med läckra fyllningar, uppleva en sång- och dansföreställning med anor från Tangdynastin. Övernattning i Xi’an. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 7: Xi’an - Guilin
Denna morgon besöker vi en av kinesisk familj och du får en bättre bild av kinesernas vardag. Under besöket får vi också möjlighet att lära oss lite om kinesisk matlagning, till exempel kinesiska dumplings. På eftermiddagen besöker vi en lokal marknad i Xian. Sent på eftermiddagen flyger vi till Guilin, i södra Kina. Övernattning i Guilin. (Frukost och lunch)

Dag 8: Longsheng
I södra Kina odlas det mesta av Kinas ris. Under en heldagsutflykt till de stora odlingsdistrikten får vi en god inblick i den kinesiske bondens odlarmödor. Vid berget Longsheng, ”Drakens Ryggrad”, ser vi med vördnad hur alla de vindlande terrassodlingarna sträcker sig milsvitt längs sluttningarna. Här möter vi också flera av Kinas många minoritetsbefolkningar. Övernattning i Guilin. (Frukost och lunch)
 
Dag 9: Guilin - Yangshuo
Dagen bjuder på en femtimmars båttur utmed Lifloden ner till byn Yangshuo i söder. De berömda sockertoppsbergen, med sina karakteristiska konturer kantar floden hela vägen och under båtturens gång får vi följa det dagliga livet på åkrarna och i byarna längs stränderna. På kvällen ges möjlighet att se en mycket påkostad och gigantisk “River Show”-föreställning, regisserad av självaste Zhang Yimou, mannen bakom OS-invigningen i Beijing 2008. (Tillval). Övernattning i Yangshuo. (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Yangshuo - Guilin - Beijing
Efter frukost tar vi bussen tillbaka till Guilin. Väl i Guilin besöker vi den enorma droppstensgrotta som går under det poetiska namnet Rörflöjtsgrottan. Här ser vi stalagmiter och stalaktiter, en underjordisk sjö och sist men inte minst, Drakkungens kristallpalats! På kvällen flyger vi sedan tillbaka till Beijing. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)
 
Dag 11: Beijing
Hela dagen är fri för egna strövtåg. Färdledare hjälper gärna till med tips om ytterligare sevärdheter eller shopping. Övernattning i Beijing. (Frukost)
 
Dag 12: Hemresa från Beijing
Efter frukost transfer till flygplatsen. Ankomst samma dag till påstigningsorten. Måltider serveras ombord. (Frukost)