Att resa till Tibet är säkert en dröm för många. Tibet, med huvudstaden Lhasa, beläget högt upp i Himalayas berg, var under århundraden oåtkomligt för de flesta människor och förknippades med religiös mystik och otillgängliga bergstrakter. Förr färdades handelskaravaner och resenärer till Tibet under stora umbäranden men sedan juli 2006 går det numera att ta tåget från Beijing. Förutom själva tågresan, som bjuder på fantastiska vyer, får vi även se det enorma Potalapalatset, Jokhangtemplet, fortet i Gyantse, Tashilunpoklostret i Shigatse och den heliga sjön Yamdrok Yamtso. Utöver Tibet kommer vi även att besöka det berömda Kumbumklostret utanför Xining, den fantastiska Terrakottaarmén i Xi’an samt några av Beijings många sevärdheter, däribland Förbjudna staden, Himmelska fridens torg, Minggravarna och Kinesiska muren. Detta är resan för dig som vill uppleva det verkligt annorlunda, bortom de vanliga turiststråken!
Dag 1: Resa till Kina
Avresa från Skandinavien till Kina. Anslutningsmöjligheter finns från ett flertal skandinaviska orter. Nattflyg. Måltider serveras ombord.
Dag 2: Beijing – Xi’an
Ankomst till Beijing på förmiddagen. Vi byter till inrikesflyg och far vidare till Xi’an. Ankomst på eftermiddagen till denna gamla ärevördiga stad där vi möts av vår svensktalande färdledare. Transfer till hotellet och sedan blir det tid för en stunds vila eller utforskande av omgivningarna. På kvällen välkomstmiddag. Övernattning i Xi’an. (Middag)
Dag 3: Xi’an
Redan på morgonen beger vi oss till en av de allra största sevärdheterna, Terrakottaarmén! Vi tillbringar förmiddagen i sällskap med 8 000 soldater med vagnar, hästar och vapen. Man faller lätt i förundran över detta 2 000 år gamla vittnesbörd om hur en kejsare efter sin död ville skyddas av sin armé! Vi får ytterligare kunskaper om de kinesiska dynastierna och deras historia på Shaanxis provinsmuseum, ett av de bästa i Kina. På kvällen samlas vi för att avnjuta en bankett som domineras av Xi’ans specialitet, jiaozi, ytterst välsmakande små degknyten med olika fyllningar. I samband med banketten får vi avnjuta en sång- och dansföreställning med anor från Tangdynastin. Övernattning i Xi’an.(Frukost, lunch och middag)
Dag 4: Xi’an – Xining
Vad många inte känner till är att det i Xi’an finns ytterligare en terrakottaarmé, Han Yang Lin. Den upptäcktes ganska nyligen, och här ser vi på ett pedagogiskt förträffligt sätt alla de små, bara halvmeterhöga, lersoldaterna som vaktar en annan kejsares grav. Efter detta besök beger vi oss ut till flygplatsen för inrikesflyg till Xining, provinshuvudstad i Qinghai-provinsen, där vi senare kommer att stiga ombord på det tåg som sedan skall föra oss vidare till Tibet. Övernattning i Xining. (Frukost)
Dag 5: Xining - Lhasa (med tåg)
Provinsen Qinghai gränsar till dagens Tibet men har i långa perioder varit en del av den tibetanska kultursfären och här lever än idag många tibetaner. Vi får en försmak av Tibet när vi besöker det berömda klostret Kumbum. Här lever hundratals munkar och utöver klosterliv ser vi även prov på den tibetansk-buddhistiska konsten i form av thangkas, målningar på sidentyg, och smörskulpturer. Senare under dagen är det dags för oss att stiga ombord på tåget till Tibet och huvudstaden Lhasa. Järnvägen invigdes i juli 2006 och har redan blivit oerhört populär. Den högsta punkten ligger på över 5 000 meters höjd, och för säkerhets skull finns syrgas att tillgå i kupéerna. Övernattning ombord.
Dag 6: Ombord på tåget - Lhasa
Under dagen kan vi beundra det makalösa landskapet som passerar revy. I den kristallklara luften ser vi snötäckta bergstoppar och vackra dalar. Sent på kvällen kommer vi fram till Lhasa och inkvarterar oss på hotellet. Övernattning i Lhasa.
Dag 7: Lhasa
Dagen inleds med att vi besöker Jokhangtemplet, Lhasas äldsta byggnad och den tibetanska buddhismens allra heligaste helgedom. Vi följer, precis som pilgrimerna, den heliga pilgrimsleden, Barkhor-koran, som slingrar sig runt templet. På eftermiddagen beger vi oss till det berömda Seraklostret, beläget strax utanför Lhasa. Seras munkar samlas varje eftermiddag för att argumentera om buddhistisk teologi, en viktig del av deras träning och utbildning, något som ofta blir högljutt då varje argument understryks med att man hårt klappar händerna! Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)
Dag 8: Lhasa – Gyantse
På morgonen reser vi med buss längs Yarlung Zangbofloden, eller Brahmaputra, och njuter av det spektakulära landskapet. Vi färdas på smala serpentinvägar upp till Kamba-Lapasset, beläget på 4 794 meters höjd, ovanför sjön Yamdrok Yamtso, som är belägen på 4 400 meters höjd och som omges av höga, snöklädda toppar. Jakar och annan boskap betar på de grönskande alpängarna och den gnistrande snön, den klarblå himlen och det gröna gräset skapar tillsammans ett fantastiskt panorama! Via Karo-lapasset, på 5 045 meter når vi Gyantse med sitt gyllene tempel, Palkhor, och Kumbumstupan, Tibets största byggnad och ett av de främsta exemplen på tibetanska chörtens, stupor. Gyantse var tidigare en viktig knutpunkt på karavanvägen till Indien och här färdades karavaner med handelsmän, brittiska spioner och soldater fram och tillbaka på vägen till Lhasa. Övernattning i Gyantse.(Frukost, lunch och middag)
Dag 9: Gyantse – Shigatse
Vi utforskar efter frukost Dzongborgen, belägen på en klippa mitt inne i den lilla staden. 1903 anföll 3 000 brittiska soldater från koloniala Indien borgen med maskingevär och kanoner, ledda av Sir Francis Younghusband. De 1000 tibetanska försvararna kämpade emot med uråldriga flintlåsgevär och lansar, men besegrades totalt i vad som militärhistoriskt brukar kallas för världens högsta slag. I mångt och mycket har lite ändrats i Gyantse och att vandra runt i den gamla staden är som att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden. Sedan tar vi bussen till Tibets näst största stad, Shigatse, där vi besöker Tashilhunpoklostret, säte för Panchen Lama, den näst viktigaste inkarnationen i den tibetanska buddhistiska hierarkin. Övernattning i Shigatse.(Frukost, lunch och middag)
Dag 10: Shigatse – Lhasa
På morgonen färdas vi med buss längs Northern Friendship Highway i cirka 250 km, tillbaka till Lhasa. På vägen besöker vi en tibetansk by och får se lokalbefolkningens vardagsliv. Efter ankomst tillbaka till Lhasa blir det tid till att ströva omkring på egen hand. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)
Dag 11: Lhasa
På morgonen skall vi nu äntligen komma till Potalapalatset, en av världens mest kända och säregna byggnader. Byggnaden, som en gång var hemvist åt Dalai Lama, räknas som det förnämsta exemplet på tibetansk arkitektur och dess vitputsade väggar och det förgyllda, solglänsande koppartaket är synligt milsvitt omkring. Kejsarna i Beijing hade sitt sommarpalats, och på samma sätt hade Dalai Lama ett sommarställe, Norbulinka. På eftermiddagen skall vi vandra runt i detta sköna ställe där den nuvarande Dalai Lama vistades fram till 1959. Övernattning i Lhasa.(Frukost och lunch)
Dag 12: Lhasa - Beijing
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen och tar flyget till Beijing där vi efter ankomst har resten av dagen fri för eget program. Övernattning i Beijing. (Frukost)
Dag 13: Beijing
I dag blir det en heldagstur i Beijings omgivningar. På morgonen tar vi bussen och färdas norrut. Vi stannar vid en cloisonnéfabrik, där vi får tillfälle att följa framställningen av dessa typiska Beijingspecialiteter. Cloisonné är föremål av koppar täckta med lager av emalj i olika färger och former. På svenska heter det cell-emalj. Färden fortsätter och snart är vi framme vid Den heliga vägen. Detta var den väg längs vilken Mingkejsarnas kroppar bars för att begravas i de pampiga Minggravarna. Vi vandrar i en lugn och fridfull atmosfär på vägen som kantas av mängder med stora marmorstatyer av elefanter, kameler, hästar, militärer och tjänstemän. Efterhand kommer vi fram till en av de tretton Minggravar som finns i området. Vi skall besöka kejsar Wanlis grav, den enda som blivit utgrävd. Vi får kliva ned i den 27 meter djupa graven. Eftermiddagen ägnas helt och hållet åt en av höjdpunkterna på resan: Kinesiska muren! Känslan av att stå uppe på denna ärevördiga och mycket imponerande mur är obeskrivlig! Länge kan man fundera över alla de miljoner arbetare som under ett par hundra år slet med att bygga upp detta underverk. Vi kommer tillbaka till Beijing tidig kväll. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)
Dag 14: Beijing
Vi inleder dagen med en rundtur i det moderna Kinas politiska hjärta, Tian’an men, eller Himmelska fridens torg. Omgiven av olika regeringsbyggnader och monument är detta en plats där man lätt känner den moderna kinesiska historiens vingslag. Från torget vandrar vi genom Tian’anmenporten under Maos stora porträtt in till Förbjudna staden, världens största palatskomplex, beläget mitt inne i hjärtat av Beijing. Här residerade kejsarna under Ming- och Qingdynastierna med sina eunucker och konkubiner från 1421 till 1911. Vi tillbringar ett par timmar i denna märkliga miljö. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag där Pekingankan är ett av inslagen på menyn. Övernattning i Beijing. (Frukost, lunch och middag)
Dag 15: Hemresa från Beijing
Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen och flyg till Skandinavien med ankomst samma dag. (Frukost)