Trädgårdsresa till Kina

pion i Luoyang, kina

Det finns ett talesätt som säger ”Vill du se Kina som det var för 2 000 år sedan ska du besöka Xi’an, vill du se Kina som det var för 1 000 år sedan ska du besöka Beijing, vill du se Kina av i dag ska du besöka Shanghai!” På vår rundresa i Kina besöker vi dessa platser och några till. Den vackra trädgården Huaqing med sina heta källor anlades utanför Xi’an under Tangdynastin. Här finns också den världsberömda Terrakottaarmén. Den anrika staden Luoyang bjuder på en överväldigande utställning av pioner och dessutom de berömda Longmengrottorna med fulländad buddhistisk konst. I Beijing ser vi de stora begivenheterna: Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och Sommarpalatset med sitt sköna landskap av kullar, vatten, broar och paviljonger. I Beihaiparken finns exempel på arkitektur från hela Kina. Staden Suzhou är känd för sina klassiska anläggningar med fantasieggande namn som Nätmästarens trädgård eller Den ödmjuke tjänstemannens trädgård. Det är en lisa att vandra omkring här och njuta av betagande vyer, blomsterprakt och klassisk kinesisk musik. Shanghai slutligen bjuder på ytterligare klassisk trädgårdskonst i Yu Garden och, som en eftergift åt det världsliga, ypperliga tillfällen till shopping på de skyskrapekantade affärsgatorna. En resa för alla sinnen, för både kropp och själ!

Dag 1: Flyg till Kina (Xi’an)
Flyg till Xi’an. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Xi´an
Efter incheckning och en stunds avkoppling på hotellet, beger vi oss till Xi´ans botaniska trädgård som med sina över 3400 växter är den största i nordvästra Kina när det gäller artrikedom. På kvällen samlas vi för en välkomstmiddag. Övernattning i Xi´an. (Lunch och middag)

Dag 3: Terrakottaarmén
Denna morgon besöker vi den välkända terrakottaarmén. Man har grävt fram ett tusental soldater, krigare, ryttare och hästar i naturlig storlek, alla gjorda i terrakotta, och alla med individuella anletsdrag. Man räknar dessutom med att det finns ytterligare cirka 6 000 figurer under jord! Denna händelserika dag avslutas stilenligt med en praktfull föreställning med musik och dans från Tangperioden. Övernattning i Xi’an. (Frukost och Lunch)

Dag 4: Xi’an – Luoyang
Efter frukost lämnar vi den gamla huvudstaden Xi’an och tar tåget till ytterligare en gammal anrik huvudstad – Luoyang. För dagens kineser är Luoyang mer känd som pionstaden. Vi besöker en av pionträdgårdarna och förundras över alla de vackra varianter vi kommer att se. Man bedömer att det finns över 350 olika slags pioner! Övernattning i Luoyang. (Frukost och Lunch)

Dag 5: Luoyang – Beijing
På förmiddagen besöker vi Longmengrottorna. Dessa grottor hyser många exempel på den finaste buddhistiska konst man kan skåda. År 2000 utsågs Longmengrottorna och statyerna av UNESCO till världsarv med motiveringen att de är "utomordentliga exempel på människans konstnärliga kreativitet". Under eftermiddagen bordar vi tåget som tar oss till Kinas nuvarande huvudstad, Beijing. Övernattning i Beijing.(Frukost och Lunch)

Dag 6: Fragrant Hills och botanisk trädgård
Vi åker till Fragrant Hills, en kejserlig trädgård som bl a hyser en vacker cypresskog. Sedan fortsätter vi till Beijings botaniska trädgård som sägs ha det största växthuset i världen. Övernattning i Beijing.(Frukost och Lunch)

Dag 7: Beijing
I dag gör vi en utflykt till Beijings utkanter. Vi skall besöka det så kallade Sommarpalatset. Det är den största kejserliga trädgården i Kina och omfattar en yta på nära tre kvadratkilometer. På 1200-talet lyckades en berömd ingenjör leda vatten från norr till ett område som kom att kallas Yiheyuan, eller Trädgården för god hälsa och harmoni. En konstgjord sjö uppstod som nu heter Kunming Lake. Sjön är mycket grund, och norr om den finns en kulle som kallas Longevity Hill, eller Långt Liv-kullen. På 1700-talet började området bebyggas i större skala. Det var kejsar Qianlong som för 150 000 kg silvers värde lät bygga ett stort nöjesområde kring sjön, i samband med hans moders 60-årsdag. Hit flyttade också kejsarfamiljen på somrarna, mellan maj och oktober, då Beijing var alltför hett. År 1998 inkluderades Sommarpalatset i UNESCO:s lista över världsarv med motiveringen att det är "ett mästerstycke kinesisk trädgårdsarkitektur där det naturliga landskapet med kullar och öppet vatten kombinerats med skapelser som paviljonger, hallar, palats, tempel och broar till en harmonisk enhet av enastående estetiskt värde." På hemfärden från Sommarpalatset besöker vi olympiaområdet i Beijing där vi får se flera av de välbekanta arenorna från OS 2008: ’Fågelboet’, ’Vattenkuben’ m fl. Övernattning i Beijing. (Frukost och Lunch)

Dag 8: Förbjudna staden och Hutonger
På morgenen är det dags att besöka Beijings absoluta centrum, Himmelska fridens torg. Här har världshistoria skrivits flera gånger, senast i samband med oroligheterna 1989. Här utropade Mao Zedong Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949. Runt torget ser vi Folkets stora sal, som är Kinas parlament, Nationalmuseet och i norr Himmelska fridens port som markerar entrén till Förbjudna staden. Vi promenerar genom denna portal och kommer efterhand in i Förbjudna staden eller Palatsmuseet som området officiellt heter. Vi vandrar runt på området och får en utförlig beskrivning av hur kejsarfamiljen, konkubinerna och eunuckerna levde här.

På eftermiddagen bekantar vi oss med den gamla delen av Beijing - hutongerna. Där är husen flera hundra år gamla och vi blir inbjudna att se hur de ser ut inuti. Övernattning i Beijing. (Frukost och Lunch)

Dag 9: Kinesiska muren och Minggravarna
Idag blir det en heldagstur till Kinesiska muren och Minggravarna. Muren är en av världens mest kända byggnadsverk och ligger ca 8 mil norr om Beijing. Sedan fortsätter vi till Minggravarna, där 13 av 16 kejsare från Mingdynastin (1368 - 1644) är begravda. Övernattning i Beijing. (Frukost och Lunch)

Dag 10: Beijing
Tidigt på morgonen besöker vi en blomstermarknad och sedan är dagen fri för egna strövtåg. Din lokalguide ger dig gärna tips och råd. Övernattning i Beijing. (Frukost och Lunch)

Dag 11: Beijing – Suzhou
På morgonen tar vi det nya snabbtåget oss från Beijing till Suzhou på bara fem timmar. Suzhou är en liten charmig stad med ‘bara’ en miljon invånare. Staden är framförallt känd för fyra saker: trädgårdarna, kanalerna, sidenet och de vackraste kvinnorna i Kina! Under Mingdynastin blev det populärt bland Kinas aristokrati att bygga sig en lantvilla för att njuta sin ålderdom här. Till villan skulle naturligtvis också höra en trädgård. Därför finns det osedvanligt många sådana i staden. Som mest fanns här över 200 trädgårdar, idag finns det 69 stycken kvar. Sedan 1997 är trädgårdarna tillsammans upptagna på UNESCO:s världsarvslista.Övernattning i Suzhou. (Frukost och Lunch)

Dag 12: Suzhou-- Shanghai
Enligt UNESCO representerar Suzhous trädgårdar "utvecklingen av kinesisk trädgårdsarkitektur i sin mest förfinade form under mer än tvåtusen år". I dag skall vi besöka ytterligare en, nämligen Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård. Den anses vara en av de fyra mest berömda trädgårdarna i Kina. Trädgården grundades 1509 av tjänstemannen Wang Xianchen som återvände till sin hemstad efter att inte ha blivit befordrad ytterligare i tjänsten. Därför lät han anlägga denna plats för att leva i stillhet och "odla sin trädgård". En stor del av området består av dammanläggningar med guldfisk och en och annan ’Mandarinanka’. För att få fram oväntade effekter när man går runt i trädgården säger man att man "lånar en utsikt", dvs man utnyttjar vyer som ligger utanför trädgården, t ex en pagod, för att ge en vacker bakgrund. Här finns flera urgamla träd, och mer än 700 olika penzai-träd. Penzai, eller bonzai som den japanska termen lyder, är miniatyrträd som odlas i kruka. Ordagrant översatt betyder namnet ’skålväxt’ och trädet härstammar ursprungligen från Kina. På eftermiddagen reser vi med buss till Shanghai. Övernattning i Shanghai. (Frukost och Lunch)

Dag 13: Shanghai ( Nanjing Lu)
Shanghai är en av de tre största städerna i världen, men för femhundra år sedan låg här bara en liten sömnig fiskeby. Vi börjar med att fara upp till toppen av en av de stora skyskraporna, Jinmao Tower, varifrån vi får en fantastisk panoramautsikt över Shanghai. Sedan promenerar vi längs stranden vid The Bund och ser de imponerande stenhusen från den europeiska tiden. Efterhand kommer vi in på Nanjing Lu, den kilometerlånga affärsgatan, där man kan finna alla tänkbara varor till salu. Under eftermiddagen far vi till Shanghais gamla stad, med trånga kvarter, och ytterligare en trädgård, Yu Garden. Denna anlades på 1500-talet av en tjänsteman som lät bygga trädgården åt sina gamla föräldrar för att de skulle få njuta av frid och bekvämlighet. Yu kan betyda just fred och ro. De kinesiska skönhetsidealen kan ibland tyckas vara helt annorlunda jämfört med vår västerländska estetiska smak. Detta kan vi till exempel märka vid Yangshan Hall, en elegant byggnad med fyra taknockar som spetsigt sticker upp. Härifrån har man en fin utsikt över det viktigaste partiet i trädgården, the Huge Rockery, eller det stora stenpartiet. Det är konstruerat av den mest berömde arkitekten under Ming, och består av de största och elegantaste "gula stenar", som finns söder om Yangtze. I ’Den täckta korridoren’ kan man också sitta och beundra utsikten över stenpartiet. Dörrvalven i korridoren är vackert utformade och skall ge intryck av optiska villor. Yule Pavilion är ett litet trevligt hus vid en damm och med höga pinjer runtom. Under en mur flyter ett litet vattendrag, och blåregnträdet vid dammen är mer än 300 år gammalt. Det blommar varje vår med vackra vita blommor. I trädgården finns hela tiden nya vyer, och en viktig anledning till detta är att åskådaren hela tiden skall överraskas. Övernattning i Shanghai. (Frukost och Lunch)

Dag 14: Chensan botaniska trädgård i Shanghai
Idag besöker vi Chenshan som kombinerar vackra trädgårdar med vetenskaplig forskning. Här finns mer än 9000 arter av alla de slag, även sällsynta och utrotningshotade. Efter besöket är det fri tid tills vi samlas igen för en avskedsmiddag. (Frukost, Lunch och middag)

Dag 15: Hemresa från Shanghai
På morgonen lämnar vi vårt hotell, far till flygplatsen och lämnar Kina för denna gång. Måltider ingår på långflygningen.(Frukost)

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.