Rundresa i Japan med kryssning runt Hokkaido

Ett ungt par står på båtens båtdäck döe princess cruising

Välkommen på en annorlunda Japanresa som tar dig på en spännande upptäcktsfärd till de främsta sevärdheterna på den mellersta huvudön Honshu med guidade rundturer i städerna Osaka, Tokyo, Hiroshima och Kyoto. Resan avrundas med en 8-dagars kryssning från Yokohama till Japans norra farvatten under vilken vi rundar den norra huvudön Hokkaido med besök i charmiga japanska hamnstäder som Kushiro, Otaru och Hakodate. Under kryssningen besöker vi även den ryska hamnen Korsakov på Sachalin.

Under Japanresan får du uppleva allt från storstadspulsen i metropolen Tokyo till den japanska kulturens vagga i den gamla kejsarstaden Kyoto till det natursköna och mer stillsamma Hokkaido, långt utanför de vanligaste färdvägarna. Du får bekanta dig med resmålens lokalhistoria och inhemska traditioner och till havs tillhandahåller det lyxiga kryssningsfartyget ett rikt utbud av aktiviteter, underhållning, service och bekvämligheter. Inför varje ankring kan du välja det dagsprogram som passar dina önskemål över vad du vill se och göra iland.

Dag 1, torsdag, 4 juli: Flyg till Japan
Flyg till Osaka. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2, fredag, 5 juli: Osaka
Ankomst till Osaka. Vi besöker Osaka slott med anor från 1500-talet. Slottet är stadens mest berömda sevärdhet och är särskilt vackert när körsbärsblommorna står i full blom men är likväl värt ett besök året runt. Därefter tar vi en promenad längst gågatan Dotonbori i den livliga stadsdelen Nanba där mycket av stadens shopping- och nöjesutbud finns koncentrerat. Från skyskrapan Umeda Sky Building i centrala Osaka får vi en fin vy över hela Osakaområdet med omnejd. Övernattning i Osaka.   
 
Dag 3, lördag, 6 juli: Osaka – Hiroshima (snabbtåg)
Vi tar det världsberömda snabbtåget Shinkansen mot Hiroshima. I Hiroshima besöker vi fredsmuseet, monumenten i den närliggande fredsparken och Genbaku Dome – ruinen av en handels- och industriutställningshall som ligger väldigt nära den plats över vilken atombomben detonerade. Efter kriget lät myndigheterna bevara kupolbyggnaden som en påminnelse om atombombens förstörelsekraft. Ruinen var i princip allt som återstod efter bomben. Genbaku Dome finns med på Unescos världsarvslista. Därefter åker vi till den heliga ön Miyajima strax utanför Hiroshima. Vi besöker shinto-helgedomen Itsukushima Jinja som vid högvatten ser ut att flyta på vattnet. Ön ansågs vara så helig att den inte fick beträdas av vanligt folk. Helgedomen byggdes därför på pålar i en havsvik. Itsukujima Jinja är en av de viktigaste helgedomarna inom den inhemska shinto-religionen och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till Osaka. Övernattning i Osaka. (Frukost).
 
Dag 4, söndag, 7 juli: Ryoanji, den Gyllene paviljongen, Kiyomizu-templet och Gion
Efter en tidig frukost åker vi buss till Kyoto. Vi besöker templet Kinkakuji (den Gyllene paviljongen), troligtvis Kyotos mest kända tempel. Större delen av Kinkakuji är täckt i bladguld och templets tre våningar har alla sin egen särpräglade arkitektoniska stil. Molnfria dagar reflekteras Kinkakuji kristallklart i det omgivande vattnet och den tillhörande promenadträdgården är skapad för att harmoniskt smälta in i det bakomliggande landskapet. Under eftermiddagen besöker vi Kiyomizu-templet med anor från slutet av 700-talet. Templet är vackert beläget vid sluttningarna till Higashiyama-bergen i östra Kyoto och är speciellt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs Higashiyamas vackra sluttningar och följer gränderna ned till det berömda geishadistriktet Gion. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går genom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus.Övernattning i Kyoto. (Frukost.)
 
Dag 5, måndag, 8 juli: Fushimi Inari Taisha, Nijio-borgen
På morgonen besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, känt för sina tusentals rödlackade torii-portaler som bildar en suggestiv passage, nästan som en allé, att promenera igenom. En torii symboliserar övergången från världslig till helig mark. Fushimi Inari Taisha är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är donerade av japanska företagare och affärsmän. I anslutning till helgedomen finns dessutom mängder av stenstatyer som föreställer rävar – risgudens budbärare. Vi besöker platsen på morgonen när den känns särskilt mystisk och magisk. Vi fortsätter till Nijo-borgen, uppfört under det tidiga 1600-talet för att fungera som residens åt shogunen (Japans militärdiktator) vid de tillfällen han besökte Kyoto. Vi beundrar borgens magnifika träport med rikt utsirade och färgglada detaljer och besöker borgens klippträdgård. Som en säkerhetsåtgärd lät man i borgens passager lägga ett ”näktergalsgolv” vars plankor visslar till när man beträder det. Tanken var att ljudet skulle röja nattliga inkräktare med uppdrag att lönnmörda shogunen. Övernattning i Kyoto. (Frukost)
 
Dag 6, tisdag, 9 juli: Ueno och Shinjuku
Under morgonen åker vi med Japans berömda snabbtåg Shinkansen till Tokyo. Åker därefter med Tokyos ringlinje, Yamanote-sen, till stadsdelen Ueno och besöker marknadsgatan Ameyoko dori som erbjuder allt från kläder till torkad fisk. Här finns ett stort antal matstånd som säljer olika asiatiska delikatesser och på de många sidogatorna finns småaffärer och boutiquer.  Om du vill kan du gå en promenad i den närliggande Uenoparken dit många Tokyobor söker sig för en stunds vila. Vi beger oss därefter till stadsdelen Shinjuku. Här besöker vi Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building). Från skyskrapan får man en storslagen vy över megametropolen Tokyo. Vi går på en stadsvandring i Shinjuku och passerar en av världens mest trafikerade stationer – Shinjuku stationen. Varje dag passerar mer än 3,5 miljoner människor det här trafiknavet. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn! (Frukost)
 
Dag 7, onsdag, 10 juli: Asakusa, Meiji jingu, Harajuku och Shibuya
Efter frukost beger vi oss till distriktet Asakusa och templet Sensoji, Tokyos kanske mest berömda buddhisttempel. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Den som vill tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Vi besöker därefter Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under Kejsar Meijis regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meiji-kejsarens försorg.  Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. Vi beger oss därefter till det närliggande distriktet Harajuku som blivit något av ett centrum för ungdomskultur och mode och åker sedan några hållplatser med Yamanote-linjen till distriktet Shibuya som bland annat är känt för sitt enorma övergångställe framför stationsbyggnaden. När det blir grönt fylls övergångsstället av strömmar av korsande människomassor från alla riktningar. Övernattning i Tokyo. (Frukost)

Dag 8, torsdag 11 juli:  till havs
Under förmiddagen besöker vi Yokohamas strandpromenad och det närliggande China Town. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget. Övernattning ombord. (Frukost och middag)
Fartyget avgår 17:00

Dag 9, fredag 12 juli: till havs
Det finns ett rikt utbud av restauranger och aktiviteter att välja bland ombord. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)

Dag 10, lördag 13 juli: Kushiro
På morgonen ankommer vi till huvudorten Kushiro på östra Hokkaido. Kushiro är känt för sina natursköna omgivningar och det finns flera utflykter att välja bland mot tillägg. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag).
Fartyget ankommer 07:00 och avgår 17:00.
 
Dag 11, söndag 14 juli: till havs
Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)

Dag 12, måndag 15 juli: Korsakov (Yuzhno-Sakhalinsk), Ryssland
Korsakov var under senare hälften av 1800-talet Tsarrysslands första militära utpost på Sachalin, men tjänade även som straffkoloni under den ryska kronan. Efter det Rysk-japanska kriget 1904–1905 tillföll Sachalin Japan, men förlorades till Sovjetunionen efter andra världskriget. Korsakov är idag en stillsam ort vars befolkning främst utgörs av ättlingarna till de koreaner som det japanska kejsarriket lät föra till Sachalin som tvångsarbetare. Den lokala kulturen präglas idag av såväl ryskt som japanskt och koreanskt inflytande. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag).
Fartyget ankommer 06:00 och avgår 18:00.
 
Dag 13, tisdag 16 juli: Otaru, Japan
Otaru är en mindre hamnstad inte långt från Hokkaidos största stad Sapporo. Den charmiga hamnstaden är främst känt för sina kanaler och välbevarade arkitektur från slutet av 1800-talet då staden upplevde sin guldålder genom det inkomstbringande sillfisket. Under ditt besök (mot tillägg)  kan du bland mycket annat till exempel besöka Nikka Whisky Yochi Destillery som är ett av Japans främsta whiskydestillerier, grundat 1934 av ”den japanska whiskyns fader” Taketsuru Masataka. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag).
Fartyget ankommer 08:00 och avgår 18:00.
 
Dag 14, onsdag 17 juli: Hakodate
Hokkaidos tredje största stad Hakodate är belägen på öns sydspets och är vida berömd sin vackra utsikt över berget Hakodate, sin utsökta sushi och goda nudlar. Hakodate var en av de första städerna som öppnades för utländska intressen under senare hälften av 1800-talet efter en lång period av nationell självisolering. Här finner man bland annat det kvarter där några av de första utländska konsulaten låg och där stadens utlänningar hade sina residens. I staden finns även ett försvarsverk uppfört enligt franska ritningar under på 1850-talet som skydd mot ett befarat ryskt angrepp som dock uteblev. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)
Fartyget ankommer 08:00 och avgår 23:00.

Dag 15, torsdag 18 juli: till havs
Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)

Dag 16, fredag 19 juli: Ankomst till Yokohama och hemresa
Fartyget ankommer till Yokohama tidigt på morgonen. Transfer till flygplatsen inför återresan till Sverige.

Fartygsfakta
Namn: Diamond Princess
Gästkapacitet: 2670 golvsängar
Tonnage: 115 875 bruttoton
Jungfruresa: 2004-03-13
Senaste renovering: 2014
Besättning: 1,100
Fartyget är registrerat i: Storbritannien
Fartygets längd: 290 meter
Fartygets höjd: 62 meter
Antal däck: 18

Hytter: 1 337
28 sviter med egen balkong, 48–123 m²
2 familjesviter med hytter intill varandra, 57 m²
186 minisviter med egen balkong – 33 m²
522 utsideshytter med egen balkong, 22–26 m²
10 Deluxe Oceanview, 18,5 m²
212 Ocean view-hytter, 17–18 m²
377 insideshytter, 15,5 m²*med balkong

Restaurangutbud och snacks: Sabatini's – Italian restaurant, Kai Sushi, Sterling Steakhouse, Trident Grill – Burger & hot dog grill, Horizon Court – buffet restaurant, Prego Pizzeria – Poolside pizza, Patisserie, Wine Bar, Swirls (ice cream bar), Ultimate Balcony Dining, 24-hour room service

Showrooms/Lounges: Princess Theater, Wheelhouse Bar, Explorers Lounge, Club Fusion, Skywalkers Nightclub, Churchill's Cigar Lounge

Gästservice: The Sanctuary, Movies Under the Stars, Lotus Spa and Fitness Center, Kid's and Teen's Centers, Casino, Wedding chapel, Internet Café, Sports Deck, Nine-hole Putting Course, The Princess Shops, Library, Writing Room, Art Gallery, Photo/Video Gallery, Video Arcade, Guest Services Desk, Shore Excursions Desk, Medical Center

Handikappanpassade hytter: 27
Hytter med balkong: 750 (75 procent av samtliga utsideshytter)
Pooler: 4
Whirlpools Spas: 8
Livbåtar: 16 livbåtar, 6 tender-båtar, 2 räddningsbåtar

Tillverkare: Mitsubishi Heavy Industries, Nagasaki, Japan

Mer information om fartyget