Kryssning från Japan till Taiwan

Geisha show at the Gion, Kyoto, Japan

Följ med på en kryssning som tar dig till de japanska städerna Tokyo, Nagoya, Osaka och Naha samt Taipei på Taiwan. Under resan lär du känna fantastiska metropoler där traditionella föreställningar blandas med kreativt nytänkande vilket gett upphov till en spännande urban samtidskultur där gammalt och nytt möts. Under resan får du även upptäcka det tropiska Okinawa i den vackra japanska övärlden söder om de japanska huvudöarna som länge varit något av Japans okända pärla för utländska resenärer. Innan kryssningsfartyget kastar loss i Yokohama får du under några dagar dessutom möjligheten att upptäcka den pulserande världsmetropolen Tokyo under guidade rundturer i storstadens mest intressanta stadsdelar. Tokyo är utan tvekan en av världens mest fascinerande storstäder med sin originella blandning av uråldriga traditioner och postmodern kultur. När vi anländer till sluthamnen strax norr om Taipei får vi på liknande sätt tillfälle att uppleva Taiwan som ligger inom den sydkinesiska kultursfären i en av världens mest framåtblickande regioner. Under resan får du veta mer om resmålens lokalhistoria och inhemska traditioner och till havs tillhandahåller kryssningsfartyget ett rikt utbud av aktiviteter, underhållning, service och bekvämligheter. Inför varje ankring kan du välja det dagsprogram som passar dina önskemål över vad du vill se och göra iland.      

Dag 1: Flyg till Tokyo
 
Dag 2: Tokyo
Efter ankomsten till Tokyo inleder vi med ett kort stopp framför Kejsarpalatset – den japanske kejsarens residens avskärmat från allmänheten av vallgravar och höga stenmurar. Vi besöker därefter Meiji Jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av kejsar Meiji (1852–1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869–1912). I Japan förknippas kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under hans regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji Jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meijikejsarens försorg.  Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. Vi beger oss därefter till den livliga stadsdelen Harajuku och tar en promenad längs stråket Takeshita dori som är en känd samlingsplats för Tokyos ungdomar och för det ständigt växlande gatumode som tar form där. Därefter beger vi oss till stadsdelen Shibuya, känt för sin shopping och rika nöjesutbud. Här ser vi stadsdelens berömda ”scramble crossing” framför stationshuset där tusentals människor korsar övergångstället från alla riktningar på en och samma gång när det blir grönt. I stadsdelarna ges även tid till att på egen hand upptäcka närområdet för den som så önskar. Övernattning i Tokyo.

Dag 3: Tokyo
Efter frukost åker vi till Edo-Tokyo Museum där vi besöker museets fasta utställning som belyser Tokyos fascinerande historia. Vi åker vidare till området Tsukiji, känt för sina många fiskaffärer och fiskrestauranger. Mycket av utbudet i Tsukiji är ganska exotiskt och förstås sådant som du knappast hittar hos fiskhandlarna hemma i Sverige. Därefter besöker vi den angränsande stadsdelen Ginza, Japans mest fashionabla område där du finner såväl exklusiva boutiquer som de större klädkedjorna och de mest välsorterade varuhusen. Övernattning i Tokyo. (Frukost.)

Dag 4: Tokyo
På morgonen besöker vi elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku- personer som hyser ett extremt intresse för till exempel tecknade japanska serier, animerad film eller datorspel. Från Akihabara promenerar vi till den närliggande stadsdelen Ueno längst Ameyoko dori, en livligt och folklig marknadsgata med ett rikt utbud av matstånd och affärer som säljer allt möjligt – från torkad fisk till kläder. Från Uenostationen åker vi till Shinjukustationen längs Tokyos ringlinje, Yamanotelinjen, som förbinder Tokyos större stadsdelar. Shinjukustationen är en av världens mest intensiva trafiknav och varje dag passerar här mer än 3,5 miljoner människor. Vi besöker först Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building), en skyskrapa i västra Shinjuku. Härifrån får vi en storslagen vy över megametropolen Tokyo som ligger nedanför oss. Vi går därefter en vandring i Shinjuku som inte bara rymmer Tokyos strama finanscentrum utan även megametropolens mest spektakulära och neonupplysta nöjesdistrikt – Kabukicho. Övernattning i Tokyo. (Frukost.)
 
Dag 5:  Tokyo
Efter frukost beger vi oss till den livliga stadsdelen Asakusa där vi besöker det populära buddhisttemplet Sensoji och tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Under den tidiga eftermiddagen beger vi oss till Yokohama där vi bordar vårt kryssningsfartyg. Övernattning ombord.
Avgång 17:00.
 
Dag 6: Nagoya
Tidigt på morgon anländer vi till Nagoya som ligger vid Stillahavskusten på mellersta Honshu (den japanska huvudön). Staden Nagoya har något över två miljoner invånare, men i det utvidgade storstadsområdet bor närmare nio miljoner människor. Nagoya har en rik historia och är i Japan bland annat känd för att vara födelseorten för krigsherrarna Toyotomi Hideyoshi och Tokugawa Ieyasu som under den senare hälften av 1500-talet bidrog till att Japan enades efter århundraden av inbördeskrig. Nagoyas storstadsregion är känd för sina traditionella industrier inom textil- och porslinstillverkning, men här finner man även moderna nyckelindustrier inom till exempel bil- och flygplanstillverkningssektorerna. Nagoya har en viktig ställning inom japanskt näringsliv och har utvecklats till att bli en alltmer internationell storstad med många utländska kontaktytor. Se kryssningsfartygets program för dagsutflykter.   
Ankomst 07:00.  Avgång 16:00.
 
Dag 7: Osaka
Storstadsregionen Osaka, Kyoto och Kobe är det näst största storstadsområdet i Japan efter Stortokyo (Tokyo och Yokohama). Osaka är den största staden i västra Japan och har varit regionens ekonomiska drivmotor under många århundraden. Innan Nara-perioden (710–781) när huvudstaden flyttades vid varje tillfälle då en ny kejsare kom till makten, fungerade Naniwa, som med tiden utvecklades till att bli den moderna staden Osaka, periodvis som Japans huvudstad. Under 1500-talet blev Osakaslottet den mäktige krigsherren Toyotomi Hideyoshis maktbas varifrån han kontrollerade Japan. Osaka är en förträfflig utgångspunkt för den som vill utforska de närbelägna kulturstäderna Kyoto och Nara som båda fungerat som Japans huvudstäder. Här man finner några av Japans mest berömda tempel och traditionella kulturinstitutioner. Se kryssningsfartygets program för dagsutflykter.  
Ankomst 08:00. Avgång 18:00
 
Dag 8: Till havs
Det finns ett rikt utbud av restauranger och aktiviteter att välja bland ombord.
 
Dag 9: Okinawa
Okinawa är den största ön bland de tropiska Ryukyuöarna söder om det japanska fastlandet. Ryukyuöarna var en gång i tiden ett självständigt kungadöme och ett viktigt nav i den havsburna handeln i regionen innan ögruppen annekterades av Japan 1879. Mycket av den lokala kulturen på Okinawa skiljer sig därför från vad man finner på annat håll i Japan. Okinawa är bland annat känt för sin vackra folkmusik, sin hälsosamma och goda husmanskost och kampsporten karate som är en tolkning och vidareutveckling av kinesisk kung fu. På Okinawa utspelades några av de hårdaste striderna under slutet av andra världskriget. Efter kriget ockuperade USA ön till och med 1972 och anlade en mängd militärbaser på ön som fortfarande finns kvar. Okinawa är idag en populär semesterdestination med sitt behagliga klimat och fina sandstränder. Se kryssningsfartygets program för dagsutflykter.         
Ankomst 07:00. Avgång 15:00.
 
Dag 10: Taipei
Under 1600-talet påbörjades en större inflyttning av kineser från Fastlandskina över Taiwansundet till Taiwan. Idag utgör majoriteten av befolkningen etniska kineser och ursprungsbefolkningen som tillhör ett tjugotal olika stammar är i minoritet. Taiwan har en lång och brokig historia och ön var bland annat en holländsk koloni under 1600-talet och 1895–1945 en japansk koloni. Efter att nationalisterna förlorat det kinesiska inbördeskriget 1948 flydde Chiang Kai-shek hit tillsammans med stora delar av sin slagna armé och tog med sig nya impulser från det kinesiska fastlandet. Det officiella språket på Taiwan är därför idag mandarin (ursprungligen en nordkinesisk dialekt), men på ön talas även hakka-dialekten och taiwanesiska (en variant av dialekten hokkien som även talas i på andra sidan sundet), jämte ursprungsbefolkningens många austronesiska språk. Taiwan har sedan mitten av 1950-talet upplevt en enorm ekonomisk utveckling och är idag världsledande inom tillverkningen av en mängd högteknologiska varor. Huvudstaden Taipei är ett av världens viktigaste handelscentra och en sofistikerad modern metropol som dock inte förlorat sin identitet som präglats av rika traditioner från det förgångna.     
Vi anländer till hamnstaden Keelung strax norr om Taipei. Efter ankomsten besöker vi Taipei 101, som utnämndes till världens högsta byggnad 2004 och förblev så tills Burj Khalifa i Dubai öppnade 2010. Övernattning i Taipei. (Frukost.)
Ankomst 09:00.
 
Dag 11: Taipei
Efter frukost beger vi oss till National Palace Museum som rymmer världens främsta samlingar av kinesiska konstföremål från olika kinesiska dynastier. Samlingarna fördes till Taiwan från det kinesiska fastlandet vid slutet av det kinesiska inbördeskriget när Chiang Kai-shek och hans nationalisttrupper 1949 helt förlorade kontrollen över Fastlandskina till Maos kommunistarmé och därför retirerade till Taiwan. Museets utställningar består till stora delar av de värdefullaste föremålen bland de kejserliga samlingarna i Förbjudna staden i Peking. Vi passar även på att besöka det närbelägna men betydligt mindre museet Shung Ye Museum of Formosan Aborigines för att lära oss om den taiwanesiska ursprungsbefolkningens historia och levnadsvillkor i ett samhälle som annars domineras av den kinesiska majoritetsbefolkningens kultur. Under eftermiddagen besöker vi Chiang Kai-shek Memorial Hall, ett minnesmonument över Chiang Kai-shek. Han fortsatte att vara statsöverhuvud över Republiken Kina men nu på Taiwan. Vi ser även den närbelägna presidentbyggnaden där Taiwans statsöverhuvud har sitt huvudsäte. Vi avslutar dagen med ett besök vid Tamsui Old Street vid Tamsuiflodens mynning i norra Taipei. Här finner man alla möjliga sorters butiker som säljer allt från lokala delikatesser till hantverk, kläder och souvenirer. I området finns dessutom många utmärkta restauranger.
 
Dag 12: Taipei
Efter frukost besöker vi geoparken Yehliu på norra Taiwan som är känt för sina spektakulära klippformationer som formats av hav, väder och vind. Därefter besöker vi den närbelägna fiskmarknaden Guei Hou där den pinfärska fisken tillagas på plats i områdets restauranger. Vi fortsätter till orten Jiufen som ligger bland bergen med en fantastisk utsikt över Taiwans vackra kuststräcka. Jiufen var under den japanska kolonialeran (1895–1945), en gruvort där man bröt guld. I takt med att verksamheten avvecklades förvandlades Jiufen till en sömnig landsort som på senare tid blivit ett populärt utflyktsmål och vaknat till nytt liv. Bebyggelsen klättrar längs de branta sluttningarna och här kan man fortfarande få en känsla av hur Taiwan kan ha sett ut i äldre tider. Här finner man trånga gränder, mängder av småaffärer och mysiga tehus. Vi återvänder vi till Taipei under den sena eftermiddagen. Under kvällen transfer till flygplatsen inför hemresan. (Frukost.)

Dag 13: hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.