Kryssning runt Kap Horn (2/2 2021)

Pingvin fåglar, Argentina

En av de mest populära kryssningrutterna i Sydamerika löper längs kusten från San Antonio i Chile till Buenos Aires i Argentina och tar ungefär två veckor. Under kryssningen upplever du charmiga fiskebyar och dramatiska fjordar i Patagonien, glaciärer och enorma bergsmassiv vid rundningen av Kap Horn, avlägsen vildmark och fascinerande historia på Falklandsöarna och slutligen Sydamerikas vackra riviera utmed Argentinas kust.

Dag 1: Flyg till Santiago i Chile
 
Dag 2: Ankomst till Santiago de Chile
Välkommen till Sydamerika och Santiago de Chile, Chiles huvudstad. Mångmiljonstaden Santiago, grundat 1541, ligger vid foten av de snöklädda Anderna och utgör porten till det centrala höglandet. Efter incheckning på hotellet får vi lite fri tid innan vi på kvällen äter en gemensam middag.Övernattning i Santiago.
 
Dag 3: Santiago de Chile
Under förmiddagen gör vi en kortare stadsrundtur som avslutas med lunch. Sedan är det dags att åka till hamnen för att checka in på vårt kryssningsfartyg, Star Princess. Vi har utsides hytter på båten och helpension. Fri tid fram till middagen.
 
Dag 4: Till havs.
 
Dag 5: Puerto Montt
Kuststaden Puerto Montt är porten till Chiles storslagna sjödistrikt. Här finner du snöklädda vulkaner i ett kuperat landskap där glaciärer en gång formades för att lämna sjöar efter sig. Sjödistriktet lockade under mitten av 1800-talet tyska invandrare vars arv fortfarande lever vidare i form av de välskötta rosenträdgårdarna i Puerto Varas och den tyskinspirerade arkitektur man finner här och i de andra "tyskbyarna" i trakten. I de äldre delarna av Puerto Montt är de tyska influenserna som tydligast och förmedlar en känsla av tysk småstad. Ta gärna en promenad längs vattnet och upptäck de mysiga hantverksbodarna och småkaféerna. Transport från och till kryssningsfartyget sker med mindre båtar. Det finns ett större utbud av olika utflykter att boka.
Ankomst 7:00, avresa 18:00.
 
Dag 6:Till havs.
 
Dag 7: Amalia Glacier
Vi färdas genom södra Patagonien vars isar för bara 10 000 år sedan fortfarande täckte stora delen av södra Chile. I regionen finns fjordar och en fantastisk övärld som sträcker sig ända till Tierra del Fuego (Eldslandet) i Argentina. Under kryssningen genom det gnistrande kristallklara vattnet ser du snötäckta bergstoppar, tempererad regnskog och spektakulärt blå glaciärer. Det orörda landskapet med sina dramatiska bergsformationer har en rik flora och fauna och längs kusterna finner man sjölejon, delfiner och en mängd havsfåglar.
Ankomst 07:00, avresa 08:00
 
Dag 8: Punta Arenas
Punta Arenas, huvudstaden i regionen Region de Magellanes y de la Antártica, är världens sydligaste stad och ligger längs Magellans sundet som skiljer fastlandet från Eldslandet. Före Panama-kanalen blev klar 1914 var detta en mycket viktig hamn för fartygstrafiken mellan Atlanten och Stilla havet. Punta Arenas är fortfarande en tämligen välmående stad tack vare områdets rika naturresurser och stadens utmärkta läge (många äventyrsresor utgår härifrån). I norr ligger Patagoniens labyrinter av fjordar, flodområden, stäpper och bergslandskap och i söder ligger den frusna värld som Antarktis utgör. 
 
På andra sidan Magellansundet ligger Eldslandet, en isolerad och vindpinad ögrupp som upptäcktes av den portugisiske sjöfararen Ferdinand Magellan år 1520. Ferdinand Magellan kom att kalla denna övärld för "Tierra del Fuego" (Eldslandet) efter de eldar som ursprungsbefolkningen tände längs stränderna. I över tre århundraden kom namnet att sätta skräck i sjömän eftersom denna övärld vid världens ände förknippades med tjutande vindar, upprört hav och de steniga kuster som ofta blev slutet för försöken att runda Kap Horn. Under 1800-talet skedde en viss inflyttning till Eldslandet av fårfarmare från bland annat England och Balkan men ögruppen har till större delen förblivit obebodd.    
Ankomst 07:00, avresa 19:00.
 
Dag 9: Ushuaia
Vi anländer till hamnstaden Ushuaia som tidigare var en argentinsk straffkoloni. Hamnstaden Ushuaia utgör porten till Eldslandets vildmark med snötäckta berg som sträcker sig ned till Beaglekanalens iskalla vatten.
Ankomst 12:00, avresa 20:00.

Dag 10: Kap Horn
Vi rundar Kap Horn, Sydamerikas sydligaste spets och slutet på bergskedjan Anderna. Här finns inga mänskliga bosättningar och du kan njuta av samma utsikt som tidiga upptäcktsresande. Att ta sig runt Kap Horn var en gång i tiden en ofantlig bedrift för segelfarare som tvingades trotsa intensiva vindar och förrädiskt vatten. De som återvände från en lyckad seglats runt Kap Horn hade rätt till vissa privilegier, bland annat rätten att lägga en fot på middagsbordet och rätten att bära ett guldörhänge som bevis på sin bedrift. Kape Horn var en viktig segelpassage t.o.m. öppnandet av Panamakanalen1914. Vattnet utanför Kap Horn används knappast som farled längre (med undantag för moderna och säkra kryssningsfartyg) men det händer fortfarande att äventyrare försöker runda Kap Horn i segelbåt.
Ankomst 08:00, avresa 09:00.
 
Dag 11: Falklandsöärna (Stanley)
Vi anländer till Falklandsöarnas huvudort Stanley. Staden grundes av britterna på 1840-talet och ligger på den vindpinade spetsen av Östra Falkland. Falklandsöarna fungerade länge som ankringsplats för valfångare och blev snart av geopolitiskt intresse på grund av deras strategiska läge i närheten av Kap Horn. Falklandsöarna har bara något över 3000 invånare varav de flesta bor i Stanley. Dagens långväga turister besöker öarna främst för det rika fågellivet.
Stanley är ett trevligt litet samhälle med färgglada hus och vidsträckta hedar intill husknuten. Vädret i Stanley liknar Londons - svalt och en aning regnigt. Transport från och till kryssningsfartyget med mindre båtar.
Ankomst 8:00, avresa 18:30.

Dag 12: Till havs.
 
Dag 13: Puerto Madryn
Puerto Madryn (Porth Madryn).  Under mitten av 1800-talet immigrerade många walesare till Argentina på jakt efter nytt land till överkomligt pris. En grupp bosättare seglade till Patagonien och grundade där den lilla staden Porth Madryn 1865. Befolkningen i Puerto Madryn med omnejd är stolta över sitt walesiska arv och det walesiska språket undervisas fortfarande i skolorna.
Inte långt från Puerto Madryn ligger naturresarvatet Tombo National Reserve som bland annat har en stor koloni humboldtpingviner.
Ankomst 7:00, avresa 17:00.

Dag 14: Till havs.
 
Dag 15: Montevideo
Montevideo. Mellan giganterna Brasilien och Argentina på den sydamerikanska kontinentens östkust ligger det lilla Uruguay. Mer än hälften av landets befolkning på tre miljoner invånare bor i eller i närheten av huvudstaden Montevideo i den södra delen av landet. Uruguay är visserligen litet men har en välutbildad arbetskraft och upplever nu en stark ekonomisk utveckling. Montevideo är en av Sydamerika mest charmiga, intressanta och kosmopolitiska huvudstäder. Här finner man bland mycket annat vackra 1800-talsbyggnader, lummiga parker och många historiska monument.
Ankomst 7:00, avresa 18:00.
 
Dag 16: Buenos Aires
Buenos Aires. Staden grundades under den första hälften av 1500-talet av spanjorerna och har under tidens gång förvandlats till en kosmopolitisk storstad. Här finner man Teatro Colón, ett av världens främsta operahus, men även arbetarklassens barrios ("gårdskvarter") där tangon föddes. Stadens mest kända medborgare är förmodligen den tillbakadragne författaren Jorge Luis Borges och skådespelerskan och Argentinas First Lady Evita Peron. Man skulle nog kunna säga att dessa personligheter representerar stadens motsägelsefulla charm. Här finner du allt från stilla caféer i parisisk stil, tango och stram elegans till lyxigt överdåd och fantastiska operaföreställningar.    
Ankomst 8:00.
Övernattning på kryssningsfartyget.
 
Dag 17: Buenos Aires
Efter frukost checkar vi ut från kryssningsfartyget och åker till vårt hotell. Dagen öppen att på egen hand upptäcka staden.
Övernattning i Buenos Aires. (Frukost och middag.)
 
Dag 18: Hemresa
Fri förmiddag och därefter transfer till flygplatsen inför hemresan.

Dag 19:  Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.

Fartygsfakta
Namn: Corel Princess
Gästkapacitet: 2590 golvsängar
Hytter: 1301
Tonnage: 108,977 bruttoton
Jungfruresa: 2002
Senaste renovering: 2014
Besättning: 1,150
Fartyget är registrerat i: Bermuda
Fartygets längd: 290 meter
Fartygets höjd: 61 meter
Antal däck: 17

Restauranger:  tre huvudrestauranger (Amalfi, Portofino och Capri)
Sabatini´s  (italiensk restaurang)
Crown Grill  (färska skaldjur och mört nötkött)
International Café (internationella rätter – öppet dygnet runt)
Övriga matställen: Vines  (vinbar), Horizon court (Buffet-restaurang), Trident Grill (Burgare & hot dog), Prego Prego Pizzeria,  Scoops glassbar

Teatrar/ Barer: Princess Theater, Vista Show Lounge
Service: filmvisning vid poolen, Lotus Spa and Gym, Piazza-Style Atrium, barn och ungdomscentrum, bröllopskapell, Grand Casino, golfbana med putting och andra grässpel, sportdäck, Internet Café, bibliotek, konstgalleri, foto/videogalleri, butiksarkad, videoarkad, utflyktsinformation, Medical Center

Mer information om fartyget


Tierra del Fuego, Ushuaia, Argentina
karta för kryssning runt Kap Horn

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512