Kryssning på Yangtzefloden

Qutang Ravinen, Yangtzefloden, Kina

De flesta som reser till Kina har säkert besökt Beijing med kinesiska muren. Men Kina har så oändligt mycket mer att erbjuda. På denna rundresa får vi tillfälle att se både välkända och lite annorlunda platser. Vi reser till centrala Kina och Sichuanprovinsen, med sitt erkänt goda kök. I huvudorten Chengdu får vi närmare bekanta oss med den unika jättepandan som faktiskt stammar härifrån. Vi besöker Leshan för att se Jätte-Buddha, som finns på UNESCO:s lista.

Att göra en kryssning på en av världens största floder, den majestätiska Yangtze, är en stor upplevelse.  Den mondäna megastaden Shanghai med sina brusande affärsgator och jättelika skyskrapor är numera ett världsekonomiskt centrum.
 

Dag 1: Resa till Kina
Flyg till Chongqing. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Chongqing
Vi ankommer till Chongqing om morgonen.  Transfer till stadens centrum, där vi besöker Folkets stora sal (Chongqing People’s Auditorium.), som byggdes på 1950-talet. Efter lunch kommer vi till Ciqikou,gamla stad i Chongqing. Namnet Ciqikou kommer av ordet  ciqi, som betyder keramic och det var härifrån som keramiken skeppades ut i världen förr i tiden. Numera är Ciqikou en samling tehus, hantverksateljéer och kaféer, men man kan fortfarande finna gamla traditionella byggnader och tempel längs i kvarteret. Chongqing är världsberömt för sitt kryddiga, välsmakande kök och vår middag blir en traditionell Chongqing Hot Pot. Övernattning i Chongqing. (Lunch och middag)
 
Day 3: Chongqing – Chengdu
Efter frukost tar vi snabbtåget till Chengdu, jättepandornas stad. Vi besöker Chengdu Panda uppfödningscenter, ett av dom forsknings- och uppfödningsanläggningar för jättepandor som finns i Kina. Här får vi lära oss mer om dessa majestätiska djur genom att betrakta yngre pandor mellan 1 och 5 år gamla. Vi får se dessa charmerande och utrotningshotade varelser koppla av och leka med varandra i sin naturliga miljö. Övernattning i Chengdu. (Frukost)
 
Day 4: Chengdu - Leshan - Mt.Emei
Denna morgon beger vi oss till Leshan City, känd för stenstatyn Jättebuddha. Jättebuddhan mäter 71 meter på höjden, och kom till mellan åren  713 and 803. Leshan Jättebuddha finns med på UNESCO världsarvslista sedan 1996. Efter att ha betraktat Jättebuddhan förflyttar vi oss till Mount Emei. 30 minuters resväg från Leshan, ligger Baoguo Temple, som är det största av bergstemplen och detta är också slutet för dagens tur. Vi övernattar vid foten av Mount Emei.  (Frukost och lunch)

Day 5 Mount Emei - Zigong
Mount Emei är ett av fyra viktiga buddistberg I Kina, och berget är känt för dess djupa betydelse i buddistisk kultur. Efter frukost påbörjar vi vår tur vid berget, och besöker först  Baoguotemplet, ett av de stora templen vid Mount Emei.  Sedan åker vi linbana upp till den Gyllene Toppen, Golden Summit, där vi ser den imponerande förgyllda bronsstatyn Puxian Buddha med sina många ansikten. Detta är en av de största förgyllda buddhastatyerna i världen. Sedan besöker vi Huazangtemplet och njuter av panoramautsikten från toppen av Mount Emei. På eftermiddagen åker vi vidare till Zigong. Övernattning I Zigong. (Frukost, lunch och middag)

Day 6: Zigong-Chongqing
Zigong är berömt för sin saltindustri förr i tiden. Vi besöker Zigong Salt historiska museum. Utställningarna I muséet visar saltgruveindustrins historia sedan början av Qindynastin  (1644-1911). Övernattning i Zigong. Sedan beger vi oss till Zigong Dinosaur Museum. Det täcker en yta av 66,000 m² . Fossilerna och proverna visar de arter av kända dinosaurier som fanns under Juraperioden, från 205 till 135 miljoner år sedan. På eftermiddagen åker vi till Chongqing och går ombord på vårt lyxiga flodkryssningsfartyg för vår kryssning på Yangtzefloden.  (Frukost lunch och middag)
 
Dag 7: Kryssning på Yangtzefloden
I dag börjar vår kryssning på Yangtze. Vi skall göra två stopp med möjlighet till utflykter i land (vissa utflykter kostar extra). Ett stopp blir vid Fengdu – spökstaden. Den är nu en stor turistattraktion, byggd att efterlikna den undre världen i kinesisk och buddhistisk mytologi. Här finns mängder av statyer som efterliknar spöken och djävlar. Staden ligger delvis under vatten p g a den stora dammen som skapades när man byggde det jättelika kraftverket vid ”De tre klyftornas damm”. Om vattennivån tillåter det, kommer vi även att stanna vid Shibaozhai där det finns en berömd pagod av trä som mycket lämpligt kallas ”Yangtzes pärla”. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8: Kryssning på Yangtzefloden
Tidigt på morgonen passerar vi den första av ”de tre klyftorna”, Qutangklyftan. Omgivningarna runt floden med de höga bergssidorna är helt magnifika.  Efter frukost går vi ombord i mindre båtar för att göra en fyra-femtimmars utflykt till de ”mindre klyftorna”, Dragon-Gate, Misty och Emerald Gorges. Från vattnet ser vi åter skyhöga berg och mängder av grottmynningar. Senare under dagen får vi njuta av en härlig avskedsmiddag medan delar av fartygets besättning visar sig på styva linan i en underhållningsshow. Under kvällen får vi också vara med om passagen genom det 6,5 kilometer långa systemet med slussar, då fartyget i fem separata slussar sänks ned hela 91 meter. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 9: Yichang – Shanghai
Efter dagens frukost går vi i land för att titta lite närmare på den jättelika dammen, Three Gorges Dam, som är 2,5 kilometer lång och har en hela 185 meter hög fördämningsmur.  Högt uppe på denna fördämning har vi en fantastisk utsikt över dammen, floden och de praktfulla bergen som omgärdar Yangtze. Vi får utförlig information om detta unika dammbygge och vilka konsekvenser det har fått och kommer att få för flodens ekosystem och Kinas elförsörjning. Vid lunchtid anländer vi till staden Yichang där vår kryssning slutar. Från Yichang flyger vi under eftermiddagen till Shanghai. Övernattning i Shanghai. (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Shanghai

Efter frukost kastar vi oss ut i världsstadens vimmel. Vad kan vara bättre än att börja med en panoramavy över Shanghai? Vi beger oss till Pudong och jätteskyskrapan Jinmao Tower. Huset stod klart 1999 och var då bland de högsta i världen med sina 420 meter över havet. I dag finns det fler skrapor, till och med i Shanghai som är högre, men från Jinmao får vi ändå en strålande utsikt över Huangpufloden, det imponerande strandstråket The Bund med sina gamla bankpalats och naturligtvis skogen av skyskrapor så långt ögat kan nå.  Så tar vi oss ut i affärsvimlet och tillbringar en god stund på Nanjing Street, den mest betydelsefulla affärsgatan i Kina. Efter lunch måste vi naturligtvis också se det gamla Shanghai. Den klassiska kinesiska trädgården Yu Yuan med sina små dammar, utsirade drakar och spektakulära stenpartier är vacker att ströva igenom. På kvällen avnjuter vi en avskedsmiddag som värdig avslutning på vår rundresa i Kina. Övernattning i Shanghai. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 11: Fritid i Shanghai
Dagen till egna äventyr i Shanghai. Fråga gärna er färdledare om tips på museer, sevärdheter och shoppingstråk. (Frukost)

Dag 12: Hemresa från Shanghai
På morgonen får vi transfer till Pudongs internationella flygplats och flyger tillbaka till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)
 Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512