Laos, Vietnam och Kambodja

munk i Angkor wat, Siem Reap, Kambodja

Följ med på en rundresa som tar dig till Vietnam, Laos och Kambodja. Vi färdas i små grupper med svensk färdledare och lokalguider. I Vietnam besöker vi huvudstaden Hanoi med sin rika kultur och spännande samtidshistoria och åker på en avkopplande kryssning i Halongbukten som bjuder på ett av Vietnams vackraste och mest spektakulära landskap. I Laos möter vi ett land som fortfarande är ganska okänt för de flesta européer. I Laos besöker vi landets främsta sevärdheter och gör bland annat en båtresa längs Mekongfloden och får uppleva underbar natur och ett samhälle som präglas av buddhistiska traditioner och värderingar. I Kambodja besöker vi den närmast magiska ruinstaden Ankor med sina fantastiska monument, buddhistiska klosterkomplex och hinduiska tempelområden och i huvudstaden Phnom Penh upplever vi det moderna Kambodja.

Dag 1: Resa till Hanoi
Flyg till Vietnams huvudstad Hanoi. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Hanoi
Vi välkomnas av vår lokalguide på flygplatsen och åker till hotellet för incheckning. Välkomstmiddag på kvällen. Övernattning i Hanoi. (Middag.)
 
Dag 3: Hanoi
Efter frukost beger vi oss till Ba Dinh-torget där landsfadern Ho Chi Minh lät utropa Vietnams självständighet 1945. På Ba Dinh-torget finns Ho Chi Minhs mausoleum och inte lång därifrån ligger den buddhistiska Enpelarpagoden som en av stadens främsta symboler. Därefter besöker vi Hanois Konfuciustempel. Efter lunch fortsätter vi till Hoan Kiem-sjön, centralt beläget i Hanois äldre stadskärna. Vi åker sedan cyclo (cykeltaxi) genom Gamla stans trånga gränder och får på nära håll bekvämt uppleva den livliga kommers och det folkliv man finner i dessa gamla kvarter med anor från 1200-talet. Vi avslutar dagen med att se en traditionell mua roi nuoc-föreställning, en slags dockteater på en scen av vatten där dockorna manövreras av dockmästare i kulisserna. Övernattning i Hanoi. (Frukost och lunch.)
 
Dag 4: Halongbukten
Efter frukost beger vi oss till Halongbukten, känd för sin unika övärld som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi bordar vår kryssningsbåt för en tur i den vackra övärlden som med sitt landskap av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar påminner om en asiatisk tuschmålning. Vi äter lunch och middag ombord och njuter av den fantastiska skärgården. Övernattning ombord. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Luang Prabang
Efter att ha ätit frukost och brunch ombord närmar vi oss åter hamn varifrån vi beger oss till den internationella flygplatsen utanför Hanoi inför flygresan till Luang Prabang i Laos. Övernattning i Luang Prabang. (Frukost och brunch.)
 
Dag 6: Luang Prabang
Efter frukost beger vi oss därefter till Luang Prabangs nationalmuseum som är inrymt i vad som tidigare utgjorde det kungliga palatset. Sedan åker vi båt uppströms längs Mekongflogen för att besöka Pak Ou-grottan. Efter att ha utforskat grottorna fortsätter vi längs floden och gör uppehåll i byn Ban Xang Hai där vi besöker ett destilleri som tillverkar ”Mekong whiskey” med provsmakning för den som så önskar. Efter lunch på lokal restaurang  åker vi buss till Ban Xang Khong som är berömd för sina handvävda sidentyger och sin traditionella framställning av mullbärspapper. Övernattning i Luang Prabang. (Frukost och lunch.)
 
Dag 7: Luang Prabang
Den som vill går upp i ottan för att följa med på en utflykt för att se hur skaror av munkar i sina saffransfärgade dräkter mottar allmosor från den troende befolkningen (det finns även möjligheten att sova lite längre för den som så önskar). Efter en introduktion kan man även delta i utdelningen av risransonerna till munkarna. Seden är unik för Laos som är det enda buddhistiska land där morgonritualen bevarats i sin helhet. Vi beger oss därefter till en lokal marknad för att bevittna morgonkommersen och se vad som saluförs på marknaden där man kan finna allt från grönsaker till fina textilier tillverkade av de minoritetsfolk som bebor Laos mer svårtillgängliga bergsområden. Efter frukost beger vi oss till det vackra vattenfallet Kuang Si inbäddat i laotisk grönska. Under tillbakafärden besöker vi en by som bebos av Hmong-folket. Tillbaka i Luang Prabang avslutar vi dagen med ett besök vid buddhisttemplet Wat Phousi beläget på en kulle i den äldre stadskärnan och får en fin vy över de omgivningarna. Övernattning i Luang Prabang. (Frukost och lunch.)
 
Dag 8: Luang Prabang – Siem Reap
Efter frukost transfer till flygplatsen inför resan till Siem Reap i Kambodja. Vid ankomst möts vi av lokalguiden och beger oss därefter till hotellet för incheckning. Resten av dagen öppen för egna aktiviteter. Övernattning I Siem Reap. (Frukost.)
 
Dag 9: Angkor-området
Siem Reap är den nutida stad som ligger närmast Angkor-området som är Kambodjas främsta attraktion. Vi besöker Angkor Thom, en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder ”stor stad”) som uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII. Vi beger oss sedan till Angkor Vat, Angkor-områdets kanske mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder ”Staden som är ett tempel” och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. På eftermiddagen besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhist kloster uppfört under sent 1100-tal.
 
På kvällen kommer vi att se framförandet av Kambodjas traditionella danser, mest kända som ”Apsara-danser”.
 
Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. Ta gärna med dig en solhatt och tänk på att dricka mycket vatten. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10: Siem Reap – Phnom Penh
På morgonen besöker vi Banteay Srei - ett hinduiskt tempel. De detaljerade relieferna på denna mindre sandstensstruktur är imponerande. Därefter förtsätter vi till Kambodjas välkända Landminemuseum. På eftermiddagen tar vi buss till Phnom Penh - Kambodjas huvudstad. Övernättning i Phnom Penh. (Frukost och lunch)
 
Dag 11: Phnom Penh – Chau Doc
På förmiddagen följer vi med på en sightseeingtur till det kungliga palatset som är ett fantastiskt exempel på traditionell khmerarkitektur. På palatsområdet ser vi bland annat Silverpagoden vars golv är lagt med 5000 silverplattor och rymmer en buddhastaty i guld dekorerad med över 9000 diamanter. På eftermiddagen tar vi snabb båt längs mekongfloden till Chau Doc- en gränsstad till Vietnam. Övernättning i Chau Doc. (Frukost och lunch)
 
Dag 12: Chau Doc – Can Tho
Vi tar en båttur genom en flytande by och kommer att besöka en fiskodling där vi ser hur människorna i Mekongdeltat föder upp fisk. Sedan fortsätter vi till byn för Cham. Chamfolket är ättlingar till befolkningen i kungariket Champa. På eftermiddagen besöker vi Tra Su Bird Sanctuary, hem för ett häpnadsväckande antal vadarfåglar. Efteråt åker vi till Can Tho, huvudstaden i Mekongdeltat. Övernättning I Can Tho. (Frukost och lunch)
 
Dag 13: Can Tho – Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Tidigt på morgonen åker vi med en kryssning till Cai Rang, en stor flytande marknad, med stopp vid en nudelfabrik i Bun Tau och en kort vandring innan vi ankommer till en risskalskvarn. Efter lunch transfer till Ho Chi Minh-staden. Övernättning i Ho Chi Minh-staden. (Frukost och lunch)
 
Dag 14: Ho Chi Minh-staden
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Saigon. Tunnlarna användes av Viet Cong-soldater som gömställen under Vietnamkriget och var av stor betydelse för Viet Cong i deras motstånd mot amerikanska styrkor. Vi blir bland annat förevisade hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. Här finns även möjlighet att besöka någon av de säkra tunnlarna som anpassade efter nutidens turister. Tillbaka i Saigon åker vi på en stadsrundtur och får se några av stadens arkitektoniska sevärdheter som Krigsminnesmuseet, tidigare presidentpalatset, Notre Damekatedralen och Huvudpostkontoret. Övernattning i Ho Chi Minh-staden. (Frukost och lunch)
 
Dag 15: Ho Chi Minh-staden och hemresa
Dagen till egna äventyr i Saigon. Fråga gärna er färdledare om tips på museer, sevärdheter och shoppingstråk. På kvällen åker vi till flygplatsen för hemresa. (Frukost)
 
Dag 16: Ankomst till Sverige
Ankomst till påstigningsorten tidig eftermiddag.
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2024-02-13 Stockholm 41 800
Emirates Fullbokad Kontakta oss
2024-02-13 Göteborg 43 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-02-13 Köpenhamn 43 800
Emirates Fullbokad Kontakta oss
2024-02-13 Oslo 43 800
Emirates Fullbokad Kontakta oss
2024-11-06 Stockholm 41 800
Emirates Öppet Boka här
2024-11-06 Göteborg 43 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-11-06 Köpenhamn 43 800
Emirates På förfrågan Boka här
2024-11-06 Oslo 43 800
Emirates På förfrågan Boka här

* Gruppstorlek 15 -25 personer
Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2023-08-20. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till  Hanoi och hemresa från Ho Chi Minh City
Regionalflyg Hanoi - Luang Prabang - Siem Reap
Alla flygskatter
4-stjärniga hotell i delat dubbelrum med frukost
Måltider enligt program (11 luncher och 3 middagar)
Utflykter enligt program
Engelsktalande lokalguide
Svensktalande reseledare

I priset ingår inte:
Visum till Laos USD 35
Visum till Kambodja USD 30
Dricks 60 USD per person

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 9 800 kr
Avbeställningsskydd 7% av resans pris
Reseförsäkring  730 kr

Preliminära flygtider med Emirates:
Stockholm - Dubai 14:30 - 00:10 (6.40 timmar)
Köpenhamn - Dubai 14:20 - 23:45 (6.20 timmar)

Dubai - Hanoi 03:40 - 12:40 nästa dag (6.45 timmar)
Saigon - Dubai 23:55 - 04:25 (7.15 timmar)

Dubai - Stockholm 08:20 - 12:40 (7.00 timmar)
Dubai - Köpenhamn 08:30 - 12:30 (6.55 timmar)

Hotellinformation:
Hanoi: La Casa hotel
Halongbukten: La Regina Legend Cruise
Luang Prabang: Santi Resor & Spa
Siem Reap: Sokchea Angkor Hotel
Phnom Penh: Ohana Hotel
Chau Doc: Victoria Chau Doc Hotel
Can Tho: Ninh Kieu Riverside Hotel
Ho Chi Minh City: Harmony Sai Gon Hotel

Visum till Vietnam:
Den vietnamesiska regeringen godkände att förlänga den tillfälliga vistelsen från 15 dagar till 45 dagar för medborgare i 13 länder inklusive Sverige som är undantagna från viseringskrav. Detta träder i kraft den 15 augusti 2023.
Det innebär att svenska medborgare är visumbefriade med en tillfällig vistelse på 45 dagar från inresedatumet.

Vistum till Laos:
Visum är obligatoriskt vid resa till Laos. Vid de flesta gränsövergångar går det att få visum för 30 dagar på plats. För ansökan krävs ett pass som är giltigt minst sex månader efter inresa i landet, två passfoton i färg samt 35 USD i kontanter. På planet till Laos får man inrese- och tullformulär som skall fyllas i.

Visum till Kambodja:
Visum krävs för resor till Kambodja. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter inresa. Turistvisum passar bäst för dem som stannar 30 dagar eller kortare i landet.  Det kan erhållas vid ankomst på flygplatsen mot kostnad 30 USD. På planet till Kambodja får man inrese- och tullformulär som skall fyllas i. Inreseformuläret överlämnas vid passkontrollen och tullformuläret till tullkontrollen. Tag med två färgfoton 4x6 cm inför visumansökan vid

Bokning:
Tel: 031 - 14 77 33
E-post: bokning@phoenixtravel.se

<p>Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard.</p> <p>Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.</p>