Mauritius och Madagaskar

På Madagaskar möter vi ett naturparadis av sällan skådat slag med mängder av märkliga växter och djur. V kommer att uppleva många olika landskapstyper och scenerier: berg med egendomliga kalkstensformationer, regnskogar och savanner, risfält och heliga sjöar, spännande grottor och lugna fiskebyar. Det ges rika tillfällen att se djur och växter i deras naturliga omgivningar, men vi besöker också naturmuseer med fjärilar, ormar, kameleonter och otaliga andra djur. Här finns storögda lemurer av flera olika arter och här växer de otroliga baobabträden. Vi möter också människorna i de städer och byar som vi stannar till i under vägen. I huvudstaden Antananarivo vandrar vi runt, handlar i de små torgstånden och på de lokala marknaderna och ser en guldgrävarby och hantverksskickliga malagasser som slipar halvädelstenar eller tillverkar traditionella musikinstrument. Sedan gör vi en kort flygresa över till paradisön Mauritius. Här får vi några härliga dagar med sol och bad i turkosa laguner och vi njuter god mat under en svalkande och stjärnbeströdd natthimmel. Ön har många intressanta sevärdheter, vacker natur och vänliga människor. En perfekt avslutning på rundresan innan vi fulla av intryck reser hem igen.

Dag 1: Resa till Madagaskar
Flyg till Antananarivo. (Staden kallas ofta för enkelhets skull Tana.) Transfer till hotellet. Övernattning i Antananarivo. Måltider ingår på långflygningen.

Dag 2: Antananarivo - Andasibe
På morgonen börjar vi vår tur genom att köra österut, mot den lilla byn Andasibe. Under vägen stannar vi till i Mandraka och tar en första titt på Madagaskars fauna. Här finns nämligen en fjärils- och reptilfarm. Väl framme i Andasibe gör vi en rundtur till fots i ett privat reservat som drivs av den lokala kommunen. Senare på kvällen återkommer vi hit för att även få möjlighet att se några av de nattaktiva djuren. Övernattning på en lodge i Andasibe. (Frukost, lunch och middag)

Dag 3: Andasibe - Antananarivo
I Andasibe-Mantadia National Park, befinner vi oss på cirka 1000 meters höjd över havet. Denna regnskog är känd för sin rika tillgång på lemurer, kräldjur och fåglar. Förmiddagen ägnas åt en rundtur med bil i parken då vi upptäcker både djur och växter. Efter en gemensam lunch kör vi sedan söderut till Analamazoatra, som är en annan del av samma nationalpark, och får ytterligare tillfällen till djur- och växtskådande. Övernattning i Antananarivo. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Antananarivo - Antsirabe
I dag far vi söderut, mot Antsirabe, även kallad ”rickshawstaden”. På den bergiga vägen ser vi emellanåt terrasserade sluttningar för risodling. Vi stannar till för att besöka några hantverksbyar och ett privat Naturum. Antsirabe ligger på 1 500 meters höjd och grundades mot slutet av 1800-talet av norska missionärer. Efter lunch gör vi en sightseeingtur i staden och besöker två heliga sjöar i omgivningen. På eftermiddagen fortsätter vi med ytterligare besök hos den trevlige lokalbefolkningen, bland annat i en by där man specialiserat sig på att tillverka traditionella musikinstrument. Övernattning i Antsirabe. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5: Antsirabe - Miandrivazo
Färden fortsätter nu västerut. Vi far i fem timmar genom ett eroderat landskap med vidsträckta savanner. På vägen stannar vi till i en by där en stor del av invånarna livnär sig som guldgrävare. På eftermiddagen kommer vi fram till den lilla staden Miandrivazo, där vi checkar in på vårt hotell och äter en god middag. Övernattning i Miandrivazo. (Frukost, lunch och middag)

Dag 6: Miandrivazo - Morondava
Från Miandrivazo reser vi nu ända ut till kusten i väster. I vår buss färdas vi genom det malagassiska landskapet, och gör under resan flera intressanta stopp. På eftermiddagen når vi kuststaden Morondava. Orten är centrum för stora risodlingar och är en populär badort, både för turister och för den inhemska befolkningen. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7: Morondava - Kirindy
På morgonen går vi upp tidigt för att besöka den lokala marknaden i Morondava och därefter far vi mot Kirindyreservatet som ligger norr om staden. På vägen skall vi vid Baobab Avenue få skåda de märkliga baobabträden. De ser väldigt underliga ut, ofta som ett uppochnedvänt träd med rötterna som krona. I hela världen finns åtta olika arter av baobab, och sex av dem är unika för Madagaskar. I Kirindyreservatet kan vi, med lite tur, få se flera djurarter, bland dem sifakor (silkeslemurer), ormar, kameleonter och inte minst Madagaskars största rovdjur, fossan, på svenska också kallad frettkatt eller vesselkatt. Innan vi avslutar dagens rundtur njuter vi av solnedgången och baobabträden vid Baobab Avenue. Övernattning i Kirindy. (Frukost, lunch och middag)

Dag 8: Kirindy – Belo sur Tsiribihina
Idag fortsätter vi att utforska Kirindyreservatet och dess omgivningar. Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla fiskebyn Belo sur Tsiribihina. Byn ligger vid floden Tsiribihinas utlopp i havet, och namnet betyder ”där man inte får dyka”. Detta bör tas på allvar, det finns nämligen gott om krokodiler här! Övernattning i Belo sur Tsiribihina. (Frukost, lunch och middag)

Dag 9: Belo sur Tsiribihina – Tsingy de Bemahara
Från Belo sur Tsiribihina kör vi i dag norrut och passerar under vägen omväxlande savanner och skogar av baobabträd. Under eftermiddagen når vi den berömda nationalparken Tsingy de Bemahara. Detta jättelika område var tidigare bara tillgängligt för forskare, och betraktades som en veritabel guldgruva för botaniker. Sedan 1998 är Tsingy de Bemahara dock öppet för turister, så att även vi kan få njuta av alla rara växter och djur och de mest storslagna scenerierna på hela Madagaskar. Övernattning på en lodge i Bekopaka vid huvudentrén till nationalparken. (Frukost, lunch och middag)

Dag 10: Tsingy de Bemahara - Bekopaka
I dag gör vi en sextimmars safari till fots i parken. Vi kommer bland annat att vandra genom ett område med underliga kalkstensformationer, likt en jättelik katedral. Här växer åtskilliga arter av suckulenter. Nationalparken är också hem för hela tretton olika arter av lemurer, dessa egenartade apor, alla unika för Madagaskar. Vi kommer att se den utrotningshotade Madagaskarhavsörnen, olika fåglar i den säregna familjen vangor och säkert flera andra av de närmare 140 endemiska arter av fåglar som lever här. I parkområdet har man också iakttagit ett tjogtal grodarter och ett sextiotal olika kräldjursarter. Övernattning på lodge i Bekopaka. (Frukost, lunch och middag)

Dag 11: Bekopaka - Morondova
Under förmiddagen utforskar vi grottor med fantasieggande stalaktiter och stalagmiter längs klyftan där Manambolofloden flyter fram. Här finner vi också gravar efter den ursprungliga malagassiska befolkningen, Vazimbas, som var ett pygméfolk. Efter lunch far vi först tillbaka till Belo sur Tsiribihina och gör ett besök på byns marknadsplats. Mot kvällen stannar vi till för att åter beundra solnedgången vid Baobab Avenue innan vi når Morondava. Övernattning i Morondava. (Frukost, lunch och middag)

Dag 12: Morondova - Mauritius
Vi lämnar nu västkusten och flyger tillbaka till huvudstaden Antananarivo och vidare till härliga Mauritius som ligger ca 80 mil öster om Madagaskar. Vi ankommer till den grönskande ön på eftermiddagen eller kvällen och transporteras till vårt hotell som ligger vackert till på öns västra kust.(Frukost och middag)

Dag 13- 15: Mauritius
Lediga dagar för sol och bad eller egna strövtåg.(Frukost och middag)

Dag 16: Hemresa från Mauritius
För- och eftermiddagen ledig. På kvällen åker vi till flygpatsen för hemresa. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 17: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.