Nepal och Bhutan

Magisk maskdans i Bhutan

Följ med på en rundresa till Himalayas kanske mest intressanta länder! Tillsammans med svensk färdledare, kunniga lokalguider och ett begränsat antal medresenärer besöker du några av regionens absoluta guldkorn och får uppleva den speciella atmosfär du bara finner här. Folken i Himalaya är kända för sin genuina gästfrihet och här möts du av vänliga leenden, stilla nyfikenhet och en andlighet som är djupt rotad i Himalayas hinduiska och buddhistiska föreställningsvärld. En resa till Nepal och Bhutan är en unik erfarenhet och blir ett minne för livet. För många kan det också bli något av en andlig upplevelse. Vår resa inleds och avslutas i Kathmandu-dalen med sin rika kulturskatt och historiskt intressanta och religiöst betydelsefulla platser varav många finns upptagna på Unescos världsarvslista. Resan fortsätter över Himalayas toppar till "Åskdrakens land" Bhutan.  Bhutan med sina vackra buddhistkloster, vajande böneflaggor och sin djupt troende befolkning, alltjämt klädd i sin kimonoliknande nationaldräkt, är nog oslagbart som resedestination. Detta fridfulla kungadöme var under hundratals år isolerat från omvärlden. Det var inte förrän 1975 som landet öppnades för viss turism. Det vilar därför något av ett magiskt skimmer över detta fortfarande tämligen okända rike vars regering gått mycket varsamt fram i sitt moderniseringsarbete för att det egna kulturarvet och landets unika flora och fauna inte ska gå förlorad. I huvudstaden Thimphu kan man visserligen se tydliga tecken på att landet börjat ta till sig nymodigheter utifrån, men Bhutan är trots allt fortfarande ett av världens i särklass mest exotiska länder. 
 

 

Dag 1: Resa till Nepal (Kathmandu)
Flyg till Nepals huvudstad Kathmandu. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Ankomst till Kathmandu
Kathmandu är den största och mest kosmopolitiska staden i Himalaya. Här finner du en fascinerande blandning av gammalt och nytt, inhemskt och utländskt. Vid ankomst möts vi av vår lokalguide och åker till vårt hotell för incheckning. Under kvällen samlas vi inför välkomstmiddagen med traditionella rätter från det nepalesiska köket. Övernattning i Kathmandu.

Dag 3: Kathmandu – Paro – Thimphu
Efter frukost besöker vi Lalitpur (Patan) i Kathmandu-dalen. Staden är känd för sitt rika kulturarv och utsökta konsthantverk. Under förmiddagen besöker vi Patan Durbar-torget där Nepals vackraste tempel- och palatsbyggnader ligger samlade. Under eftermiddagen flyger vi till Paro i Bhutan (Bhutans huvudstad Thimphu saknar internationell flygplats). Flighten till Paro går längs det mäktiga Himalaya och är säkerligen den flygresa i hela regionen som erbjuder den finaste utsikten över det mäktiga bergsmassivet. Vid klart väder brukar man till och med kunna se Mt. Everest. Vid ankomsten till Paro möts vi av vår lokalguide och beger oss till Thimphu, beläget 2 400 meter över havet. Övernattning i Thimphu.

Dag 4: Thimphu
Thimphu är visserligen Bhutans största stad men ger ändå en känsla av småstad och exotisk charm. Thimphu är till exempel den enda huvudstaden i världen som saknar trafikljus! Efter frukost besöker vi King's Memorial Chorten, en stupa uppförd 1974 för att hedra minnet av hans majestät Jigme Dorji Wangchuck som var den förste regenten att öppna landet mot yttervärlden och försiktigt påbörja vissa reformer och moderniseringsprojekt. Därefter besöker vi även Nationalbiblioteket med sin digra samlingar av av Buddhistiska skrifter och fortsätter sedan till konstskolan Choki Traditional Art School, berömd för sina utsökta thangka-målningar – en sorts ikoner vanligt förekommande inom tibetansk buddhism. Under förmiddagen besöker vi även Institute of Traditional Medicine Services för en introduktion till bhutanesisk läkekonst. Eftermiddagen är öppen för utforskning av staden på egen hand. Övernattning i Thimphu.              

Dag 5: Thimphu
Efter frukost besöker vi en papperstillverkare som för hand framställer sina produkter på traditionellt vis. Därefter ser vi Buddha Dordenma, en 51 meter hög förgylld buddhastaty som sägs uppfylla en profetia från 700-talet. Buddha Dordenma är en av världens största buddhastatyer och anses sprida lycka och fred. Vi fortsätter till det majestätiska Tashichho Dzong (Thimpu Dzong). Klosterkomplexet med sin utsökta arkitektur är idag säte för kungen av Bhutan och hans regering. Efter lunch besöker vi en bondemarknad dit folk från byarna kommer för att sälja sina jordbruksprodukter. Många av stånden säljer dessutom hushållsföremål och hantverk. Övernattning i Thimphu.

Dag 6: Thimphu – Punakha    
Efter frukost reser vi mot den gamla huvudstaden Punakha genom Himalayas vackra landskap. Vi stannar för lunch vid bergspasset Dochu La på mer än 3 000 meters höjd. Vid klart väder kan man härifrån få en fantastisk utsikt över landskapet. Färden fortsätter ned mot Punakhadalgången genom sagolika skogsområden med vild rododendron och barrträd. På vägen besöker vi buddhisttemplet Chimi Lhakhang, känt för sina fallossymboler som används i tantriska ritualer för att välsigna kvinnor som vill bli med barn. Övernattning i Punakha.

Dag 7: Punakha
Punakha var Bhutans huvudstad fram till mitten av 1950-talet. Stadens främsta sevärdhet är det stora befästa klostret Punakha Dzong. Denna typ av befästa klosterkomplex (dzong) är vanligt förekommande i både Bhutan och Tibet och uppfördes som centrum för religionsutövning och civil administration men fungerade också som viktiga handelsstationer i Himalaya. Punakhas dzong anses allmänt vara det vackraste och mest imponerande i hela Bhutan. Efter att ha besökt det befästa klostret åker vi norrut genom dalgången. Vi går en promenad genom lantlig idyll till stupan Khamsun Yulley Namgyal Chorten, beläget på en höjd med underbar utsikt över trakten. Övernattning i Punakha.

Dag 8: Punakha – Paro
Efter frukost återvänder vi till Paro där vi besöker Bhutans lilla nationalmuseum inhyst i ett gammalt vakttorn från 1600-talet. Vi går därefter en kort promenad till det befästa klostret Rinpung dzong med sin vackra arkitektur. Övernattning i Paro.

Dag 9: Paro (Taktsangklostret)
Efter frukost gör vi en utflykt ca 10 km norr om Paro till Taktsangklostret ("Tigernästet") som ligger på en klippa på 3 200 meters höjd. Härifrån får man en magnifik utsikt över Parodalen nedanför. Klostret med anor från 1600-talet är med sitt spektakulära läge ett av Bhutans främsta sevärdheter. För den som vill vandra hela vägen upp till klostret tar promenaden ca 2-3 timmar. Vandringsleden kantas av böneflaggor och bjuder på fantastiska naturupplevelser. Glöm inte bekväma skor och tag gärna med en vandringsstav! Övernattning i Paro.

Dag 10: Paro – Kathmandu – Nagarkot
Vi tar farväl av "Åskdrakens land" och tar flyget till Nepal. Vid ankomst åker vi mot orten Nagarkot (2 195 m.ö.h.) strax öster om Kathmandu. På vägen besöker vi Bhaktapur som under 1500- och 1600-talen var Malladynastins huvudstad. Med sin gamla bebyggelse och rika hantverkstraditioner finns orten upptaget på Unescos världsarvslista. Vi besöker det vackra Durbartorget och besöker en familj som tillverkar Ju Ju Dhau (en slags yoghurt) och en krukmakarverkstad där den som vill själv kan pröva på hantverket. Övernattning i Nagarkot.

Dag 11: Nagarkot – Kathmandu
Nagarkot är den ort i Kathmandu-dalen som erbjuder den finaste vyn över Himalaya. Härifrån kan man se hur solen går upp över Himalayas höga toppar med världens högsta berg Mt. Everest. Vi går upp tidigt på morgonen för att uppleva soluppgången och åker efter frukost till Kathmandu där vi först besöker världsarvet Boudhanath – en stupa uppförd i tibetansk stil. Därefter åker vi till Swayambhunath-templet ("Aptemplet") som ligger på en höjd med magnifik utsikt över Kathmandudalen. Vi beger oss härifrån vidare till Kathmandus Durbartorg med sina många tempel och helgedomar. Dagen bjuder också på en rickshawtur genom centrala Khatmandu, från Hanuman Dhoka (det kungliga palatset) till kvarteret Thamel. På kvällen väntar en avskedsmiddag med lokala delikatesser och traditionell dansunderhållning.

Dag 12: Hemresa till påstigningsorten
Under morgonen transfer till flygplatsen inför hemresan. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
 


AVRESA AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2022-11-10 Stockholm 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2022-11-10 Göteborg 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2022-11-10 Köpenhamn 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2022-11-10 Oslo 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2023-02-10 Stockholm 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2023-02-10 Göteborg 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2023-02-10 Köpenhamn 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här
2023-02-10 Oslo 35 800
Turkish Airlines Öppet Boka här

* Mindre grupper 15-20 personer
Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2020-02-17. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Kathmandu t/r
Flyg Kathmandu - Paro t/r
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Helpension
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Visum till Bhutan
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5 000 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 570 kr

Ingår inte i resans pris:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 50 totalt per person
Visum till Nepal  USD 25

Hotellinformation:
Kathmandu: Hotel Manang eller liknande.
Nagarkot: Chautari Paradise Inn eller liknande
Paro: Tenzinling Resort eller liknande
Thimphu: Hotel River View eller liknande
Punakha: Zangto Pelri Hotel eller liknande

Preliminära flygtider med Turkish Airlines:
Stockholm - Istanbul 17:25 - 22:50
Göteborg - Istanbul 17:40 - 23:05
Köpenhamn - Istanbul 18:00 - 23:10

Istanbul - Kathmandu 01:40 - 11:25nästa dag
Kathmandu - Istanbul 12:55 - 18:50

Istanbul - Stockholm  22:40 - 01:00
Istanbul - Göteborg 09:15 - 10: 50 (övernattning ingår i Istanbul p g a ingen anslutning till Göteborg)
Istanbul - Köpenhamn 21:25 - 22:50

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

<p>Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard.</p> <p>Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.</p>

Taktsang Monastery i Paro, bhutan
Karta för resa Nepal och Bhutan

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512