Nepal och Indien

Durbar Square i Patan, Nepal

Denna resa tar er med till två starkt kontrasterande länder, Indien och Nepal. De domineras dessutom av två stora religioner, hinduism och buddism. Den indiska delen av denna resa ger dig inblick i världens folkrikaste land, med över en miljard invånare som utgör en otrolig blandning kulturer, språk, traditioner och olika religioner. Indien är världens största demokrati, en mångtusenårig civilisation som än i dag charmar oss med sina oskattbara palats, praktfulla tempel och färgrika människomassor. Vi besöker den så kallade Gyllene triangeln, och med början i huvudstaden New Delhi åker vi på en spännande resa via bland annat Agra som är känt för ett av världens stora arkitektoniska underverk, gravmonumentet Taj Mahal. Men dessförinnan besöker vi Jaipur "Den rosa staden",  som med sina hus och murar i rosafärgad sandsten, är en skön syn för ögat. Efter Jaipur på vår väg till Taj Mahal  besöker vi dels en  så kallad stegkälla,  dels den övergivna staden Fathepur Sikri. Efter återkomst till Delhiflyger vi vidare till Nepal, landet med världens högsta berg. Här får vi njuta av frisk luft och vackra bergsmassiv. Här finns också vackra buddhisttempel och enorma Buddhastupor

Dag 1: Resa till Indien
Vi flyger från Skandinavien till Indiens huvudstad New Delhi.  Måltider ingår ombord på långflygningen.
   
Dag 2: New Delhi
Ankomst till New Delhi tidigt på morgonen. Vi har kommit till världens näst folkrikaste land, med över en miljard människor! Indien är en av de äldsta kulturerna i världen, och här i Delhi har under årtusendena både mongoler, perser, turkar och engelsmän handlat och härskat. Huvudstaden är egentligen två stycken, New Delhi och Old Delhi. Efter att ha intagit frukost är det dags för en första rundtur i Delhi där vi bland annat besöker Jama Masjid - Indiens äldsta och största mosqué, Raj Ghat - platsen där Mahatma Gandh kremerades. Vi passerar India Gate och vidare till två världsarv, Qutab Minar och Humayun’s  grav. Övernattning i New Delhi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 3: Delhi – Jaipur
Vi reser med buss till Jaipur, Rajasthans livliga huvdstad. Efter att ha checkat in på hotellet besöker vi City Palace, den unge Maharadjans hem. City Palace komplexet är spritt över ett stort område och upptar en sjundedel av staden Jaipurs yta. . Här finns ett antal trädgårdar, byggnader och gårdar, tempel och muséum  för att visa hur viktig Jaipur och dess maharadja har varit under årens lopp. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Jaipur
Först besöker vi det berömda Amber Fort, beläget 11 kilometer utanför Jaipur. Fortet utgör en anslående anblick, med dess mäktiga skyddsvallar som speglas i den nedanförliggande Moalasjöns vatten. Vi färdas upp till fortet med jeep. I fortet njuter vi av den vackra interiören, smyckad med högklassiska väggmålningar, elfenbensinläggningar och spektakulära spegelkompositioner. På vägen besöker vi även observatoriet Jantar Mantar och Hawa Mahal-vindarnas palats. Övernattning i Jaipur. (Frukost, lunch och middag)

Day 5: Jaipur –Abhaneri-Agra
Efter frukost ger vi oss av till byn  Abhaneri . Abhaneri är ett finare ord för Baoris', stegkällor, ett antal brant sluttande trappsteg ner mot en bassäng. Dessa stegkällor kom lokalbefolkningen på för att samla in regnvatten.  Chand Baori är regionens populäraste källa och en av Indiens djupaste och största. Därefter kommer vi till Fatehpur Sikri, den store mogulkejsaren Akbar ´s övergivna stad, som han hade tänkt skulle bli hans rikes huvudstad. Staden byggdes mellan 1569 och 1585, och har varit övergiven i mer än fyra århundraden på grund av brist på vatten. Vi fortsätter sedan mot Agra . Övernattning i Agra. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Agra 
Denna morgon besöker vi Taj Mahal, Indiens mest berömda byggnad och ett av världens sju underverk. Vi får tillfälle att njuta av den gamla arkitekturen som är så betydelsefull för Indiens historia inklusive Itmad-ud-Daulah´s (Baby Taj) grav. Därefter besöker vi Agra Fort, ett mäktigt fort från 1500-talet och ett av mogulrikets viktigaste byggnadsverk.  Övernattning i  Agra. (Frukost,lunch och middag)
 
Dag 7: Agra - Delhi
Efter frukost gör vi en bussresa på cirka fem timmar tillbaka till New Delhi. Efter ankomst till Delhi, fri tid. Fråga er lokalguide om vad ni kan hitta på för att på egen hand under några timmar upptäcka denna fantastiska stad. Övernattning i New Delhi. (Frukost och lunch)
 
Dag 8: Resa  till  Nepal (Kathmandu)
Transfer till flygplatsen och flygavgång från New Delhi till Kathmandu. Restid cirka 1,5 timmar. Efter ankomst till Tribhuwans International Airport, Katmandu, transfer till hotell. Övernattning i Kathmandu. (Frukost)
 
Dag 9: Kathmandu
 Idag  börjar vi upptäcka Kathmandudalen. Vi kommer först till Pashupatinath-templet, ett av de viktigaste hindutemplen i Nepal. Vi fortsätter med en promenad och beser Buddhastupan, även känd som Boudhanath Stupa, den största stupan i Nepal. Efteråt tar vi en tur till Bhaktapur, Bhaktapur har den bäst bevarade palatsgården och gamla stad i Nepal upptagen på  UNESCO ´världsarvslista för sin rika kultur, sina tempel och trä, metall och stenarbeten. Övernattning i Kathmandu. (Frukost,lunch och middag)
 
Dag 10: Kathmandu - Nagarkot
Efter frukost, gör vi en heldagstur då vi bland mycket annat besöker Kathmandu Durbar platsen,  platsen för Malla och sedan Nepals Shahkungar, vi besöker Kumaritemplet, som är jungfrugudinnans hem, därefter Swoyambhunath (aptemplet), en stupa på toppen av berget, härifrån kan du se utöver hela Kathmandudalen, Vi besöker därefter staden Patan, den näst största staden i dalen, Krishna Mandir, det gyllene templet med mera.  Sent om eftermiddagen åker vi till Nagarkot för att se hisnande vyer över Himalaya. Nagarkot är en av de bästa platser för att njuta av soluppgången, och enastående bergsvyer över östra Nepal inklusive  Mount  Everest. Övernattning i Nagarkot.(Frukost, lunch och middag)
 
Dag 11: Kathmandu
Vi njuter av soluppgången över Himalaya tidigt om morgonen. Efter frukost åker vi tillbaka mot Kathmandu. Hela eftermiddagen får vi njuta av fri tid i Kathmandu and strosa runt Thamel  på kvällen. Övernattning i Kathmandu.(Frukost, lunch och middag)

Dag 12: Vi lämnar Nepal för Sverige
Transfer till flygplatsen för att lämna Nepal och Kathmandu. Mat ingår på långflygningen.  (Frukost)

För avresor och priser, se information: https://www.phoenixtravel.se/resor/indien/indien-och-nepal/