Nepal-Tibet

Vacker panoramautsikt över himalaysaberget, Tibet, Kina

På denna resa får vi uppleva två mycket speciella bergsområden, dels det tidigare kungadömet Nepal, dels det autonoma området Tibet i Kina. Nepal har haft en mycket speciell och spännande historia under många århundraden. Landet är kanske mest känt för att världens högsta berg, Mount Everest ligger här. I Nepal besöker vi huvudstaden Kathmandu och några av de världsberömda helgedomarna i Kathmandudalen. Tibet, med huvudstaden Lhasa, beläget högt upp i Himalayas berg, var under århundraden oåtkomligt för de flesta människor och förknippades med religiös mystik och otillgängliga bergstrakter. Vi ser det enorma Potalapalatset, Jokhangtemplet, gamla staden i Gyantse, Tashilunpoklostret i Shigatse och den heliga sjön Yamdrok Yamtso. På återfärden till Nepal färdas vi längs en otroligt vacker väg med strålande utsikt över bland annat Mount Everest. Detta är resan för dig som vill uppleva det annorlunda, bortom de vanliga turiststråken!

Dag 1: Resa till Nepal
Vi flyger till Kathmandu, Nepals huvudstad. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Ankomst till Nepal (Kathmandu)
Ankomst om morgonen till miljonstaden Kathmandu som ligger i en dalgång på 1 400 meters höjd.   Vi åker direkt in till centrum, för att besöka Durbartorget eller Hanumna Dhoka Palace. Här levde tidigare Nepals kungafamilj, men monarkin avskaffades år 2006 efter ett långvarigt inbördeskrig med den maoistiska gerillan. Nu är landet Nepal en republik. På Durbartorget samsas mängder av olika byggnader, de flesta tillägnade olika hinduiska gudar och gudinnor. Många av templen är över 600 år gamla.  Därefter fortsätter vi till Pashupatinathtemplet som anses vara Nepals heligaste hinduhelgedom, tillägnad Shiva. Nästa stopp är Boudhanathstupan som är en av de största buddhiststuporna i världen.  Så far vi ut till en höjd utanför Kathmandu. På toppen ligger Swayambhunath, eller Aptemplet. Det imponerande komplexet består av en helgedom, en stor stupa, och andra tempel och relikskrin. Platsen anses vara ett av de finaste exemplen på religiös arkitektur, och här ser man alltid turister. Ett tibetanskt kloster med museum och bibliotek har kommit till under senare tid.  De fyra platser vi nu besökt är alla utvalda som UNESCO:s världsarv.  Om kvällen äter vi middag tillsammans. Övernattning i Kathmandu. (Lunch och middag)

Dag 3: Kathmandu – Tibet
Efter frukosten far vi ut till flygplatsen. Vi skall nu göra en flygfärd över Himalaya och vid klart väder är sikten underskön. Turen tar cirka en och en halv timma och efter ankomsten får vi det första mötet med Tibet. Lhasa ligger på 3 600 meters höjd, och vi tar det väldigt lugnt första dagen för att vänja oss vid den höga höjden. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 4: Lhasa
Kejsarna i Beijing hade sitt sommarpalats, och på samma sätt hade Dalai Lama ett sommarställe i utkanten av Lhasa, Norbulinka. Namnet betyder ”Juvelträdgården”. Vi vandrar runt på detta sköna ställe där den nuvarande Dalai Lama vistades fram till 1959.  Så fortsätter vi till Jokhangtemplet, Lhasas äldsta byggnad och den tibetanska buddhismens allra heligaste helgedom. Vi följer, precis som pilgrimerna, den speciella pilgrimsvandringen, Barkhor-koran, på gatorna runt templet. Här är det alltid fullt med folk och massor av försäljare som marknadsför traditionella tibetanska handarbetsvaror. Vi får också tillfälle att besöka en vanlig lokal familj för att se hur man bor och lever här. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 5: Lhasa
På morgonen börjar vi med Potalapalatset, en av världens mest kända och säregna byggnader. Byggnaden, som en gång var hemvist åt Dalai Lama, räknas som det förnämsta exemplet på tibetansk arkitektur och dess vitputsade väggar och det förgyllda, solglänsande koppartaket är synlig milsvitt omkring. På eftermiddagen beger vi oss till det berömda Seraklostret, beläget strax utanför Lhasa. Seras munkar samlas varje eftermiddag för att argumentera om buddhistisk teologi, en viktig del av deras träning och utbildning, något som ofta blir högljutt då varje argument understryks med att man hårt klappar händerna! Eventuellt kan vi besöka ett tibetanskt sjukhus där man behandlar patienter med traditionella tibetanska örtmediciner. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 6: Lhasa – Gyantse
På morgonen reser vi med buss längs Yarlung Zangbofloden, eller Brahmaputra, och njuter av det spektakulära landskapet. Vi färdas på smala serpentinvägar upp till Kamba-Lapasset, beläget på 4 794 meters höjd, ovanför sjön Yamdrok Yamtso, som ligger på 4 400 meters höjd och som omges av höga, snöklädda toppar. Jakar och annan boskap betar på de grönskande alpängarna och den gnistrande snön, den klarblå himlen och det gröna gräset skapar tillsammans ett fantastiskt panorama! Via Karo-lapasset, på 5 045 meter når vi Gyantse fram på eftermiddagen. Övernattning i Gyantse. (Frukost och lunch)

Dag 7: Gyantse – Shigatse
Gyantse är Tibets tredje största stad. Här finns Palkhorklostret med Kumbumstupan, Tibets största byggnad och ett av de främsta exemplen på tibetanska chörtens eller stupor. Gyantse var tidigare en viktig knutpunkt på karavanvägen till Indien och här färdades karavaner med handelsmän, brittiska spioner och soldater fram och tillbaka på vägen till Lhasa. Under eftermiddagen tar vi bussen till Tibets näst största stad, Shigatse, där vi besöker Tashilhunpoklostret, säte för Panchen Lama, den näst viktigaste inkarnationen i den tibetanska buddhistiska hierarkin. Övernattning i Shigatse. (Frukost och lunch)

Dag 8: Shigatse – Xegar (Tingri)
Från Shigatse är det inte alltför långt till den lilla orten Xegar. På vägen till Xegar, om vädret tillåter, kommer ni att få er första glimt av det fantastiska Mount Everest, eller Mount Quomolangma som det kallas i Tibet.  På vägen kör vi över två höga bergspass, Tropu La på 4 050 meters höjd och Gyatsola på 5 200 meter. I Tingri kommer vi att bese resterna av ett berömt fort, Xegar Dzong, som finns kvar efter en spektakulär invasion från Nepal på 1700-talet. Övernattning i Tingri. (Frukost och lunch)

Dag 9: Mount Everest (Klostret Rongbuk)
Vi har imponerande Himalayaberg runtomkring oss. Inte långt härifrån har vi också det basläger som bergsbestigare använder när de från nordsidan skall bestiga Mount Everest. För att skydda miljön runt Mount Everest, har det tidigare Everestbaslägret övergivits och det nya baslägret är beläget nära klostret Rongbuk. Vi kommer att åka till klostret Rongbuk, varifrån vi ha, om vädret tillåter, en sagolik utsikt mot Mount Everest. Övernattning i Xegar. (Frukost och lunch)

Dag 10: Xegar-Zhangmu
På morgonen far vi vidare mot dagens mål, Zhangmu, som är gränsstad mot Nepal. Under vägen stannar vi till i Nyalam. Härifrån löper vägen brant ned i en klyfta, Matsang Tsangpo, och vi får under tiden den mest betagande utsikt över både Mount Everest och andra bergstoppar i Himalaya.  Sent på eftermiddagen anländer vi till den snabbt växande gränsstaden Zhangmu. Denna vackra stad är byggd upp mot berget och här är massor av kommers med varor från Indien, Nepal och Tibet.  Övernattning i Zhangmu. (Frukost och lunch)
Om gränsövergången vid Zhangmu  skulle vara stängd använder vi istället gränsövergången vid Gyrong.

Day 11: Zhangmu - Kathmandu
I dag korsar vi gränsen och kommer tillbaka till Nepal.  Vi anländer till Kathmandu om eftermiddagen. Övernattning i Kathmandu. (Frukost och lunch)

Dag 12: Kathmandu
Tidigt beger vi oss ut i Kathmandus omgivningar. Staden Patan är den äldsta av de tre städer som ligger i Kathmandudalen. Först ser vi på Patan Durbar Square i centrum som också är ett museum. Fantastiska träsniderier och statyer i metall visar på den hantverksskicklighet som alltid funnits i Nepal. Färden går vidare till Bhaktapur, som var huvudstad i området på 1500- och 1600-talen. Delar av den gamla staden finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi besöker Bhaktapur Durbar Square, som är ett helt charmerande torg med arkitektoniska pärlor. Runt ett stort palats i tegel och trä ligger vackra pagoder och tempel med många gamla traditionella träsniderier och skulpturer. Under kvällen åker vi till flygplatsen för hemresa. (Frukost, lunch och middag)

Dag 13: Ankomst till Sverige
Måltider ingår ombord på långflygningen