Det okända Nordkorea

Studenter i Pyongyang, Nordkorea

Följ med på en resa till det slutna landet Nordkorea – en resa där vi bland mycket annat får se huvudstadens gigantiska monument över landsfadern Kim Il Sung och hans son Kim Jong Il, en spektakulär föreställning som hyllar dem, gränsområdet till Sydkorea, två kollektivjordbruk, ett universitet, Nordkoreas filmstudio samt ett av Nordkoreas vackraste bergsområden. Under resan får du inte bara en inblick i nordkoreanskt stadsliv utan också en unik inblick i hur det kan se ut en bit utanför de större städerna.

Dag 1: Flyg till Nordkorea
Vi påbörjar resan till Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Flighten går via Beijing. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Pyongyang
Våra guider möter oss på flygplatsen i Pyongyang och vi beger oss på en kortare stadsrundtur där vi bland annat får se en 22 meter hög bronsstaty av Kim II Sung. Efter en stunds vila på hotellrummet är det dags för välkomstmiddagen med typiska koreanska rätter. Övernattning i Pyongyang.

Dag 3: Pyongyang – Kaesong
Idag bekantar vi oss med några fler av de mer betydande monumenten i Pyongyang, däribland de storslagna monumenten vid Mansudae som består av två enorma statyer av de nordkoreanska ledarna Kim Il Sung och Kim Jong Il, samt andra monumentalkonstverk med patriotiska och socialistiska budskap. Sedan går vi på en guidad visning i det närliggande revolutionsmuseet. Under dagen besöker vi också Pyongyangs triumfbåge, Juche-tornet och Folkets studiehus (Nordkoreas största bibliotek). På eftermiddagen åker vi till Mangyongdae och får se det enkla hus där ”Den store ledaren” Kim Il Sung föddes och spenderade sin tidiga barndom. Härifrån fortsätter vi till Kaesong, en stad av historisk betydelse som undslapp mycket av förödelsen under Koreakriget. Kaesong var under Koryodynastin Koreas huvudstad och ligger inte långt från gränsen till vad som idag utgör Sydkorea. I Kaesong besöker vi bland annat kung Wanggons mausoleum. Övernattning i Kaesong.

Dag 4: Kaesong - Pyongyang
Efter frukost fortsätter vi mot den demilitariserade zonen (DMZ) och gränsbyn Panmunjom där gränslinjen mellan Nord- och Sydkorea går sedan Koreakriget slutade. I Panmunjom besöker vi den byggnad där vapenstilleståndet mellan Nord- och Sydkorea undertecknades 1953. Gränslinjen löper rakt igenom byggnaden och vi kan här därför ta några steg in i Sydkorea. Efter besöket vid den demilitariserade zonen återvänder vi till Kaesong för att besöka Koryo-museet. Framåt kvällen återvänder vi till Pyongyang för att se en storskalig och spektakulär teater- och cirkusföreställning med ett massuppbåd av aktörer. Övernattning i Pyongyang.

Dag 5: Pyongyang – Nampo – Pyongyang
Efter frukost beger vi oss mot hamnstaden Nampo för att beskåda Västerhavsdammen med sina många slussar och sin 8 km långa havsmur. Tillbaka i Pyongyang besöker vi en gymnasieskola där vi får sitta med på en lektion. Alternativt besöker vi istället Pyongyangs barnpalats för att beskåda några av alla de aktiviteter som erbjuds skolbarn där. Under eftermiddagen besöker vi Nordkoreas filmstudio strax utanför huvudstaden för en guidad rundvandring på plats. Den nordkoreanska filmindustrin är kanske inte speciellt känd utomlands, men Kim Jong Il hyste ett mycket stort filmintresse och var i hög grad engagerad i den statliga filmproduktionen. Filmstudion består bland annat av olika ”kvarter” med hus och dekor som ska föra tankarna till utlandet. Här kan vi se hur nordkoreanska filmskapare föreställt sig Kina, Japan, Sydkorea och Europa under decennierna.

Dag 6: Pyongyang – Hamhung
Vi fortsätter med buss till Hamhung, Nordkoreas näst folkrikaste stad. Staden är en hamn- och industristad med inriktning på kemisk industri. Vi besöker bland annat det kollektiva modelljordbruket Tongbong Cooperative Farm strax utanför staden och får en presentation över hur lantbrukare arbetar och lever där. Övernattning i Hamhung.

Dag 7: Hamhung
Idag får vi tillfälle att besöka en nordkoreansk fabrik för gödningsmedel. Fabriksbesök tillhör annars ovanligheterna på rundturer i Nordkorea. Därefter besöker vi Ri Song Gyes residens. Ri Song Gye var den kung som under slutet av 1300-talet grundade Joseon-dynastin som skulle komma att styra Korea fram till och med att landet annekterades av Japan under det tidiga 1900-talet. Avslutningsvis besöker vi Hamhung Grand Theatre, Nordkoreas största teaterbyggnad. Teatern uppfördes 1984 och erbjuder revolutionära operor. Övernattning i Hamhung.

Dag 8: Hamhung – Wonsan – Kumgangsan
Vi lämnar Hamhung och beger oss till hamnstaden Wonsan där vi besöker Wonsan Agriculture University där studenterna utbildas inom ämnen som berör jordbruk och livsmedelsproduktion. Vi fortsätter därefter mot Kumgangsan för övernattning.

Dag 9: Kumgangsan
Kumgangsan betyder ordagrant ”Diamantberget” och är ett av den koreanska halvöns mest älskade berg. Det 1 638 meter höga Kumgangsan är känt för sin natursköna miljö och sitt dramatiska landskap som för tankarna till traditionella tuschmålningar. Övernattning i Kumgangsan.

Dag 10: Kumgangsan – Pyongyang
Efter frukost återvänder vi till Pyongyang. På vägen besöker vi Chonsam Cooperative Farm, ytterligare ett av få kollektiva jordbruk som utlänningar kan besöka. Jordbruket odlar främst ris, majs och grönsaker men även kakifrukter. Jordbruket har ett eget daghem där barnen ibland uppträder för besökande gäster. Vi besöker ett av jordbrukets hushåll där familjen berättar om sin tillvaro på jordbruket. Under den sena eftermiddagen anländer vi till Pyongyang. Övernattning i Pyongyang.

Dag 11: Pyongyang – Beijing
Efter frukost besöker vi eventuellt ett av stadens sjukhus (några garantier finns inte). Under dagen förevisas vi även det amerikanska ”spionfartyget” USS Pueblo som den nordkoreanska flottan beslagtog 1968. Vi får också tillfälle att besöka Pyongyangs tunnelbana. Stationerna som utlänningar kan besöka är överdådiga. Det finns kristallkronor i taken och marmorväggarna är utsmyckad med revolutionär konst. Innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa besöker vi slutligen en bokhandel där man kan köpa ett urval böcker och skrifter om Nordkorea och dess ledare. Övernattning i Beijing.

Dag 12: Hemresa från Beijing
Transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. Måltiderna ingår ombord på långflygningen. (Om du vill stanna längre i Beijing är det möjligt att förlänga din vistelse)