Från Oman till Dubai

Dubai marina

På denna resa besöker vi två länder, de välkända Förenade Arabemiraten och det mindre kända Oman. I Förenade Arabemiraten besöker vi Dubai och Al Ain, belägna i två olika emirat, Dubai respektive Abu Dhabi. I Oman besöker vi flera intressanta och otroligt bildfagra destinationer, mellan höga berg och djupa dalar. Vi får uppleva stora kontraster mellan Dubais hypermoderna arkitektur och Omans medeltida fort, den gigantiska sandöknen och något som motsvarar Grand Canyon. Kort sagt denna resa tar er med till två ytterst fascinerande länder.

Dag 1. Avresa till Muscat (Oman) 
Vi flyger till Muscat via Dubai. Efter ankomsten till Muscat beger vi oss till vårt hotell för incheckning. Övernattning i Muscat

Dag 2. Muscat
Idag inleder vi med en halvdags stadsrundtur i Muscat. Först ett besök på Bait Al Zubair-museet, som är ett privatägt museum, beläget i Muscats gamla stad, och känt för sin fina samling av traditionella kostymer, antika smycken, vapen och andra skatter. Vi åker genom departementsområdet, och stannar till för en möjlighet till foto vid Al Alam Palace, Sultanens palats. Vi fortsätter sedan till  forten Mirani och Jalali (ses endast utifrån) innan vi fortsätter med ett besök i Muttrah Souq, som är en av de äldsta marknaderna i Oman. Övernattning i Muscat. (Frukost, lunch och middag)

Dag 3. Muscat
Efter frukost åker vi till marinan för en 2-timmars båttur utanför Muscats kust för att titta på delfiner. Under turen finns det möjlighet att observera dessa lekfulla marina däggdjur, men ni kan även beskåda den omanska kustens sevärdheter från havet. Eftermiddagen fri tid för att upptäcka Muscat på egen hand. Övernattning i Muscat. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4. Muscat – Sur area
Idag skall vi åka till en wadi, på arabiska en dal, ibland en torr flodbädd med  vatten endast efter kraftigt regn. Vi åker således mot Wadi Shab, och stannar till vid Bimmah Sinkhole, som är en sådan djup naturlig sänka fylld med vatten. Vi fortsätter sedan till Wadi Shab, där vi gör en vandring på en av Omans natursköna wadi. Beroende på tidvattnet kan vi behöva ta en båt för att ta oss över till andra sidan från parkeringen. Sötvatten som rinner ner från toppen av bergen möter det salta havsvattnet vid strandbanken, vilket skapar en miljömässig mångfald som är unik för denna wadi och får den att sticka ut jämfört med de andra wadina i Oman. Längst bort på Wadi Shab är det dags att ta sig genom det berömda nyckelhålet till en avskild fantastisk värld. Observera att på wadin ligger stenar i olika format  vilket kan göra det svårt att gå. Rekommenderas därför att ha promenadskor och även ha ett par flip flops / badtofflor och en handduk med sig. Den totala promenaden tar cirka 2 timmar. Övernattning i Sur. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5. Sur area 
Vi fortsätter till Wadi Tiwi, en spektakulär djup och smal klyfta, ristad ut ur bergen, och löper mellan höga klippor ända ner till havet. Denna wadi är berömd för sina gamla traditionella byar, omgivna av frodiga plantager med dadel- och bananträd. Vi kommer snart till kuststaden Sur, där vi besöker dhowfabriken för att se hur man bygger traditionella träbåtar, som varierar i design och storlek. Passa på att ta foto vid Ayjah-fyren, innan vi fortsätter med ett besök i Ras AI Hadd Turtle Reserve, världsberömt för att man här kan se  hotade gröna sköldpaddan, Chelonia mydas, och förmodligen den viktigaste häckningsplatsen i Indiska oceanen för dessa djur. Övernattning i Sur. (Frukost, lunch och middag)

Dag 6. Sur area – Wahiba 
Vi åker till Ashkharah, (uppkallad efter en giftig ökenväxt), och detta är den viktigaste staden i området. Vi stannar till för möjlighet att fota de fantastiska sandstränderna, där du kan även se många olika fågelarter. Vi gör även fotostopp vid Jalan Bani Bu Ali, Hammouda-moskén, som är ett arkitektoniskt mästerverk som har hållit traditionerna vid liv. Vi besöker ”Jalan Bani Bu Hasan” Cas, ett solitt slott i Bani Bu Hassan. Vi kör igen byn med dess oändliga dadelplantager för att nå den magnifika wadin. Poolerna är coola, djupa och helt fantastiska. Vi ankommer därefter till Wahiba Sands, där sanddynerna sträcker sig upp till 200 km långa och 100 km breda till Arabiska havet och här har bott beduiner i 7.000 år. Våga dig upp på de höga sand-dynerna och bevittna den oförglömliga ökensolnedgången och sedan körs vi genom sanddynerna för att nå lägret, dit vi åker i 4x4 jeepar. Övernattning i Wahiba ökenläger. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7. Wahiba – Nizwa
Vi stannar till vid Birkat Al Maouz, en av de mest kända byarna, men idag i ruiner i Oman. Med stora bananodlingar och naturskön omgivning, finns här också det gamla falaj, bevattningssystem som är listat på UNESCO. Det är ett fascinerande stopp som kommer att ta dig tillbaka i tiden. Upptäck Jebel Akhdar (gröna berget), vilket är varken grönt eller ett enda berg, utan en stort gråbrunt massiv som täcker mer än 1 800 kvadratkilometer och har flera toppar och stiger upp till nästan 3050 meter. Bergskedjan är full av omanska byar och i många områden har det grävts terrasser på berget för odling av grödor. Wadi Bani Habib är en av flera intressanta byar som ligger på den enorma platån Jebel Övernattning i Nizwa. (Frukost, lunch och middag)

Dag 8. Sur – Nizwa
Nizwa är en före detta huvudstad i Oman. Belägen vid murarna till det berömda Nizwafortet, en byggnad med både traditionella och moderna arkitektoniska linjer. Besök Nizwa Souq, som har förblivit levande i hundratals år och här finns ett antal lokala industrier. Omanska dolkar (khanjar), koppar, silversmycken, boskap, fisk, grönsaker och hantverk är bara några exempel på vad som finns i souqen. Vi stannar till för foto vid det massiva Bahla Fortet, som byggdes under det tredje årtusendet f.Kr. Därefter står på programmet ett besök på Jibreen Castle, vilket är en stor rektangulär byggnad bestående av fem våningar och med 55 rum. Vi besöker därefter Tanuf, ruiner av en gammal stad vid mynningen av wadi Tanuf. Staden bombades och förstördes av brittiska flygvapnet RAF 1954-1955 i en strid mot Beni Riyam-stammen. Övernattning i Nizwa. (Frukost, lunch och middag)

Dag 9. Nizwa.
Idag besöker vi Al Hamra, en av de bäst bevarade gamla städerna i landet och här finns Bait Al Safah friluftsmuseum. Ta en promenad mellan de gamla övergivna byggnaderna och lerhusen. Besök museet och lär dig om omanska traditioner, och män och kvinnor visar hur hantverk gick till förr i tiden.
Byn Misfat Al Abreen har fantastiska jordbruksterrasser, vackra gränder och gamla hus byggda ovanpå solida stenar. De gamla husen i Misfat al Abreen är traditionella lerhus med palmtak och är unika genom att de är byggda på solid stengrund. Här ser du också traditionella omanska falajer eller  bevattnings-kanaler, där vatten leds från underjordiska källor, för att användas till jordbruk och hushållsbruk.Vi stannar vid den gamla byn Ghul för att se de på övergivna persiska ruiner. Sedan åker vi upp till Jebel Shams, vilket är Omans högsta punkt på 3.009 meters höjd överhavet, och härifrån har man en fantastisk vy över  ”Omans Grand Canyon”. Övernattning i Nizwa. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10. Nizwa – Dubai
Vi åker till Al Ain som är gräns mellan Oman och Dubai. Här får vi byta buss, medan formaliteter kan ta lite tid (min. 1h). Därefter åker vi direkt till Dubai för att check in på vårt hotell. Övernattning i Dubai. (Frukost)

Dag 11. Dubai
En dag för att utforska denna unika och spektakulära stad. Vi börjar med att besöka gamla Dubai. Vi gör fotostopp vid Jumeirah-moskén, byggd i medeltida Fatimid stil samt vid Burj Al Arab Hotel, i form av ett gigantiskt segel. Vi utforskar sedan Dubais gamla distrikt ”Bastakya” med dess traditionella hus och vindtorn som fungerar som naturlig luftkonditionering. Därefter besöker vi Dubai museet, beläget i det historiska Al Fahidi fortet. Vi åker sedan med traditionell Abra-båt över Dubai Creek till Deira, där vi besöker guld- och kryddmarknaderna. Efter lunch fortsätter vi med det moderna Dubai, med början vid Burj Khalifa, (biljett ingår inte), som med sina 828 meter är den högsta byggnaden i världen. Sedan går vi igenom en del av Dubai Mall och ser bland ett av världens största akvarier. Vi tar sedan vägen förbi Jumeirah till den konstgjorda ön ”The Palm” och gör ett fotostopp vid Atlantis Hotel, och därefter åker vi tillbaka till hotellet. Övernattning i Dubai. (Frukost)

Dag 12. Dubai – Abu Dhabi – Dubai
Idag åker vi till Abu Dhabi, Förenade Arabemiratens huvudstad, för att bese en av de mest moderna städerna vid Persiska viken. Här blir det ett besök i  den vackra Sheikh-Zayed moskén, emiraternas största moské. Vi fortsätter med en panoramatur mot det gröna ambassaddistriktet och Al Husn-palatset, sedan längs cornichen  förbi Emirates Palace Hotel, ett av världens mest lyxiga hotell, och sedan ett besök i Heritage Village. Lunch på Al Arish Restaurant, och därefter åker vi till “Saadiyat” där Louvre-museet öppnade sina dörrar 2018, vidare med en panoramatur på Yas Island, där man håller Formel 1 tävlingar samt temaparken ”Ferrari World”, innan vi åker tillbaka till Dubai. Övernattning i Dubai. (Frukost)

Dag 13. Dubai
På förmiddagen är det fri tid att på egen hand upptäcka Dubai. Fråga gärna reseledaren eller lokalguiden om tips angående turistattraktioner eller shopping. Övernattning  i Dubai. (Frukost)

Dag 14. Dubai – hemresa
Vår resa i två fascinerande länder är slut för denna gång och det blir transfer till Dubai flygplats för hemresa.
 Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php:512 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/tour.php on line 512