Denna resa ger ett pärlband av intressanta besök i unika orter. Turen ger en bild av 3 länder, deras förflutna, samt de likheter och skillnader som finns i natur och kultur samt byggnation. Vi får se storstäderna Bukarest och Odessa, de fantastiskt vackra och mysiga rumänska städerna Brasov, Sighisoara och Iasi, Moldavien med sin vinkultur samt några av de vackraste och mest spännande slotten i världen.
Dag 1. Avresa till Bukarest
Efter ankomst till Rumäniens huvudstad Bukarest möts vi av vår guide som tar oss med till hotellet för incheckning. Därefter påbörjar vi vår stadsrundtur, då vi bland annat kommer att passera landets enorma parlamentsbyggnad, som är världens näst största administrativa byggnad och ett mycket stort komplex i 12 våningar, hundratalsmeter stor lobby, fantastiska salar och 1100 rum. Dessutom finns 4 våningar i underjorden inklusive en enormt stor bunker, allt smyckat av landets bästa konstnärer. Vi kommer sedan till den tidigare presidenten Ceausescus gård Vårpalatset. Gården var under ett kvarts århundrade presidentens privata bostad, men är numera ett museum med en imponerande samling målningar av Octav Bancila, Camil Ressu, Rudolf Cumpana, Dumitru Ghiata, George Baron Lowendal samt en stor kollektion handgjorda mattor. Dessutom finns ett stort antal mosaiker designade av Prof. Olga Porumbaru och Prof. Florin Parvulescu. På kvällen välkomstmiddag med rumänsk folkdans. Övernattning i Bukarest. (Middag)
Dag 2. Bukarest ‐ Sinaia ‐ Bran ‐ Brasov
Efter frukost avresa vi mot Sinaia. I dag besöker vi två magnifika, sägenomspunna slott, vilka båda är en fröjd för ögat. I Sinaia besöker vi Peles slott, som byggdes av kung Carol 1 av Rumänien (född prins Karl av Hohenzollern‐Sigmaringen) som sitt sommarresidens. Här finns en stor samling konst, sällsynta möbler, vapen, värdefulla böcker samt mer än 2000 tavlor fördelade i de 160 rummen. Slottet är byggt med ett överflöd av trädekorationer utanpå och inuti, kombinerade med sten, tegel och marmor. Konturen av slottet, med de snöklädda bergstopparna bakom, är en mycket mäktig syn. Ett av de vackraste slotten överhuvudtaget, anses det vara. Efter lunch fortsätter vi till Bran, vilket är mycket sevärt, dels tack vare dess skönhet, men också i och med att det är förknippat med den legendariska sagan om greve Dracula. Slottet är beskrivet redan i skrifter från 1300‐talet, och då som garnisonsförläggning i försvaret mot turkiska invaderare. Myndigheterna i den närbelägna staden Brasov donerade slottet till drottning Mary av Rumänien, för att visa tacksamhet för att hon åstadkommit den rumänska storunionen i december 1918. Året därpå, 1919, öppnade habsburgarna det restaurerade slottet för allmänheten som landets första privata museum. Därefter beger vi oss till Brasov, där vi gör en rundtur i den vackra staden med både gotiska tornspiror, medeltida gator, sovjetbyggda kvarter och en stor välkomstskylt a la Hollywood. Brasovs skyline är onekligen fascinerande och omväxlande. Ett antal medeltida vakttorn vakar fortfarande över staden och däremellan vackra barockbyggnader och kyrkor, medan moderna caféer ligger utspridda på Piata Sfatului‐platsen. Övernattning i Brasov. (Frukost och middag)
Dag 3. Brasov ‐ Prejmer ‐ Sibiu ‐ Sighisoara
Vi lämnar Brasov och åker mot Premjmer, som har den bäst bevarade och mäktigaste medeltida befästa kyrkan i Östeuropa. Prejmers befästade evangeliska kyrka byggdes på 1200‐talet ovanpå en forntida romersk basilika. Kyrkan består av: kyrkans befästa område, inklusive försvarsgrav, två torn, två bastioner och porttorn. Kyrkan är byggd i gotisk burgundisk stil, som introducerades av de cisterciensiska munkarna. Kyrkans kor anses vara Transsylvaniens äldsta. Vi fortsätter sedan till Sibiu, en bussresa på cirka 3,5 timmar. Efter ankomst lunch. Därefter gående stadsrundtur i den vackra staden, som var Europas kulturhuvudstad 2007. Här finns en stor blandning av rumänska, saxiska och ungerska kulturer, och arkitekturen är även den en intressant mix av diverse stilar. Stadens historiska kärna är en labyrint av medeltida torg, smala ator, kyrkor och broar. Sibiu är älskad för stadens medeltida charm, och för många mysiga restauranger, samt är omgiven av ett vackert landskap. Citadellet i Sibiu bör man inte missa, eftersom det är ett av de bäst befästa citadellen i Europa. Efter Sibiu åker vi mot Sighisoara, där vi även här gör en gående tur förbi stadens pastellfärgade byggnader, stengator och forntida torn. Befästa murar beskyddar stadens köpmanshus, som numera rymmer kaféer, hotell och hantverksbutiker. Bakom medeltida hus i den Unesco‐listade gamla stan ligger den blodtörstige Vlad Tepes, en wallachianprins från 14500‐talet, begravd. Övernattning i Sighisoara. (Frukost och middag).
Dag 4. Sighisoara –Crisiseni ‐ Bicazului‐raviner / Röda sjön –Agapia ‐Iasi
Efter frukost åker vi till Crisiseni, med ett besök på stråhattsmuseet i Criseni. Därefter åker vi till Lacu Rosu, den röda sjön, som bildades 1837 efter ett jordskred i Bicaz‐dalen. Sjön är 93 meter djup och färgen kommer av den rödaktiga alluvian, Vi stannar till vid Bicazuluiklyftorna innan vi kommer till klostret Agapia. Detta nunnekloster byggdes på 1600‐talet och här kan du beundra fresker målade av Nicolae Grigorescu, en av de största rumänska målarna. Övernattning i Iasi. (Frukost och middag)
Day 5. Iasi‐Chišinau
Från Iasi är det inte långt till den moldaviska gränsen men först skall vi efter frukost göra en stadsrundtur i Iasi. Denna före detta moldaviska och rumänska huvudstad med ett mycket intressant förflutet, är en av de vackraste rumänska städerna. Kulturpalatset, Tre hierarker‐kyrkan, Metropolitan‐katedralen och nationalteatern är bara några av dess juveler. Efter lunch på en mycket speciell restaurang från 1700‐talet reser vi vidare in i Moldavien och till dess nuvarande huvudstad Chisinau. Efter ankomst gör vi en stadsrundtur och man kan knappast hitta en grönare, mera attraktiv och välkomnande stad. Detta kan lätt bevisas under vår rundtur, där du kommer att se de viktigaste kulturella, historiska och kommersiella sevärdheterna. En viktig roll när det gäller arkitekturutveckling hade den berömda arkitekten Bernardazzi. Övernattning i Chisinau. (Frukost och middag)
Dag 6. Chisinau ‐Cricova ‐Trebujeni –Orheiul Vechi –Chisinau
Efter frukost gör vi en tur till den kända vinorten Cricova, för vinprovning hos Cricova Winery. Cricova är den största underjordiska staden i världen med 120 km lång vinkällare som går ända ner till 80 meters djup. I Cricova lagras en mängd legendariska viner, både lokala och utländska. Vinlagring i Cricova inleddes med att man tog fast naziofficeren Göring, som fördes över till Moldavien som kompensation för krigsskada. För närvarande finns det 1,2 miljoner flaskor och 640 typer av vin. Det äldsta vinet i samlingen och det enda i sitt slag i världen är vinet "Easter Jerusalem", producerat i bara ett parti 1902. Därefter åker vi vidare till Trebujeni, där vi besöker Orheiul Vechi‐komplexet. Övernattning i Chisinau. (Frukost och middag)
Dag 7. Chisinau ‐Capriana – Milestii Mici ‐Chisinau
Efter frukost åker vi till klostret Capriana, ett av de äldsta klostren i Moldavien, beläget 35 km nordväst om Chisinau, vid stranden av floden Isnavat. Det första officiella dokumentet som innehåller information om Capriana‐klostret är Alexandru cel Buns kungliga stadga daterad 25 april 1420. Idag består klosterkomplexet av tre kyrkor: Antagande av Jungfru Maria (1545, medeltida moldavisk stil), St Nicholas ( 1840), St. George (1907, sen barockstil). Komplexet inkluderar också abbotens hus, matsal och munkarnas celler. Sommarkyrkan, Antagande om Jungfru Maria, är den äldsta som bevarats på Moldaviens territorium. Metropolitan G. Banulescu‐Bodoni är begravd här. Klostret har också det största religiösa biblioteket i Moldavien, bevarat i klostret tillsammans med gåvor från olika kungar. Vi åker sedan vidare till Milestii Mici, där det blir vinprovning och lunch på Milestii Mici Winerys källare sträcker sig imponerande 200 km och går ner på ett djup upp till 85 meter. Detta är den ultimata lekplatsen för vinälskare. I vinkällarna finns det mmer än två miljoner flaskor vin och har listats i Guinness rekordbok som världens största vinkollektion. Milestii Mici är som en underjordisk vinstad: de slingrande tunnlarna har fått gatunamn för att man
ska hitta rätt därnere och alla gator har fått sitt namn efter olika vinsorter. Faktum är att tunnlarna är så stora att du kan resa runt därnere med bil eller buss, och personalen cyklar genom tunnlarna för att ta sig fram. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Chisinau och besöker den centrala marknaden. Varje stad har sin egen livsstil och om du vill känna de verkliga vibbarna i en stad är stadens marknader det bästa stället.Chisinau Central Market är en enorm utomhusmarknad som upptar flera kvarter i staden. Sedan 1825 har denna marknad varit scenen för livlig prissättning av nästan vad som helst, inklusive färsk frukt, grönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter. Och naturligtvis ingenting kan jämföras med att shoppa på marknaden och chatta med de lokala leverantörerna. Därefter några timmar fri tid i fritid i Chisinau innan middag med folkdansuppvisning. Övernattning i Chisinau. (Frukost och middag)
Dag 8. Chisinau –Bender –Tiraspol ‐Odessa
Idag åker vi efter frukost till Bender, känt för sitt krigiska förflutna. Vi besöker Tighina‐fästningen. Här byggdes på 1500‐talet det medeltida fortet Tighina av furstarna i Moldavien. Det ockuperades av osmanerna i en räd, ledd av Sultan Soliman den magnifike. Fortet förstärktes 1541 och blev centrum för en osmansk raya eller lydfolk. Senare såg fästningen hårda strider mellan turkiska och ryska styrkor, innan den föll till Tsarryssland permanent i början av 1800‐talet. Fram till för bara några år sedan var detta en fungerande rysk armébas, dit allmänheten inte hade tillträde. Nu ligger basen strax söder om fästningen, så att du kan vandra fritt därinne. Från Bender åker vi till Tiraspol eller Terespol, där du ganska fort märker att här är det fullt med sovjetiska monument. Därför kallas staden vanligtvis ett friluftsmuseum eller en sovjetisk temapark. Gör dig redo för en spännande resa in i det förflutna och ta en promenad ner på Tiraspols huvudgata för att se parlamentsbyggnaden med den imponerande Leninstatyn. Ta en titt på banderoller i sovjetstil och den pansrade ryska T34‐stridsvagnen innan du besöker krigsminnesmärket, där du också hittar den okände soldatens grav, flankerad av evighetslågan. Du kommer inte att missa det neoklassiska sovjethuset vid den östra änden av boulevarden. Tänk bara på att det inte är tillåtet att ta bilder av vissa platser, inklusive monument och vägar, eller att det bör tas mycket försiktigt. Efter lunch fortsatt resa mot Svarta Havsstaden Odessa. Övernattning i Odessa. (Frukost och middag)
Dag 9. Odessa – Nerubayske ‐Odessa
Förmiddagen ägnas åt en stadsrundtur i Odessa. Stadens centrum designades enligt en klassisk plan med breda trädkantade gator som sträcker sig söderut från Prymorsky boulevard. Dess skönhet ligger i byggnaderna från början av 1800‐talet, den skuggiga strandpromenaden, parken som vetter mot havet och de imponerande Potemkin‐trapporna. De 193 trappstegen tar dig ner från en staty av Duc de Richelieu i en romersk Toga. I den östra änden står en Pushkinstaty och en brittisk Tiger Gun, som togs som krigsbyte 1854 under Krimkriget, framför det rosa‐vita stadshuset med kolonner. I den västra änden av boulevarden ligger Vorontsovpalatset ‐ en tidigare guvernörs bostad, byggt 1826 i klassisk stil, med överraskande arabiska detaljer om inredningen. Det finns möjlighet att ordna ett besök på Odessa Opera & Ballet Theatre, som designades på 1880‐talet av de wienska arkitekterna Felner & Gelmerin, i dagens Habsburg‐barock och ansågs vara en av de vackraste i Europa. Därefter lunch och sedan avfärd till Nerubayske. Här besöker vi Odessas katakomber. Staden vilar på sandsten, och är omsluten av runt 1000 km tunnlar som grävdes ut för att använda som byggmaterial på 1800‐talet. I katakomberna råder permanent luftfuktighet och temperatur på +15 ° . De har använts av smugglare, revolutionärer och andra världskrigets partisaner. Vi kommer att få se ett nätverk av tunnlar som skyddade en grupp partisaner under andra världskriget och nu har förvandlats till Museum of Partisan Glory men de kallas även Katakomberna. Därefter återfärd till hotellet. Övernattning i Odessa. (Frukost och middag)
Dag 10. Odessa
Hela dagen till egna äventyr för att upptäcka Odessa på egen hand innan transfer till flygplatsen och hemresa till Skandinavien. (Frukost)