Transsylvanien

en turist i Sibiu, Transsylvanien, rumanien

Transsylvanien är ett landskap i Rumänien som i mycket skiljer sig från övriga delar av landet. I denna sägenomspunna del av Centraleuropa finner du fantastisk natur och lantlig idyll med god mat och gott vin. Här sträcker sig bergskedjan Karpaterna med sina vidsträckta urskogar och vackra dalgångar.Transsylvanien har en lång och spännande kulturhistoria och har sedan urminnes tider befolkats av olika etniciteter som alla har satt sin speciella prägel på bergslandet. Insprängt i det fantastiska landskapet finner du medeltida byar, anrika kurorter och gamla slott.

Dag 1. Resa till Bukarest
Ankomst till Otopeni flygplatsen utanför Bukarest där vår lokalguide möter oss. Bukarest är ett av Centraleuropas kulturella och ekonomiska nav och den perfekta utgångspunkten för en rundresa i Transsylvanien. Vi inleder vår vistelse med en stadsrundtur där vi bland annat får se världens näst största administrativa byggnad - Parlamentspalatset. Byggnaden uppfördes som ett skrytbygge av Rumäniens ökände envåldshärskare Ceausesco och kallades under kommunisttiden för "Folkets hus". Övernattning i Bukarest. (Middag)
 
Dag 2. Bukarest - Cozia - Sibiu och Bazna/Medias
Efter frukost  går färden  mot den transsylvanska staden Sibiu som fram till slutet av 1930-talet hade en befolkning som till större delen utgjordes av etniska tyskar. På vägen stannar vi till vid det fridfulla Cozia klostret som är ett av de äldsta klostren i Rumänien. Vi fortsätter sedan genom den natursköna Olt-dalen via Turnu Rosu-passet till Sibiu där en stadsrundtur väntar. Sibiu var Europas kulturhuvudstad år 2007 och det finns mycket vackert att se i denna gamla stad med anor från medeltiden. Övernattning i Bazna/Medias. (Frukost och middag)
 
Dag 3. Bazna - Biertan - Sighisoara - Seuca och Bazna/Medias
Efter frukost åker vi till Biertan där vi besöker en av landets största befästa kyrkor uppförd i gotisk stil. Därefter åker vi till Sighisoara som anses vara en av de vackraste och bäst bevarade medeltida städerna i Centraleuropa. Här ser vi bland annat Sighisoara-kyrkan beläget på en höjd ovanför staden och Casa Vlad Dracul - det kusliga gamla stenhus där Greve Dracula lär ha fötts. Under eftermiddagen åker vi till Seuca-vingård där vi provsmakar områdets bästa viner. Övernattning i Bazna/Medias. (Frukost och middag)
 
Dag 4. Bazna/Medias - Salina Turda - Cluj Napoca – Bazna/Medias
Under förmiddagen besöker vi byn Cluj Napoca med sin berömda medeltidskyrka tillägnad ärkeängeln Mikael. Vi besöker även Bannfy Palatset, tidigare hem åt familjen Bannfly numera konstmuseum. Vi åker därefter vidare till Turda för att besöka den stora underjordiska saltgruvan Salina Turda som kommit att bli ett av de mest populära resmålen i hela regionen. Under eftermiddagen gör vi en häst- och vagnfärd till den befästa kyrkan i Boian. Väl tillbaka i Bazna väntar en festlig middag med underhållning. Övernattning i Bazna/Medias.  (Frukost och middag)
 
Dag 5. Bazna/Medias - Targu Mures  - Corund - Lacu Rosu
På morgonen reser vi öster ut mot Lacu Rosu (den Röda sjön). På vägen stannar vi till i staden Targu Mures med en stor ungersk befolkning. Här besöker vi den största ortodoxa kyrkan i Transsylvanien och stadens kulturpalats som uppfördes under tidigt 1900-tal i ungersk Art Nouveau-stil. På vägen besöker vi även samhället Corund som har en övervägande ungersk befolkning och är vida berömt för sina krukmakare och sin keramik tillverkning. Vi kommer även se Praid, vilket är Rumäniens största saltgruva och en stor salt resern. Övernattning i närheten av Lacu Rosu. (Frukost, middag)
 
Dag 6. Lacu Rosu - Cheile Bicazului - Prejmer - Predeal
Under förmiddagen upptäcker vi Lacu Rosus fantasieggande landskap med trädbevuxna bergsidor som når ända ner till sjön. Lacu Roso lär enligt legenden ha fått sin rödskiftande färg från blodet som flutit från dem som vågat sig på en simtur i sjön men dräpts av draken bosatt i dess djup. Vi fortsätter vår färd via Transsylvaniens bergsvägar genom Bicazdalgången med sina majestätiska klippor till den befästa kyrka i Prejmer, grundad av tyska riddare under medeltiden. Övernattning i den vackra bergsorten Predeal. (Frukost och middag)
 
Dag 7. Predeal - Harman - Brasov - Bran - Rasnov - Predeal
Efter frukost fortsätter vi till den befästa medeltidskyrkan i Harman som finns upptaget på Unescos lista över kulturarv. Vi fortsätter  vår färd genom Seklerlandet som en gång i tiden utgjorde en del av den ungerska rikshalvan i dubbelmonarkin Österike-Ungern. Framme i den välbevarade gamla staden Brasov gör vi en rundtur i den vackra stadskärnan.  Brasov grundes av tyska bosättare under medeltiden och under den förra delen av 1900-talet hade staden fortfarande en stor tysktalande befolkning. Vi besöker de viktigaste sevärdheterna som  Biserica Neagra (Svarta kyrkan), den medeltida stadsmuren, det berömda stadshuset och promenerar längs en av Europas smalaste gränder - Strada Sforii ("Snörgatan"). Under eftermiddagen besöker vi slottet Bran - även känt som Draculas slott. Slottet som ursprungligen uppfördes av tyska riddare och har sedan medeltiden varit hem åt åtskilliga historiska gestalter. Slottet lär också ruva på åtskilliga skrämmande hemligheter. Övernattning i Predeal. (Frukost och middag)
 
Dag 8. Predeal - Bukarest innan hemresa till Sverige
På morgonen återvänder vi till Bukarest. Transfer till flygplatsen för hemresa. (Frukost)