Längs Transsibiriska järnvägen till Beijing

Izmaylovo, Kremlin, Moscow i Ryssland

Den transsibiriska järnvägen har sedan mer än hundra år fungerat som Rysslands livsnerv med sina pålitliga tågförbindelser mellan väst och öst. Att färdas längs den legendariska transsibiriska järnvägen mellan världsmetropolerna Moskva och Beijing är ett fantastiskt äventyr som tar dig till avlägsna platser på den eurasiska kontinenten. Under resan upplever du Rysslands huvudstad Moskva, den ryska delrepubliken Tatarstans huvudstad Kazan, Jekaterinburg vid Uralbergen, Irkutsk vid Bajkalsjön i Sibirien, Mongoliets huvudstad Ulan Bator och Kinas huvudstad Beijing. Resan går i kulturens och historiens tecken men bjuder också på fantastiska naturupplevelser. En resa längs världens längsta tåglinje som sammanlänkar de båda världsdelarna Europa och Asien och sammanlagt sträcker sig mer än 9 000 kilometer ger en reseupplevelse utöver det vanliga!

Dag 1: Stockholm – Moskva
Vi flyger till Rysslands huvudstad Moskva. Vid ankomst möts vi upp av vår lokalguide som tar oss till vårt hotell för incheckning. Därefter väntar en stadsrundtur under vilken vi får se berömda landmärken som Röda torget, Segerparken, den ryska regeringsbyggnaden Bely dom (”Vita huset”), Arbat-distriktet i Moskvas historiska stadskärna, Kristus frälsarens katedral, Moskvauniversitetet och utsiktsplatsen på höjden Sparvbergen varifrån man får en fin utsikt över staden.   
 
Dag 2: Moskva
Efter frukost gör vi en heldagsutflykt till staden Sergiev Posad strax norr om Moskva. Staden är särskilt känd för sina vackra byggnader uppförd i klassisk rysk arkitektur och sina rika konstskatter. Vi besöker bland annat världsarvet Trefaldighetens-Sergius lavra, ett klosterkomplex som sedan 1300-talet utgör den rysk-ortodoxa kyrkans andliga centrum. Här ser vi bland annat några av Rysslands mest berömda ikoner, målande av medeltida mästare som Andrei Rubljov och Daniiil Chyorny. Efter lunch och tillbaka i centrala Moskva är eftermiddagen öppen att upptäcka staden på egen hand. Under kvällen middag på hotellet. Övernattning i Moskva.
 
Dag 3: Moskva
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till Kremls västra mur för att besöka Alexanderträdgården, ett park- och trädgårdsområde vars äldsta delar anlades under tidigt 1800-tal. Alexanderträdgården är Moskvas äldsta stadspark och består av tre separata trädgårdar. Vi går en promenad i parkområdet och ser de främsta monumenten och beundrar parkens vackra statyer och fontäner. Vi passar även på att besöka det märkliga Kutafya-tornet och den okända soldatens grav som ligger i anslutning till parken. Vi ser vaktombytet vid den eviga elden och fortsätter därefter till det intilliggande Kreml, den politiska maktens högborg med sina röda tegelmurar och 20 vakttorn. Kreml har anor från 1100-talet då storfursten Yuri Dolgoruky lät uppföra en träfästning på platsen, men fick sitt nuvarande utseende under slutet av 1400-talet när muren och de flesta av vakttornen tillkom under ledning av italienska byggmästare. I Kreml besöker vi bland annat Katedraltorget med sina vackra 1400-talsbyggnader varav tre är katedraler – här finner man bland annat Maria bebådelsekatedralen med sina gyllene lökkupoler. Vi besöker därefter gågatan Arbat som är Moskvas äldsta och historiskt mest intressanta gata. Under 1700-talet förvandlades Arbat till en fashionabel boulevard längs vilken den ryska noblessen gärna bosatte sig. Här ligger bland annat 1800-talsförfattaren och nationalskalden Alexander Pushkins hus som idag fungerar som museum. I området finner man dessutom många caféer, restauranger och boutiquer. Vi avslutar vår vistelse i Moskva med ett besök till Kristus frälsarens katedral som är Moskvas största katedral. Den ursprungliga katedralbyggnaden uppfördes till minne över Rysslands seger över Frankrike under Napoleons ryska fälttåg 1812, men minerades och sprängdes 1931 på order av Stalin. Den nya katedralen invigdes år 2000 efter ett långvarigt rekonstruktionsarbete. Vi tar farväl av den ryska huvudstaden och beger oss till järnvägsstationen inför resan till staden Kazan i den ryska delrepubliken Tatarstan vid floden Volga i den västra delen av centrala Ryssland. Resan tar ca 12 timmar (avstånd: 800 km). Övernattning ombord på tåget.
 
Dag 4: Kazan
Vid ankomsten till Kazan möts vi av vår lokalguide på perrongen. Efter att ha ätit frukost väntar en stadsrundtur i Tatarstans huvudstad Kazan. Stadens har anor från 1000-talet och var under 1400-talet huvudstad i det muslimska Kazankhanatet som dock gick under när Ivan IV av Ryssland (Ivan den förskräcklige) under mitten av 1500-talet inlemmade territoriet i det ryska väldet och lät utplåna eller tvångskristna en stor del av befolkningen. Under några år efter den ryska revolutionen var Kazan huvudstad i ett självständigt Tatarstan som dock snart införlivades i Sovjetunionen som autonom sovjetrepublik. Idag är såväl det tatariska som det ryska kulturarvet tydligt i Kazan och både ryska och turkspråket tatariska talas i staden. Bland de många historiskt och kulturellt intressanta platser man finner i staden finns världsarvet Kazans Kreml, ett huvudcitadell bakom vars murar man finner byggnader från 1500-talet, bland annat en vacker katedral. Försvarsverket uppfördes av Ivan IV över ruinerna av Kazankhanatets palats. Under vår vistelse i staden får vi en inblick i tartarernas kulturarv och traditioner och får veta mer om regionens historia. Efter lunch besöker vi museet för islamsk kultur som ligger i anslutning till Qolsharif-moskén, innan vi beger oss till järnvägsstationen för att fortsätta vår färd mot nästa anhalt, staden Jekaterinburg öster om Uralbergen. Restiden är ca 13 timmar och vi övernattar ombord på tåget (avstånd: 1000 km).
 
Dag 5: Jekaterinburg
Vi äter frukost på tåget och blickar ut över det enorma ryska riket som passerar utanför kupéns fönster. Vi ankomst möts vi av vår lokalguide som tar med oss på en stadsrundtur under vilken vi får uppleva stadens främsta sevärdheter. Miljonstaden som grundades av Peter den store 1723 ligger i mitten av den eurasiska kontinenten i gränslandet mellan Europa och Asien och är bland annat känd som den stad där den siste tsaren av huset Romanov, Nikolaj II, avrättades tillsammans med sin familj 1918. Under rundturen besöker vi bland annat stadens historiska centrum, ”Kyrkan på blodet”, uppförd på den plats där tsarfamiljen mötte sitt öde, samt ett museum med samlingar över de mineraler och värdefulla metaller som bryts i Uralbergen. I staden kan du spåra den ryska arkitekturens utveckling, från 1700-talsbyggnader till sovjetiska monumentalbyggnader och modern arkitektur. Eftermiddagen är öppen för egna upptäcktsfärder i staden med sina pittoreska gator och intressanta museer. Vi övernattar i Jekaterinburg där vi äter middag på hotellet under kvällen.
 
Dag 6: Jekaterinburg
Efter frukost beger vi oss till Ganina Yama-klostret strax norr om staden, uppförd på den plats dit liken efter Nikolaj II och hans familj i hemlighet fördes efter avrättningen. Platsen är idag en populär vallfärdsplats med pilgrimer från hela Ryssland eftersom den rysk-ortodoxa kyrkan betraktar tsarfamiljen som martyrer och därför helgonförklarat dem. På området finner man sju vackra träkyrkor, en för varje medlem av den avrättade familjen. Efter lunch besöker vi en av de obelisker som utmärker gränsen mellan Europa och Asien. Obeliskerna är populära utflyktsmål, inte bara för turister, utan även för nygifta par från lokalbefolkningen som gärna tar sina bröllopsfotografier framför monumenten. Efter middag på hotellet beger vi oss till järnvägsstationen inför resan till det avlägsna Irkutsk vid Bajkalsjön i södra Sibirien (avstånd: 3450 km). 
 
Dag 7: Jekaterinburg – Irkutsk
Resan från Jekaterinburg till Irkutsk går över oändliga vidder och beräknas ta ca 53 timmar. Övernattning ombord.
 
Dag 8: Irkutsk
När vi anländer till Irkutsk möts vi av vår lokalguide på perrongen inför en halvdags sightseeing i staden. Irkutsk är en gammal handelsstad med anor från 1600-talet som historiskt spelat en betydande roll som handelsnav längs rutten till det långväga Kina. Under förra hälften av 1800-talet förvisades delar av den ryska societeten till Sibirien för att ha deltagit i Dekabristupproret 1825 och därmed hamnat i onåd hos tsar Nikolaj I. Noblessen förde med sig influenser från de fina salongerna i de ryska städerna och Irkutsk fick därmed snart ett rikt och livligt kulturliv. Staden är än idag ett viktigt centrum för kultur, utbildning och vetenskap och många av de utsökta trähus som de nya invånarna lät uppföra står fortfarande kvar. Under rundturen går vi en promenad längs Karl Marx-gatan, Irkutsk huvudstråk och äldsta boulevard, där mycket av den äldre arkitekturen finns bevarad och där man finner många av stadens främsta sevärdheter. Vi besöker även det historiska museet för att lära mer om livet för de många ryssar som skickades till Irkutsk under 1800-talet. Middag på hotellet. Övernattning i Irkutsk.
 
Dag 9: Irkutsk
Efter frukost beger vi oss till orten Listvyanka vid randen av Bajkalsjön, världens djupaste sjö. Listvyanka är känd för sin fina träarkitektur och på träarkitekturmuseet får vi få en god bild av hur livet såg ut i sibiriska byar förr i tiden. Bland utomhusmuseets 78 trähus finns även traditionella byggnader som går i de arkitektoniska stilar som förr var vanligt förekommande bland regionens etniska minoriteter. Efter lunch besöker vi Bajkals limnologiska museum med utställningar om insjöns akvatiska ekosystem. Vi beger oss därefter till höjden Cherskys sten varifrån vi får en fin utsikt över Bajkalsjön, Angarafloden och den mytomspunna Shamanklippan. Vi avslutar dagen med en båttur på sjön. Tillbaka i Irkutsk finns tid att på egen hand gå på upptäcktsfärd i staden innan vi på kvällen äter en gemensam middag på hotellet. Övernattning i Irkutsk.
 
Dag 10: Irkutsk
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker till järnvägsstationen där vi stiger ombord på tåget som tar oss till Mongoliets huvudstad Ulan Bator, en resa som beräknas ta ca 22 timmar (avstånd: 1000 km).
 
Dag 11: Ulan Bator
Vi ankommer till Ulan Bator som har över en miljon invånare vilket utgör en stor del av landets befolkning på tre miljoner. Vi möts på perrongen av vår lokalguide och efter frukost väntar en stadsrundtur till stadens främsta landmärken. Mongoliet har en lång och spännande historia med stolta anor och rika traditioner med djupa rötter i den nomadiserande herdekultur som fortfarande dominerar stora delar av landet utanför de få städerna. Under Mongolväldet lyckades de snabba mongolryttarna, utrustade med sina effektiva pilbågar, lägga stora delar av den kända världen under sig. Mongolerna lyckades till och med att under den senare hälften av 1200-talet kuva det väldiga Kina där den store mongolhövdingen Djingis Khans barnbarn Kublai Khan lät utropa sig till kejsare med högsäte i Khanbalik (idag Kinas huvudstad Beijing). Under rundturen i Ulan Bator besöker vi bland annat Sukhe-Bator-torget i hjärtat av Ulan Bator där man finner Regeringspalatset och monument över nationalhjältar som Djingis Khan och Kublai Khan. Efter lunch besöker vi Gandantegchinlen-klostret vilket är högsäte för den form av tibetansk buddhism som praktiseras i Mongoliet sedan storkhanerna på draktronen i Kina låtit omvända sig till denna form av buddhism under inflytande av tibetanska lamor. Klostret har ett stort antal munkar och är känt för sin höga staty av barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara, invigd av Dalai Lama 1996, och sin rika bokskatt av buddhistiska sutror och andra heliga skrifter. I anslutning till klostret ligger Zanabazar Buddhist University och lärosäten med inriktning mot undervisning i buddhistisk filosofi. Middag på hotellet. Övernattning i Ulan Bator.
 
Dag 12: Ulan Bator
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till nationalparken Gorkhi-Terelj strax utanför huvudstaden. På vägen passar vi på att besöka den enorma staty över Djingis Khan till häst som restes 2008, två år efter 800-årsjubileet av grundandet av Mongolväldet. Statyn är 40-meter hög och står på toppen av ett tio meter högt besökscenter. Det är möjligt att gå in i statyn varifrån man får en fin panoramautsikt över omgivningarna. I det angränsande museiutställningarna får man veta mer om Mongoliets historia och Djingis Khan som alltså uppfattas som något av en landsfader. Framme i Gorkhi-Terelj som är det tredje största naturskyddsområdet i landet gör vi en enklare vandring och njuter av Mongoliets vilda natur och vackra landskap. Därefter besöker vi en nomadfamilj som bor i en traditionell jurta. Vi vår insyn i lokalbefolkningens dagliga liv och över natten sover i en jurta på de stora betesmarkerna i anslutning till nationalparken.
 
Dag 13: Ulan Bator – Beijing            
Under morgonen återvänder vi till Ulan Bator där vi äter frukost innan vi beger oss till flygplatsen inför resan till Beijing (flygresan tar något mer än 2 timmar). När vi anländer till Beijing beger vi oss till hjärtat av den kinesiska huvudstaden där vi inleder vår vistelse i världens folkrikaste land med att besöka Himmelska fridens torg som med sina enorma ytor utgör världens största torg. Vi beger oss därefter till vårt hotell för check in. Övernattning i Beijing.
 
Dag 14: Beijing
Efter frukost väntar en heldagsutflykt i Beijings omgivningar. Vid Minggravarna följer vi processionsvägen Andarnas väg, kantad av marmorstatyer föreställande tjänstemän, militärer, elefanter och kameler. Detta var den väg på vilken kejsarnas kroppar fördes mot den sista vilan. Efter hand når vi det naturskönt belägna gravfält där de flesta av kejsarna som regerade under Mingdynastin (1368 – 1644) ligger begravda. Färden går vidare norrut och upp bland bergen där den kinesiska muren slingrar sig längs de branta bergskammarna. Vi promenerar längs muren och känner historiens vingslag innan vi återvänder till centrala Beijing under eftermiddagen. Övernattning i Beijing.
 
Dag 15: Beijing
Efter frukost besöker vi den Förbjudna staden som är världens största palatskomplex och har anor från tidigt 1400-tal. Vi går en guidad rundtur på området och får veta mer om hur livet såg ut för kejsare, kejsarinnor, eunucker och konkubiner bakom murarna dit endast hovfolk hade tillträde. Under dagen besöker vi även det förtjusande Sommarpalatset dit kejsarfamiljen med hov sökte sig under de heta sommarmånaderna för att få svalka. Under kvällen väntar en avskedsmiddag med lokala specialiteter. Övernattning i Beijing.   
 
Dag 16: Beijing – Stockholm
Efter frukost åker vi till flygplatsen inför hemresan.