Madrid och Andalusien

Statues  Don Quixote och Sancho Panza på Plaza de Espana

Den mäktiga metropolen Madrid med omnejd och den leende och sköna sydliga provinsen Andalusien. Se där två fullgoda anledningar att fara till Spanien. På vår spanska resa beser vi först huvudstaden med sitt sjudande folkliv, sina vackra torg, parker och pampiga byggnadsverk. Runt Madrid besöker vi två av de vackraste städerna i Spanien: Ávila med sin imponerande ringmur och Segovia med den otroligt välbevarade romerska akvedukten. Färden leder så söderut, till Andalusien med sina berömda städer: Córdoba, Sevilla och Granada. Vi får vandra på klassisk mark som minner om den moriska tiden, från 700-tal till 1400-tal. Här ser vi Córdobas Mezquita, den stora moskén med en osannolik blandning av arkitektur, i Sevilla ser vi Maria Luisa-parkens magnifika trädgårdar, och i Granada njuter vi fullkomligt av ett av Europas finaste byggnadsverk, Alhambra! Skön spansk sightseeingsemester stundar!

Dag 1: Resa till Spanien
Flyg till Spaniens huvudstad Madrid. Vår guide möter på flygplatsen och vi får transfer till vårt hotell.  Övernattning i Madrid.

Dag 2: Madrid
Dagen börjar med en fyra timmars guidad rundtur i denna vackra stad. Vi stannar först vid det kungliga palatset, som byggdes på 1700-talet. Här levde de spanska kungarna fram till början av 1900-talet. Detta byggnadskomplex omfattar över 90 000 m2 och innehåller mer än 3 000 rum, många dekorerade med dyrbara konstverk och statyer. Vi fortsätter längs stadens mest berömda aveny, Gran Via, och Cibelesfontänen fram till den attraktiva Retiroparken. Parken skapades som en kunglig park och öppnades redan 1632. I över tvåhundra år hade bara den kungliga familjen och dess besökare tillträde till parken. Först år 1868 blev parken tillgänglig för allmänheten, och är så än i dag. På den kungliga tiden låg parken i Madrids utkanter, bakom det kungliga palatset, men från 1800-talets slut expanderade staden kraftigt, och i dag är parken helt innesluten i det centrala Madrid. Vi vandrar härinne, besöker den utsökt sköna glasbyggnaden, Palacio de Cristal, och njuter av det häftiga folklivet runt Retirosjön. Här framträder jonglörer, gatumusikanter och andra artister i en skön blandning. Efterhand förflyttar vi oss mot Madrids historiska centrum. Vi passerar Neptunfontänen och det världsberömda Pradomuseet och kommer fram till Puerta del Sol. Denna ”Solport” är helt klart Madrids mest berömda landmärke. Det är placerat mitt i centrum, och eftersom Madrid ligger precis i mitten av Spanien är det också landets absoluta centrum, där alla nationella vägar löper ut mot andra städer. Namnet Puerta del Sol härstammar från den tid då en av de gamla stadsportarna stod här på torget. På toppen av denna port, som vette mot öster, fanns en jättelik sol som symboliserade dagens början. Här på torget finns ytterligare två berömda byggnadskonstruktioner, klocktornet på Real Casa de Correos, det historiska postkontoret, och naturligtvis statyn med björnen och arbutusträdet, som ingår i Madrids stadsvapen. Nästa anhalt är Madrids vackraste torg, Plaza Mayor. Platsen är helt omgärdad av bostadshus varav många har balkonger som vetter mot torget och med en vidunderlig utsikt. Plaza Mayor byggdes under tidigt sextonhundratal, men efter ett antal förödande bränder fick allt byggas om. Det nya torget stod klart år 1792. Tidigare hade torget andra namn: Plaza de la Constitucion, Plaza Real, Plaza de la Republica, och det var inte förrän 1939, efter spanska inbördeskriget som det fick sitt nuvarande namn. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter, men vi intar en gemensam middag på kvällen. Övernattning i Madrid. (Frukost och middag)

Dag 3: Heldagstur till Ávila och Segovia
Dagens program omfattar en rundtur med besök i två städer, Ávila och Segovia.  Den lilla staden Ávila med bara 60 000 invånare ligger vackert på över 1 000 meters höjd.  Här föddes år 1515 helgonet Teresa av Ávila. Hela staden är ett historiskt monument och sedan 1985 ett av UNESCO:s världsarv.  Den imponerande medeltida ringmuren med sina nio vackra stadsportar sträcker sig två och en halv kilometer runt stadskärnan. Ingen annan stad i Spanien har heller så många kyrkor per invånare som Ávila. Efter att ha vandrat runt och beundrat de vackra byggnaderna fortsätter vi turen till Segovia. Även den gamla staden i Segovia är ett UNESCO-världsarv sedan 1985.  Centrum är fyllt av fina medeltida byggnader som minner om den kulturellt högtstående tid då både muslimer och judar levde och verkade här. Men Segovia har också minnen från ännu äldre tider. Akvedukten i Segovia vid Plaza del Azoguejo är ett av de mest betydelsefulla byggnadsverken från romersk tid i Spanien. Man imponeras storligen av det yrkeskunnande som dessa skickliga romerska konstruktörer och hantverkare visade för nära tvåtusen år sedan. Akvedukten består av cirka 25 000 granitblock som fogats samman utan hjälp av vare sig murbruk eller järnkrampor. Den är 825 meter lång och har 119 valvbågar med en maximal höjd på 29 meter. Inne i centrala Segovia är akvedukten dessutom byggd i två våningar! Efter denna heldagstur far vi så tillbaka till Madrid. Övernattning i Madrid. (Frukost och middag)

Dag 4: Madrid – Córdoba – Sevilla
Vi lämnar Madrid tidigt på morgonen och anländer till Córdoba vid lunchtid. Vi befinner oss nu i den spanska regionen Andalusien. År 711 hade araber och berber från Nordafrika tagit sig över Gibraltar sund, och på bara åtta år besegrades hela det område som i dag är Spanien. Under 700 år styrde sedan de muslimska erövrarna, eller morerna som de kom att kallas, över den iberiska halvön. Den muslimska tiden ledde till att Córdoba blev centrum för många duktiga forskare och vetenskapsmän. Här fanns både bibliotek, skolor, läkare, astronomer, botaniker och kemister. Under 900-talet styrde kalifen av Córdoba hela Spanien och Nordafrika. Många judar hade levt i området sedan flera hundra år, och under det muslimska styret blev det märkligt nog en fruktbar förening av judiska och muslimska tänkare. I Córdoba verkade samtidigt på 1100-talet både den judiske filosofen Maimonides, och den arabiske filosofen Averroës. Man brukar kalla denna period för den judisk-arabiska guldåldern. Arkitektur, konst och matematik blomstrade; vi använder ju fortfarande arabiska siffror och decimalkommat och räknar med algebra. Vi gör en stadsrundtur i Córdoba och besöker förstås det främsta exemplet på muslimsk arkitektur, den stora moskén, eller Mezquitan, som tidigare var islams andliga centrum. Sedan morerna försvunnit på 1400-talet byggdes en gotisk katedral inuti den stora moskén. Hela detta märkliga byggnadsverk är därför en storslagen blandning av olika arkitekturstilar, från renässans till spansk barock. Vi fortsätter med en rundvandring i de gamla judiska kvarteren där så många framstående judiska filosofer och forskare levt. På eftermiddagen fortsätter vi till Sevilla. Gemensam middag och övernattning i Sevilla. (Frukost och middag)

Dag 5: Sevilla
Morernas första huvudstad grundades på denna plats som de döpte om till Ishbiliya, dvs. dagens Sevilla. I dag är Sevilla Andalusiens huvudstad. Även här finns flera exempel på enastående morisk arkitektur. På vår stadsrundtur ser vi det berömda tornet Giralda, som tidigare var en muslimsk minaret. Här ligger också den mäktiga katedralen, en av världens största. Vi promenerar genom de magnifika trädgårdarna i Maria Luisa-parken och får en härlig panoramautsikt över staden från Plaza de España. I de tidigare judiska kvarteren, Barrio de Santa Cruz, strövar vi runt bland de pittoreska smala och vindlande gränderna. Efter lunch blir det tid att på egen hand upptäcka nya delar av staden. Kanske kommer någon att klippa sig hos Barberaren i Sevilla! Gemensam middag och övernattning i Sevilla. (Frukost och middag)

Dag 6: Sevilla – Granada
Efter frukost far vi vidare genom Andalusiens sköna landskap. Någonstans på vägen äter vi lunch på en lokal restaurang. Tidigt på eftermiddagen anländer vi till Granada. Staden var den ort som längst styrdes av muslimer, men i januari 1492 besegrades äntligen det sista islamska kalifatet, då de katolska härskarna av Kastilien och Aragonien, Ferdinand II och Isabella I erövrade Granada. Under några timmar kan vi på egen hand vandra runt och få några första intryck av denna charmerande stad. Övernattning i Granada. (Frukost och middag)

Dag 7: Granada
På dagens stadsrundtur i Granada kommer vi huvudsakligen att bese en av Spaniens största sevärdheter, det tidigare muslimska palatset Alhambra eller ’den röda borgen’. Många har besjungit och beskrivit denna undersköna plats, och nu får vi själva tillfälle att vandra runt i de imponerande trädgårdarna och byggnaderna. På palatsområdet finns vackra rektangulära gårdar med fontäner och enkla, strama byggnader till det yttre. Interiörerna däremot är otroligt rikt ornamenterade med geometrisk dekor på kaklet och fajansen, och sirligt utskurna detaljer i trä. Lejongården är kanske den mest kända av gårdarna, med tolv vattensprutande lejon i en central fontän. Vi beser förstås även de fina trädgårdarna, där Generalife är en av de allra äldsta bevarade trädgårdarna i Europa. Här finns dammar omgärdade av blomsterbäddar, kolonnader, paviljonger och fontäner. Härifrån har man också den mest hänförande utsikt över Sierra Granada. På eftermiddagen kan man på egen hand promenera i de centrala delarna av Granada eller besöka distriktet Albaicín, med sina vindlande gränder från den moriska tiden. Härifrån är det också fin utsikt över Alhambra. Albaicín är liksom Alhambra förklarat som UNESCO:s världsarv. Middag på hotellet och övernattning i Granada. (Frukost och middag)

Dag 8: Hemresa från Malaga
Vistelsen i Spanien är till ända för den här gången. Efter frukost får vi transfer från Granada till flygplatsen i Malaga och flyger tillbaka till påstigningsorten. (Frukost)