Spanska pärlor

Puerta del Sol i Madrid, Spanien

En resa till Spanien förknippar de flesta svenskar med sol och bad. Men det finns ju så mycket mera spännande att uppleva i detta semesterland. Inte minst överflödar Spanien av vackra, storslagna och arkitektoniskt ytterst intressanta byggnader. Den mäktiga huvudstaden Madrid med sitt sjudande folkliv, sina vackra torg, parker och pampiga byggnadsverk är något man aldrig tröttnar på. Från Madrid gör vi sedan en rundtur till tre av de mest sevärda städerna i Spanien: Cuenca, Valencia och Barcelona. Cuenca med sina berömda ’hängande hus’ i den skönt belägna gamla staden, Valencia vid Medelhavskusten med sin fantastiska Konst- och Vetenskapsstad och Barcelona, den katalanska huvudstaden med sina många annorlunda och uppseendeväckande mästerverk av Antoni Gaudí, till exempel en av världens mest berömda kyrkor, La Sagrada Família.  Skön spansk sightseeingsemester stundar!

Dag 1: Resa till Spanien
Vi flyger till Madrid. Efter ankomst till Madrids flygplats blir det transfer till vårt hotell. Övernattning i Madrid.

Dag 2: Madrid
Madrid är Spaniens huvudstad och landets största stad. Hela befolkningen i Madrids storstadsområde beräknas till omkring 6,5 miljoner. Det är den tredje största staden i EU, efter London och Berlin. Vår dag börjar med en fyratimmars guidad rundtur i denna vackra stad. Vi stannar först vid det kungliga palatset, som byggdes på 1700-talet. Här levde de spanska kungarna fram till början av 1900-talet. Detta byggnadskomplex omfattar över 90 000 m2 och innehåller mer än 3 000 rum, många dekorerade med dyrbara konstverk och statyer. Vi fortsätter längs stadens mest berömda aveny, Gran Via, och Cibelesfontänen fram till den attraktiva Retiroparken. Parken skapades som en kunglig park och öppnades redan 1632. I över tvåhundra år hade bara den kungliga familjen och dess besökare tillträde till parken. Först år 1868 blev parken tillgänglig för allmänheten, och är så än i dag. På den kungliga tiden låg parken i Madrids utkanter, bakom det kungliga palatset, men från 1800-talets slut expanderade staden kraftigt, och i dag är parken helt innesluten i det centrala Madrid. Vi vandrar härinne, besöker den utsökt sköna glasbyggnaden, Palacio de Cristal, och njuter av det häftiga folklivet runt Retirosjön. Här framträder jonglörer, gatumusikanter och andra artister i en skön blandning.  Efterhand förflyttar vi oss mot Madrids historiska centrum. Vi passerar Neptunfontänen och det världsberömda Pradomuseet och kommer fram till Puerta del Sol. Denna ”Solport” är helt klart Madrids mest berömda landmärke. Det är placerat mitt i centrum, och eftersom Madrid ligger precis i mitten av Spanien är det också landets absoluta centrum, där alla nationella vägar löper ut mot andra städer. Namnet Puerta del Sol härstammar från den tid då en av de gamla stadsportarna stod här på torget. På toppen av denna port, som vette mot öster, fanns en jättelik sol som symboliserade dagens början. Här på torget finns ytterligare två berömda byggnadskonstruktioner, klocktornet på Real Casa de Correos, det historiska postkontoret, och naturligtvis statyn med björnen och arbutusträdet, som ingår i Madrids stadsvapen. Nästa anhalt är Madrids vackraste torg, Plaza Mayor. Platsen är helt omgärdad av bostadshus varav många har balkonger som vetter mot torget med en vidunderlig utsikt. Plaza Mayor byggdes under tidigt sextonhundratal, men efter ett antal förödande bränder fick allt byggas om. Det nya torget stod klart år 1792. Tidigare hade torget andra namn: Plaza de la Constitucion, Plaza Real, Plaza de la Republica, och det var inte förrän 1939, efter spanska inbördeskriget som det fick sitt nuvarande namn. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter, men vi intar en gemensam middag på kvällen. Övernattning i Madrid. (Frukost och middag)

Dag 3: Madrid – Cuenca
Vi lämnar Madrid och far till Cuenca. Cuenca, med sin enastående arkitektur, är en av Spaniens mest sevärda städer. Dess gamla centrum är en del av vårt världsarv - en uppsättning hänförande medeltida byggnader. De mest utmärkande är Casas colgadas (hängande hus), som klamrar sig fast som svalbon ovanför de djupa raviner som omger staden. Vi utforskar den gamla staden.  Njuter av en promenad runt staden och beundrar de många "hängande hus" som byggts på kanten av de branta klipporna och besöker stadens imponerande gotiska katedral. Om det blir tid över kommer vi även att besöka Museet för spansk abstrakt konst. Övernattning i Cuenca. (Frukost och middag)

Dag 4: Cuenca – Valencia
Efter frukost reser vi till Valencia - en charmig gammal stad vid Medelhavets kust. Vi kommer att promenera runt i staden för att se katedralen Santa Maria de Valencia, Parque Natural de Albufela, Gamla Stan (Centro Historico), och naturligtvis det mest kända landmärket:  City of Arts and Sciences, som skapats av en av vår tids mest upphöjda arkitekter, Santiago Calatrava. Övernattning i Valencia. (Frukost och middag)

Dag 5: Valencia – Barcelona
Vi lämnar Valencia för att fara till Barcelona, som är Spaniens näst största stad och ett av världens ledande centrum vad gäller ekonomi, kultur och sport. Vi anländer till Barcelona på eftermiddagen och resten av dagen är det fria aktiviteter. Övernattning i Barcelona.  (Frukost och middag)

Dag 6: Barcelona
Vi börjar vår rundtur i Barcelona. Först besöker vi centrala Barcelona med dess sevärdheter, däribland Plaza Catalunya, Passeig de Gracia och L'Eixample. Därefter kommer vi att se några byggnadsverk av Antonio Gaudí. Hans arbeten är mycket uppskattade och beundrade över hela världen. Några av hans verk i Barcelona är Casa Milà,  Casa Batlló, Sagrada Família och Park Güell. Vi åker upp till toppen av Montjuïc Mountain där vi kan njuta av den fantastiska utsikten över hamnen. Innan vi återvänder till hotellet besöker vi den vackra Port Olímpic, som byggdes för OS 1992. Övernattning i Barcelona. (Frukost och middag)

Dag 7: Barcelona
På morgonen genomför vi en trevlig utflykt till berget Montserrat. Vi skall besöka det gamla benediktinerklostret Santa Maria de Montserrat som är gömt djupt och högt i bergen och där beskåda den Svarta Madonnan, symbolen för Katalonien. Den lilla träavbildningen av jungfru Maria med Jesusbarnet i knäet sägs vara tillverkad av evangelisten Lukas. Varje dag köar 100-tals personer för att få chans att tillbe och vidröra eller kyssa den lilla trästatyn. Basilikan är rikt utsmyckad och ett måste att se om man besöker Montserrat. I klostrets museum kan man se verk av stora konstnärer som Dalí, El Greco, Monet och Giordano. Dessutom ser vi liturgiska och arkeologiska utställningar. Vi åker tillbaka till Barcelona och resten av kvällen är fri tills vi avnjuter vår avskedsmiddag. Övernattning i Barcelona. (Frukost och middag)

Dag 8: Hemresa från Barcelona
På morgonen far vi ut till flygplatsen och tar flyget tillbaka till påstigningsorten, många upplevelser rikare. (Frukost)