Det exotiska Sri Lanka

Dancing i Kandy, Sri Lanka

Upptäck det underbart vackra och exotiska Sri Lanka under en rundresa som bekvämt tar dig till Sri Lankas främsta sevärdheter och önationens mest underbara naturområden.  Dessutom får du några dagar att koppla av på stranden i den fina badorten Pasikuda! Sri Lanka har under senare år blivit en alltmer populär resedestination och det är inte att undra på. Här finner du vackra landskap med frodig grönska, fascinerande tempel, pittoreska städer och underbara sandstränder – allt i en välkomnande och gästfri miljö.  Sri Lanka är fantastiskt! 

Dag 1: Resa till Sri Lanka
Nattflyg till Sri Lanka. Måltider ingår under långflygningen.
 
Dag 2: Sri Lanka  
Ankomst till Sri Lankas huvudstad Colombo och transfer till den charmiga kuststaden Negombo strax norr om Colombo. Efter ankomsten kan du vila ut efter resan i en underbar miljö. Vårt fina hotell ligger vid stranden. Övernattning i Negombo. (Middag.)
 
Dag 3: Negombo – Dambulla
Efter frukost åker vi till Dambulla för att besöka ortens berömda buddhistiska tempelkomplex Raja Maha Vihara, uppfört på 100-talet före vår tideräkning och inrymt inuti fem grottor. Här finner man 150 avbildningar av Buddha, bland annat en 14 meter hög staty uthuggen direkt ur berget. Övernattning i Dambulla. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 4: Dambulla – Sigiriya – Minneriya National Park – Dambulla
Efter frukost beger vi oss till världsarvet Sigiriya ("Lejonets berg"). På den ovala och plana toppen av det 200 meter höga berget med lodräta klippväggar ligger ruinerna efter ett stort befäst palats uppfört av en lankesisk kung under den senare hälften av 400-talet. Härifrån får man en enastående utsikt över den omgivande djungeln. Därefter väntar en safaritur i Minneriya National Park, känd för sin unika flora och fauna. I nationalparken finns bland annat en stor population vilda elefanter, men även utrotningshotade arter som srilankesisk leopard. Övernattning i Dambulla. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Dambulla – Polonnaruwa – Pasikuda
Efter frukost åker vi till ruinstaden Polonnaruwa som uppfördes under 1000-talet. Världsarvet rymmer bland annat sevärdheter som ruinerna efter det kungliga palatset, Gal Vihara-templet med sina magnifika buddhastatyer uthuggna ur en stor klippa, Nelum Pokuna (en bassäng formad som en lotusblomma) och en staty av Kung Parakramabahu (1123–1186). Övernattning i badorten Pasikuda på Sri Lankas östkust. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Pasikuda
Du har hela dagen till eget förfogande och kan njuta av sol och bad längs de underbara stränderna, eller kanske upptäcka närområdet på egen hand. Övernattning i Pasikuda. (Frukost.)

Dag 7: Pasikuda
Du har hela dagen till eget förfogande och kan njuta av sol och bad längs de underbara stränderna, eller kanske upptäcka närområdet på egen hand. Övernattning i Pasikuda. (Frukost.)
 
Dag 8: Pasikuda – Kandy
Efter frukost beger vi oss till världsarvet Kandy som var huvudstaden i det sista lankesiska kungadömet som slutligen införlivades i det brittiska väldet under början av 1800-talet. Kandy har ett svalt och behagligt klimat och under den brittiska kolonialtiden valde därför många britter att bosätta sig här. Under vår dagsutflykt i Kandy besöker vi bland annat Sri Dalada Maligawa ("Tandtemplet") som är en viktig vallfärdsdestination för buddhistiska pilgrimer och stadens främsta sevärdhet. Templet ligger inom det palatskomplex där kungarna av riket Kandy (1469 – 1815) hade sitt residens. Här förvaras vad som påstås vara en av Buddhas tänder, en klenod som smugglades till Sri Lanka på 300-talet och alltjämt utgör en av buddhismens heligaste reliker. Övernattning i Kandy. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 9: Kandy – Nuwara Eliya
Efter frukost beger vi oss söderut mot staden Nuwara Eliya. Under färden passerar vi landets främsta teodlingsdistrikt och ser några av Sri Lankas högsta bergstoppar. Nuwara Eliya ligger inbäddad i naturskön grönska på närmare 2000 meters höjd över havet i hjärtat av det srilankesiska höglandet.  Staden kallas ibland för "Little England" eftersom många brittiska kolonialherrar sökte sig hit för att få svalka. Det brittiska inflytandet är fortfarande tydligt i den förtjusande bergsstaden.  Övernattning i Nuwara Eliya. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10: Nuwara Eliya – Colombo
Efter frukost åker vi till Colombo. Framme i Sri Lankas huvudstad väntar en stadsrundtur i den livliga och färgstarka staden som i mycket skiljer sig från det annars tämligen stilla och fridfullt lantliga Sri Lanka. Här finner man såväl skyskrapor som byggnader i brittisk kolonialstil. Colombo har visserligen utvecklats till att bli en modern metropol men har ändå lyckats bevara sin charm från gångna tider! Övernattning i Colombo. (Frukost och lunch)
 
Dag 11: Colombo
Dagen öppen att upptäcka Colombo på egen hand. Transfer till flygplatsen under kvällen inför hemresan. (Frukost)
 
Dag 12: Hemkomst
Ankomst till Sverige vid lunchtiden.