Sri Lanka och Indien

Taj-Mahal, Agra, Indien

Välkommen på en rundresa under vilken du får se Indiens och Sri Lankas främsta sevärdheter och uppleva den mångfald som utmärker regionen. I Indien färdas vi längs den så kallade "Gyllene triangeln" och besöker bland annat New Delhi, Jaipur och Agra och får se de världsarv som brukar stå på de flesta indienresenärers önskelista. Därefter besöker vi landets södra delstat Kerala med sitt beömda Bakvatten, där vi gör en avkopplande tur med risbåt. På det tropiska Sri Lanka med sin fantastiska natur spenderar vi några dagar med bad och sol, men dessförinnan besöker vi Sri Lankas främsta kulturarv och bekantar oss med de buddhistiska traditioner som man finner i önationen. Bland mycket annat får du på denna resa uppleva den livliga miljonstaden Delhi, mogulhärskarnas storslagna palats, Taj Mahal, buddhistiska grottempel och deras heliga stad Candy, Lejonklippan Sigiriya och hänförande vacker natur.
 

Dag 1: Resa till  Indien (Delhi)
Måltider ingår ombord på långflygningen
 
Dag 2: Delhi
Ankomst till New Delhi tidigt på morgonen. Efter bagageuthämtning och pass och tull möter vår lokalguide dig i ankomsthallen. Därefter transfer till flygplatshotellet för uppfräschning och klädbyte med frukost. Sedan blir det en halvdags stadsrundtur i New Delhi. Vi kommer bland annat se Qutub Minar, det högsta stentornet i Indien. Qutub-ud-din Aibak påbörjade det år 1199. För att bygga tornet rev han ner 27 hinduiska och jain-tempel. Dessutom byggde han den intilliggande Quwwat-ul-islam moskén. Därefter besöker vi Humayuns grav, anlagd av änkan till den andre mogulkejsaren, Humayun. Det är ett enastående monument i indopersisk stil, ett slags föregångare till Taj Mahal. Vi passerar den imponerande India Gate, parlamentsbyggnaden och Rastrapati Bhawan, presidentens bostad. Vi återvänder till hotellet efter turen. Resten av dagen fri tid. Övernattning i Delhi. (Frukost och middag).
 
Dag 3: Delhi - Jaipur
Efter frukost gör vi en halvdagstur i Old Delhi. Vi börjar med ett besök på Raj Ghat, ett enkelt minnesmärke för Mahatma Gandhi. Vi passerar Röda Fortet,  därefter beser vi Jama Masjid, en av Asiens största moskéer. Som den sista arkitektoniska extravaganzan av mogulkejsaren Shah Jahan, byggdes den år 1656 med hjälp av 5.000 hantverkare. Den är anlagd mittemot Röda Fortet. Moskén är också känd som Masjid-I-Jahanuma, vilket betyder "moské befallande utsikt över världen". Själva storleken på moskén är 65 m X 35 m medan gården bildar ett stort område och har kapacitet att rymma upp till 25 000 hängivna. På programmet står också ett besök i Gurudwara Bangla Sahib, sikhernas heliga tempel. Under eftermiddagen beger vi oss iväg mot Rajasthans huvudstad Jaipur  (255 kms / 6 tim cirka.). Direkt efter ankomst incheckning på hotellet. Övernattning i Jaipur. (Frukost och middag).
 
Dag 4 Jaipur
För att själen skall må bra börjar vi dagen med 1 timmas morgonyoga på hotellet. Efter frukost åker vi sedan utanför Jaipur till den antika huvudstaden Amber för att beundra det fantastiska Amber Fort. Maharaja Mansingh, mogulkejsaren Akbars mest framgångsrike general, började bygga Amber Fort på 1600-talet och innan City Palace byggdes inne i i Jaipur var Amber säte för makten. Fortet är omgivet av befästa murar och utsikt över Moat Lake. Vi tar oss upp till fästningen med jeep och går en rundvandring genom komplexet och ser dess vackra interiör med högklassiga väggmålningar, elfenbensinläggningar och mosaiker. Fästningen har anor från 900-talet och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi besöker därefter ett väveri och ser hur man färgar tyger och gör textiltryck. Vi gör ett fotostop vid  det sagolika Hawa Mahal ("Vindarnas palats") i röd och rosa sandsten. Om eftermiddagen besöker vi  City Palace, som är ett överväldigande komplex av utsökta palats, trädgårdar och gårdar, dekorativ konst och snidade dörröppningar. Palatsmuseet rymmer samlingar av sällsynta manuskript, vapen, kostymer, mattor och miniatyrmålningar. Du kommer också ha möjlighet att njuta av en tur med elektrisk cykeltaxi samt ett marknadsbesök. Övernattning i Jaipur.(Frukost och middag).
 
Dag 5 Jaipur – Agra
Efter frukost påbörjar vi resan på det andra triangelbenet till Agra (238 km / 5 timmar cirka)  När vi närmar oss Agra stannar vi till vid Fatehpur Sikri, den övergivna röda sandstenstaden, byggd av den stora mogulkejsaren Akbar som sin huvudstad och palats i slutet av 1500-talet . Den övergavs strax efter det att den byggts när brunnarna gick torra och den kvarstår  idag i stort sett samma skick som den var över 300 år sedan. Staden är komplett med palats och moskéer och brukade vara en stad större än London när den ursprungligen byggdes. Nu är det en extraordinär plats att vandra runt med sina byggnader i nära nog perfekt skick. Vi fortsätter sedan vår resa till Agra. Övernattning i Agra. (Frukost och middag)
 
Dag 6 Agra – Delhi
Vi inleder dagen med en halvdagstur i Agra. Den största sevärdheten i Agra och kanske till och med på hela resan är Taj Mahal, som är allt som man inte kan orda för mycket om. Med 22 år och 20 000 män byggdes det med vit marmor som transporterades 200 km till platsen med hjälp av en flotta på 1000 elefanter. Byggd av mogulkejsaren Shah Jahan som ett uttryck för sin kärlek till sin fru Mumtaz Mahal, i mitten av 1600-talet, är Taj Mahal verkligen ett av världens underverk. Även om Taj verkar vara otroligt perfekt från nästan vilken vinkel som helst, är det marmorläggningsarbetet, som är det mest häpnadsväckande. Du kommer att ha gott om tid att se och bli fascinerad av denna enastående arkitektur. Senare besöker vi Agra Fort, ett utmärkt exempel på mogularkitektur. Agra Fort var säte och fästning i mogulimperiet under flera generationer. Här var säte för mogulernas lagar och administration och den nuvarande strukturen beror på Akbar som uppförde väggar och grindar och de första byggnaderna på östra stranden av Yamuna River. Shah Jahan byggde till de imponerande kvarteren och moskén medan Aurangzeb lade till de yttre vallarna. Passa på och besök publikhallen och de kungliga paviljongerna. Efter besöket åker vi de 205 km till Delhi (cirka 4 timmar). Övernattning i Delhi (Frukost och middag).
 
Dag 7 Flyg Delhi – Kochi
Tidigt på morgon beger vi oss motl flygplatsen för att gå ombord på flyg till Kochi, Kerala. Eftermiddagen fortsätter med en halvdagstur och vi besöker det holländska palatset, också känt som Mattancherry Palace (closed on fredag och jweish holidays)  byggt av portugiser  och uppvisat för Rajen av Cochin år 1555 e.Kr. Det fick sitt nuvarande namn 1663, då  holländarna utförde utbyggnader och reparationer i palatset. Portugiser eller holländare stannade emellertid aldrig över här. Dess interiörer är dekorerad med väggmålningar av  Ramayana och det finns några färgglada utställningar av kungliga dräkter och palankiner. Därefter besöker vi den judiska synagogan (stängt på fredagar och judiska högtider), som byggdes år 1568. Gamla testamentets stora rullar, kopparplattorna i vilka de privilegier som gavs till Kochis härskare bevarades och de utsökta kinesiska handmålade plattorna är av intresse. Kinesiska fisknät som sträcks ut i havet med en mekanisk metod för att fånga fisk av lokala fiskare i Fort Koch. Metoden, som ska ha kommit från Kina genom handelsmän vid Kubla Khans hov, används endast vid högvatten. Om kvällen blir det kathakali dansshow. Övernattning i Kochi. (Frukost och middag)
 
Dag 8 Kochi – Periyar
Efter frukost  blir det åktur till Periyar (160 km). Om eftermiddagen fortsätter vi mot Periyar National Park för att se vilda djur från en båt. Beläget inom gränserna för västra Ghats i södra indiska delstaten Kerala, är Periyar National Park och Tiger Reserve en av de mest fascinerande djurparkerna i världen. Parken har en pittoresk sjö i hjärtat av helgedomen. Flockar av elefanter och sambarhjortar, gaur och vildsvin vandrar ner till sjön och kan betraktas från båten på sjön. Här i Periyar finns också leopard, vildhund, skällande rådjur och mushjort. På de steniga markerna längs sjön kan man se ödlor i solen. Övernattning i Periyar. (Frukost och middag)
 
Dag 9 Periyar -  Alleppey
Under morgonen åker vi till Alleppey (160 km). Efter ankomst till Alleppey går vi ombord på husbåten för kryssning över natten. Dessa husbåtar är också kända som "Ketuvallam" eller "risbåt". Ett backwater består av ett unikt nät av floder, sjöar, vikar, laguner och kanaler som sträcker sig in i byar och städer. Backwaters är mycket viktigt för Keralas turism med kryssningar på de slingrande vattendragen. Att ta en tur med en Ketuvallam kan vara den mest romantiska och avkopplande tur du någonsin kan göra med ett stopp under natten mitt i sjön Vembanad. Denna backwaterresa genom de smala kanaler som korsar Keralas mysiga byar, utsmyckade med frodiga gröna paddyfält och långa kokosträd gör det till en helt förtrollande plats. Övernattning ombprd på husbåt. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10 Alleppey – Kochi - Colombo
Vi intar frukost ombord på husbåten. Efter ankomst Alleppey är det dags att kliva av båten och ta sig till flygplatsen i Kochi och flyga till Sri Lanka. Efter ankomst träffar vi vår lokalguide som ska ta oss till vårt hotell i Negombo. Resten av dagen fri tid. Övernattning i Negombo. (Frukost och middag)
 
Dag 11 Negombo – Sigiriya
Vi reser till lejonklippan i Sigiriya. Längs vägen gör vi ett stopp i Dambulla grottempel, som byggdes av kung Walagambahu i 1: a århundradet före Kristus. Dambulla grottempel är på världsarvslistan och den mest imponerande av Sri Lankas grottempel.  Komplexet med fem grottor med över 2000 kvadratmeter målade väggar och tak är det största området med målningar som finns i världen. Grottorna innehåller över 150 bilder av Buddha, varav den största är Buddhas kolossala figur utskuren i sten och spänner över 14 meter. Övernattning i Sigiya. (frukost och middag)
 
Dag 12 Sigiriya
Efter frukost, åker vi till Sigiriya-klippan. Efter att en gammal prins dödade sin far för att komma åt tronen, var han tvungen att fly till sitt nöjespalats och omvandla det till en fästning för att skydda sig. Det spektakulära citadellet Sigiriya byggdes på toppen av en jättesten och verkar helt ointagbart från slätten nedanför. Denna anmärkningsvärda arkeologiska plats från 400-talet är oförglömlig genom sin dramatiska miljö. En vallgrav, mur, omfattande trädgårdar, inklusive de berömda vattenträdgårdarna, säger en del om bergets botten och freskerna av de "himlens jungfrur" i Sigiriya.
Obs! Observera att för att nå toppen av Sigiriyaklippan är det nästan 1200 trappsteg upp och ner. Vem som helst i rimligt gott skick kan våga sig upp på toppen av Sigiriyaklippan och det är verkligen värt ansträngningen, men viktigt att känna till dessa små detaljer innan man påbörjar denna utflykt.
 
Efter Sigiriya får vi pusta ut i bussen i ungefär 2 timmar innan vi kommer fram till de gamla ruinerna i Polonnaruwa, som blev den andra huvudstaden på Sri Lanka. Byggd på 1000- och 1100-talen och är med på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du se ruinerna av kungliga palatset, Gal Viharaya (3 fantastiska statyer av Buddha i upprätt, stillasittande och liggande ställningar uthuggna ur sten). Publikhall, lotusbadet, Polonnaruwa-statyn och sjön Parakrama Samudra, byggd av kung Parakramabahu den stora. Det finns också ruiner av kända helgedomar som Shiva-templet, Lankatileka, Watadage, Galpotha, Kiri Vihare Dagoba och resterna av ett tidigare Tandtempel. Övernattning i Sigiriya.(Frukost och middag)
 
Dag 13 Sigiriya – Kandy
Vi avresa till den heliga staden Kandy. Längs vägen besöker vi en kryddträdgård i Matale. Under eftermiddagen, besöker vi tandtemplet och njuter av en kortare rundtur i den vackra staden Kandy. Obesegrad i århundraden, försvarade denna huvudstad Sinhalesekulturen och de heliga buddhistiska relikerna säkert mot det misslyckade angreppet av holländska och portugisiska invasioner, innan de till slut föll för brittiska politiska knep i början av 1800-talet. Bland många fascinerande sevärdheter är Tandtemplet, ett av de heligaste helgedomarna i den buddhistiska världen. På kvällen bevittnar vi den traditionella kulturdansshowen som börjar 1700hrs. Övernattning i Kandy.(Frukost och middag)
 
Dag 14 Kandy – Kalutara
Efter en stilla frukost på hotellet, utcheckning och resa till Kalutara för några efterlängtade dagar på stranden. På vägen dit besöker vi den botaniska trädgården Peradeniya. Den kungliga botaniska trädgården i Peradeniya är 147 hektar stor. Den öppnades år 1374 som en nöjesträdgård av kungarna av Gampola och Kandy. Det finns mer än 4000 arter av träd, växter och rankor. Några sällsynta och endemiska och flora från den tropiska världen finns i trädgården. Kryddträdgården och orkidéhuset är populära bland turister. Det finns 5 Palm Avenue som sprider skönhet åt trädgårdarna, den första och högsta Palm Avenue (Royal Palm Avenue) planterades 1905 och Double Coconuts från Seashells Island. En Royal Palm Avenue ger det största fröet av alla växter i världen. Övernattning i Kalutara (frukost och middag)
 
Dag 15 Kalutara
Njut av fri tid på stranden. Övernattning i Kalutara. (Frukost, lunch och middag)

Dag 16 Kalutara
Tillbringa hela dagen på fri tid, njut av stranden och hotellets bekvämligheter. Sent på kvällen transfer till flygplatsen och flyg tillbaka till Sverige. (Frukost, lunch och middag)

Dag 17 Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten