Det vackra Sri Lanka

sigiriya Rock, Sri Lanka

Upptäck den magiska önationen Sri Lanka under en fascinerande rundresa som inleds i huvudstaden Colombo och sedan bekvämt tar dig till Sri Lankas främsta sevärdheter och de mest underbara naturområden. Sri Lanka har under senare år blivit en alltmer populär resedestination och det är inte att undra på. Här finner du vackra landskap i frodig grönska, historiska tempel, uråldriga borgruiner, pittoreska städer, rika kulturskatter, underbara sandstränder och vänliga människor. Sri Lanka är fantastiskt!

Dag 1: Resa till Sri Lanka
Nattflyg till Sri Lanka. Måltider inkluderade under långflygningen.

Dag 2: Ankomst till Sri Lanka (Colombo)
Ankomst till Sri Lankas huvudstad Colombo och transfer till vårt hotell. Välkomstmiddag med lokala delikatesser under kvällen. Övernattning i Colombo. (Middag.)

Dag 3: Colombo – Sigiriya
Efter frukost väntar en stadsrundtur under vilken vi upplever det livliga och färgstarka Colombo som i mycket skiljer sig från det annars tämligen lugna och lantliga Sri Lanka. Här i Sri Lankas huvudstad finner man såväl skyskrapor som byggnader i brittisk kolonialstil. Colombo har visserligen utvecklats till att bli en modern metropol men har ändå lyckats bevara sin charm från gångna tider. Under dagen besöker vi bland annat Pettah-basaren, berömda helgedomar som buddhisttemplet Gangaramaya och hindutemplet Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil, samt distriktet Cinnamon Gardens med sina vackra alléer och gamla kolonialvillor. Här finner man bland annat premiärministerns residens, stadshuset, Sri Lankas nationalmuseum och Independence Memorial Hall. Under eftermiddagen reser vi mot Dambulla för övernattning. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 4: Sigiriyafästningen och Polonnaruwa
Efter frukost beger vi oss till världsarvet Sigiriya ("Lejonets berg"). På den ovala och plana toppen av det 200 meter höga berget med lodräta klippväggar ligger ruinerna av ett stort befäst palats uppfört av en lankesisk kung under den senare hälften av 400-talet. Härifrån får man en enastående utsikt över den omgivande djungeln. Under eftermiddagen fortsätter vi till nästa världsarv – ruinstaden Polonnaruwa som uppfördes under 1000-talet. Här ser vi bland annat ruinerna av det kungliga palatset, Gal Vihara-templet med sina magnifika buddhastatyer uthuggna ur en stor klippa, ”the Lotus Bath” (en bassäng formad som en lotusblomma) samt statyn som föreställer Kung Parakramabahu (1123–1186). Övernattning i Dambulla. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 5: Grottemplet i Dambulla ­– Kandy   
Efter frukost besöker vi Dambullas berömda buddhistiska tempelkomplex, uppfört på 100-talet före vår tideräkning och inrymt inuti fem grottor. Här finner man 150 avbildningar av Buddha, bland annat en 14 meter hög staty uthuggen direkt ur berget. Under färden mot staden Kandy besöker vi en ört- och kryddträdgård för en introduktion till Sri Lankas "värld av kryddor". Den gurkmeja, kardemumma, kanel, citrongräs och muskot som odlas på Sri Lanka anses vara bland den bästa i världen. På plats får vi veta mer om hur man kan använda dessa kryddor i sin matlagning och vilken roll de har inom traditionell medicin. Framme i Kandy besöker vi Peradeniya Botanical Garden som är Sri Lankas finaste botaniska trädgård med anor från 1300-talet. Trädgården fick dock sin moderna utformning under det brittiska styret då en mängd nya plantor och växter fördes till Sri Lanka av kolonialmakten vilket gav upphov till den underbara oas av blomsterprakt man finner idag. Övernattning i Kandy. (Frukost, lunch och middag.)        

Dag 6: Sri Dalada Maligawa ("Tandtemplet") och srilankesisk kulturföreställning
Världsarvet Kandy var huvudstaden i det sista lankesiska kungadömet som slutligen införlivades i det brittiska väldet under början av 1800-talet. Kandy har ett behagligt klimat och under den brittiska kolonialtiden valde därför många britter att bosätta sig här. Under vår dagsutflykt i Kandy besöker vi bland annat Sri Dalada Maligawa ("Tandtemplet") som är en viktig vallfärdsdestination för buddhistiska pilgrimer och stadens främsta sevärdhet. Templet ligger inom det palatskomplex där kungarna av riket Kandy (1469 – 1815) hade sitt residens. Här förvaras en av Buddhas tänder som smugglad till Sri Lanka på 300-talet och alltjämt utgör en av buddhismens heligaste reliker. Under kvällen ser vi en föreställning med traditionell dans och musik. Vi får se tolv olika danser som ackompanjeras av en trumorkester. Övernattning i Kandy.  (Frukost, lunch och middag.)

Dag 7: Kandy – Nuwara Eliya med besök vid en teodling
Efter frukost beger vi oss söderut mot staden Nuwara Eliya. Under färden passerar vi Sri Lankas främsta tedistrikt som ligger på ca 1000 meters höjd vilket är idealiskt för teodling. Här kan vi se Sri Lankas högsta bergstoppar. Vi stannar till vid ett av traktens många teodlingar och får en introduktion till hur odling och förädling bedrivs. Nuwara Eliya ligger inbäddad i naturskön grönska på närmare 2000 meters höjd i hjärtat av bergsområdet på den södra delen av ön.  Staden kallas ibland för "Little England" eftersom många brittiska kolonisatörer sökte sig hit på grund av det milda klimatet. Det brittiska inflytandet är fortfarande tydligt i denna charmiga lilla bergstad.  Övernattning i Nuwara Eliya. (Frukost och lunch.)

Dag 8: Nuwara Eliya – Yala (Yala National Park)
Vi färdas sydösterut med det fantastiska srilankesiska landskapet utanför fönstret. Vi färdas genom ett naturreservat och passerar teodlingar och småstäder. Vi besöker Buduruwagala-templet och ser fantastiska buddhastatyer som höggs ut från bergsklipporna för mer än tusen år sedan. Därefter lämnar vi det centrala höglandet bakom oss och tar av mot Yala inte långt från Indiska Oceanen. Under eftermiddagen åker den som vill med på en 3–4 timmars jeepsafari genom Yala National Park som är en av Sri Lankas främsta nationalparker. Vi färdas genom reservatet där man finner vilda elefanter, leoparder, krokodiler, björn, hjortar, vildsvin och ett rikt fågelliv med bland annat storkar, hägrar, kungsfåglar och påfåglar. Safarituren tar oss ned till den glittrande Indiska oceanen. Den som väljer att inte följa med på safarin kan istället ägna resten av dagen åt sol och bad på hotellets sandstrand. Övernattning i Yala. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 9: Yala – Galle
Efter frukost beger vi oss till den charmiga kuststaden Galle som ligger i en vacker vik vid det azurblå havet. Galle har sedan länge varit något av en mångkulturell stad och har under århundradenas gång varit under portugisiskt, holländskt respektive brittiskt styre. Den äldre stadskärnan och stadens gamla fästning finns uppsatt på Unescos världsarvslista. Fästningen uppfördes av portugiserna under sent 1500-tal och byggdes ut ytterligare av holländarna under följande århundrade. Vi besöker den vackra gamla stan och de främsta sevärdheterna innan vi fortsätter mot Kalutara beach. Övernattning i Kalutara beach. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 10 - 11: Kalutara beach med sol och bad
Hela dagen öppen för sol och bad på härliga Kalutara beach. (Frukost.)

Dag 12: Hemresa
Under den tidiga morgonen beger vi oss till flygplatsen inför hemresan tillbaka till påstigningsorten.