Resor till Surinam

Poison dart frog, Surinam

Surinam, formellt Republiken Surinam, är en stat i norra Sydamerika vid Atlanten. Landet gränsar till Brasilien, Guyana och Franska Guyana och är Sydamerikas minsta självständiga land. En stor del av Surinam är bevuxet av tropisk regnskog och där finns en mycket artrik flora och fauna.
Surinam är tillsammans med grannlandet Guyana de enda nationerna på det amerikanska fastlandet som tillämpar vänstertrafik. Surinam var före självständigheten 1975 en nederländsk koloni under namnet Holländska Guyana och senare Nederländska Guyana. Under 1600-talet kämpade Storbritannien och Nederländerna om makten över det som idag är Surinam, och det var slutligen holländarna som lyckades ta kontroll över området och gjorde det till en koloni. Under den fortsatta delen av 1600-talet och även 1700-talet hämtades slavar från Afrika till kolonin och användes framförallt inom jordbruket. Många av dessa slavar lyckades dock rymma in i djungeln och startade där små separatiströrelser som bland annat anföll de odlingar där de andra slavarna hölls fångna och tvingades arbeta. Efter att slaveri avskaffades under 1860- och 1870-talet började man istället importera arbetskraft från bland annat Indien och Indonesien. Som en följd av detta utgörs ungefär hälften av landets nuvarande befolkning av ättlingar till dessa slavar och invandrare, och Surinam är idag ett av de mest mångkulturella länderna i Sydamerika. Det bor omkring 400 000 människor i landet och huvudstaden heter Paramaribo. Surinam har två årstider, en med fukt och värme och en som är svalare och torrare, men som ändå innebär temperaturer långt över 20 grader. Det tropiska klimatet mildras av passadvindarna. Turismen börjar bli en allt viktigare näring för såväl landets ekonomi som sysselsättning. Allt fler resenärer börjar få upp ögonen för det lilla, men spännande landet. Särskilt eko-turismen har blivit en blomstrande industri i Surinam med safaris och regnskogsturer. I Surinam kan man uppleva regnskogen från första parkett eller koppla av på stranden. De flesta turister som reser till Surinam gör det för naturens skull, vilket inte är så konstigt eftersom landet är ett litet sydamerikanskt paradis för naturvänner. Flera naturreservat har bildats för att bevara det vackra landskapet i Surinam. Endast tio procent av landet består av städer och byar. På grund av den etiska mångfalden i landet så är matkulturen inspirerad från många olika länders traditioner. Man äter ofta kinesisk, indisk och javanesisk mat.

Privatresor


Djungel äventyr i Surinam


Paramaribo är huvudstad i republiken Surinam. Staden ligger på den västra stranden av floden. Namnet på staden härrör troligen från en tidigare indiansk by som heter Parmirbo. I början av 1700-talet, etablerade europeiska sjömän en handelspost....